גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שום דבר לא בטוח

ברשימת המועמדים לביהמ"ש העליון אין אולי הפתעות גדולות, אבל אחרי הישיבה האחרונה של הוועדה לבחירת שופטים, כבר אי אפשר לדעת כלום

הנהלת בתי המשפט פרסמה היום את רשימת המועמדים לבית המשפט העליון. הרשימה לא מפתיעה: בין המועמדים, היועץ המשפטי לממשלה לשעבר, אליקים רובינשטיין, פרקליטת המדינה, עדנה ארבל, השופטים המכהנים בפועל בבית המשפט העליון, סלים ג'ובראן ואסתר חיות. כמו כן, מועמדים השופטים המחוזיים - הילה גרסטל, דבורה ברלינר, ועודד מודריק מתל-אביב; בלהה גילאור מחיפה; דוד חשין ויהונתן עדיאל, מירושלים; עו"ד חנן מלצר, עו"ד פרופ' מיכאל קורינאלדי, עו"ד שמואל ילינק, ופרופ' שלום לרנר.

הכוונה היא לבחור הפעם בארבעה שופטים וכן שופט לכהונה בפועל. עקרונית, ניתן לומר שבעלי הסיכויים הגבוהים יותר הם רובינשטין, ארבל, ג'ובראן וחיות, בהיותם מועמדי המערכת. הם המועמדים הן של שר המשפטים, יוסף (טומי) לפיד, והן של נשיא בית המשפט העליון, אהרן ברק. יחד עם זאת, אחרי הישיבה האחרונה של הוועדה לבחירת שופטים, אפשר לומר, שאי אפשר לדעת שום דבר.

מי כן בטוח?

הישיבה האחרונה של הוועדה לבחירת שופטים, בה הצליחו הפוליטיקאים להכפיף את רצונם בוועדה (בעזרתם של שופט בית המשפט העליון, יעקב טירקל, ונציג לשכת עוה"ד, עו"ד יורי גיא-רון, בניגוד לעמדת המערכת), מלמדת כי שום דבר כבר אינו בטוח, וכך גם המועמדים עצמם - אין להם מה להיות בטוחים ושקטים.

מי כן מועמד בטוח? רובינשטיין, הוא מועמד די בטוח. מעבר לכך שהוא זוכה לתמיכת המערכת, יש לו גם את תמיכת הדתיים בוועדה - השר בני אילון, וחה"כ שאול יהלום, כך שבכל מקרה, סיכוייו די גבוהים. לג'ובראן יש סיכוי גבוה, בעיקר בשל היותו ערבי: אחרי ששופט ערבי אחד כבר כיהן בעליון בפועל, ולא מונה - עבד אל-רחמן זועבי - קשה להניח כי ישלחו שופט ערבי נוסף הביתה אחרי כהונה בפועל.

מה באשר לחיות? אמנם, אין לה מתנגדים. יחד עם זאת, אם הפוליטיקאים יחליטו כי הם מבקשים למנות מועמד אחר, חיות עשויה להידחק לפינה. ובאשר לארבל - נראה שכאן המצב לגמרי לא ברור.

רוב הסיכויים, שארבל תזכה להתנגדותם של איילון ויהלום בוועדה. בכלל לא ברור שהפוליטיקאית השלישית בוועדה, חה"כ דליה איציק, תצביע עבורה. לא ברור גם האם שופטת בית המשפט העליון, הנשיאה העתידית שלו, וחברתה הטובה של ארבל, דורית ביניש, תוכל להשתתף בהצבעה. בגלל החברות. מה שאומר, שעוד קול בטוח, כבר לא בטוח.

ומה עם טירקל? קשה לדעת: האם יצביע הפעם עם חבריו השופטים בעליון, או בניגוד לדעתם, כמו שקרה בישיבה האחרונה? ההערכות הן, שאחרי הפעם שעברה, שהיתה טראומתית מבחינת שופטי העליון, טירקל יצביע איתם. כפי הנראה, טירקל, למרות עצמאותו, לא יעז הפעם להצביע בניגוד לעמדת חבריו. בוודאי לא כשמדובר בהצבעה לבית המשפט העליון.

גם אופן ההצבעה של נציגי לשכת עוה"ד, הוא בגדר נעלם. בישיבה האחרונה, כזכור, נציג הלשכה, גיא-רון, הצביע בניגוד לצפוי ובניגוד להצהרותיו. בקיצור - אפשר לומר שארבל די מתנדנדת.

עקרונית, לפרופ' רות גביזון אין סיכוי, מאחר שהיא לא נהנית מתמיכת המערכת. יחד עם זאת, בקוניינקטורה מסויימת, יכולים גם כאן הפוליטיקאים להכפיף את רצונם. במצב כזה, בהחלט תיתכן תמיכת עורכי הדין. אחרי ככלות הכל, גביזון היא מועמדת שקשה להתנגד לה מטעמים ענייניים: היא מבריקה, בולטת, מוערכת, חדה, מקורית. זה שהיא חושבת אחרת מברק, יכול בעיני חברים מסוימים בוועדה, להיחשב דווקא לזכותה, ולא לחובתה.

באשר לשופטים המחוזיים: ברלינר, שופטת דתיה, זוכה לתמיכת הפוליטיקאים הדתיים בוועדה, וכן לתמיכת עורכי הדין. היא שופטת מוערכת, ובעלת ניסיון וותק. גרסטל היא מועמדת של לשכת עורכי הדין, וכבר לפני שנים דובר בה כמועמדת אפשרית לבית המשפט העליון. חברתה הטובה, חיות, הקדימה אותה, כשמונתה לשופטת בפועל בבית המשפט העליון, ונראה שהיא תקדים אותה גם הפעם: סיכוייה להתמנות טובים מאלה של גרסטל. ולא על רקע איכויותיה של גרסטל כשופטת, אלא על רקע מערכתי.

הנוהג הוא, שאף שופט מחוזי לא מתמנה לבית המשפט העליון ללא כהונה בפועל לפני כן. ועדת זמיר, שבחנה את דרכי המינוי לשפיטה, המליצה לחדול מהנוהג הזה. ואכן, כך קרה לגבי מינויים לבית המשפט המחוזי. לא לגבי בית המשפט העליון. לדעת ברק, לא ניתן למנות שופט מבלי שיכהן קודם כשופט בפועל.

העניין הוא, שדווקא מועמד חיצוני, שלא שימש יום כשופט, יכול להתמנות ללא כהונה בפועל. צודק או לא, העובדה היא שחברים אחרים בוועדה, חולקים על ברק בעניין זה, ולדעתם אין מניעה שימונה לעליון שופט מחוזי מבלי שכיהן כשופט בפועל בעליון. זו גם הסיבה שהרשימה רצופה בשמות של שופטים מחוזיים: מתל-אביב ועד חיפה, דרך ירושלים. כמו שזה נראה, יהיו מתוכם מינויים לכהונה בפועל, מה שיסלול אח"כ את הדרך לכהונה של קבע, לאותו מועמד.

מלצר שמור ל-2005

באופן מפתיע, הרשימה לא כוללת את שמו של פרופ' מיגל דויטש. דויטש כבר הופיע בפני ועדת מישנה של הוועדה לבחירת שופטים, ועבר אותה. גם בישיבה הפנימית של השופטים, הוא זכה לתמיכת השופטים. למרות זאת, שמו לא נכלל ברשימה העכשווית, וזאת משיקולים טכניים (ראה מסגרת).

דויטש מיועד לכהונה בשנת 2005. כך גם עו"ד חנן מלצר, "שמור" לשנת 2005. מלצר התפטר באחרונה מתפקידיו במפלגת העבודה. לדעתו של ברק, מלצר צריך בתקופת צינון ולא ניתן למנותו כעת, על אף שהוא מועמד ראוי בעיניו.

אין ספק, שגם הישיבה הזו של הוועדה לבחירת שופטים, כמו הישיבה הקודמת, יכולה להפתיע. לא ברור אלו קואליציות יעשו הפוליטיקאים בוועדה, וכיצד יצביעו נציגי לשכת עורכי הדין. מה שברור הוא, אחרי הפעם האחרונה, שלא מספיק להיות מועמד של המערכת. את זה חש על בשרו בפעם האחרונה, השופט עדי אזר, שהיה מועמד בטוח, אך לא נבחר.

עוד כתבות

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ושרת האוצר רייצ'ל ריבס / צילום: ap, POOL

הטבת מס בת 200 שנה בוטלה והמיליונרים נוטשים את בריטניה

כ־16 אלף מיליונרים זרים עזבו את בריטניה מאז תחילת השנה, בעקבות ביטול הטבת המס בת 200 שנה שפטרה אותם מתשלום על הכנסות מחוץ למדינה ● כעת שרת האוצר רייצ'ל ריבס שוקלת לצמצם את הרפורמה - שהייתה הבטחת בחירות מרכזית של מפלגת הלייבור

מטוסים בנתב''ג / צילום: Shutterstock, Dmitry Pistrov

חברות התעופה מבקשות פטור רטרואקטיבי על הטיסות שבוטלו, איך זה ישפיע עליכם?

חברות התעופה פנו בבקשה דחופה להעניק להם פטור רטרואקטיבי מחובת מתן הטבות לנוסעים שטיסותיהם בוטלו או שונו בעקבות מבצע "עם כלביא" ● במקביל, אלפי ישראלים כבר תובעים את חברות התעופה על הפרת זכויותיהם במהלך תקופת המבצע ● נראה כי בחברות התעופה מנסים לדחוף לשינויים רגולטוריים כדי להימנע מתביעות הענק ● ומה קבעו בתי המשפט במשברי תעופה עולמיים?

יעקב לוקסנבורג / צילום: סיון פרג'

המהלך הכפול שהניב ליעקב לוקסנבורג תוספת שווי של 400 מיליון שקל

בשבוע שעבר ניצל יעקב לוקסנבורג את מחירי השיא בבורסה בת"א כדי למכור מניות בחברת הבנייה דניה סיבוס, ובמקביל הגדיל את החזקותיו בלפידות קפיטל השולטת בה ● התוצאה: שווי החזקותיו בלפידות זינק ל-3.2 מיליארד שקל

הון שחור / צילום: דוברות המשטרה

ועדת השרים אישרה את החוק נגד ארגוני פשיעה במכרזים ציבוריים

התוכנית החדשה תעניק לחשב הכללי במשרד האוצר סמכות לפסול ספקים ממכרזים ציבוריים על בסיס מידע משטרתי ● המנגנון החדש יחול על תחומים שבהם זוהתה מעורבות משמעותית של גורמי פשיעה, ותוקם ועדה מקצועית בראשות בכיר מאגף החשכ"ל שתגבש המלצות לפסילת ספקים ספציפיים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

המניה הלוהטת שחזרה לככב בוול סטריט, והמניות שאכזבו בת"א

האופטימיות ביחס להסכמי הסחר והמערכה הקצרה עם איראן צבעו את המסכים בבורסה בתל אביב ובוול סטריט בירוק במהלך החודש החולף ● סקטור השבבים ובעיקר מניית אנבידיה הובילו את העליות, מי אכזבו והאם הראלי יימשך?

סניף של רשת דולר ג'נרל, שיאנית העליות ב־S&P 500 / צילום: Reuters, Cassidy Waigand

לא חברת שבבים: זו שיאנית העליות המפתיעה של וול סטריט

בשיא שרשם שוק המניות האמריקאי בשבוע שעבר, בלטו מניות של עסקים "אפורים" בהובלת רשת הקמעונאות המוזלת דולר ג'נרל, שעלתה בכ-50% ● מניות שבע המופלאות ושאר מגזר הטכנולוגיה אמנם בהתאוששות, אבל לא משחזרות את השיאים של 2024 ● זה הזמן לחפש ערך

טל יעקובסון, מנכ''ל פריון / צילום: אוהד דיין

איך לדבר על שיווק בשפה שסמנכ"לי כספים מבינים, והקשר ל-AI

תעשיית הפרסום הדיגיטלי צמאה לא רק ליצירתיות, אלא גם לאופטימיזציה ומדידה עסקית, אומר טל יעקובסון מנכ"ל פריון, שרכשה את Greenbids המתמחה ברכש מדיה מבוסס בינה מלאכותית ● "עכשיו אנחנו בשוק של 750 מיליארד דולר, שמחבר קריאייטיב, מדיה וטכנולוגיה"

איתמר בן גביר, עוצמה יהודית בוקר טוב דרום, רדיו דרום, 25.6.25 / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

האם בשנה שעברה נוספו למשטרה 3,500 שוטרים?

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר התגאה בהגדלת הכוח המשטרתי, אבל הוא לא הפריד בין הברוטו לנטו ● המשרוקית של גלובס

טקס זיכרון ל-45 ההרוגים באסון מירון / צילום: ap, Oded Balilty

פשרה: משפחות נספים באסון מירון יפוצו בכ-2 מיליון שקל

המדינה הגיעה להסכם ולפיו תשלם בשלב הראשון את הסכומים למשפחות הנספים מתחת לגיל 24 – בנוסף לכ-500 אלף שקל ששולמו למשפחות כמקדמה ● יימשכו המגעים לגבי פיצוי למשפחות נוספות

ישראל שיתקה את המימון השיעי / צילום: AP

הצד הפחות מוכר של המלחמה: ישראל נתנה מכה אנושה גם לתשתית הפיננסית של איראן

אחרי ששיתקה כלכלית את הציר השיעי, ישראל חנקה גם את מנגנון הכספים של איראן עם חיסול אנשי מפתח בהעברת כספים לציר השיעי ● אבל המערכה טרם הסתיימה: חברות קש סיניות מבריחות נפט וסחורות תחת מסווה, ונעזרות בבנקים אירופיים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

מגמה מעורבת בוול סטריט; טסלה ואנבידיה יורדות ומושכות את נאסד"ק למטה

נאסד"ק יורד ב-0.9% ● תשואות האג"ח האמריקאיות מטפסות ● נעילה מעורבת באירופה ● הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים • S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות • גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

מנכ''ל פריון, טל יעקובסון / צילום: אוהד דיין

גם הפניקס דורשת מפריון לבטל את גלולת הרעל: "רואים בחומרה את התנהלות הדירקטוריון"

הפניקס מצטרפת לדרישה של ווליו בייס לבטל את גלולת הרעל ● השתיים מבקשות לכנס אסיפת בעלי מניות ובה להצביע על ביטולה ודרישה לאישורה ברוב רגיל ● בפניקס אומרים שהתוכנית אומצה תוך התעלמות מהנזקים שייגרמו לבעלי המניות

בניין מערכת וואלה בתל אביב / צילום: ראובן קסטרו, וואלה! NEWS

גל העזיבות בוואלה נמשך: סגן העורך דוד רוזנטל עוזב אחרי חודשיים בתפקיד

התפקיד הבא של רוזנטל: עורך אתר "ישראל היום" ● בוואלה הודיעו כי ליאת להב תחליף את רוזנטל ותמונה לסגנית העורך הראשי ● לאחרונה עזבו את וואלה גם סגן העורך צחי קומה, המנכ"ל עידן אלרום והפרשן המדיני ברק רביד

שלמה אליהו, בעל השליטה במגדל / צילום: תמר מצפי

לחץ המכירות על מניית מגדל השתחרר, ואליהו כבר מורווח מעל 3 מיליארד שקל

מימוש אופציות על־ידי גופים מוסדיים הכביד עד לאחרונה על מניית מגדל ● בעל השליטה, שלמה אליהו, יכול כעת לחייך, אך השקעה במדד הביטוח הייתה מניבה לו תשואה של פי כמה וכמה

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

הוא חתום על אחד האקזיטים המדהימים בתולדות ישראל אבל 4 חברות שלו כבר נקלעו לקשיים. למה זה קורה?

בני לנדא נחשב לאחד מהיזמים הבולטים בישראל, בין היתר, בזכות האקזיט המדהים של אינדיגו ואלף פטנטים שרשם ● אך לפחות ארבע חברות המקושרות אליו נקלעו לקשיים - בשל פיתוחים יקרים, קצב חדירה איטי לשוק, תלות במשקיעים אירופים והשלכות המלחמה ● האם מדובר בצירוף מקרים מצער, או בכשל מובנה במודל?

אילוסטרציה: Shutterstock

פסק הדין החדש שכל זוג נשוי צריך להכיר. וההשלכות

בית המשפט העליון קבע השבוע באופן תקדימי כי ניתן לחלק בין בני זוג המתגרשים גם נכס שהיה שייך לאחד מהם לפני הנישואים ● כל מה שכדאי לדעת על הסכסוך שמאחורי ההלכה החדשה, ההשלכות וגם - למה מעכשיו "חייבים לעשות הסכם ממון"

חיילי צה''ל בגבול עם עזה / צילום: ap, AMIR COHEN

חריגה של 25 מיליארד שקל, לפחות: באוצר תוקפים את התנהלות צה"ל

באוצר טוענים כי משרד הביטחון קובע עובדות בשטח, והם נאלצים לאשר הוצאות בדיעבד ● אם לא יחול שינוי, הם מזהירים כי לא יהיה מנוס מהטלת גזרות חדשות על הציבור בתקציב 2026 ● מנכ"ל משרד הביטחון, אלוף (מיל') אמיר ברעם: "אני מקווה שמשרד האוצר לא שכח שאנו במלחמה"

נזק כתוצאה מהמטח מאיראן / צילום: כב''ה

פתרון לבירוקרטיה ולמאבקי הדיירים? הממשלה שוקלת לקנות את הדירות ההרוסות

על פי הערכות, קיימות כיום כ-3,000 משפחות שביתן נהרס כליל בעקבות המלחמה, וכי ייקח שנים עד שישוקמו או שבתים אחרים יוקמו במקומם ● משרד האוצר, משרד הבינוי והשיכון, רשות המסים והתאחדות הקבלנים, הודיעו על מסלול שיסייע לתושבים בהתנהלות מול הרשויות, במסגרתו כל התהליך ינוהל על ידי המדינה, לרבות מימון, פיקוח וביצוע

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: עמוס בן גרשום לע''מ

ראש הממשלה ביטל דיון בהקמת שדה תעופה ברמת דוד

המועצה הארצית לתכנון ובניה לא תדון היום בהקמת שדה התעופה ברמת דוד שבעמק יזרעאל והליכי התכנון יעוכבו ● הביטול מגיע אחרי שסגן השר אלמוג כהן התפטר מהממשלה במחאה על התכנון לקדם שדה תעופה בצפון ולא בדרום

בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock

אירופה מוכנס להסכם סחר עם ארה"ב, אך לא ללא תמורה

האיחוד שואף שהסכם הסחר עם ארה"ב יכלול מכס אחיד של 10% על חלק נרחב מהיצוא האירופי, אך מבקש מהאמריקאים התחייבויות להפחתת מכסים בתחומים מרכזיים כמו תרופות, אלכוהול, שבבים ומטוסי נוסעים