גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כי"ל: ירידה חדה ברווחיות התפעולית

הרוויחה ברבעון השלישי כ-129 מיליון שקל ^ עקיבא מוזס, מנכ"ל החברה: "החלטנו להקטין מלאים בחלק מהמוצרים שלנו, ולכן עצרנו את המתקנים המייצרים אותם. התוצאה הנובעת מכך היא גידול בהוצאות הקבועות לטון מוצר, ושחיקה בשולי הרווח הגולמי והתפעולי"

בשבוע שעבר פרסמנו כאן, כי גורמים בכיל פנו לאנליסטים המכסים את החברה והתריעו כי דו"חותיה לרבעון השלישי צפויים להציג פגיעה בעקבות המגמות השונות בעולם, בעיקר בכל הנוגע למחירי ההובלה הימית, האנרגיה והגופרית. היום פורסמו דו"חות החברה, ואלו אכן מציגים את הפגיעה מהמגמות הללו, בעיקר בשורות הרווחיות.

בשורה העליונה של כי"ל דווקא נשמרת המגמה החיובית. החברה הציגה ברבעון השלישי צמיחה של 10.5% בהכנסותיה, ל-586.9 מיליון דולר (2.6 מיליארד שקל). גידול זה הושג בעיקר בזכות שיפור מתמשך בחטיבת הדשנים וכן מהתחזקות האירו מול הדולר, שתרם להכנסות החברה.

אלא שבהמשך הדו"ח, המספרים של כי"ל מציגים שחיקה, בעיקר ביחס לרבעונים האחרונים שהיו רבעוני שיא מבחינתה. כך נשחקו שולי הרווח הגולמי מ-33.6% ל-31.1%, כשהחברה מציגה רווח גולמי של 182.5 מיליון דולר (810.6 מיליון שקל) - גידול של 2.1% בלבד ביחס לרבעון המקביל.

השפעה בולטת יותר ניכרת ברווחיות התפעולית של כי"ל. זו כבר מציגה את הפגיעה שספגה החברה מהעלייה במחירי ההובלה הימית. בכי"ל אומנם לא מפרטים עד כמה נפגעה החברה מהעלייה במחירי ההובלה, (המנכ"ל, עקיבא מוזס, אמר היום ל"גלובס" שמדובר במיליוני דולרים בודדים), אך בסעיף הוצאות השיווק והמכירה (הכוללים גם את מחירי השינוע) רושמת החברה גידול של 14.4% ברבעון, ל-98.4 מיליון שקל. כאמור, לא ברור כמה בדיוק יש לשייך מעלייה זו בהוצאות למחירי השינוע הימי.

כך או כך, הנתון המאכזב ביותר בדו"ח הרבעוני של כי"ל הוא שורת הרווח התפעולי, שירד בשיעור חד של 36% ל-52.8 מיליון דולר (234.3 מיליון שקל), מדובר בירידה חדה מאוד לחברה מסוגה של כי"ל. מלבד נושא מחירי השינוע, החברה סבלה גם מהייסוף בשקל ביחס לרבעון המקביל, שהעלה את הוצאות השכר שלה (כי"ל מוכרת במט"ח אך משלמת שכר בשקלים), ומעליית מחירי חומרי הגלם, בעיקר מחירי הגופרית.

בזכות צמצום בהוצאות המימון שלה (ירדו ב-21.7% בשל ירידת ריבית הליבור הדולרית וירידת יתרת ההלוואות של החברה), ובזכות ירידה חדה של 76% בסעיף ההוצאות האחרות, מצליחה כי"ל לצמצם את הפגיעה בשורה התחתונה, כשהרווח הנקי שלה שמר על יציבות יחסית - 29 מיליון דולר (גידול סמלי של 1% לעומת הרבעון המקביל).

נושא בעייתי נוסף בדו"ח הרבעוני של כי"ל הוא נושא התזרים השוטף של החברה, שהצטמצם ל-86.1 מיליון דולר, לעומת 115.6 מיליון דולר ברבעון המקביל.

בסיכום תוצאותיה מתחילת השנה, כי"ל ממשיכה ליהנות מהתוצאות המרשימות שהציגה במחצית הראשונה של השנה, הן בשל הצמיחה הפנימית שהציגה בתקופה זו, והן בזכות תוספת הפעילות של קליבלנד פוטש (CPL), שנכנסה רק בחודש מאי אשתקד.

בסיכום תשעת החודשים הראשונים של השנה כי"ל מציגה צמיחה של 13.8% בהכנסות ל-1.7 מיליארד דולר, כ-6% ברווח התפעולי ל-177 מיליון דולר, ושל 15.7% ברווח הנקי ל-89.3 מיליון דולר. החברה מציגה גם תזרים שוטף של 375.7 מיליון דולר, בעיקר בזכות עסקת האיגוח הגדולה שביצעה בדצמבר אשתקד.

כאמור, לפני כשבוע פורסם ב"גלובס", כי גורמים בכי"ל קיימו סבב טלפונים בין האנליסטים, והתריעו כי החברה צפויה להציג שחיקה בתוצאות, בעיקר בשל מחירי ההובלה הימית. מדד ה-BPIY, שמגלם את מחירי ההובלה הימית של מוצרי בתפזורת, זינק במהלך החודשים ספטמבר-אוקטובר בכ-125% (אם כי בימים האחרונים הוא ירד בכ-14%). לאור העלייה החדה במדד זה, ההערכה היא כי גם כי"ל תיפגע, בעיקר בחטיבת הדנים והאשלג, שברובם משונעים בתפזורת.

עקיבא מוזס, מנכ"ל כי"ל, טען היום כי העלייה במדד אינה משקפת את הנעשה בכי"ל. "התגובות בשוק ההון בימים האחרונים היו מוגזמות. המדד שצוין לא רלבנטי לנו, כי הוא משקף את תנועת הסחורות בעולם ולא באזור הגיאוגרפי שלנו. אנחנו יושבים באזור שבו יש פעילות ערה יחסית של ספינות מטען להובלה בתפזורת, ועליית המחירים אצלנו הייתה מתונה יותר".

עם זאת, גם מוזס מודה שכי"ל סובלת מעלייה של כ-25% במחירי ההובלה הימית - עלייה בלתי מבוטלת לכשעצמה. לדבריו, מבחינה מספרית מדובר בהשפעה של כמה מיליונים בודדים של דולרים.

ביטוי להשפעת העלייה במחירי השינוע ניתן לראות בעיקר ברווחיות התפעולית של חטיבת הדשנים של כי"ל, כאמור, החטיבה שנפגעה מעלייה זו. בעוד שהכנסות כי"ל ממגזר זה (המגזר החשוב ביותר של הקונצרן) צמחו ברבעון בכ-19.3% ל-334.6 מיליון דולר, הרווח התפעולי שלה נותר כמעט בלא שינוי (עלייה של פחות מ-1%) ל-38.6 מיליון דולר. שולי הרווחיות התפעולית של כי"ל דשנים נשחקו מ-13.7% מהמכירות לכ-11.5% מהמכירות בלבד.

לדברי מוזס, חלק מהשחיקה ברווחיות התפעולית נובעת גם מעצירת הייצור בכמה ממתקני החברה. "החלטנו להקטין מלאים בחלק מהמוצרים שלנו, ולכן עצרנו את המתקנים המייצרים אותם. התוצאה הנובעת מכך היא גידול בהוצאות הקבועות לטון מוצר, ושחיקה בשולי הרווח הגולמי והתפעולי".

המנוע העיקרי של כי"ל הוא כרגיל תחום הדשנים. מוזס מביע שביעות רצון מתוצאות החטיבה. "בסך הכל, השוק העולמי לא קל ולא פעל לטובתנו ברבעון השלישי. עם כל הפרמטרים החיצוניים, כשנתוני ההשוואה היו גבוהים מאוד, הצלחנו להציג צמיחה בהכנסות ביחס לרבעון המקביל, ועקפנו את החברות המתחרות בעולם".

- כיצד התנהגו מחירי הסחורות החקלאיות, שמשפיעות בעיקר על רמות מחירי הדשנים?

"רמות מלאי הגרעינים בעולם ממשיכות להיות נמוכות, ומחירי הקומודיטיס ממשיכים להיות גבוהים. כתוצאה מכך ישנה השפעה ישירה על שוק הדשנים, שנהנה הן מעלייה ברמות הביקוש הכמותיות, והן מהמשך התאוששות רמות המחירים, בעיקר באשלג, שהוא המוצר העיקרי שלנו". בכי"ל לא נוהגים לתת תחזיות לעתיד, אולם מוזס מפנה לעיתונות המקצועית, שלדבריו ניתנות בה הערכות להמשך מגמת השיפור בשוק הדשנים.

בינתיים, ברבעון השלישי מציגה כי"ל שיפור בפעילות העיקרית של החטיבה - פעילות האשלג. מכירות האשלג עלו ברבעון ב-15.7% והסתכמו בכ-190.7 מיליון דולר. הגידול הושג הן בזכות גידול כמותי של 6.6% במכירות (ל-1.3 מיליון טון), והן בזכות שיפור במחירי המכירה לטון,שעמדו על כ-144.8 דולר לטון בממוצע, לעומת כ-140.2 דולר לטון בממוצע ברבעון המקביל.

במהלך הרבעון החברה דיווחה על הסכם לגידול אספקת האשלג לסין, שהחל להשפיע לחיוב כבר ברבעון השלישי. כי"ל חתמה על הסכם עם החברה הסינית סינוכם, לפיו תספק לחברה הסינית אשלג בהיקף של 1.6 מיליון טון על פני 3 שנים. היקפה הכספי הכולל של העסקה נאמד בכ-160 מיליון דולר.

ההסכם החדש מגדיל את היקף היצוא של כי"ל לשוק הסיני בכ-33% לכ-530 אלף טון אשלג בשנה, לעומת כ-400 אלף טון אשלג בשנה שמכרה החברה בשוק זה עד כה. עם זאת, גם לאחר הגידול בשוק הסיני, שממשיך לתפוס מקום חשוב למכירות החברה, נותר השוק הברזילאי במעמד החשוב ביותר מבין השווקים להם מוכרת החברה.

לעומת השיפור במגזר הדשנים, מציגה כי"ל ירידה במכירות החטיבה השנייה בחשיבותה לקונצרן - חטיבת המוצרים התעשייתיים (חטיבת הברום) ב-5.8% ל-141.8 מיליון דולר. בולטת יותר השחיקה ברווחיות החטיבה, שהציגה רווח תפעולי של 6.3 מיליון דולר בלבד (4.4% מהכנסותיה), לעומת 15.3 מיליון דולר (10.1% מההכנסות) ברבעון המקביל.

בכי"ל מסבירים את הירידה בשינוי תמהיל המוצרים ומקיטון כמותי במכירות חלק מהמוצרים, במקביל להחלשות הדולר מול המטבעות המובילים בעולם ברבעון. החברה מדווחת על ירידה כמותית במכירות מעכבי הבערה, שמיועדים לתעשיית האלקטרוניקה, אך במקביל על שיפור במחירי המכירה של המוצרים - מגמה שחלה ברבעונים האחרונים לאור ההתאוששות שנרשמת בתעשיית המוליכים למחצה.

השבוע הודיעה כי"ל על העלאת מחירי מעכבי הבערה, כמו גם על העלאת מחירי הברום, שעלו ל-140 דולר לטון ברום באירופה, הודו וסין. נזכיר, כי לקראת סוף הרבעון הודיעה החברה על הסכם עם חברת גרייט לייקס כמיקלס (Great Lakes Chemicals), להספקת ברום ותרכובות ברום לתאגיד הענק האמריקני, שנחשב לאחד משני הספקים הגדולים בעולם של מוצרים מבוססי ברום. בחברה לא מסרו את היקף העסקה, אך אישרו כי מדובר בהיקפים משמעותיים, שיחלו להשפיע על תוצאותיה ברבעון הרביעי.

החטיבה הבעייתית ביותר של כי"ל הייתה ונותרה חטיבת המטלורגיה (חטיבת המגנזיום), שבשנים האחרונות מציגה הפסדים תפעוליים באופן רצוף. גם ברבעון השלישי מציגה החטיבה שחיקה של כ-10% בהכנסות ל-16.7 מיליון דולר, והפסד תפעולי של 3 מיליון דולר, לעומת 2.8 מיליון דולר ברבעון המקביל.

מוזס מציין דווקא לחיוב את החטיבה: "המגנזיום הוא מוצר עתיר אנרגיה, וברבעון כמו זה שעברנו הוא היה אמור לחטוף בשל עליית מחירי הנפט. בפועל, למרות הירידה במכירות הצגנו יציבות בהפסדים, וזאת בזכות שיפור במחירי המכירה, שחיפה על הירידה הכמותית ועל עליית מחירי התשומות בחטיבה".

בחברה אומרים, כי שוק המגנזיום העולמי עשוי לקבל חיזוק מסוים בעקבות הודעת אחד היצרנים הגדולים במערב על יציאתו מהענף, במקביל להמשך הירידה במלאי המגנזיום העולמי. תרומה נוספת עשויה לבוא מכיוון סין, בעקבות עליית מחירי המגנזיום הסיני, שפגע ברמות המחירים גם בעולם המערבי.

עוד כתבות

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר