גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הסיפור שלא נגמר: אביב צידון עומד להשתלט על בי.וי.אר מערכות

יפרסם הצעת רכש לכל בעלי המניות במחיר של 18 סנט למניה; בעלת השליטה בחב', אלישרא, המחזיקה 48% מההון, צפויה להיענות להצעה

לאחר מספר חודשים שבהם ריחף איום סגירה מעל חברת הטכנולוגיה בי.וי.אר מערכות , נמצאה הנוסחה שתאפשר את המשך קיומה. המושיע של בי.וי.אר הוא לא אחר מאשר אביב צידון, מייסד החברה, שבשנים 99'-2000 מכר את מניותיו לאלישרא תמורת 7 מיליון דולר פטורים ממס.

ל"גלובס" נודע, כי בלוח זמנים בלתי אפשרי כמעט, הצליח צידון לארגן תוך שבועיים קבוצת משקיעים, בהם סוכן של מוצרי בי.וי.אר בסינגפור וחברת שירותי המזל"טים אירונאוטיקס מישראל, אשר תגיש עד סוף השבוע הצעת רכש למניות בי.וי.אר.

צידון, שאישר את הידיעה, ציין היום כי לכל הגורמים השותפים ברכישה יש אינטרס להפוך את בי.וי.אר לחברה בריאה ופעילה שתציג גידול בהיקפי פעילותה. לדבריו, מספר המשקיעים בקבוצה הרוכשת צפוי לגדול בשבועות הקרובים על ידי צירוף סוכנים נוספים של מוצרי בי.וי.אר בחו"ל.

קבוצת הרוכשים, שבה מחזיק צידון שליש מהזכויות, תגיש הצעת רכש, שתופנה לכל בעלי המניות בבי.וי.אר, לרכישת 100% ממניות החברה במחיר של 18 סנט למניה.

הקבוצה, שהתאגדה תחת השם "צ'וון" (אביב בשפה הסינית), מתחייבת לבצע את הרכישה גם אם רק 48% מבעלי המניות של בי.וי.אר מערכות ייענו להצעה. שיעור זה בהון החברה זהה לאחזקתה של בעלת השליטה הנוכחית, אלישרא מקבוצת כור . משיחות שניהלו הרוכשים עם יובל ינאי, סמנכ"ל הכספים של כור, ועם רן מידן, סמנכ"ל הכספים של אלישרא, עולה כי בכוונת אלישרא להיענות להצעה (ככל הידוע התכנס היום דירקטוריון אלישרא לצורך אישור המכירה). בעלת מניות גדולה נוספת בבי.וי.אר היא פולאר השקעות מקבוצת שרם-פודים-קלנר , המחזיקה כ-13% מההון שעדיין לא ברור אם תיענה להצעה.

במידה שהצעת הרכש תיענה במלואה, ישקיעו הרוכשים 1.9 מיליון דולר ברכישת המניות. סכום זה כבר הופקד בנאמנות. סכום דומה שהופקד, נועד להבטיח את התחייבות הרוכשים להעמיד קו אשראי של עד 5 מיליון דולר לבי.וי.אר (בעלת חובות וערבויות ביצוע בהיקף כולל של כ-30 מיליון דולר בבנקים).

לדברי צידון, הוא הגיע להבנות עם הבנקים המממנים את בי.וי.אר - לאומי , פועלים ופיתוח התעשייה - לגבי החזר החוב. לדבריו, לבי.וי.אר צבר עבודות קיים של כ-20 מיליון דולר, שעם השלמתן יתבטלו ערבויות בסכום דומה.

צידון: "אני מלא אופטימיות לגבי עתידה של בי.וי.אר. לאחר כמה שנים של מנוחה ואיסוף כוחות אני חוזר לשוק דינמי עם הרבה רעיונות ובטוח שנחזור להיות מובילים בסגמנט של השוק בו פועלת החברה. מבחינתי זו סגירת מעגל ופתיחת מעגל חדש של התפתחות ושגשוג".

הצעתו של צידון, להפעלת בי.וי.אר כ"עסק חי", הועדפה באלישרא על פני הצעת התעשייה האווירית (בעלת 30% ממניות אלישרא) שהביעה עניין בחיסול החברה כישות עצמאית ומיזוג חלק מפעילותה לתוך מפעל מל"מ, העוסק בתחומי פעילות משיקים.

בי.וי.אר נקלעה לקשיים עקב הרעה מתמשכת בעסקיה והיעדר נכונות בעלי המניות, ואלישרא בראשם, להזרים לה הון. לפני כשבועיים דיווחה החברה על פיטורי 40% מעובדיה וכעת נשארו בה כ-60 עובדים בלבד (כשליש ממספר עובדיה בעבר) .

החברה, שהוקמה על ידי צידון וירון שיינמן, מפתחת מוצרים לתחקור מערכות פיקוד ובקרה של קרבות אוויר, ים ויבשה, וכן סימולטורים המדמים טיסה ושדה קרב.

מצבה הקשה ואיום הסגירה של בי.וי.אר, שנחשפו ב"גלובס" בחודש שעבר, הם פועל יוצא של הפסדי החברה בשנים האחרונות, על רקע קושי להתאים את עצמה לשינויים בשוק העולמי. לבי.וי.אר, נכון להיום, גירעון של מעל 7 מיליון דולר בהון העצמי, ובדו"חות הרבעון השני הופיעה הערת רואי חשבון לגבי ספקות משמעותיים בדבר יכולת החברה לפרוע את התחייבויותיה ולהמשיך לממן את עסקיה כ"עסק חי".

את בי.וי.אר ייסדו צידון ושיינמן, חברים לקורס טיס ששירתו כטייסי קרב, בשנת 87'. בתחילת שנות ה-90 הונפקה החברה בבורסת הנאסד"ק, וב-98' פוצלה לשתיים: בי.וי.אר מערכות ובי.וי.אר טכנולוגיות (בה נותרה פעילות של פיתוח יזמויות טכנולוגיות).

המוצר הבולט שפיתחה בי.וי.אר מערכות בשיתוף התעשייה האווירית היה מערכת תחקור תלת-ממדית של קרבות האוויר ("אהוד"). ייצור ושיווק ה"אהוד" נעשה בשיתוף פעולה על ידי שתי החברות עד שבסוף שנות ה-90 צצו חילוקי דעות ביניהן, שגרמו להיפרדות. לאחר כמה שנים של תחרות, שפגעה בשתי החברות, הן "חילקו" ביניהן את אזורי הפעילות העולמיים כדי שלא יצטרכו להתחרות זו בזו.

את מניותיו בבי.וי.אר מערכות מכר צידון לאלישרא בשתי מנות. הראשונה ב-99' ובמחיר של 13 דולר למניה, והשנייה ביוני 2000, במחיר של 4.5 דולרים (בסה"כ, כאמור, תמורת 7 מיליון דולר). זאת בתקופה בה העניק שוק המניות שווי של למעלה מ-100 מיליון דולר לחברה.

שובו של צידון לחברה, במחיר סמלי של 18 סנט למניה (ח"י), מדגיש את חוסר הצלחת ההשתלטות של אלישרא. בסה"כ השקיעה אלישרא כ-45 מיליון דולר במניות בי.וי.אר, שאותה ביקשה להפוך לפלטפורמה ציבורית של פעילויות בתחום התעשייה הביטחונית. התוכנית לא יצאה בסופו של דבר לפועל וההשקעה, רובה ככולה, ירדה לטמיון.

עוד כתבות

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

ימי הזוהר מאחוריה? הקרן של משקיע העל דועכת

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילי שיוט חדשים ואופנועי שלג למשימות מיוחדות

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות