גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הנפקה או אקזיט

משה יוחננוף אמור למכור מניות במסגרת הנפקת גדות בכ-24 מיליון שקל * פעילים בשוק ההון: "מי שמחפש את הציבור כשותף אמיתי להנפקה לא היה מנפיק רק 22% מהון המניות של החברה כשמחצית מהתמורה בגינן הולכת לכיסו של בעל החברה"

לאחר שבועיים שבהם התרוצצו ראשי חברת גדות חימיקלים ממצגת למצגת, על מנת להרשים את הגופים השונים בקהיליית שוק ההון, מגיע המבחן האמיתי של החברה: המכרז המוסדי שייערך מחר, צעד אחד לפני ההנפקה לציבור הרחב.

ההנפקה כוללת שלושה חלקים: בחלק הראשון יונפקו 6 מיליון מניות במחיר של 4 שקלים למניה, חלק שני הוא הצעת מכר שיבצע משה יוחננוף אשר מחזיק במלוא השליטה בחברה. הצעת המכר תכלול מכירת 6 מיליון מניות במחיר זהה והחלק השלישי הינו הנפקת 33,750 אגרות חוב להמרה, שיונפקו ב-90% מערכן הנקוב.

אגרות החוב עומדות לפירעון בשני תשלומים שנתיים שווים בין השנים 2009-2008, הן נושאות ריבית שנתית בשיעור של 6.5%, צמודות למדד המחירים לצרכן וניתנות להמרה לפי יחס המרה של 4.5 שקל. בסך הכל מציעה החברה לרכוש 750,000 יחידות בצורה של מכרז על מחיר היחידה.

כל יחידה כוללת 16 מניות במחיר כולל של 64 שקלים ואגרות חוב במחיר כולל של 40.5 שקל, כך שהמחיר המינימלי ליחידה עומד על 104.5 שקלים ואילו המחיר המקסימלי עומד על 108 שקלים. בסך הכל אמורה החברה לגייס מניות ואגרות חוב בהיקף כולל של 78 מיליון שקל, מתוכם 24 מיליון יגיעו למשה יוחננוף בצורה ישירה והשאר (54 מיליון שקל) יתווספו לקופת המזומנים של החברה.

אחת הבעיות הגדולות של ההנפקה הנוכחית, להערכתם של מספר אנליסטים בשוק, הוא המבנה שלה. כמות המניות המונפקת לציבור הרחב היא מעטה והוא אמור להחזיק בכ-22.6% מהון המניות בדילול חלקי וב-32.3% בדילול מלא.

יתרת המניות תוחזק על ידי חברה בבעלותו של משה יוחננוף (71%) ו-5.6% יוחזקו על ידי עובדי החברה בהנחה של דילול חלקי. ההחזקות המעטות שייוותרו בידי הציבור ייגרמו לסחירות דלילה ביותר במניה, שממילא נכנסת לקטגוריית מניות היתר שהסחירות בהן דלה.

"יש לנו מספיק מניות יתר. אם מנטרלים את הרעש סביב העובדה שמדובר בהנפקת מניות לאחר תקופה ארוכה של יובש, הרי שבסך הכל מדובר בהנפקה של עוד מניית יתר ואני לא מוצא סיבה מדוע להיכנס לעוד אחת כזו", אמר היום אחד המשקיעים המוסדיים. בנוסף לעובדה שהמניה צפויה סבול מסחירות נמוכה (בעיקר לאחר שישקע אבק ההנפקה), כדאי לשים לב שההנפקה כוללת הטבות מפליגות לבעל השליטה בחברה ולנושאי המשרות בה: משה יוחננוף יכניס לכיסו 24 מיליון שקלים כתוצאה מהצעת המכר ואילו עובדיה הבכירים של החברה ייזכו לחבילה של כ-3 מיליון אופציות הניתנות למימוש במחיר ההנפקה: 4 שקלים למניה.

נכון, האופציות לא ניתנות למימוש מיידי והן תתפרסנה על פני 4 שנים אך עדיין מדובר על הטבה נוספת למנהלי החברה ולמשפחת יוחננוף. פעילים בשוק ההון ציינו היום כי מי שמחפש את הציבור כשותף אמיתי להנפקה לא היה מנפיק רק 22% מהון המניות של החברה כשמחצית מהתמורה בגינן הולכת לכיסו של בעל החברה. "גם האופציות לעובדים, שנעשות בתוך הכסף, בהחלט לא מחמיאות לחברה", הוסיף הפעיל. "איזה תמריץ יש כאן למנהלים לעבוד קשה יותר על מנת להעלות את מחיר המניה, אם היא נמצאת בתוך הכסף כבר יום לאחר ההנפקה?".

נתון נוסף שמוריד את האטרקטיווית של ההנפקה בעיניהם של האנליסטים הוא מבנה ההון של החברה. "לחברה הון עצמי של 9.2% מסך המאזן, אשר מסתכם רק בכ-36 מיליון שקל. העובדה הזו מעלה את הסיכון של החברה שכן מספר שנים רעות, שיגרמו להפסדים, עשויות למחוק את ההון העצמי של החברה.

מנגד מציינים האנליסטים כי "הסוכריה" בהנפקה היא ללא ספק הנפקת אגרות החוב. "בהנחה שהמחיר ליחידה ייסגר במינימום, הרי שמדובר על תשואה של כ-10.1% למשקיע ובהנחה שהמחיר ייסגר במקסימום הרי שהתשואה תעמוד על 8.1%. בשני המקרים מדובר על תשואה מעניינת למדי למשקיעים", אומר היום אחד האנליסטים. "תוסיף לכך את העובדה שפרמיית ההמרה היא נמוכה יחסית ומסתכמת ב-12.5% והרי לך הזדמנות השקעה טובה. השאלה היא האם מחיר המניה לא יירד בחדות לאחר ההנפקה וירחיק את האיגרת מהמסלול המנייתי שלה.

"בכל מקרה אני סבור שפרמיית ההמרה וכן הריבית על האג"ח מהוות הזדמנות השקעה טובה ולא מן הנמנע שאמליץ להשקיע בהן לאחר ההנפקה. נקודה נוספת חיובית בהנפקה היא העובדה שהחברה התחייבה לחלוקת דיבידנד של 30% מרווחיה בעתיד. השאלה היא האם הרווחים יהיו בסדר גודל כזה שיאפשר למשקיעים להנות מתשואה עודפת על פני השקעות אחרות".

* * *

קצת היסטוריה: חברת גדות הוקמה בשנת 1958 על ידי האחים סמי ומשה יוחננוף, שנפרדו בינתים. החברה עוסקת ביבוא, שיווק ומכירת כימיקלים, במתן שירותי הובלה ימית באמצעות אוניות וכן במתן שירותים נלווים לשירותים אלו, ביניהם שירותי אחסון ושינוע של כימיקלים ומתן שירותי הובלה יבשתית. פעילות החברה מחולקת לשלושה מגזרים מרכזיים: מגזר הכימיקלים (המגזר העיקרי), מגזר שירותי ההובלה הימית ומגזר האחסון והשינוע.

אתמול דיווחה החברה על תוצאותיה ל-9 החודשים הראשונים של השנה, מהן עולה שהרווח הנקי הסתכם ב-18.2 מיליון שקל לעומת 17.4 מיליון שקל בתקופה המקבילה. הרווח התפעולי עמד על 33 מיליון שקל בתקופה זו לעומת 32.4 מיליון שקל בתקופה המקבילה ומחזור המכירות הסתכם ב-515.5 מיליון שקל לעומת 478.6 מיליון שקל בתקופה המקבילה.

אם מנתחים את תוצאות החברה על פי מגזרי פעילויות, הרי שמגזר שיווק ומכירת הכימיקלים הניב בתשעת החודשים הראשונים הכנסות בהיקף של 36.3 מיליון שקל, לעומת הכנסות בהיקף של 47 מיליון שקל בכל שנת 2002 ממגזר זה. הרווח התפעולי של גדות ממגזר זה בתשעת החודשים הראשונים של השנה הסתכם ב-18.2 מיליון שקל לעומת רווח של 31.1 מיליון שקל, בעיקר בשל ירידה בשער החליפין של הדולר.

מגזר שירותי ההובלה הימית הניב הכנסות של 13.7 מיליון שקל בתשעת החודשים הראשונים של השנה, לעומת 17 מיליון שקל בכל שנת 2002. הרווח התפעולי ממגזר זה הסתכם ב-10.4 מיליון שקל לעומת רווח תפעולי של כ-5 מיליון שקל בכל שנת 2002.

הכנסות החברה מתחום האחסון והשינוע הסתכמו בתשעת החודשים הראשונים בכ-40 מיליון שקל, לעומת 52.4 מיליון שקל בכל שנת 2002. הרווח התפעולי ממגזר זה הסתכם ב-4.3 מיליון שקל בתשעת החודשים הראשונים, לעומת רווח תפעולי של 4.4 מיליון שקל שניפק המגזר בכל שנת 2002.

למה תשמש תמורת ההנפקה? בגדות מציינים שתמורת ההנפקה מיועדת למספר תחומים, ביניהם השקעות ביוון על מנת להגדיל את שיווק הכימיקלים של החברה בארץ זו. כיום מפעילה החברה ביוון אתר שכולל 45 מיכלים ונפח האיחסון שלו עומד על 11 אלף מטרים מעוקבים.

בנוסף מתכוונת החברה להשקיע במתקן חדיש למילוי חביות בישראל, מתקן שעלותו מסתכמת בכמה מיליוני שקלים. הקמת המתקן אמורה לחסוך לחברה כמיליון שקל בהוצאות השינוע כל שנה. בנוסף מיועדת תמורת ההנפקה להגדלת הונה העצמי של החברה וכן על מנת לעשות שימוש בעתודות המזומנים, לצורך רכישת אוניות בעתיד, אם הדבר יהיה כדאי מבחינה כלכלית.

עוד כתבות

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו מגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר