גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לראשונה: בניין שגרירות ישראל בלב בייג'ינג מעוצב בנוסח רמת אביב ג'

עלות הפרויקט, המתפרס על פני שטח של 8,000 מ"ר ושתוכנן על ידי אדריכל ישראלי, נאמדת בכ-12.5 מיליון דולר

בעוד מספר חודשים תיחנך בבייג'ינג, בירת סין, שגרירות ישראל החדשה, שהוקמה בבניין מודרני, המעוצב כבניין ישראלי לכל דבר.

כבר לפני מספר חודשים החלו שליחי משרד החוץ בסין לאכלס את המבנה, אך הפתיחה הרשמית של המעון מתוכננת לסוף השנה.

השגרירות ממוקמת בתוך מתחם ייעודי חדש במרכז העיר, שהקצה הממשל המקומי לשגרירויות זרות, ועלות הקמת המבנה בן 8,000 המ"ר נאמדת בכ-12.5 מיליון דולר - כולל שטח בן 5 דונמים.

"מדובר בפרוייקט חיים", מסביר האדריכל אלי ברוסטובסקי ממשרד "פלג אדריכלים", שעמד בראש הפרוייקט, ונאלץ לעמוד בפני ערמות של פקידים וביורוקרטיה סינית עד להשלמת הפרוייקט.

"מה שעמד לנגד עיני הוא להקים בניין שנראה כבית ישראלי אופייני, כמו שיש ברחוב הירקון או ברמת אביב" מסביר ברוסטובסקי.

"הארכיטקטורה הסינית של היום, היא אוסף של בנייה חדשה מכל העולם, ואין כמעט סימנים של מה שנבנה בעבר. הסינים דווקא גאים בסוג הבנייה של היום, ומסתכלים על בייג'ינג כעל מנהטן החדשה או כפאריז".

למרות שמשרד החוץ פנה אל משרדו של ברוסטובסקי עוד בשנת 1996, הנחת אבן הפינה יצאה אל הפועל רק ב-1999, לאחר אינספור קשיים ביורוקרטיים שאף דרשו, לדברי ברוסטובסקי, את התערבותה האישית של השגרירה בזמנו, אורה נמיר, אצל סגן ראש ממשלת סין.

"תהליך המכרז הוא ארוך והביורוקרטיה הסינית מנסה לכוון אותך לבחירת קבלנים משלהם משיקולים לא עניינים".

במשרד החוץ הישראלי דרשו לעבוד לפי כללים בינלאומים מקובלים, ואף על פי שנראה כי מדובר בתקופה זמן ארוכה של בנייה - זו נחשבת לתקופה קצרה בהרבה יחסית לתקופת הבנייה של שגרירויות אחרות במקום, כמו קנדה ואוסטרליה, שמשך בנייתן ארך 10 שנים ו-12 שנים בהתאמה", מספר ברוסטובסקי.

נציין, כי עד להקמת המבנה הנוכחי, שכנה השגרירות הישראלית בתוך מרכז הסחר הסיני בלב העיר, ושילמה שכר דירה שנתי של כ-1.8 מיליון דולר עבור המשרדים, בתי העובדים ומעון השגריר.

לדברי ברוסטובסקי, ההחלטה של משרדי האוצר והחוץ היתה בראש ובראשונה כלכלית, והמבנה שהוקם הינו מבנה מעורב שכולל את משרדי השגריריות, בתי העובדים ומעון השגריר.

ברוסטובסקי מציין שכחלק מהתהליך הארוך, הוא נאלץ לעבור מסננת של פקידים של משרד החוץ הסיני והיה עליו להציג תוכניות מספר רב של פעמים.

עם זאת, האדריכל מדגיש כי מדובר בביורוקרטיה ולא בשחיתות. "המערכת בסין מאוד הוגנת, אבל לוקח לסינים זמן רב לעבוד. הגשנו תוכניות לפי הכללים הסיניים, לקח לנו זמן ללמוד את הנושא, והיינו צריכים להסתייע במשרד אדריכלות מקומי שהכין את התכניות והתרגומים".

לדברי ברוסטובסקי, ישראלים וזרים שרוצים לחדור לפעילות נדל"נית בשוק הסיני חייבים למצוא שותף ישר ואמין, שישמש כמורה נבוכים בתוך הביורוקרטיה הגדולה.

"יצא לי לשמוע על חברות ששגו בבחירת השותף המקומי ויצאו בהפסד מפרוייקטים, לאחר שהשקיעו בהם כספים רבים. חשוב מאוד לחקור ולבדוק וגם לקבל חוות דעת על האנשים שאתה הולך לעבוד איתם", אומר ברוסטובסקי.

"כיום מוקמים בעיר פרוייקטים גרנדיוזים על פני שטח בהיקף של כ-100 אלף מ"ר שטח בנוי, אך למרות שמבנה השגרירות הוא בן 8,000 מ"ר בלבד, הופתענו לגלות עד כמה הסינים רצו לבנות את הפרוייקט. קבלנים סינים רבים סבורים שבניית בית שגרירות תפתח להם את הדלת לשוק העולמי.

"המכרז שערכנו היה הוגן, נוהל משא ומתן קשוח עם קבלנים רבים, ובסופו של דבר הקמנו את הפרוייקט בעלות של כ-1,000 דולר למטר". מספר האדריכל. אחת הבעיות המרכזיות שנאלצו האדריכלים ומשרד החוץ להתמודד איתה היא החשש להקים מבנה שישמש גם למגורים וגם לעבודה. עובדים רבים חששו לאבד את פרטיותם ולהגיע למצב שבו אין הפרדה בין הבית לעבודה. "הצלחנו לבנות את הבניין מבלי לפגוע בפרטיות, ועובדי השגרירות מאוד מרוצים מהמבנה החדש", מספר ברוסטובסקי בגאווה.

"בכל קומה יש שתי דירות ולדיירים יש מקסימום פרטיות. תכננו מבנה בו יש לבכירים ולמשפחות דירות מרווחות יותר, כאשר בפנטהאוז נמצא ביתו של השגריר. כמו כן בבניין עצמו יש גן לילדים וגם מועדון.

כל הבנייה נעשתה על פי סטנדרטים של משרד החוץ, וכמו כן בנינו אולם אירועים שמשמש כבית הכנסת היחידי בבייג'ינג, והוא אומץ כבר על ידי הקהילה של חב"ד.

האולם שנבנה בתחתית הבניין חוסך הרבה כסף למדינה - הוא יכול לשמש לאירועים רבים, כגון יום העצמאות ויש בו מספיק מקום ל-200 יושבים או 400 אנשים בעמידה", מסביר ברוסטובסקי.

בייג'ינג - אתר בנייה ענק

בשנת 2008 תיערך האולימפיאדה בבייג'ינג,והבנייה בעיר מתנהלת כמרקחה לקראת המאורע הגדול.

פעילים מקומיים בענף מתארים את העיר כאתר בנייה אחד גדול,שבו מוקמים פרוייקטים גרנדיוזים, בהם מתקני ספורט, מלונות, בתי מגורים ועוד.

קצב הצמיחה של סין בשנים האחרונות הוא מהגבוהים בעולם, בדומה לעודף המסחרי הסיני.

נדגיש, כי הממשל הסיני פותח את דלתותיו למשקיעים הזרים, ומנסה לעודד השקעות של זרים ושל ישראלים.

עם זאת, ישנם סינים רבים שמשלמים מחיר כבד על פיתוח של סין בכלל ועל פיתוח של בייג'ינג בפרט.

לאחרונה כתבנו ב"גלובס" על מדיניות הפינוי האכזרית של הממשל הסיני, במסגרתה מגורשים תושבי שכונות ותיקות במרכז העיר, לטובת פיתוח גורדי שחקים ומרכזים עסקיים.

בסוכנויות הידיעות הזרות תוארו מקרים רבים, בהם פונו תושבים סינים בכוח, וללא פיצוי הולם מבתים צמודי קרקע באזורים אטרקטיבים במרכז העיר, ל"טובת" דירות קטנות בתוך גורדי שחקים.

יעד האולימפיאדה גם הביא איתו לעיר מותגים רבים, ומספר גדול של חברות בינלאומית, שנותנות תנופה אדירה לבייג'ינג.

תייר מערבי יוכל למצוא כיום את כל מה שחשקה נפשו בעיר, לבלות במועדונים, וליהנות מחיי תרבות סינים ומערביים כאחד. עם זאת, לתושבים המקומיים נחשבת העיר ליקרה, וישנו בידול מוחלט בין סינים לבין זרים בכל הקשור לבנייה ולמידע.

תושבים זרים יכולים לשכור או לרכוש בית שהוגדר מראש כמיועד לזרים בלבד - בניין מסוג זה יצוייד באמצעי תקשורת חופשית ובחיבור בלתי מוגבל לאינטרנט.

לעומת זאת, סינים אינם יכולים להתחבר לכל ערוץ טלוויזיה, וישנה עדיין צזנזורה על אתרים מסויימים באינטרנט, כגון ה-CNN שנחשב למוקצה בגין דיווחיו ממאורעות כיכר טיינאמן ב-1989.

עוד כתבות

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת בוול סטריט; נאסד"ק מאבד 2.2%, נטפליקס יורדת בכ-9%

הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט התמתן ● בורסות אירופה ננעלו במגמה מעורבת

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1 בדרך לירושלים

משפחות חטופים חסמו את כביש 1: "כל חטוף חייב לשוב"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים