גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שום דבר לא בטוח

ברשימת המועמדים לביהמ"ש העליון אין אולי הפתעות גדולות, אבל אחרי הישיבה האחרונה של הוועדה לבחירת שופטים, כבר אי אפשר לדעת כלום

הנהלת בתי המשפט פרסמה היום את רשימת המועמדים לבית המשפט העליון. הרשימה לא מפתיעה: בין המועמדים, היועץ המשפטי לממשלה לשעבר, אליקים רובינשטיין, פרקליטת המדינה, עדנה ארבל, השופטים המכהנים בפועל בבית המשפט העליון, סלים ג'ובראן ואסתר חיות. כמו כן, מועמדים השופטים המחוזיים - הילה גרסטל, דבורה ברלינר, ועודד מודריק מתל-אביב; בלהה גילאור מחיפה; דוד חשין ויהונתן עדיאל, מירושלים; עו"ד חנן מלצר, עו"ד פרופ' מיכאל קורינאלדי, עו"ד שמואל ילינק, ופרופ' שלום לרנר.

הכוונה היא לבחור הפעם בארבעה שופטים וכן שופט לכהונה בפועל. עקרונית, ניתן לומר שבעלי הסיכויים הגבוהים יותר הם רובינשטין, ארבל, ג'ובראן וחיות, בהיותם מועמדי המערכת. הם המועמדים הן של שר המשפטים, יוסף (טומי) לפיד, והן של נשיא בית המשפט העליון, אהרן ברק. יחד עם זאת, אחרי הישיבה האחרונה של הוועדה לבחירת שופטים, אפשר לומר, שאי אפשר לדעת שום דבר.

מי כן בטוח?

הישיבה האחרונה של הוועדה לבחירת שופטים, בה הצליחו הפוליטיקאים להכפיף את רצונם בוועדה (בעזרתם של שופט בית המשפט העליון, יעקב טירקל, ונציג לשכת עוה"ד, עו"ד יורי גיא-רון, בניגוד לעמדת המערכת), מלמדת כי שום דבר כבר אינו בטוח, וכך גם המועמדים עצמם - אין להם מה להיות בטוחים ושקטים.

מי כן מועמד בטוח? רובינשטיין, הוא מועמד די בטוח. מעבר לכך שהוא זוכה לתמיכת המערכת, יש לו גם את תמיכת הדתיים בוועדה - השר בני אילון, וחה"כ שאול יהלום, כך שבכל מקרה, סיכוייו די גבוהים. לג'ובראן יש סיכוי גבוה, בעיקר בשל היותו ערבי: אחרי ששופט ערבי אחד כבר כיהן בעליון בפועל, ולא מונה - עבד אל-רחמן זועבי - קשה להניח כי ישלחו שופט ערבי נוסף הביתה אחרי כהונה בפועל.

מה באשר לחיות? אמנם, אין לה מתנגדים. יחד עם זאת, אם הפוליטיקאים יחליטו כי הם מבקשים למנות מועמד אחר, חיות עשויה להידחק לפינה. ובאשר לארבל - נראה שכאן המצב לגמרי לא ברור.

רוב הסיכויים, שארבל תזכה להתנגדותם של איילון ויהלום בוועדה. בכלל לא ברור שהפוליטיקאית השלישית בוועדה, חה"כ דליה איציק, תצביע עבורה. לא ברור גם האם שופטת בית המשפט העליון, הנשיאה העתידית שלו, וחברתה הטובה של ארבל, דורית ביניש, תוכל להשתתף בהצבעה. בגלל החברות. מה שאומר, שעוד קול בטוח, כבר לא בטוח.

ומה עם טירקל? קשה לדעת: האם יצביע הפעם עם חבריו השופטים בעליון, או בניגוד לדעתם, כמו שקרה בישיבה האחרונה? ההערכות הן, שאחרי הפעם שעברה, שהיתה טראומתית מבחינת שופטי העליון, טירקל יצביע איתם. כפי הנראה, טירקל, למרות עצמאותו, לא יעז הפעם להצביע בניגוד לעמדת חבריו. בוודאי לא כשמדובר בהצבעה לבית המשפט העליון.

גם אופן ההצבעה של נציגי לשכת עוה"ד, הוא בגדר נעלם. בישיבה האחרונה, כזכור, נציג הלשכה, גיא-רון, הצביע בניגוד לצפוי ובניגוד להצהרותיו. בקיצור - אפשר לומר שארבל די מתנדנדת.

עקרונית, לפרופ' רות גביזון אין סיכוי, מאחר שהיא לא נהנית מתמיכת המערכת. יחד עם זאת, בקוניינקטורה מסויימת, יכולים גם כאן הפוליטיקאים להכפיף את רצונם. במצב כזה, בהחלט תיתכן תמיכת עורכי הדין. אחרי ככלות הכל, גביזון היא מועמדת שקשה להתנגד לה מטעמים ענייניים: היא מבריקה, בולטת, מוערכת, חדה, מקורית. זה שהיא חושבת אחרת מברק, יכול בעיני חברים מסוימים בוועדה, להיחשב דווקא לזכותה, ולא לחובתה.

באשר לשופטים המחוזיים: ברלינר, שופטת דתיה, זוכה לתמיכת הפוליטיקאים הדתיים בוועדה, וכן לתמיכת עורכי הדין. היא שופטת מוערכת, ובעלת ניסיון וותק. גרסטל היא מועמדת של לשכת עורכי הדין, וכבר לפני שנים דובר בה כמועמדת אפשרית לבית המשפט העליון. חברתה הטובה, חיות, הקדימה אותה, כשמונתה לשופטת בפועל בבית המשפט העליון, ונראה שהיא תקדים אותה גם הפעם: סיכוייה להתמנות טובים מאלה של גרסטל. ולא על רקע איכויותיה של גרסטל כשופטת, אלא על רקע מערכתי.

הנוהג הוא, שאף שופט מחוזי לא מתמנה לבית המשפט העליון ללא כהונה בפועל לפני כן. ועדת זמיר, שבחנה את דרכי המינוי לשפיטה, המליצה לחדול מהנוהג הזה. ואכן, כך קרה לגבי מינויים לבית המשפט המחוזי. לא לגבי בית המשפט העליון. לדעת ברק, לא ניתן למנות שופט מבלי שיכהן קודם כשופט בפועל.

העניין הוא, שדווקא מועמד חיצוני, שלא שימש יום כשופט, יכול להתמנות ללא כהונה בפועל. צודק או לא, העובדה היא שחברים אחרים בוועדה, חולקים על ברק בעניין זה, ולדעתם אין מניעה שימונה לעליון שופט מחוזי מבלי שכיהן כשופט בפועל בעליון. זו גם הסיבה שהרשימה רצופה בשמות של שופטים מחוזיים: מתל-אביב ועד חיפה, דרך ירושלים. כמו שזה נראה, יהיו מתוכם מינויים לכהונה בפועל, מה שיסלול אח"כ את הדרך לכהונה של קבע, לאותו מועמד.

מלצר שמור ל-2005

באופן מפתיע, הרשימה לא כוללת את שמו של פרופ' מיגל דויטש. דויטש כבר הופיע בפני ועדת מישנה של הוועדה לבחירת שופטים, ועבר אותה. גם בישיבה הפנימית של השופטים, הוא זכה לתמיכת השופטים. למרות זאת, שמו לא נכלל ברשימה העכשווית, וזאת משיקולים טכניים (ראה מסגרת).

דויטש מיועד לכהונה בשנת 2005. כך גם עו"ד חנן מלצר, "שמור" לשנת 2005. מלצר התפטר באחרונה מתפקידיו במפלגת העבודה. לדעתו של ברק, מלצר צריך בתקופת צינון ולא ניתן למנותו כעת, על אף שהוא מועמד ראוי בעיניו.

אין ספק, שגם הישיבה הזו של הוועדה לבחירת שופטים, כמו הישיבה הקודמת, יכולה להפתיע. לא ברור אלו קואליציות יעשו הפוליטיקאים בוועדה, וכיצד יצביעו נציגי לשכת עורכי הדין. מה שברור הוא, אחרי הפעם האחרונה, שלא מספיק להיות מועמד של המערכת. את זה חש על בשרו בפעם האחרונה, השופט עדי אזר, שהיה מועמד בטוח, אך לא נבחר.

עוד כתבות

עדן גולן בחצי גמר האירוויזיון, אמש / צילום: Associated Press, Martin Meissner

יותר מנועה קירל ונטע ברזילי: עדן גולן שוברת שיאי רייטינג עבור תאגיד השידור הציבורי

עדן גולן לא רק הצליחה לתת מופע מרשים - אלא גם לשבור שיאי רייטינג לתאגיד השידור הציבורי ● משדר חצי גמר אירוויזיון אמש רשם לתאגיד השידור הציבורי 25.9 נקודות רייטינג - יותר מהמשדרים של 2023 ו-2018, אז התחרו נטע ברזילי ונועה קירל ● האם התאגיד יצליח לשמר את הצופים החדשים?

שיגור מיירט חץ 3 / צילום: דוברות משרד הביטחון

הרכיבים המזויפים במטוסים, והטילים היקרים שגורמים מבוכה לארה״ב

לגלובס נודע כי החברה הביטחונית הממשלתית תומר מגייסת 60 עובדים חדשים, אלביט עם הזמנה ראשונה למערכות מרגמה, בריטניה שוקלת להיכנס לתוכנית מערך ההגנה האירופית, טורקיה מנסה לרכוש מטוסי קרב ממקורות רבים, ובכיר גרמני קורא להגדלה משמעותית של תקציב הביטחון ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

ברוכים הבאים

להתעורר מול חיזבאללה: הכפר הבדואי שתושביו לא מוכנים לנטוש

בתחילת המלחמה פונו אנשי ערב אל-עראמשה מבתיהם, אך הקשיים הכלכליים והמנטליים גרמו להם לחזור לכפר, הסמוך לגבול לבנון ● הפחד אמנם קיים, אך מבחינתם אין אפשרות אחרת: "הגענו למצב שבו למשפחות אין כסף לקנות גלידה לילדים שלהן. כמה אפשר לשבת במלון?"

עידן עופר, בעלי או.פי.סי אנרגיה / צילומים: סיון פרג', shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שוב מפסיד ברכב החשמלי: עידן עופר מחק עשרות מיליוני שקלים במיזם עמדות טעינה

כעשור לאחר קריסת מיזם הרכב החשמלי בטר פלייס שהוביל עופר, הפחיתה או.פי.סי אנרגיה שבשליטתו כ־44 מיליון שקל מהשקעה שביצעה במניות חברת טעינת הרכב ג'ינרג'י ● זאת לאחר שניסיון להפריד כוחות עם יזם החברה נכשל

רינת אפרימה, מנכ''לית קימברלי קלארק ישראל / צילום: נירי גתמון

אחרי 7 חודשים עם מ"מ: זו המנכ"לית החדשה של קימברלי קלארק ישראל

אפרימה תחליף את דורון רוזנפלד, סמנכ''ל הכספים, שכיהן כמ"מ מנכ"ל קימברלי קלארק ישראל מאז סוף ספטמבר 2023, לאחר שטל רבן הודיע על פרישה

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP(Kin Cheung), Shutterstock

רדיקלים מוסלמיים מנצחים בבחירות מקומיות באנגליה ופוטין מתקרב אל פטר הגדול

מוסלמים מנצחים בבחירות מקומיות באנגליה עם דגלים פלסטיניים ועם כרזות לטובת עזה ● אדאני (מנמל חיפה) הופך לכדור משחק בבחירות בהודו ● פוטין, תקופת כהונה חמישית, משתווה לסטאלין ● חדשות משפטיות טובות לטראמפ ● אורנגאוטן חובש את הפצע

היישוב עלי ביהודה ושומרון / צילום: מיכאל יעקובסון

לראשונה: בג"ץ חייב את המשטרה לחקור בנייה לא חוקית ביו"ש

בג"ץ קבע כי על משטרת ישראל לפתוח בחקירה פלילית בגין בנייה לא חוקית במאחז היובל, שנמצא ביישוב עלי ● ההכרעה בעתירה, שהוגשה על־ידי תנועת "שלום עכשיו", נדחתה מאז 2018, עקב הצהרת המדינה כי תוקם יחידת אכיפה ייעודית שתחקור חשדות לבנייה לא חוקית - שהקמתה בסוף בוטלה

שר האוצר, בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

רגע לפני שבת: עימות פומבי בין שרי האוצר והביטחון על התקציב ורכש מטוסי F-15

שר האוצר פנה למזכיר הממשלה בבקשה להביא לישיבת הממשלה הקרובה החלטה שתקים באופן מיידי את הוועדה הציבורית לבחינת צרכי בניין הכח ותקציב הביטחון שמתעכבת מזה חודשים ● "העיכוב בהקמת הוועדה מביא לעיכוב ברכש חשוב להתעצמות צה״ל" ● גלנט: קיימת תפיסה ישראלי שגוייה לפיה ניתן לספק יותר ביטחון בפחות כסף כנגד צרכים הולכים וגוברים

שר האוצר סמוטריץ' וראש הממשלה נתניהו. הבור התקציבי מעמיק / צילום: Reuters, Ronen Zvulun

מודי'ס בדוח על ישראל: הגירעון והחוב יהיו גבוהים מהצפוי. השלכות המלחמה על הכלכלה יימשכו שנים

סוכנות הדירוג לא שינתה את דירוג האשראי של ישראל והשאירה את התחזית השלילית, זאת לאחר שבפברואר הורידה את הדירוג ל-A2 ● במודי'ס ציינו כי למרות שהסיכון להסלמה לעימות צבאי עם איראן אינו זניח, הוא עדיין נמוך יחסית "בשל גורמים ממתנים"

עדן גולן בחצי גמר האירוויזיון, אמש / צילום: Reuters, Leonhard Foeger

ההופעה הישראלית והמלחמה בעזה השתלטו על סדר היום באירוויזיון השנה

מחווה פרו-פלסטינית במהלך חצי גמר של משתתף שבדי בתחרות, שהציג כאפיה כרוכה על ידו, קריאות בוז שנשמעו במהלך ההופעה של הנציגה הישראלית עדן גולן, ואופי הקבלה של השיר הישראלי השתלטו על הכותרות בנוגע לתחרות הזמר האירופית השנה ● ובין ההפגנות האלימות, התפתחות מפתיעה כשעדן גולן זינקה מהמקום השמיני למקום השני בטבלת ההימורים

עדן גולן בחצי גמר האירוויזיון, אמש / צילום: Reuters, Leonhard Foeger

שיטת ההימורים והסיכויים: מאחורי הקפיצה של עדן גולן לצמרת הטבלה

הנציגה הישראלית עדן גולן קפצה למקום השני בטבלאות ההימורים, לאחר הביצוע שלה בחצי הגמר ● מקביעת היחסים ועד להיסטוריה, כל הפרטים על השיטה ● וגם: מי המדינה שמובילה? ● שאלות ותשובות

דורון טאובמן / צילום: אמנון חורש

זה עורך הדין שייצג את הממשלה בבג"ץ חוק הגיוס

בחודש שעבר אישרה היועמ"שית לממשלה לקבל ייצוג נפרד בבג"ץ חוק הגיוס ● מי שהסכים לקחת את המשימה הוא עו"ד דורון טאובמן, שותף במשרד רם כספי, בעל ניסיון בייצוג בבג"צים המציגים עמדה שמרנית ● בין היתר מייצג טאובמן את הרבנים הראשיים בבג"ץ מתווה הכותל

שוק הנדל''ן מתאושש אך עדיין נמצא ברמות נמוכות מהממוצע / צילום: Shutterstock

הכלכלן הראשי: שוק הנדל"ן מתאושש אך עדיין נמצא ברמות נמוכות מהממוצע

ברבעון הראשון של השנה נמכרו הכי הרבה דיורת מאז הרבעון השני 2022 ● עם זאת, הנתונים נמוכים בכ-17% מהמוצע חודשי רב שנתי של רכישת דירות, והדרך להתאוששות הענף עוד רחוקה ● וגם, כמה דירות רכשו תושבי חוץ?

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

איך דחף נתניהו את ביידן אל קצה "הקו האדום" שלו

הפעולה הצבאית ברפיח דחפה את ביידן, ששאף להגיע להפסקת אש של 6 שבועות, לעצור משלוח נשק לישראל ● נשיא ארה"ב חטף ביקורת על ההחלטה מצד אנשי מפלגתו ומצד רפובליקנים ● ובמבט לאחור, נראה שביידן רמז על ההחלטה כבר לפני חודש

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

רשות החברות דורשת להקפיא את הליך מינוי מנכ"ל נת"ע

דרישה מאחד מחברי ועדת האיתור לפרוש, גרמה למ"מ רשות החברות ינקי קוינט להקפיא את הליך בחית המנכ"ל "מחשש לתקינות ההליך" ● אך לגלובס נודע כי והבה לא השתתף בניקוד המועמדים ● ומי המועמדים המובילים לתפקיד?

קיבוץ בארי אחרי הטבח. ''לתעד כשאנחנו עדיין בתוך האירוע'' / צילום: מיטל שטדלר

"יש ערך לכל חומר שנאסף, גם לעדויות ממצלמות הגוף של מחבלי הנוח'בה"

ד"ר רוני מיקל־אריאלי, היסטוריונית שמתמחה בשואה וברצח עם, הבינה היטב את חשיבות התיעוד מיד לאחר 7 באוקטובר, והביאה להקמת הפורום למובילי יוזמות תיעוד במלחמה ● לדבריה "מכחישים יהיו, לא משנה מה נעשה. התיעוד יאפשר לספר את הסיפור שלנו"

עמית גוטליב / צילום: ענבל מרמרי

"לא צריך להתנצל על זה שאני מרוויח": היו"ר החדש של ארגון הקבלנים בתל אביב בראיון

לתפקיד יו"ר איגוד הקבלנים בתל אביב נכנס עמית גוטליב בתקופה של משבר חמור בענף הבנייה, עם מחסור בכוח אדם וחרם על יבוא מטורקיה ● "אחי ואני באנו לאתר לעשות שפכטל בעצמנו כדי לסיים את הפרויקטים בזמן"

בניין חברת טבע / צילום: Shutterstock, Cineberg

האנליסטים מרוצים מטבע: "השוק עוד לא עיכל את שינוי ה-DNA בחברה"

טבע פרסמה אתמול דוחות ואשררה את התחזית השנתית, כשבמקביל דיווחה על תוצאות חיוביות בניסוי קליני בתרופה מקורית לטיפול בסכיזופרניה ● האנליסטים מעריכים כי התרופה תוכל להימכר במאות מיליוני דולרים ואף למעלה ממיליארד דולר

''ספגטי'' טונה. כחולת סנפיר מיוון / צילום: אסף קרלה

אחת המסעדות הטובות בישראל שינתה גישה בגלל המלחמה - ובינתיים, זה כנראה משתלם

מסעדת העילית היפנית איי, שאיבדה טבח בנובה, נסגרה לכמה חודשים ● היא נפתחה מחדש נגישה יותר, תוך שמירה על עומק הטעמים והייחודיות

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

השר ברקת: "הצעד של ארדואן יפגע בעיקר בתדמית הכלכלה הטורקית"

לפי נוכחים בכנס מכון היצוא בנושא קשרי הסחר של ישראל עם טורקיה אמר שר הכלכלה ניר ברקת כי תגובה לטורקיה תפגע ביוקר המחיה ● אך לא כולם מסכימים, יעל רביע־צדוק, סמנכ"לית כלכלה במשרד החוץ אמרה כי "צריך לצמצם את היקפי הסחר עם טורקיה"