גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גילו את האור

איציק חיימוב היה בן 22 כשגילה מנורה שנדלקת בנגיעה. 10 שנים אחרי, יחד עם אחיו נרי, הם שולטים ברשתות תאורה, המונה 16 סניפים ומגלגלת 85 מיליון שקל. בדרך הם בלעו את מטאור והשנה הם מתכננים להנפיק את החברה בבורסה ולהביא את מהפכת התאורה גם לארה"ב

"אני רוצה עכשיו להיכנס לבורסה ולצאת לארה"ב", אומר איציק חיימוב, הבעלים של רשתות תאורה. "עכשיו זה הזמן, ואנו מתכוונים לעשות זאת במהלך שנת 2004".

אין ספק, כי הנפקת רשתות תאורה בבורסה תהווה נקודת ציון נאה לאחים לבית חיימוב, שרק לפני 10 שנים הקימו את חברת פאן טוז ומכרו מנורות מתוך פיאט 127 חבוטה.

"ב-95' עשינו מחזור חודשי של 20 אלף שקל", אומר איציק, "ועכשיו סיימנו את 2003 עם מחזור מכירות של 85 מיליון שקל".

ילד בן 22 ופיאט 127

איציק (32) ונרי (35) שולטים היום על רשת המונה 4 חברות: פאן טוז, שהוקמה בשנת 94' ועוסקת ביבוא ושיווק של גופי תאורה לחנויות תאורה ולרשתות עשה זאת בעצמך; מחסני תאורה, שהוקמה ב-97' ולדברי השניים היא זו שיצרה את המהפכה בתאורה בישראל; מטאור תאורה מעוצבת וחברת דגן תאורה לפרויקטים, שתיהן נרכשו מהבעלים של מטאור.

רשתות תאורה נולדה בעקבות ביקור שערך איציק, אז בן 22, אצל הוריו בדרום אפריקה. איציק: "הייתי בביקור אצל הורי בדרום אפריקה וראיתי שם מנורה הנדלקת בנגיעה, נדלקתי על הרעיון וחזרתי לבדוק אם מנורה כזו קיימת בארץ. חזרתי לארץ עם דוגמה, הסתובבתי בין החנויות וגיליתי את הפערים המטורפים בין המחירים בהם הסוחרים רכשו את המנורות למחירים שמנורות נמכרו לציבור.

"המנורה שהתלהבתי ממנה לא הייתה בשוק, אז נסעתי לטייוואן והבאתי 400 יחידות. הסתובבתי עם הפיאט 127 שהייתה לי והתחלתי לשווק את המנורות בחנויות תאורה. אחרי 10 ימים גמרתי את כל הסטוק של 400 יחידות עם רווח יפה. אחי נרי הצטרף אלי והחלטנו להזמין קונטיינר של 2,000 יחידות, ומכרנו את כל הסטוק.

"אחרי 3-4 חודשים החלטנו להביא גם מנורות עמידה, תליה ואחרות. בשלב זה החלטנו לעבור מהדירה בחולון, ממנה עבדנו, שכרנו 100 מ"ר בראשון לציון והתחלנו להביא מספר סוגים של גופי תאורה. נרי היה אחראי על העבודה המשרדית ואני על השיווק, שנעשתה עם מכונית מסחרית ישנה שקנינו".

כיום, אגב, מונה צי כלי הרכב של החברה כ-20 רכבים, כשכרגע הם מתכננים לרכוש משאית Isuzu נוספת ולהחליף משאית קיימת ב-Isuzu. "בהתחלה שקלנו לקנות משאית מרצדס", אומר איציק, "אבל השתכנענו שהאיסוזו טובה ו-10 חודשים אחרי המשאית הראשונה רכשנו את המשאית השנייה. המשאיות אצלנו עובדות קשה, הן נוסעות בממוצע 80 אלף ק"מ בשנה, והאיסוזו לא מכירה מוסך וזה מתאים לנו".

מגלים את סין

המפנה המהותי הראשון בעסקי האחים הגיע בסוף שנת 96'. "הטיוואני שעבדנו איתו", מגלה איציק, "אמר לנו שהוא מקים מפעל בסין ושאל מהיכן אנו רוצים לקבל את הסחורה, מסין או מטייוואן. שאלתי אותו מה ההבדל והוא אמר שאין הבדל למעט העובדה שהוא יכול למכור את אותם מוצרים ב-40% פחות, כי זה סין".

נרי רואה בשיחה זו את נקודת המפנה הגדולה ביותר. "כשאנו נכנסנו לסין כל החברות ייבאו עדיין מטייוואן. לקח להן שנה להתעורר ולהבין מה קורה ולהתחיל לקנות מסין. שנה זו הייתה משמעותית, כי הגענו לשוק עם מחירים הרבה יותר זולים ולכן אחוזי הרווח הגולמי שלנו עלו".

בשלב מסוים החליטו האחים להקים רשת תאורה משלהם. "הבנו שנוכל לחסוך לצרכן פערי תיווך עם מגוון מוצרים, שירות ומקצועיות טובים, אז הקמנו את הסניף הראשון של מחסני תאורה בראשון לציון".

- אז הפכת מיבואן לקמעונאי - יותר מסובך?

איציק: "כשקיבלנו את ההחלטה הבנו שאנו לא מספיק מוכשרים במכירה קמעונאית, אז החלטנו לצרף לחברה את חיים בן זקן, המשמש כיום כמנהל של מחסני תאורה ומטאור. חיים בן זקן עבד במחלקת התאורה בהום סנטר, בהנהלה הראשית.

"שלושתנו הקמנו את מחסני תאורה מאפס. בהתחלה עבדנו גם כיבואנים וגם בחנות על מנת ללמוד את צורכי הלקוח הקמעונאי.

"הערכנו, שהודות לפערי תיווך של 30%-40% בינינו לבין הום סנטר ואייס נצליח לעשות מחזור חודשי של 100 אלף שקל בחנות. התברר, שהצרכן היה כמהה למחירים נמוכים ובחודש הראשון מכרנו ב-300 אלף שקל".

זה המקום לציין, שעד 97', השנה בה הקימו השניים את רשת מחסני תאורה, השוק אופיין בעיקר בחנויות קטנות במרכזי הערים שקנו מיבואנים גופי תאורה ומכרו במחירים גבוהים יחסית במאות אחוזי רווח.

"בהתחלה לא ספרו אותנו"

"זיהינו שיש בשוק פוטנציאל רווח ענק", אומר נרי, "והבנו שאם ניתן לאנשים את האופציה של רשת מחסני תאורה בכל עיר, בה ימצאו מוצרים מאיכות טובה עם פרישה נכונה של חנויות ומחירים זולים, הם ינהרו למקומות אלו".

וכך אמנם היה. אבל בעוד חנויות התאורה שהיו באותה עת בשוק היו בשטח ממוצע של 40-50 מ"ר, החליטו השניים לפתוח חנויות של 400 מ"ר בממוצע, כשהם נהנים מעצם היותם גם היבואן, מה שאיפשר להם למכור במחירים נמוכים לצרכן.

- הפכתם מיבואנים לקמעונאים, האם הקמעונאים שהיו הלקוחות שלכם לא התעצבנו?

איציק "בחנות הראשונה, כמו שאומרים, לא ספרו אותנו. למעשה עד החנות השלישית והרביעית, שהקמנו תוך חצי שנה, לא לקחו אותנו ברצינות. אז קיבלנו החלטה אסטרטגית, פילחנו את הקליינטים החזקים שלנו וגילינו שהם נמצאים בצפון, ולכן החלטנו לפתוח חנויות במרכז הארץ ובדרום, על מנת שלא לפגוע במכירה הסיטונאית ללקוחות. כך פתחנו את סניף ביל"ו, אשדוד, באר שבע ואשקלון.

"ב-98', כשראינו שהרשת מצליחה, החלטנו שאנו ממשיכים בפריסת סניפי הרשת במודיעין, ירושלים ומצפינים. בין השנים 97' ל-2003 הכפלנו את מחזור המכירות ואת 2003 סיימנו עם מחזור מכירות של 85 מיליון שקל".

רוכשים את מטאור

בינואר 2003, במטרה להתרחב ולהגדיל את הפעילות, החליטו השנים על רכישת רשת מטאור, שמנתה אז כ-5 סניפים בפריסה ארצית והפסידה. "הרעיון", אומר נרי, "היה להחזיק שתי רשתות קמעונאיות - האחת, מטאור, הממותגת גבוה, התופרת את חליפת האור למידות הלקוח, והשנייה רשת מחסני תאורה, שהיא מעין סופרמרקט לתאורה"..

- איך נתפרה העסקה?

"מטאור הייתה חברה בקשיים, והרווחיות הגולמית שלה הייתה נמוכה מאחר שלא הייתה יבואנית. מחזורי המכירות יחסית למספר החנויות היה קטן והרשת כולה הפסידה. התחלנו את המשא ומתן באוקטובר 2002, כשהבעלים ביקשו 9 מיליון שקל, והעסקה נסגרה לאחר 3 חודשים במחיר של 5.5 מיליון שקל, מתוכם 30% במזומן והיתרה ב-24 תשלומים חודשיים.

- מדוע לא בחנתם עסקת מניות?

"לא רצינו לתת מניות, כי האמנו בחיבור של שתי רשתות. האמנו שזה יהיה נדבך חשוב בהתפתחות ולא רצינו לחלק מתנות סתם".

הצעד הבא של החברה היה להיכנס לתאורה של פרוייקטים. תאורה למרכזי קונגרסים, פאואר סנטרים, אולמות שמחות וכו', מה שהוביל לרכישת דגן תאורה לפרוייקטים.

"הבעלים של מטאור", אומר איציק, "החזיק גם בחברת דגן, וכשקנינו את מטאור יצרנו לו ואקום בדגן, כי מנוף המכירה הראשי שלו היה מטאור. היות ונרי ואני אמרנו לו שאנו לא מעונינים לרכוש סחורה מדגן הוא הציע לנו לקנות את החברה. כמחיר ראשוני הוא ביקש 4 מיליון שקל לדגן ובסוף נסגרה העסקה ב-1.5 מיליון שקל הפרוסים ב-60 תשלומים ללא ריבית".

- מה הלאה?

"השנה אנחנו מכינים את עצמנו לאופציה של הכנסת החברה לבורסה, ובמקביל בודקים אופציה של הקמת רשת תאורה בארה"ב".

- כיצד נכנסים לארה"ב?

"אני בודק את השוק האמריקאי כבר שנתיים. רמות מחירים, גודל החנויות, היכן הן ממוקמות, איך נעשה השיווק, אם יש רשתות, מה הצרכן האמריקני רוצה ואם יש כמיהה לדבר הזה. בעיקרון, רמות המחירים בארה"ב גבוהות יותר מאלו שהיו בישראל לפני שרשת מחסני תאורה נכנסה לשוק. אנו יודעים שהצרכן האמריקני בודק מחירים להשוואה, כך שאנו מאמינים בשוק זה".0*

עוד כתבות

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לישראל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה החברה ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"