גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

וילמורין לא ממהרת לפרוע הלוואה של 5.6 מיליון דולר להזרע

בעקבות פניית רשות ני"ע דחתה הזרע אסיפה כללית שאמורה היתה לדון בהארכת האג"ח בחמש שנים נוספות

כמעט שנה חלפה מאז נחתם מסמך ההבנות להעברת השליטה בהזרע ג'נטיקס מידי פולאר השקעות לחברה הצרפתית וילמורין. נכון להיום, נראה שלבעלי הבית החדשים אין סיבה להתלונן; זינוק של כ-60% במניות הזרע מאז תחילת השנה, מעמיד את שווי החברה על כ-62 מיליון דולר, רק 10% פחות מהמחיר לפיו נרכשה השליטה בחברה וקרוב מאוד להון העצמי.

בעסקה, שהושלמה בתחילת חודש יולי, רכשה וילמורין מניות המהוות 42.4% מהזרע ג'נטיקס תמורת 134 מיליון שקל והגדילה את אחזקותיה בחברה ל-54% מההון. את השקעתה הראשונה בהזרע, ביצעה וילמורין ביולי 98', ערב הנפקה מתוכננת של הזרע בבורסה האמריקאית (שלא יצאה לפועל בסופו של דבר). וילמורין רכשה בהקצאה פרטית 14% ממניות הזרע לפי שווי מדהים של 175 מיליון דולר, אלא שמדובר היה בעסקה נוסח "כלב תמורת שני חתולים". תמורת המניות שולמה להזרע באמצעות ניירות ערך של שתי חברות בנות של וילמורין.

הזרע רכשה 12.5% ממניות החברות הבנות תמורת 18.1 מיליון דולר, והשקיעה 5.6 מיליון דולר באג"ח להמרה בכ-3.5% ממניותיהן של השתיים. בנוסף, קיבלה הזרע אופציות למימוש ב-3.8% מהמניות. על פי תנאי האג"ח, על החברות הבנות של וילמורין לפרוע להזרע את חובן בתשלום אחד בתום 60 חודש ממועד ביצוע ההשקעה בפועל, קרי ביום 8 לספטמבר 2003.

אלא שבישיבת דירקטוריון הזרע, מתחילת ספטמבר, הוחלט לאשר את הארכת תקופת ההשקעה באג"ח למשך תקופה של 60 יום, שבמהלכה תנהל הזרע מו"מ עם וילמורין בקשר עם תנאי הצעה, לפיה תוארך תקופת ההשקעה באג"ח למשך 60 חודשים, קרי 5 שנים נוספות, עם אפשרות הדדית להקדמת מועד הפרעון בהודעה מראש של 180 יום. בסוף ספטמבר קיבל הדירקטוריון החלטה על הארכת תקופת האג"ח כאמור כמו גם האופציות שהוקצו להזרע.

בזימון לאסיפה הכללית, שאמורה היתה לאשר את הארכת תקופת האג"ח והאופציות, נימק דירקטוריון הזרע את החלטתו בסיבות הבאות: "נכון להיום לאג"ח וילמורין תשואה עודפת על פני עלות מקורות האשראי של הזרע ועל פני השקעות פיננסיות אלטרנטיביות בדולר ובאירו", "לחברה עודפי נזילות והיא אינה זקוקה בשלב זה לכספי האג"ח", "וילמורין הינה בעלת איתנות פיננסית טובה ולפיכך לא צפוי בשלב זה כי הארכת תקופת ההשקעה באג"ח תגדיל את הסיכון הכרוך בהשקעה זו" ו"הזכות לדרוש פרעון מוקדם של האג"ח בהודעה של 180 יום מקנה להשקעה גמישות במקרה של שינוי נסיבות מהותי".

אלא שארבעה ימים טרם כינוס האסיפה המתוכננת (ביום 30 לאוקטובר) דיווחה הזרע על דחיית האסיפה הכללית למועד שטרם נקבע. מבדיקת "גלובס" עולה שהסיבה לכך הן תהיות שהעלתה רשות ני"ע לגבי עסקת בעלי העניין המתוכננת באג"ח. בשבוע שעבר החליט דירקטוריון הזרע לאשר דחייה נוספת של מועד פרעון האג"ח, ב-45 יום עד ה-23 בדצמבר, כדי להשלים את הטיפול בהבאת ההצעה לאישור האסיפה הכללית של בעלי המניות. האופציות הבלתי סחירות שהיקצו חברות הבנות של וילמורין להזרע פקעו.

על סדר היום של האסיפה הכללית שלא כונסה, אמור היו לעלות גם נושא תשלום דמי ניהול לבעלי הזרע ויו"ר הדירקטוריון, אלי הדומי. על פי הסכם ניהול קודם שנחתם עם פולאר וחברת מגדלי זרעים (מגד"ז), ערב הנפקת החברה בבורסה בת"א, שילמה הזרע, החל מיולי 99', דמי ניהול שנתיים בסך של 150 אלף דולר למגד"ז ופולאר, כ"א, בתוקף עד סוף יוני 2004.

ביולי השנה, עם מכירת אחזקותיה של פולאר לוילמורין הסתיים הסכם הניהול שבינה לבין הזרע. על פי התקשרות חדשה שאישר דירקטוריון החברה, אמורה וילמורין לקבל דמי ניהול שנתיים בסך 220 אלף דולר לתקופה של חמש שנים החל מיולי השנה.

סכום זה כולל את הוצאות החברה הצרפתית בקשר עם העמדת שירותי ניהול, הכוללים, בין היתר, ייעוץ מקצועי בקשר עם הפעילות העסקית של החברה, לרבות ייעוץ לפעילות השוטפת ובתחום התכנון הכללי, ביחס למגמות התעשייה העולמית, שיווק זרעים, צרכי הלקוחות בעולם, מגמות גידול חקלאי והערכת התפתחויות צפויות במו"פ והשלכותיהם.

דירקטוריון הזרע מנמק כי הואיל ומקום מושבה של וילמורין ושל מנהליה הינו בחו"ל, כרוכה העמדת שירותי הניהול בהשקעת משאבים כספיים, משאבי זמן ניהולי, וידע שיש בהם כדי להצדיק הגדלת דמי הניהול בהשוואה להסכם עם פולאר. את הסכם הניהול עם מגד"ז, המחזיקה 37% ממניות הזרע, תתבקש האסיפה הכללית להאריך בתקופה של חמש שנים.

עוד עמד על סדר היום של האסיפה המתוכננת, הסכם ניהול חדש עם יו"ר הזרע, אלי הדומי, שיחליף הסכם שנחתם באוגוסט 2002 ושעלותו השנתית לחברה הסתכמה בכ-330 אלף דולר (לא כולל החזר הוצאות אש"ל וכו'). בד בבד עם העברת השליטה בהזרע לידי וילמורין, הודיע הדומי על סיום התקשרותו עם החברה. על פי תנאי ההסכם ובהתאם לתקופת ההודעה המוקדמת הקבועה בו, הסתיימו שירותי הניהול שהעציד לחברה השבוע.

על פי ההסכם החדש שאמורה האסיפה הכללית לאשר, ימשיך הדומי להעמיד להזרע שירותי יו"ר לתקופה של שנה נוספת, תמורת סכום של 170 אלף דולר שישולמו לחברה בבעלותו, מבלי שיתקיימו בין הצדדים יחסים של עובד-מעביד. להדומי הסכם גם עם וילמורין, לפיו, בנוסף לתפקידו כיו"ר הזרע, יעניק לבעלת השליטה שירותים נוספים.

חברת הזרע ג'נטיקס עוסקת במו"פ, ייצור ושיווק של זרעי מכלוא, שהעיקריים בהם הם זרעי עגבניות וירקות נוספים כגון פלפל, בצל, מילון, מלפפון, חיטה וכותנה. החברה נחשבת למובילה בעולם בתחום זרעי העגבניות והיא פעילה בשוקי אגן הים התיכון, אמריקה, אפריקה, אירופה והמזרח הרחוק.

מכירת השליטה בחברה לוילמורין נבעה מהתחרות הקשה בשוק הזרעים הבינלאומי שנשלט על ידי חברות ענק בעלות יכולת מימון גבוהה של פעילות הפיתוח והשיווק. מאחר והזרע סבלה מנחיתות ויכולותיה הפיננסיות לעומת גופים אלה היו חלשות, הרי שמכירתה לוילמורין התקבלה כמהלך טבעי שנועד לסייע לחברה.

וילמורין, המשתייכת לקבוצת לימיגרין, פועלת מזה למעלה מ-250 שנה ומתמחה בתחומי הגנטיקה לירקות ופרחים. החברה פועלת בכ-20 מדינות ברחבי העולם והיקף הכנסותיה אשתקד עמד על 430 אירו.

במקביל לתשואה שהניבו מניות הזרע, חל שיפור ניכר בתוצאות החברה במחצית הראשונה של 2003 . החברה, שבעבר נחשבה לאחד ממנועי הצמיחה המרכזיים של פולאר, רשמה הפסד כבד של כ-32 מיליון שקל ב-2001 וב-2002 הציגה רווח סמלי של 641 אלף שקל. במחצית הראשונה של 2003 חזרה החברה להציג רווח נאה, של 5 מיליון שקל.

עוד כתבות

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל. ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה