גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מי שעובד - סובל

לאחר שהתחתן עם בתו הצעירה של מרקס, חיבר פול לפארג את "הזכות לעצלות", עכשיו בעברית. יותר ממאה שנה לאחר שפורסם לראשונה, התובנות שלו לגבי האומללות של האדם העובד עדיין תקפות > יהושע סימון

אל מטבע הלשון הידוע שאומר כי הבטלה היא מהשטן, אפשר לצרף את השאלה: והעבודה, מניין היא באה? הציטוט המפורסם מפי התעשיין האמריקני הנרי פורד, שהיה ראשון ליישם במפעל הרכב שלו את שיטת העבודה בפס ייצור, כי "אין דבר גרוע מחיי בטלה", לא רק מציג ראיית עולם נוצרית שבה השטן אורב לבטלנים, אלא יש לו גם צד שימושי מבחינתו - קידוש העבודה. מאמרו של פול לפארג 'הזכות לעצלות' שפורסם לראשונה ב-1889, וכעת יצא לאור בעברית (הוצאת נהר, תרגום: תמר קפלנסקי), מציג ביקורת חדה ומושחזת כלפי מוסר עבודה קלוקל זה. קלוקל במובן שהעבודה בשכר עצמה אינה מוסרית. "אני עובד משמע אני קיים" - זהו המוסר הלקוי, לפי לאפרג.

דמותו של לפארג וכתיבתו החדה חזרו עתה לאופנה. כתב העת האמריקני הנחשב 'קאבינט' השיב את דמותו בגיליון קיץ 2003 כהוגה רב השפעה. ליונל ז'וספין, ראש ממשלת צרפת לשעבר, השתמש ברעיונותיו כשביקש לקדם יוזמה מעוררת קינאה - מעבר לשבוע עבודה של 35 שעות. לפארג, בזמנו, דרש לא יותר משלוש שעות עבודה ביום. היום, עם משקים רווי עובדים, כמו בהולנד, עוברים לשיטות 'Job Share' המושפעות מרעיונותיו.

כבר בתחילת דבריו, לפארג קובע כי שיכרון העבודה שלוחת הרסן הוא "הנגע האיום ביותר שהיכה את האנושות אי פעם" (עמ' 24). לפארג, טיפוס צבעוני, הוגה דעות צרפתי-יהודי-קובני-מולאטי נולד בסנטיאגו קובה ב-1842, תירגם את המניפסט הקומוניסטי, עזר בהקמת מפלגת הפועלים בספרד, והיה בין מקימי 'מפלגת הפועלים הצרפתית'. הוא השתתף בהתקוממות הקומונה הפריזאית, נשלח לכלא ושוחרר לאחר שנבחר לפרלמנט מתוך תא הכלא. הוא נישא לבתו הקטנה של קרל מרקס, לורה, ב-1868.

מרקס, הגאון שפיתח את מדע הכלכלה הפוליטית ואת התיאוריה הביקורתית כפי שלא עשה זאת אדם מעולם בהיסטוריה, נשבה בקסמיו. הוא כתב עליו לידידו ושותפו פרידריך אנגלס: "מר לפארג, הקריאולי שלי, הוא אינטליגנטי, אנרגטי, מאוד ספורטיבי וחם מזג".

אני מרגיש משמע אני מובטל

מאמרו המבריק והמדהים עד היום של לפארג ממשיך מתוך מחשבתו של מרקס שאמר כי 'הפועל מרגיש את עצמו רק כשאינו עובד'. לפארג יוצא במאמרו לא רק נגד בעלי ההון, שלהם אינטרס שהפועלים ירצו לעבוד, אלא אף נגד הפועלים שבטיפשותם, לטענתו, רוצים לעבוד. למקרא הסיסמאות שלאפרג מביא מתקופתו: "מי שלא עובד, לא אוכל!", "כדור בראש או עבודה", רעיונות של מהפכת עבודה וקריאות "הבו לנו עבודה!", עולות תמונותיהם של הפועלים השובתים ומבעירים צמיגים מחוץ למפעלים שבדרך להפרטה בארץ. לצד ההזדהות עם כאבם, קשה שלא לראות בהם מסוממי עבודה שהעבודה שאותה הם מבקשים, היא הדבר שמרחיק אותם ממימוש הפוטנציאל הגלום בהם. "לא הרעב הוא שמענה אותנו, אלא התשוקה לעבודה", לפארג קובע.

מבחינתו, התעסוקה הפכה למוסד מקודש מבחינה אידיאולוגית שבה חברו כלכלנים, אינטלקטואלים ואנשי כנסייה בהטעיית ענק של מעמד הפועלים. לפארג ראה בימיו, עם ניצחונה הגדול של המהפכה התעשייתית הגדולה, איך עבודה הופכת לערך ונעשית תו למוסר חברתי ואף אישי. הוא, לעומת זאת, רואה בעצלות ערך ומביא דוגמאות מהתנ"ך, "... החקלאות היא הביטוי הראשון באנושות לעבודת צמיתים. לפי התנ"ך, הפושע הראשון, קין, היה חקלאי", הוא כותב. ובמקום אחר הוא מזכיר כי אלוהים של סיפור הבריאה בספר בראשית הוא העצלן הגדול ביותר- אחרי שישה ימי עבודה הוא נח לנצח.

מבחינתו של לפארג, לא מדובר בבטלה מתוך גחמה אישית. מאמרו הוא ניתוח חברתי וכלכלי שבמידה רבה מקדים את יצירות המופת של הסוציולוג מקס וובר 'האתיקה הפרוטסטנטית ורוח הקפיטליזם' ושל ההיסטוריון הצרפתי מישל פוקו 'לפקח ולהעניש'. לפארג קושר בין רמת התפתחותה של מדינה, על מספר המפעלים, המכונות והפועלים בה, לבין מספר בתי הכלא שבה. "ספרד ההולכת ומתנוונת, למרבה הצער, יכולה עדיין להתגאות בכך שיש לה פחות בתי חרושת מאשר לנו יש בתי כלא ומחנות צבא" (עמ' 10).

בהתייחסו לבלגיה, מדינה שלווה כבר אז, שלה אחד הצבאות החזקים באירופה בתקופתו, לפארג מוכיח כי הצבא נועד לאויב שבפנים: "אי אפשר להמשיך ולשמר את האשליה לגבי הצבאות המודרניים: הם ממשיכים להתקיים רק כדי לרסן את 'האויב מבית'" (עמ' 32). הצהרתו של נתניהו כי חיילים יפעילו את הנמלים באם היתה נמשכת השביתה הגדולה שהתקיימה בהם ב-2003, מוכיחה עד כמה דבריו של לפארג רלוונטיים.

ספרו של לפארג מפריד בין מעמד הפועלים למעמד הבורגנות. לקורא היום הפרדה זו כמעט ואינה מוכרת. השפה שמחלקת בין בני הבורגנות לפועלים, עומעמה עם השנים, מתוך צרכים אידיאולוגיים - ואצלנו נהוג לדבר אף על מדינה ללא מעמדות - שטות שהיא ההוכחה לאופן בו הפועלים נושלו מעצם ההכרה שהם פועלים בשכר.

עם זאת, לפארג, שבא להציל את מקבלי השכר, מתייחס בחמלה ומתוך עניין אמיתי בטובתם של בעלי ההון. הבעיה המרכזית שלהם, לדידו, היא העודף - חוסר הייצור ומולו עודף הצריכה. הבורגנים מדוכאים ע"י הכפייה לצרוך. מכאן הוא יוצא בתיאור שקושר את עודף הייצור שגורם טירוף-העבודה, ואת הצורך המדכא לצרוך למגמות האימפריאליזם האירופי ולמיליטריזם שמפעיל אותו בניסיונותיו לכבוש שווקים חדשים. לא ניתן למצוא ניתוח מעודכן יותר מזה למלחמה האמריקנית בעירק, שהוכרזה מתוך הגנה על דרך החיים האמריקנית של ייצור-יתר וצריכת-יתר, ואשר באה לשמר את הנפט בבעלות אמריקנית כמקור האנרגיה הדומיננטי בעולם.

מנפוליאון לעירק

לפארג גם מתאר איך צמיחה כלכלית והתפתחות תעשייתית קשורות בהתרוששות העובדים. המעבר מחקלאות של בעלי בתים לפועלים מנושלים באירופה. "עדיף להפיץ את מגיפת הדבר או להרעיל את מקורות המים מאשר להקים מפעל בתוך אוכלוסיה כפרית", הוא קובע.

לכך ניתן להוסיף את הדוגמא של אפריקה, יבשת שלא סבלה מאודה מרעב, עד כיבושה וניצולה בידי האירופים. הדוגמה הישראלית. הסכם אוסלו והצמיחה עד 1996 (פלוס המקרה יוצא הדופן של שנת אלפיים), הביאו להתרוששות העובדים בישראל והביאו את מעמדם לתחתית שמעולם לא היה בה. לפארג טוען שהעובדים, בעודף הייצור שלהם, מרוששים את עצמם. הוא מזכיר כי האבטלה עצמה מנוצלת להוזלת עלויות הייצור.

לפארג מביא לקורא מאמרים פרי עטם של אידיאולוגים קפיטליסטים ומטיפים נוצריים הגורסים כי העמל הוא הרסן לתשוקותיו האציליות של האדם. הוא טוען לעומתם כי מתוך העמל נולדו כל הפורענויות הפרטיות והחברתיות. ב-1807 נפוליאון בונפרט כתב: "ככל שהעמים תחת שליטתי יעבדו יותר, כך יהיו פחות פשעים. אני מוכן ומזומן להורות כי בימי ראשון, לאחר שעות התפילה, יפתחו את החנויות, והעובדים ילכו לעבודה". כשש"ס עמדו מול מקדונלד'ס ודרשו כי ילדים לא יעבדו בשבת, היה בדבריהם יותר מקורטוב של צרות עין מפגרת, כי הם התייחסו רק לחוק להגנה על ילדים יהודיים בעבודה, אבל העיקרון, שאותו יש להחיל על כל הילדים והעובדים, קיים ושריר.

להתחיל להתהולל

הספר, שבמידה רבה הקדים את זמנו, משתלב עם האופנה המתרחבת היום של ביקורת הקידמה. לפארג אומר כי העידן הזה, שנקרא 'עידן העבודה', הוא למעשה "עידן הכאב, המצוקה והשחיתות". האלה קידמה, היא לדבריו, בתו הבכורה של האל עמל. לפארג הולך אחורה אל ימי הביניים ואל משתאות חברי הגילדות וקורא לבני הפרולטריון להתבטל ולהתהולל.

הפחד מן הזמן הפנוי, אליו התייחסו אף ניטשה ושופנאור, יוצר 'עבודת-דמה' - בה אנשים עושים עצמם עסוקים. אנשים לא יודעים מה לעשות בזמנם הפנוי וחרדים מפניו. לפי לאפרג, שם טמון מימד שמאיים על הסדר הקיים שכולו מושתת על ניצול העבודה והעובדים. לרעיונותיו של לאפרג נודעה תהודה בכתביה של חנה ארדנט, אצל אנשי אסכולת פרנקפורט, אצל הסיטואציוניסטים בצרפת ואף אצל הפילוסוף האיטלקי ג'ורג'יו אגמבן שנחשב לחשוב והאופנתי בהוגים בני זמננו.

דבריו של המחזאי הגרמני גוטהולד לסינג "הבה נתעצל בכל, מלבד באהבה ובשתייה, מלבד בעצלות עצמה", טובים גם היום. על אף מרחק הזמן, 'הזכות לעצלות', הוא ספר אקטואלי ומעורר מחשבה, בחברה בה אנחנו חיים- בה אנשים מתביישים לנוח.

"הזכות לעצלות", הוצאת "נהר", 62 שקל

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה מעורבת בוול סטריט; טבע זינקה ב-13%, שופיפיי התרסקה ב-18%, אובר ב-6%

הדאו ג'ונס עלה ב-0.6% ורשם את רצף העליות הארוך ביותר השנה, שישה ימים ● שיא של שש שנים ברכישות העצמיות של מניות ● ניו יורק טיימס: הרווח זינק ב-81%, נוספו 210 אלף מנויים ● מלחמת השבבים: הממשל האמריקאי חוסם את יצוא השבבים של אינטל וקוואלקום ● חקירה בארה"ב: האם טסלה הטעתה את המשקיעים? ● רדיט וליפט עלו לאחר שעקפו את ציפיות האנליסטים

נמל חיפה, בספטמבר 2023 / צילום: Shutterstock

ענקיות הקרוזים העולמיות התאהבו בישראל, ואז הגיעה המלחמה

שנת 2024 הייתה אמורה להמשיך את השגשוג בענף הקרוזים, אולם מאז פרצה המלחמה עזבו החברות הבינלאומיות את ישראל ● מנו ספנות, היחידה שתפליג הקיץ, מבטיחה שלא תעלה מחירים ● מומחים: "גם אם התיירות תחזור לשגרה, ייקח לענף שנה לפחות להתאושש"

ארי הרו / צילום: ניצן שפיר

6 חודשי עבודות שירות לארי הרו, לשעבר ראש הסגל בלשכת רה"מ

גזר הדין ניתן בעקבות הסדר טיעון שחתמה הפרקליטות עם הרו כחלק מהסכם עד המדינה עמו בפרשות 1000 ו-2000 ● במסגרת ההסדר הרו הודה והורשע בעבירה של מרמה והפרת אמונים בפרשת 3H גלובל ● כן נגזרו עליו קנס של 700 אלף שקל וחצי שנת מאסר על-תנאי

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

אסתר חיות, לשעבר נשיאת בית המשפט העליון / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

התפקיד החדש של נשיאת העליון לשעבר אסתר חיות

מפעל הפיס הכריז על מינויה של נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, השופטת אסתר חיות, ליו"ר ועדת פרס ספיר לספרות ● חיות תחליף בוועדה את העיתונאי אורן נהרי

חצי שעה של השראה. ערן גפן בשיחה עם ינון קוסטיקה / צילום: עומר הכהן, מנחם רייס

מייסד Wiz שגייסה אתמול מיליארד דולר מגלה את הסוד

וויז  עשתה אתמול היסטוריה כשהשלימה את גיוס ההון הגדול ביותר שביצעה חברה ישראלית מעולם - גיוס של מיליארד דולר לפי שווי של 12 מיליארד דולר, לכן אנחנו מקפיצים מחדש את הכתבה, שמתארת את דרכה להצלחה ● ינון קוסטיקה, שותף-מייסד ב-Wiz, בשיחה עם ערן גפן על הדרך שלו ושל שותפיו, שהתחילה על האוטובוס בדרך לבקו"ם, הרגע שבו הבינו איך הם הופכים את השוק והטריק שמאפשר להם לעבוד בצוות ● חצי שעה שלה השראה

ד''ר נאוה מיכאלי-צברי / צילום: כדיה לוי

מונו כונסי נכסים לביתה של נכדת מייסדי שטראוס בסביון; המימוש יעוכב בחצי שנה

ביהמ"ש מינה השבוע כונסי נכסים לביתה בסביון של ד"ר נאוה מיכאל-צברי, בתה של רעיה שטראוס ואלמנתו של יזם הנדל"ן רוני צברי ז"ל שנפטר באוקטובר האחרון ● המינוי יעוכב למשך חצי שנה על-מנת לאפשר למיכאל-צברי להשיג חוב של 15 מיליון שקל

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה בעליות; מדד הבנקים ירד ב-1.2%, טבע זינקה ב-13%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.6% ● השקל מתחזק מול המטבעות הזרים על רקע המגעים בעסקת החטופים ● אנבידיה נסחרה בירידות, לאחר שהמיליארדר סטנלט דרוקנמילר חתך את השקעתו במניה ● אפל השיקה דגמי טאבלט חדשים ● בבלקרוק ממליצים להישאר בשוק המניות במאי

רחוב הרצל, תל אביב / צילום: רועי חבני

מנורה מבטחים מלווה 260 מיליון שקל לבניינים שמשכנים את מפוני קיבוץ רעים

חברת הביטוח העמידה אשראי לשני מגדלים בפרויקט "תאודור" בדרום תל אביב של יובלים ורן בלינקיס ● הבניינים בפרויקט כוללים דירות שמיועדות ברובן להשכרה לטווח ארוך ● את העסקה הובילה אקטיב חיתום של עומרי לוי

''זו כנראה ההשקה הכי חזקה שנעשתה למוצר מציאות מדומה לטיפול נפשי אי פעם'' / אילוסטרציה: Shutterstock

טייס הקרב שהקים חברת מציאות מדומה וגייס אותה לטיפול בנפגעי המלחמה

ערן אור הקים את XRHealth ב-2016 בעקבות פריצת דיסק שחווה. מאז החברה פועלת בעיקר בארה"ב ומציעה טיפולים בתחום הפיזיותרפיה, הכאב והטראומה באמצעות מציאות מדומה ● כשפרצה המלחמה, הוא החליט להשיק במהירות את המוצר גם בישראל, מוקדם מכפי שתכנן

רוברט אנטוקול ותומר וינגרטן / צילום: אוהד רומנו, יח''צ

כמה עולה האבטחה למנכ"לים ישראלים בארה"ב?

חברת הסייבר סנטינל וואן מימנה אשתקד שירותי אבטחה למנכ"ל תומר וינגרטן ומשפחתו בכ־225 אלף דולר, גם בשל "הסכסוכים במזרח התיכון" ● בפלייטיקה עמדה עלות אבטחת המנכ"ל על מעל מיליון דולר, כולל החזקת מטוס פרטי ● וכמה משלמות ענקיות וול סטריט

שופטת בית המשפט העליון יעל וילנר. קיבלה את ערעור חברת הביטוח / צילום: שלומי יוסף (עיבוד תמונה)

פסק דין תקדימי של העליון מצמצם את הגדרת הידועים בציבור

בית המשפט העליון דן בשאלה מתי זוג ייחשב לידוע בציבור לצורך זכאות לתשלום פיצוי בעקבות מוות בתאונה ● השופטים: הכוונה להינשא אינה מהווה אינדיקציה לרצון הזוג להחיל זכויות לפני הנישואים

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

ארה"ב מונעת יצוא שבבים לוואווי הסינית, ואינטל לא תעמוד בתחזיות האופטימיות

ארה"ב מנסה לחסום ייצוא של טכנולוגיה אמריקאית לסין כדי שהסינים לא יעתיקו את הטכנולוגיה ● אינטל צופה שהתוצאות שלה יהיו "מתחת לנקודת האמצע" של התחזית אבל מצהירה: "נציית לכל החוקים והתקנות במדינות שבהן אנו עושים עסקים" ● המניה יורדת ב-2.5%

מערכת ההגנה האווירית כיפת ברזל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

בגלל המלחמה בעזה: בדנמרק מתנגדים לרכש של מערכות הגנה מישראל

מפלגות בקואליציה הדנית התנגדו לרכישת מערכות הגנה אווירית ישראליות, מטעמים מוסריים ● לפי שרים בממשלה הנוסח שהוסכם לבסוף מעורפל ו"יקשה מאוד" על רכש צבאי מישראל

במצרים מעריכים: נתניהו יכול להכריז על ניצחון בימים הקרובים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הערכות המצריות להמשך המלחמה, איך ניצחון של טראמפ ישפיע על התמודדות מול איראן ומה הפך את איראן וישראל לאויבות ● כותרות העיתונים בעולם 

מפגינים פרו-פלסטינים באוניברסיטת ''סיינס פו'' בצרפת מסמנים מתוך בניין של המוסד עליו השתלטו / צילום: ap, Jeffrey Schaeffer

העימותים עם מתנגדי ישראל בקמפוסים התפשטו לאירופה

בצרפת, בבריטניה, בברלין, בקופנהגן, באמסטרדם ועוד - מפגינים אנטי-ישראלים ופרו-פלסטינים מתעמתים עם המשטרה, עורכים תהלוכות ומקימים מאהלים מבוצרים ● מנכ"לית ICE, ארגון הקהילות הישראליות באירופה: "האוניברסיטאות לא יכולות להמשיך ולשבת על הגדר, ומדינת ישראל חייבת לפעול כבר היום ובאופן ממושך בקמפוסים"

העלות הכלכלית של מתקפות סייבר בישראל / אילוסטרציה: Shutterstock

העלות הכלכלית של מתקפות סייבר בישראל: 12 מיליארד שקל בשנה

הטיפול בנזקי מתקפת סייבר ועלויות ההפסד הכספי הישיר מהמתקפה בישראל עומדות על כ-12 מיליארד שקל בשנה - כך לפי דוח של מערך הסייבר הלאומי ● עוד נכתב בדוח כי צעדים בסיסיים להגנת סייבר בארגון יכולים להפחית משמעותית את ההסתברות למתקפות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה ב-2%, טסלה בכ-4%

הנאסד"ק ירד ב-0.1% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות חדות ● לאחר 10 ימים של עליות, ההנג סנג ירד ב-0.5% ● אפל תחל לייצר שבבי AI ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

ערן ברוך / צילום: תמונה פרטית

המיזם שקורא לבני 50 ומעלה להתנדב לשנת שירות ביישובי העוטף

המהלך של איש החינוך ומנכ"ל בינה לשעבר, ערן ברוך, מחליף בין צעירים בני 18־19 לבעלי מקצועות עם ניסיון שיוכלו לסייע בשיקום העוטף ● עד כה נרשמו כ־500 מתנדבים ● ישראל מתגייסת

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

ההפסד הנקי של אופקו גדל וקמהדע בטוחה שתשבור שיא ב-2024

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● אנלייט הציגה דוחות מעורבים, אך בחברה אופטימיים לגבי התוצאות בהמשך השנה ● ההפסד של אופקו הלת' גדל בהשוואה לתקופה המקבילה, והמניה צוללת ● קמהדע מגדילה את תחזית ההכנסות ל-2024 ● מדור חדש