גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סמי יוחננוף: הפכתי את גדות מחברה קטנה לקבוצה עולמית וקשה לי לקבל שיוצעו לציבור מניות בצורה כזו

סמי, מייסד גדות שמכר את חלקו בחברה לאחיו לאחר מאבק רווי יצרים, טוען כי עדיין נותרו לו בה אינטרסים

את המאבק בין האחים שמואל (סמי) ומשה יוחננוף על השליטה בחברת גדות היה מי שהגדיר בעבר כ"מכיל את כל החומרים לגורף קופות הוליוודי" - מאבק חסר פשרות על השליטה באימפריית העסקים המשפחתית, קרע ביחסי האחים שהפכו לאויבים, דרמה משפטית מפותלת, יצרים עזים והרבה הרבה כסף.

סאגת המאבק בין האחים יוחננוף נמשכה על פני יותר מעשור, במהלך שנות ה-80, ופרנסה את מיטב עורכי הדין, רואי החשבון והשמאים בישראל. הללו נשלחו לדיונים ממושכים במלונות פאר, על סיפון יאכטות, במרכזי העסקים ובאתרי הנופש של חוג הסילון העולמי: קורסאו, אקפולקו, מונטה קרלו, לונדון, פאריס וז'נבה. תחילתו של הסכסוך, חילוקי דעות על סכום של 5 מיליון דולר, הפכו לבוררות שעלתה לאחים כ-15 מיליון דולר!

בסופו של דבר, בשנת 1990, הגיעו השניים להסכם הפרדה שאפשר לסמי, האח הבכור (83), למכור את חלקו בחברה. לגדות צורפו משקיעים חיצוניים - כלל סחר ודלק - שבסופו של העשור מכרו את חלקן למשה יוחננוף. כיום מחזיק משה (80) בבעלות המלאה על גדות, שתקיים השבוע את המכרז המוסדי לקראת גיוס של 78 מיליון שקל בהנפקת מניות ואג"ח להמרה, וכן בהצעת מכר של משה יוחננוף.

גיוס ההון הצפוי, עורר יצרים רדומים ולא מן הנמנע כי קינאה הוא העיקרי שבהם. הערות של סמי יוחננוף לטיוטת התשקיף של גדות מלמדות כי מייסד החברה אולי איננו מחזיק יותר במניותיה, אך בהחלט יש לו מה לומר על האופן שבו היא מתנהלת ומוצגת לציבור.

יוחננוף, המתגורר כיום במונטה קרלו שבנסיכות מונקו, מעלה שורה של נקודות באמצעותן צריך, לדבריו, לבחון את הסיכונים והסיכויים בהשקעה המוצעת, והוא מדגיש, בין היתר, את מעמדה המונופוליסטי הבלתי מפוקח של גדות, את צי האוניות החכורות לזמן ארוך של החברה (לעומת מחירי ההובלה המשתנים מיום ליום), את הרווחיות החריגה של החברה בשנתיים האחרונות לעומת הפסדי העבר ואת נושאי איכות הסביבה, כולל אפשרות לפיה לגדות חלק בזיהום נחל הקישון.

מה מניע את סמי יוחננוף? לדבריו, נותרו לו עדיין אינטרסים בחברה, אותם הוא מבקש שלא לחשוף כדי "לא להזיק לי ולאחי שלא לצורך ולפגוע באותם אינטרסים. מלבד זאת, הוא מוסיף "ייסדתי את גדות בשנת 57', ביליתי יותר מ-30 שנה מחיי בבנייתה ושמי קשור בה אורגנית. הפכתי את גדות מחברה קטנה לקבוצה עולמית וקשה לי לקבל שיוצעו לציבור מניות בצורה כזו".

בהודעה לציבור המשקיעים שמתכוון יוחננוף לפרסם, הוא טוען כי "בימים האחרונים התפרסמו בכלי התקשורת ידיעות בקשר לתשקיף גדות. בחלק מהידיעות הוזכר גם שמי בין מייסדי החברה. לפיכך, אני מוצא לנכון להבהיר, כי משנת 90' אין לי כל נגיעה וקשר לקבוצה הנ"ל".

לגבי יחסיו עם משה, מודה סמי יוחננוף, כי "כאשר שני אחים נלחמים על אימפריה במשך 10 שנים, אך טבעי שיוותרו משקעים. עם זאת, מאז מכרתי את המניות היחסים על מי מנוחות. לא שביתת נשק, אלא שלום קר".

יוחננוף מביע דאגה בעיקר נוכח מצב בו יוחלט בעתיד הקרוב לחייב את גדות להתפצל ליחידות עצמאיות, באמצעות בעלים שונים, לטובת 1,400 לקוחותיה הנרתעים כיום מלהתלונן. "השאלה של ריכוזיות במשק איננה קלה ועומדת בפני עצמה. גדות מחזיקה את מאות לקוחותיה בצוואר. יש לה שליטה כמעט מוחלטת בתחום הכימיקלים, חומרים שאנשים נושמים, לובשים ואוכלים. צריך לשאול מדוע מרשה לעצמה רשות ההגבלים העסקיים להתעלם מהמונופול המחניק הזה".

מעמדה המונופוליסטי של גדות, רומז סמי יוחננוף, מסביר את היותה חברה מפסידה בשנים קודמות. "המחלה של מונופול היא התנהלות המתאפיינת בחוסר יעילות וניפוח הוצאות". את רווחיותה הגבוהה של גדות בשנתיים האחרונות, מייחס יוחננוף למלחמת המפרץ שגרמה לעלייה במחירי ההובלה והכימיקלים.

לדברי יוחננוף, בכוונתו להפליג מחרתיים ביאכטה הפרטית למספר חודשים. בתוצאות ההנפקה של גדות, מותר להניח, יתעדכן באמצעות האינטרנט.

אך סמלי הוא שהסכסוך בין האחים יוחננוף פרץ בעקבות הפלגה קודמת של סמי יוחננוף, שביקש לממש חלום ולפרוש לשנה מהעסקים, לטובת שייט תענוגות סביב העולם. עוד קודם לכן העביר את ניהול תשלובת גדות לידי משה, אותו הכניס כשותף לאחר ייסוד החברה.

בסוף שנת 78', כשחזר סמי ממסעו למשרדיה של גדות, גילה לטענתו, כי משה ניהל את העסקים שלא כהלכה. אז נזרע הסכסוך בין האחים. עסקי התשלובת היו אז בשפל. לאחר משבר הדלק של 73', שהביא לעליות חדות במחירי הכימיקלים, שבו המחירים וירדו. הלקוחות ניצלו את המחיר הנמוך למילוי המאגרים וגדות נותרה עם כושר הובלה ימי ללא שימוש. בשנת 79' נפגשו האחים באקפולקו להסדרת פירוק השותפות, וחתמו על הסכם לפיו ימכור סמי למשה את מניותיו תמורת כמה מיליוני דולרים. ימים ספורים לאחר מכן חזר בו סמי מהסכמתו בטענה, שהנתונים שנמסרו לו בדבר שווי הנכסים היו מוטעים.

במארס 85', לאחר סבב התדיינויות נוסף ברחבי תבל, פסק הבורר, פרופ' יעקב נאמן (שהחליף את עו"ד רוטנשטרייך), כי בנוסף לסכום שנקבע בהסכם אקפולקו, יקבל סמי יוחננוף 1.2 מיליון דולר נוספים. במקביל, חויב סמי לשלם למשה את הוצאות הבוררות בסך 4 מיליון דולר. בעיית מס שהתעוררה גרמה לאחים שלא ליישם את פסק הבורר.

בסופו של דבר, בשנת 90', הושג הסדר בתיווכם של עורכי הדין דן אבי יצחק ואמנון גולדנברג. נחתמו הסכמים חשאיים בפאריס ובציריך, המנסחים סופית את הפרדת הכוחות בין האחים. סכום הכסף שקיבל סמי יוחננוף תמורת מניותיו לא פורסם מעולם.

עוד כתבות

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה החברה ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לישראל

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה