גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עשו ללפיד בית ספר

פסילת מועמדותו של עו"ד יורם טורבוביץ' לתפקיד היועץ המשפטי לממשלה היה הסיכוי האחרון של ועדת בך להציל את כבודה האבוד. והיא לקחה אותו

זה היה הסיכוי היחיד של ועדת בך להציל את כבודה האבוד. מתברר, שיש מחיר להשפלה: חברי הוועדה, שבחודש האחרון, מאז הודיע שר המשפטים, יוסף (טומי) לפיד, על מועמדו טורבוביץ', וראש הממשלה, אריאל שרון, החרה החזיק אחריו - נרמס כבודם עד דק, עשו ללפיד "בית ספר".

מה שקרה אתמול בוועדה - פסילתו של המועמד המוביל, עו"ד יורם טורבוביץ', הוא במידה מסוימת הבלתי ייאמן. במידה אחרת - צפוי. רבים במערכת המשפטית, העריכו, או "הריחו", שעוד יהיו הפתעות עם המינוי של טורבוביץ', לתפקיד היועץ המשפטי לממשלה. דווקא בגלל העובדה שהמינוי הזה נראה היה כה חלק, כה בטוח, היו שהעריכו, כי ברגע האחרון, עוד יכולה להיות תפנית, ויישלף אולי שם בלתי צפוי.

חברי ועדת בך חרגו אתמול ממנהגם, ובמקום להתכנס בירושלים, במשרד ראש הממשלה, התכנסו בתל-אביב, במשרדו של חבר הוועדה, עו"ד דוד ליבאי, בבית אמות משפט. זמן קצר לפני כן, היה אמור ליבאי לשוב מניו-יורק, וחברי הוועדה התחשבו בו והחליטו לקיים את הישיבה בתל-אביב. בהמשך, הטיסה התאחרה, וגם הישיבה.

חברי הוועדה המשיכו לדוש בעניין שהעסיק אותם בשתי הישיבות האחרונות: כשירותו של טורבוביץ` לתפקיד היועץ המשפטי לממשלה. טורבוביץ` נראה היה כמועמד שאי אפשר לומר לו לא: מבריק, בעל יכולות, מלומד, בעל ניסיון מגוון, ובעיקר - מביא איתו את הארומה של השוק הפרטי, שלפיד כה מעוניין בה.

חברי הוועדה, שדנו בכשירותו, הכירו כולם כאחד בסגולותיו: מוכשר, לא נגוע בניגוד אינטרסים, הוכיח יכולת עמידה. לכולם היה הרבה בעדו. בצד זה, היתה שאלה לגבי דרישת סף מהותית לתפקיד: ניסיון של עשר שנים עיסוק בעבודה משפטית. החישוב לגבי טורבוביץ` היה גבולי. לא היתה בעיה עם התקופה שטורבוביץ` כיהן כממונה על ההגבלים העסקיים. גם לא עם התקופה שבה כיהן כיועץ משפטי של התמ"ס. היתה בעיה עם תקופות אחרות בחייו: היו השגות על כך שניתן להחשיב את עיסוקיו בשנים אלה, כעיסוק בעבודה משפטית. בימים האחרונים, דרשו חברי הוועדה, שוב ושוב, מטורבוביץ` הבהרות לגבי עיסוקיו בשנים האחרונות.

טורבוביץ` העביר את ההבהרות הדרושות. כשהופיע בפני הוועדה, טען כמובן שאין כל שאלה באשר לכך שהוא עומד בדרישת עשר השנים, אך היו מי שחשבו אחרת. חלק מחברי הוועדה השתכנעו שטורבוביץ` עומד בתנאי הסף, אך שניים אחרים לא. השניים סברו שזה גבולי, ומכיוון שעל פי החלטת הממשלה שאימצה את המלצות ועדת שמגר לעניין מינוי יועץ משפטי לממשלה, דרוש רוב של ארבעה חברים לפחות, הרי שלא היה ניתן להכשיר את טורבוביץ` בהינתן הספק.

עם התקבלות ההחלטה אתמול, צלצל יו"ר הוועדה, השופט בדימוס, גבריאל בך, ללפיד, והודיע לו על כך. הוא הציע ללפיד להגיע לוועדה ולשמוע ממנה, פנים אל פנים, את ההחלטה ונימוקיה. מיד לאחר מכן, הודיע בך על ההחלטה לטורבוביץ`, טלפונית. תוך מספר דקות התייצב לפיד במשרדו של ליבאי, ושמע, לא בשמחה, די בהפתעה, על ההחלטה. חברי הוועדה הציעו לו להציג מועמד אחר מטעמו, אם יחפוץ בכך. לפיד אמר שישקול זאת בחיוב.

מי שמכיר קצת את הדינמיקה של בחירת יועץ משפטי לממשלה, יודע שברגע האחרון, בדרך כלל, יש הפתעות, ודווקא המועמד שכולם מדברים עליו, בסופו של דבר לא נבחר, ובסופו של דבר נבחר אחר, מכיוון בלתי צפוי לחלוטין. כך היה עם הבחירה של השופט בדימוס, מיכאל בן-יאיר לתפקיד היועץ, וכך עם שופט בדימוס אחר - יוסף חריש לפניו.

גם הפעם, על אף שמנגנון הבחירה היה שונה לגמרי, וכשמכל עבר נטען ש"המשחק מכור", רבים האמינו שעוד יש מקום להפתעות.

מזה כחודש שומעים חברי ועדת בך, ש"המשחק מכור". הוועדה ספגה בשקט ובלי אומר, אמירות וטענות על היותה חותמת גומי. הוועדה בחרה שלא להשיב לאמירות הללו, כמו גם שלא להתייחס לעובדה שלפיד התייצב מאחורי מועמד, ובכך ניסה לכאורה להכתיב לוועדה את כללי המשחק. שלא לייחוס, אמרו חברים בוועדה, כי רק טבעי הוא שלשר יש מועמד, אך זה לא מחייב כהוא זה את הוועדה, שהיא עצמאית, בלתי תלויה וסוברנית לחלוטין.

שלא לייחוס, התקוממו גם חבריה על הביקורת שנמתחה נגדם על כך שנפגשו עם ראש הממשלה. החלטת הממשלה בעניין זה, מכתיבה זאת, הם אמרו.

גם כשהמועמדים נשרו האחד אחרי השני, בגלל התחושה ש"שהמשחק מכור", הוועדה המשיכה לשתוק, וחבריה המשיכו בעבודתם, כאילו כלום. ראש הוועדה, השופט בדימוס, גבריאל בך, בנימוס השמור לייקים, התקשר למועמדים שפרשו, וביקש לברר איתם את הסיבה לפרישתם. יחד עם זאת, לא היה בשיחות האלה יותר מדברי נימוסין.

ראשון הפורשים היה עו"ד אלי זהר, שהיה מועמדו של לפיד. הבא אחריו, היה עו"ד דן שינמן. יממה לפני שהיו אמורים להתייצב בפני הוועדה, פרשו, פחות או יותר במקביל, עו"ד יהודה וינשטיין, והפצ"ר (הפרקליט הצבאי הראשי), האלוף מנחם פינקלשטיין.

חלק מהפורשים חשים היום בבוקר תחושת פספוס מסוימת. נראה, כי מי שהיה להם אורך רוח, והתעלמו מהאמירות שההכרעה כבר ניתנה, עשויים למצוא בסופו של דבר שהוא השתלם. אלה הם ששת המועמדים הנותרים: המישנה ליועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז; השופטים המחוזיים עודד מודריק, עוזי פוגלמן, דוד חשין, ורון שפירא; ועו"ד ליפא מאיר.

הם שמעו את כל האמירות בדבר ההכרעה שנפלה, ראו מה קורה, ובכל זאת החליטו להמשיך. מבחינתם, לא היה להם מה להפסיד: במקרה הגרוע ביותר, ההרפתקה הזו היתה מסתכמת בעוד שורה ברזומה, שהם כשירים להתמנות לתפקיד היועץ המשפטי לממשלה.

טורבוביץ` מצידו, שמר גם הוא על שתיקה. הוא רצה רק לעבור את הוועדה, וזהו. התחושה היתה, שהמשחק האמיתי הוא בממשלה, ושתפקידה של הוועדה, במקרה הזה, מיזערי. פינקלשטיין למשל, פרש לאחר ששוכנע מהדרג הפוליטי, כי בקרב האמיתי, שיתנהל על שולחן הממשלה, לא יהיה לו סיכוי מול טורבוביץ`. מי היה מאמין, אבל, שזה לא יגיע לשלב הזה?

צריך להבין את המצב הלא פשוט בפניו עמדו חברי הוועדה: טורבוביץ` הוא מועמד שקשה להתנגד לו. כלומר, גם אם הוועדה היתה מאשרת את המועמדות שלו, אי אפשר היה לבוא בטענות לחבריה.

המינוי הצפוי של טורבוביץ` זכה גם לתמיכה רחבה במערכת המשפטית: אדם מבריק, שכבר הוכיח בעבר כושר עמידה, ואיש השוק הפרטי - דבר שלפיד כל כך החשיב.

גם אלה שבתחילה פקפקו בהתאמתו לתפקיד, בשל העובדה שמעולם לא היה מצוי עמוקות בתוך מערכת המשפט - הודו כי מינויו יכול להתברר כמוצלח. "אני חושב", אמר אתמול עורך דין פלילי בכיר, עוד כשמועמדותו של טורבוביץ` היתה מובטחת, "שהוא יכול להיות יועץ משפטי בכלל לא רע, על אף שליבו לא במשפט. ליבו בעסקים הפרטים, ולא יכול להיות שראש התביעה הכללית, ליבו לא יהיה במשפט".

מי שיכולים להיפגש ולהרים כוסית עכשיו, הם המישנה ליועץ המשפטי לממשלה, דידי לחמן-מסר, ועו"ד דורי קלגסבלד. השניים הם יריבם של טורבוביץ`: לחמן-מסר, בגלל "היתקלויות" עם טורבוביץ` בדסק"ש. וקלגסבלד, על רקע פרשת בוררות הנפט היוקרתית, בין החברה הממשלתית קצא"א, לבין ממשלת איראן.

לו היה טורבוביץ` מתמנה לתפקיד, לחמן-מסר בוודאי היתה פורשת, ואילו קלגסבלד, היה מתקשה להופיע בפני טורבוביץ` כיועץ משפטי לממשלה.

האם האירועים האחרונים מחזירים למירוץ את זהר? לא נראה שלפיד יעז כעת לפנות שוב למועמדו משכבר, עו"ד אלי זהר. בעקבות הצבת מועמדותו של טורבוביץ` נוצרו משקעים בין השניים, מה עוד, שאין ערובה שזהר יעבור את דרישת הסף של אי קיומם של ניגודי עניינים. לפיד לא יכול להרשות לעצמו לספוג מכה נוספת, אבל הוא מתעקש להציג מועמד מטעמו, מקרב עורכי הדין הפרטיים.

לפיד הופיע היום בוועדת חוקה, חוק ומשפט והצהיר שהוא ינצל את הצעת הוועדה ויביא מועמד נוסף מהסקטור הפרטי, שלא היה לו ייצוג עד כה במוסד היועץ המשפטי לממשלה. אם בסופו של דבר יתייצב לפיד מאחורי אחד המועמדים הקיימים, זה יכול להיות רק מאחורי ליפא מאיר. יחד עם זאת, גם למאיר, עורך דין שייצג הרבה גורמים בשוק הפרטי, יכולה להיות לכאורה בעיה של ניגוד עניינים.

עוד כתבות

אוטובוס בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מראים: "צדק תחבורתי" של מירי רגב הביאה לעלייה במחירי הנסיעה

במשרד התחבורה טוענים כי רפורמת "צדק תחבורתי" מקזזת את עליית המחירים ומיטיבה עם רוב אזרחי המדינה, אלא שבדיקת גלובס מגלה תמונה שונה ● גורמי מקצוע מתריעים: שיפור התדירות והשירות הוא הסוגיה החשובה ביותר

הבורסה בפרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

עליות שערים באירופה; מגמה דומה בחוזים העתידיים בארה"ב

הדאקס עולה ב-0.3% ● הניקיי ירד ב-0.6% ● החוזים העתידיים בארה"ב נסחרים בעליות קלות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך

מטוס AIR ONE מאויש של חברת AIR / צילום: חברת AIR

השחקנית הישראלית שמנסה לרכוש מעמד בשוק הכטב"מים

יצרנית כלי הטייס האוויריים החשמליים AIR צפויה לפתוח מתקן ייצור בכפר יונה, בהשקעה של מיליוני שקלים ● השחקן בר ברימר משיק מותג אופנת גברים חדש בשם CABO, יחד עם קבוצת משקיעים ● והפדרציה היהודית של ניו יורק העניקה סיוע בהיקף של 200 אלף שקל לאלמנות צה"ל ● אירועים ומינויים

בעלי סוכנות נטו פיננסים וקרן וולת'סטון, מימין: עידן כץ, אילן בן-ישי וירון פיטארו / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: תמר מצפי, אתר החברה, שאטרסטוק

רשות ני"ע מאשימה את בעלי וולת'סטון: "גייסו כסף במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל"

הרשות מאשימה את הבעלים של קרן ההשקעות בנדל"ן וולת'סטון, ירון פיטארו, אילן בן ישי ועידן כץ, בגיוס כספים במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל ● לפי החשד, השלושה הציעו השקעות בסיכון גבוה, שלא על־פי תשקיף, תוך הטעיית המשקיעים והצגת מצגי שווא באשר לניגוד העניינים בו היו מצויים

אבי לוי, מנכ''ל דיסקונט / צילום: ישראל הדרי

"טרחן למות": סמנכ"לית השיווק של בנק דיסקונט פורשת ומפרסמת פוסט חריג על המנכ"ל

סביון בר סבר, סמנכ"לית השיווק של דיסקונט, הודיעה בפוסט חריג בפייסבוק שהיא עוזבת את תפקידה

טקס זיכרון ל-45 ההרוגים באסון מירון / צילום: ap, Oded Balilty

פשרה: משפחות נספים באסון מירון יפוצו בכ-2 מיליון שקל

המדינה הגיעה להסכם ולפיו תשלם בשלב הראשון את הסכומים למשפחות הנספים מתחת לגיל 24 – בנוסף לכ-500 אלף שקל ששולמו למשפחות כמקדמה ● יימשכו המגעים לגבי פיצוי למשפחות נוספות

מנכ''ל בלקרוק, לארי פינק / צילום: בלקרוק

ענקית ההשקעות שממליצה: תשכחו מהטווח הארוך. הכללים בשווקים השתנו

בבלקרוק סבורים שקשה היום יותר מבעבר, לחזות את העתיד הכלכלי, בשל השינויים המבניים שמובילה ארה"ב ושינוי זה "מחייב גישה חדשה כלפי סיכון" ● במקום שבע המופלאות, ענקית ההשקעות ממליצה על יצרניות החומרה ועל מגזר שירותי התשתיות

אילוסטרציה: Shutterstock

רשות המסים מגדירה מחדש: מי נחשב תושב ישראל לצורכי מס?

תזכיר חוק חדש מבקש לעגן את הקריטריונים שעל פיהם יקבע אם יחיד הוא תושב ישראל או תושב חוץ בעיקר בהתבסס על מספר ימי שהותו בישראל, ללא צורך בבחינת מכלול קשריו המשפחתיים, הכלכליים והחברתיים

משמאל לימין: מייסדי אימג'ין, יהונתן צלח, דין ביתן ושחר פורת / צילום: אייל טואג

גיוס של 23 מיליון דולר לחברת אימג'ין AI בהובלת לארי אליסון

גיוס סבב נוסף בהיקף של 23 מיליון דולר לאימג'ין AI, שפיתחה טכנולוגיה לגילוי מהיר של סרטן, שאותו מוביל, כמו את סבב הגיוס הקודם, מייסד חברת אורקל והמשקיע לארי אליסון ● בעקבות הגיוס הנוכחי, סך ההשקעות בחברה מגיע ל-45 מיליון דולר

החוסכים הישראלים מסכמים חצי שנה פנומנלית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

החודש ההיסטורי שסידר לחוסכים הישראלים את אחת התקופות הטובות אי פעם

המחצית הראשונה של שנת 2025 הייתה עמוסה בטלטלות בארץ ובעולם, ועדיין חוסכי הגמל והפנסיה צפויים ליהנות מתשואות שלא נראו כמותן זה שנים ● הסיבה המרכזית: הבורסה בתל אביב שהפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ובכל זאת, במסלול אחד ייצאו מאוכזבים

עידן דוד / איור: גיל ג'יבלי

השר אמסלם מקדם: מנכ"ל עיריית אשקלון לשעבר ימונה ליו"ר נתיבי איילון

עידן דוד יהיה אחראי במסגרת תפקידו על תקציב של כ־3 מיליארד שקל ● בענף יש מי שכבר מרימים גבה על המינוי, בשל חוסר הניסיון שלו בתחום

משרד הפרסום העתידי, כפי שנוצר באמצעות ChatGPT / צילום: ChatGPT

סוף עידן משרדי הפרסום? כך ייראה הענף בעוד חמש שנים

אמיר גיא, יו"ר איגוד חברות הפרסום לשעבר, קורא למשרדים להתעורר: אנחנו פועלים בעולם שמתערער, עם שיבוש מוחלט של המודל הכלכלי, תהליך העבודה והיחסים עם המותגים ● מי שישרוד הוא זה שימזג קריאייטיב, דאטה ונרטיב למוצר אחד, ויהפוך לשותף טכנולוגי של הלקוח

נשיא העליון, השופט יצחק עמית, בדיון בבג''ץ על מינוי ראש השב''כ / צילום: צילום מסך מהשידור החי

מינוי זיני: הממשלה והיועמ"שית פועלים להגיע להסכמות

לאחר הדיון היום בבג"ץ בנוגע לעתירות למנוע את מינויו של האלוף זיני לראש השב"כ הודיעו הצדדים כי הם פועלים להגיע להסכמות  ● במהלך הדיון ח"כ גוטליב צעקה לעבר הנשיא עמית: "תתבייש לך" - והוצאה מהאולם ● בעקבות הפרעות נוספות, הוחלט להמשיך את הדיון ללא קהל; עמית על המהומה באולם: "ניסיון להכשיל הליך משפטי"

דירה שנפגעה מטיל איראני ברמת גן / צילום: ap, Oded Balilty

הסיפורים והסכסוכים שחושפים את החורים במתווה לפיצוי המפונים מביתם

המלחמה שמטה את הקרקע תחת רגליהם של בעלי דירות ושוכרים רבים, ובשטח מצטברים מקרים שמתווה הסיוע לא נותן להם מענה ● חוזים מתבטלים ומשכירים נאלצים לשלם משכנתא על נכסים שלא ראויים למגורים ● מפונים מתקשים למצוא דיור חלופי באזורים שנהרסו, עקב הביקוש הגבוה ● האם אנחנו בדרך לגל תביעות? ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

מאות שקלים בנטו: ביטול הטבת השכר לכוחות הביטחון נדחית

רשות המסים דחתה עד סוף 2025 את ביטול "הסכם דוקלר", שמעניק הטבות מס ייחודיות לאנשי למערכת הביטחון ● המשא ומתן עם צה"ל לא הבשיל להסכמות, וסמוטריץ' מתרחק מהסוגיה הרגישה בעיצומה של המלחמה: "למרבה הצער, לשר אין סמכות חוקית להתערב"

לחיזבאללה יש דרישות מישראל בתמורה להתפרקות מנשקו

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הפרשן שמסביר איך פוטין הרוויח מהמלחמה באיראן; "בגידה"- בכירים באיראן כועסים על רוסיה; איראן מסרבת לשתף פעולה עם האו"ם בנושא הגרעין;  וגם: הדרישות של חיזבאללה כדי שיתפרק מנשקו • כותרות העיתונים בעולם

מתקרבים לגיל פרישה? החיסכון שיכול לתת לכם קצבה פטורה ממס

"תיקון 190" נשמע טכני, אך הוא מאפשר ניהול כסף פרטי דרך קופת גמל - עם שיעור מס שונה, גמישות בהשקעה וגם כמה מגבלות שחשוב להכיר ● למי הוא מתאים ומתי זה משתלם? לפני שמפקידים - חשוב להבין את כל המשמעויות

תקיפות צה''ל ברחבי איראן / צילום: Reuters, SOCIAL MEDIA

סיפקו מפת מודיעין עשירה: הלווינים הכינו את מכת הפתיחה באיראן

המראות של האיראנים מצלמים מל"טים בשמי טהרן שיקפו במהלך המערכה סיטואציה שבה צה"ל, במידה כזו או אחרת, הפך את איראן לרצועת עזה ● כעת משרד הביטחון חושף את הנתונים שהובילו לשליטה של צה"ל בשמי איראן

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

המערכת שמאחורי עסקת הענק של רפאל, ולמה היא לא ממש פועלת בישראל?

רומניה תרכוש את מערכת ההגנה האווירית ספיידר של רפאל, בעסקה בשווי של כ־2.2 מיליארד דולר ● העובדה שמכירתה לא דורשת אישור אמריקאי, לצד התאמתה לאיומים מתמרנים כמו מל"טים וטילים בליסטיים, הופכת אותה למבוקשת במיוחד בשוק הביטחוני הנוכחי

דן ברונר מנכ''ל חברת ורינט פותח את יום המסחר בנאסד''ק / צילום: יח''צ

דיווח: קרן תומא בראבו מנהלת משא ומתן לרכישת ורינט

על פי דיווח שפורסם בבלומברג, קרן תומא בראבו מנהלת משא ומתן לרכישת ורינט, המספקת פתרונות למוקדי שירות ● מטעם החברות סירבו להגיב