גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המהפכה מתחילה בכפר רופין

הקיבוץ הראשון שמציג מודל חדש ואמיץ לחיים הקהילתים הוא כפר רופין, במסגרת ניסיון לשנות את כללי הזיקה והקניין בין חבר הקיבוץ לבין הנכסים והקרקע של צורת ההתיישבות המיתולוגית

בסוף הכביש, בקצה הארץ, באחד המקומות שהכי קשה לחיות בהם, שוכן קיבוץ כפר רופין. בן 60 שנה. רחוק ממוקדי התעסוקה, רחוק ממרכז הארץ ובאקלים קשה, יושב קיבוץ שמצבו הכלכלי די טוב, שלא קיבל מחיקת חובות בהסדר הקיבוצים, שחי, כמו שאמרו פעם, מיגיע כפיו. 172 חברים, ביניהם 50 ותיקים, בני גרעין המייסדים הראשון שבאו מצ'כיה וגרמניה, והאחרים בנים ונח"לאים.

לקיבוץ מפעל פלסטיק "פל-כר" ייחודי, מצליח ומייצא. ענף מדגה הגדול בארץ לדגי מאכל, וחקלאות כמו רפת חלב, לול, תמרים ודגי נוי, וגם חברות גדולה, סבלנות ומנהיגות, שהביאו את כפר רופין למוביל המהפכה הקיבוצית הגדולה.

זה מתחיל במהלך של שיוך נכסים, שינוי מבנה הזיקה הקניינית של חבר הקיבוץ ביחס לנכסי הקיבוץ ויצירת בעלות של החברים על חלק מהנכסים. אחרי שנתיים של דיבורים, לימודים, הכנות וויכוחים בין חברים לאידאולוגיה שיתופית, עולות מילים חדשות: קניין, זכות הורשה ותקווה גדולה מאוד.

מדינת איווה, ארצות הברית, לפני 67 שנים, קהילת "אמנה". זהה, ולא במקרה לשם "AMANA", אחת החברות הגדולות בעולם למוצרי חשמל ביתיים.

קהילת אמנה היתה קהילה נוצרית בפטיסטית, שעקרונות חייה ודרכי חייה תאמו במידה כמעט מוחלטת את דרך החיים של קיבוץ, כולל בעלות הכלל על הקניין, עבודה עצמית, חלוקה שיוויונית של ההכנסות ועוד. הקהילה נוסדה באמצע המאה ה-19, ולאחר שלושה דורות הגיעה למשבר כלכלי וחברתי קשה, שאילץ אותם לבצע שינוי מבני יסודי. באמנה כמו בכפר רופין עבדו על זה שנתיים.

הבסיס של השינוי היה יצירה של תאגיד אחזקות, הקצאת מניות על בסיס של ותק, שיוך הבתים לחברים ומעבר לשכר בגין עבודה, איש איש על פי עבודתו. תוך שנים ספורות הפכה הקהילה, שהיתה כאמור במשבר כלכלי קשה, לקהילה משגשגת. תאגיד האחזקות, בשיתוף עם אחד מבני המקום, הקימו מפעל למוצרי חשמל בינתיים, שנקרא על שם הקהילה "אמנה", שלימים הפכה לאחת החברות המוצלחות, הנסחרות בבורסה האמריקנית, ולבני הקהילה מניות בה.

"עשרות ספרים ומאמרים נכתבו על אירוע אמנה", אומר מנהל המטה להסדר הקיבוצים, אריאל הלפרין, שליווה את כפר רופין בכל המהלך. "על דרכי קבלת ההחלטות, על החברים, על המהלכים. אני אישית קראתי שנים שלושה ספרים וכ-15 מאמרים. החברים קראו חומר רב, למדו את אירוע אמנה. היה צורך בהרבה מאוד התאמות, אבל הרעיון הבסיסי היה קיים וההוכחה להצלחה היתה קיימת".

"השתדלנו, וגם הצלחנו, וזה היה תנאי לכל, להגיע להסכמה רחבה. ההחלטות קיבלו הסכמה של %92 מהחברים. גם מי שלא אישר נשאר ויקבל מניות ונמשיך יחד", אומר יורם קרין, מזכיר הקיבוץ, חבר בקבוצה שהובילה והכינה את המהלך. "המצב הכלכלי והחברתי שלנו טוב, ואנחנו לא עושים את זה ממצוקה של היום. אבל היה חשוב לנו לעשות את זה נכון ובזמן. בזמן שיש משאבים כלכליים וחברתיים ולא בזמן שהם לא יהיו".

הלפרין: "בקיבוץ יש אנשים מבוגרים, כאלה שעלו על הקרקע הקשה הזו בשנות ה-30 ולחמו להישאר בה, הוותיקים האלה היו צריכים להטמיע שינוי חיים, שבו מילים כמו מניות, דרכי הצבעה, סחירות ושיעבודים הן מילים יומיומיות. והם הבינו, והסכימו, ולומדים לחיות עם זה. לא רק הם חייבים לעבור את זה. קיבוצים רבים מאוד מצויים היום במצב של משבר חברתי וכלכלי, צירוף של רמת הכנסה נמוכה לנפש, שיעורי צמיחה נמוכים, עזיבה של צעירים והתמעטות אוכלוסיה מלווה במשבר דמוגרפי והזדקנות".

גלובס: יש כ-250 קיבוצים בישראל, בתחומי הקו הירוק. כמה מהם במשבר כזה?

הלפרין: "הייתי אומר שמשבר בעוצמות שונות, ניכר ב-%60-%70 מהקיבוצים, ויש אומרים שמדובר במשבר מבני ב-%80 מכלל הקיבוצים. נכון להיום, יש למעלה מ-100 קיבוצים שמצויים בשלב זה או אחר של שינויים מבניים. אבל לא בכל קיבוץ יש את הכוחות הפנימיים שיכולים להוביל מהלך כזה".

המודל שאומץ בכפר רופין מבוסס של הרעיון הבא: הקיבוץ נשאר אגודה שיתופית, שחבריה הם חברי הקיבוץ. האגודה מקימה חברת אחזקות, שמתחתיה יפעלו חברות בנות. מפעל הפלסטיק פל-כל נרשם כחברה בע"מ, אליה מיועד להצטרף שותף אסטרטגי, (בזמנו דובר בטכנופלסט, כיום זה לא ברור נוכח שינויי הבעלות הצפויים שם). המדגה נרשם כחברה בע"מ, גם אליה מיועד להצטרף בקרוב שותף אסטרטגי גדול. חברה בת נוספת תרכז את החקלאות לסוגיה תוך הפרדת פעילויות עיסקיות.

הבעלות על חברת האחזקות תתחלק בין האגודה השיתופית, המחזיקה %26 מהמניות, ו-%74 יחולקו בין החברים. כלומר, החברים הופכים להיות בעלי מניות ישירים וגם שותפים באגודה שמחזיקה בחלק מהמניות. לחברת האחזקות ימונה דירקטוריון, בן 9 חברים. כרגע אין כוונה להכניס שותפים לחברת האחזקות.

הבעיה הקשה ביותר היא שיוך הנכסים. הלפרין: "אני לא מכיר, וחיפשתי הרבה, כל כלל שקיים בתיאוריה הכלכלית, שמצביע כיצד מבצעים חלוקה כזו. היום כולם שוויוניים. החלוקה יכולה להיות באינסוף אפשרויות, ולכל אפשרות יש נימוקים מצויינים בעד ונגד".

בכפר רופין החליטו על מספר שלבים. בקיבוץ פעל כל השנים תקנון, לפיו כל רכוש החברים, כולל רכוש משפחתי או שילומים מגרמניה, נכנס כולו לקופת הקיבוץ. עכשיו שונה התקנון, וקודם כל הוחלט, שכל רכוש וכסף שנמסר במשך השנים לקיבוץ כמענק חד פעמי, יוחזר לבעליו. חלק יוחזר כמניות וחלק במזומן.

חלוקת המניות לחברים בוצעה גם בשוויוניות וגם על פי ותק. מחצית מהמניות יוקצו באופן שוויוני לכל החברים. המחצית השניה מחולקת על פי הוותק. ותיק יותר מקבל יותר. "ככה זה צודק וככה זה נכון", אומר יורם קרין.

במקביל הוחלט על תקופת מעבר, שבה נקבעה הגבלה של העברה וסחירות במניות. נקבעה תקופת מעבר של 6 שנים, עם אפשרות קיצור, בהסכמה מלאה, ל-3 שנים. במהלך התקופה ילובנו עניינים שנותרו לא סגורים, והחברים ילמדו לחיות עם המצב החדש. בתקופת המעבר לא תהיה אפשרות לבצע פעולות במניות אלא להעבירן בירושה במקרה של פטירת חבר. בתום התקופה יהפכו המניות לרכוש פרטי לכל דבר. החברים יוכלו לעשות בחבילה כרצונם, למכור, להעביר, לקנות, כפוף למספר כללים שנרשמו בתקנון החברה, כמו זכות סירוב ראשונה לאגודה.

קרין: "אנחנו מאמינים, שהמהלך הזה יביא להחזרת הבנים. אנחנו מתכננים הקמת שכונה קהילתית סמוכה, נרצה לראות בה את הבנים שעזבו. מי שירצו להתקבל כחברים, ויש דרישה של משפחות צעירות, אם זה בנים או אחרים, הם יצטרכו להתקבל כחברים ולרכוש חבילת מניות".

הלפרין: "כפר רופין, במסגרת החלטותיו, מוכן, רוצה ומעוניין בקליטת הבנים שלו. כל בן שירצה להיקלט - יוכל לקבל הלוואה לקנות מניות".

כל מעשה הקמת חברת אחזקות והקצאת מניות וחלוקתן נעשה בליווי צמוד של המטה להסדר הקיבוצים, של משרד עורכי הדין גדעון אביטל ויעקב דרומי וגם בסיוע משרד רואי החשבון שחק, שמתחבר בימים אלה למשרד קסלמן וקסלמן.

- האם מהלך כזה, של העברת נכסים מהאגודה לבעלות החברים, הוא אירוע מס?

הלפרין: "הפעולה בוצעה במסגרת הרה אירגון שסוכם עליו בהסדר הקיבוצים, וחלים עליו כל הכללים שנקבעו בהסדר, כולל הסדרי המיסוי".

רו"ח טוביה שוהם אומר היום: "למהלך הזה קדמו הכנה ותכנון רחבים ומקיפים במיוחד. נלקחו בחשבון כל המערכות של הקיבוץ: פיננסים, רכוש קבוע, מאזנים, דוחות רווח והפסד. נבנה מודל שעשה סימולציות למצבים אפשריים, ונבדקו השלכות לגבי כל התחומים. כולל תחום המס. הכל נלקח בחשבון במסגרת תכנון כולל".

- כפר רופין יהיה מהיום קיבוץ או מה?

הלפרין: "השינוי בכפר רופין יהיה הדגם שעל פיו יפעלו קיבוצים רבים. אבל זהו מהלך וולונטרי, אף אחד לא כופה אותו או דורש אותו. כל קהילה תשקול לעצמה אם לבצע או לא. כפר רופין מאמין, שהמהלך הזה מחזק אותו כקיבוץ, כחברה שיתופית וקהילה שחיה יחד ומנהלת במשותף את המערכת היצרנית והקהילתית שלה".

- קיבוץ או לא קיבוץ?

הלפרין: "יש סבורים, ולא מבפנים, שזה יהפוך את כפר רופין למושב שיתופי. לטעמי אין צורך ואין הצדקה מיידית לשינוי המצב. כפר רופין היה נשאר וישאר רשום אצל רשם האגודות השיתופיות. יש לחכות מספר שנים ולבחון הכל באופן מקיף".

- ודירות החברים?

הלפרין: "במקביל, ללא קשר, כמו בקיבוצים האחרים, הוחל במהלך לשיוך דירות לחברים, על פי החלטה 751 של המינהל. זה לא ילך כל כך מהר, יש לבצע פרצלציה של הקרקעות בתחומי המחנה, וקביעת בעלות על קרקע הבית ושצמודה לו".

- כפר רופין זה פריפריה וכל מה שקורה שם מקובל ואהוד בציבוריות בישראל. אם מהלך דומה יתקיים בקיבוצי הנדל"ן הכבדים במרכז הארץ, כמו גליל ים, געש, שפיים, רמת רחל מעגן מיכאל ועוד, ויכלול שיוך קרקעות, אז תהיה תחושה ציבורית קשה, נוכח הסדר הקיבוצים שעולה לנו כ-15 מיליארד שקלים.

הלפרין: "ראשית, אני לא מתייחס לקיבוצים ספציפיים אלא לעניין עצמו. ויש לי מה לומר על זה: 1. לחקלאים במרכז הארץ יש זכויות נתונות בעת שינוי ייעוד, על פי 727 של המינהל ומגיע להם %27 מהשווי. 2. המהלך בכפר רופין לא מלווה בחלוקת קרקעות בין החברים. הקרקעות הן בחכירה לעיבוד חקלאי, ואני לא רואה מצב שבו תיעשה פרצלציה של הקרקעות החקלאיות שבידי הקיבוץ. 3. הקיבוצים במרכז הארץ, או שאינם חייבים כלום, או שהם חייבים כספים ובתמורה לפרעונם, על פי הסדר הקיבוצים, הם מוותרים על זכויות בקרקעות בעלות יעוד אלטרנטיבי. מהלך שיוך נכסים בכל מקרה לא יכול להתבצע אלא לאחר הסדר חובות, ולאחר שהקיבוצים ויתרו על קרקעות. אז מה רוצים מהם? מי במדינה הזאת ויתר על קרקע כדי להחזיר חובות?"

- מי שפשט רגל.

הלפרין: "אף אחד מחברי הקיבוצים, כולל במרכז הארץ, לא חי ברמת חיים גבוהה, לא בבתי פאר, אין נכסים אדירים שנצברו כנגד החובות. לכן, לבוא לחברים באופן אישי, לאנשים שהם חסרי כל זכויות קנייניות, להשוות אותם לפושטי רגל ולהיכנס לנכסיהם - זה, על פניו, חסר הגיון אנושי וכלכלי".

- ונניח שמהלך שיוך נכסים יתבצע על ידי קיבוץ עשיר, בעל נכסים כספיים גדולים בבנק ובנדל"ן.

הלפרין: "אז מה? למה שלא יעשה את זה? מדוע אותן זכויות קנייניות שיש לכל אזרח בעולם המערבי יימנעו מחברי קיבוצים? הם אזרחים סוג ב?"

- תם ונשלם הסיפור הגדול והיפה שקראו לו פעם קיבוץ?

הלפרין: "המציאות הכלכלית והחברתית שאנחנו מצויים בה וחברי קיבוצים רבים מצויים בה, מחייבת שינויים מבניים. השאלה איננה אם לבצע אלא מה לבצע. כפר רופין הציב ציון ומודל אחד, חכם, מעניין ואנושי. אני מקווה שאחרים ילכו בעקבותיו. לא צריך לפחד מהשינוי".

- אחרי 120 ירשמו על המצבה שלך: פ.נ מחסל הקיבוצים.

הלפרין: "קודם כל, בכפר רופין אני לא חושב שזה חיסל את הקיבוץ אלא שזו הצלחתו הגדולה של הקיבוץ. ועוד, אין זה סוד ואני לא מסתיר את זה, שיש לי אהדה וסימפטיה רבים לתנועה הקיבוצית, לחבריה ולאנשיה. אני סבור, שהשילוב של הסדר הקיבוצים, יחד עם מציאת פתרון מוסכם לבעיה הכבדה של החובות, לצד שינוי מבני - הם הם שיציבו סיכוי של ממש לעתיד הקיבוצים והחברים"

עוד כתבות

ההנפקה של נובוקיור בנאסד''ק / צילום: Nasdaq OMX

נובוקיור הישראלית קיבלה אישור FDA, והמניה זינקה בחדות

מניית החברה נוסקת בוול סטריט בעקבות אישור שקיבלה חברת נובוקיור מה-FDA ● החברה פיתחה ומשווקת מוצר לטיפול לטיפול בסרטן הלבלב באמצעות שדות חשמליים

הצ'אטבוט של קלוד / צילום: Shutterstock

אנתרופיק מגייסת 30 מיליארד דולר לפי שווי של 380 מיליארד דולר

החברה שמאחורי הצ'אטבוט קלוד מדווחת על קצב הכנסות שנתי של 14 מיליארד דולר ומושכת ענקיות השקעה לסבב הגיוס הגדול בתולדותיה ● לדברי החברה, יותר מ-500 ארגונים משלמים מעל מיליון דולר בשנה עבור שימוש במודלים ובמוצרים שלה

נתב''ג. המחירים רק ימשיכו לעלות / צילום: טלי בוגדנובסקי

מהרו להזמין כרטיסים: בעוד פחות מעשור נתגעגע למונופול של אל על

בעוד שנתב"ג מתקרב לקצה גבול הקיבולת, המדינה נכנעת לוועדים ובולמת את שילוב המגזר הפרטי בהקמת שדה חדש ● הסחבת התכנונית והמאבקים סביב המיקום הם רק הסחת דעת מהבעיה האמיתית: ללא תחרות למונופול של רשות שדות התעופה, מחירי הטיסות ימשיכו להמריא

גבי ויסמן, מנכ''ל ונשיא נובה / צילום: נובה

המשקיעים ציפו ליותר? מניית נובה נפלה בוול סטריט אחרי הדוחות

נובה מסכמת שנת שיא עם זינוק של 31% בהכנסות, אך הצפי להמשך בהתאם לתחזיות האנליסטים ולא מעליהן כמו ברבעונים קודמים ● לאחר עלייה של כ-45% מתחילת השנה - המניה איבדה גובה במסחר

ירושלים / צילום: Shutterstock

עקפה את תל אביב: העיר שהובילה בהיקף המכירות ב-2025, וגם במספר הדירות על המדף

שוק הדיור בשפל כבד: לפי הלמ"ס, ב-2025 בוצעו בישראל כ-91 אלף עסקאות נדל"ן - ירידה של כ-12% לעומת 2024 ● בעוד שמספר הדירות החדשות שנרכשו אשתקד היה נמוך ב-26% לעומת השנה הקודמת, הירידה ברכישת דירות יד שנייה הייתה מינורית ● ירושלים ות"א ריכזו כרבע מכלל היצע הדירות בארץ, כאשר בדצמבר ירושלים עקפה את ת"א בכמות הדירות החדשות הלא מכורות

איתמר פורמן, מנכ''ל ישראכרט / צילום: ענבל מרמרי

אחרי שנכנס לתפקיד המנכ"ל: המינויים של איתמר פורמן בהנהלת ישראכרט

חברת האשראי הודיעה על מינויו של אייל בן-חיים, לשעבר ראש החטיבה הבנקאית בבנק לאומי, לתפקיד ראש חטיבת העסקים ● בנוסף, אדר גורן תקודם ותמונה לתפקיד סמנכ"לית דאטה, דיגיטל ושיווק

מגרשים באוניברסיטת תל אביב. הראשונים שנפתחו בישראל / צילום: רומן גרוניך

עומר אדם ועומרי כספי כבר התמכרו: המספרים מאחורי שיגעון הפאדל החדש

150 מגרשים, השקעה של כ־2 מיליון שקל בהקמת מתחם, הכנסות של עשרות אלפי שקלים בחודש למועדון ומפורסמים שמזוהים עם הספורט ● הישראלים התמכרו למשחק הפאדל - והיזמים נוהרים ● האם מדובר בטרנד חולף? בשוודיה הבועה כבר התפוצצה להם בפנים

מטוסי וויזאייר / צילום: יח''צ

וויזאייר קרובה מתמיד: חניית הלילה בנתב"ג נפתחת לחברות התעופה הזרות

ועדה בין־משרדית קבעה כי חברות זרות יוכלו לחנות בלילה בנתב"ג - מהלך שמסיר חסם משמעותי להקמת בסיס הפעילות המקומי של וויזאייר ואחרות ● החברות הישראליות מתריעות מפני תחרות על חלונות ההמראה, ותשתיות מוגבלות ● במקביל נותרו מחלוקות על פעילותה של וויזאייר בשעת חירום וכן על מיקום הבסיס העתידי

לא נסוג ולא התנצל. באד באני מופיע בסופרבול השבוע / צילום: Reuters, Imagn Images

מהסתתרות בטוקיו לגאווה: כך הפכו כוכבי הוליווד לאלה שמכתיבים את התנאים

אם פעם כוכבי העל השתתפו בפרסומות רק באסיה כדי לא להתבזות, היום כבר לא מתחבאים ● בסופרבול זה בא לידי ביטוי בהופעה בלתי מתנצלת של באד באני, שלא התכופף גם ללחצים של טראמפ ● ה־NFL, עם כוח כלכלי עצום וקהל צעיר ולטיני, אפשרה לו לשלוט בנרטיב

דמותה של אירנה בקמפיין הפועלים

מי המפרסם שלקח השבוע את הדאבל במדד הזכורות והאהובות

הפרסומת החדשה של בנק הפועלים עם אירנה והילה קורח מתברגת כפרסומת הזכורה והאהובה ביותר השבוע, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● לפי נתוני יפעת בקרת פרסום, סלקום השקיעה את התקציב הגבוה ביותר, אך לא התברגה

עומרי קוהל, מנכ''ל פירמיד אנליטיקס / צילום: כפיר זיו

אחרי ארמיס: ServiceNow רוכשת חברת BI ישראלית

העסקה מגיעה זמן קצר לאחר רכישת ארמיס הישראלית ב־7 מיליארד דולר, ומוסיפה לפורטפוליו של סרוויס-נאו את הפלטפורמה של פירמיד אנליטיקס המאחדת איסוף נתונים, ניתוח וחיזוי במקום אחד ● לפי ההערכות בתעשייה, החברה נמכרה בכמה מאות מיליוני דולרים

ניקש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו / צילום: מולי גולדברג

פיטורים בפאלו אלטו לאחר השלמת רכישת סייברארק, מתוכם עשרות בישראל

המספר הרשמי של מפוטרי כלל החברה לא נמסר, אך הערכות מדברות על מאות עובדים ● החברה מסרה: "שינויים ארגוניים אסטרטגיים הם חלק טבעי מתהליך של חיבור בין שני מובילים בתעשייה"

צילומים: AP, רויטרס-KCNA

"תרגיעו": המדינה המפתיעה ששולחת מסר מאיים לסין

אחרי שטבחו באלפים, המשטר האיראני יוצא למלחמה נגד העסקים הקטנים ● הבת של שליט קוריאה הצפונית רק בת 12 וקרובה יותר מתמיד לרשת את השלטון ● וגם: מה גרם למשבר הדיפלומטי בין הסינים לפיליפינים? ● זום גלובלי, מדור חדש

ז'נבה, שוויץ / צילום: Shutterstock

המדינה העשירה שלא רוצה יותר מ-10 מיליון תושבים בשטחה

משאל העם, שיתקיים בעוד מספר חודשים, ייקבע אם שווייץ תציב "חסם עליון" של 10 מיליון תושבים בעתיד ● הנימוקים לכך הם הרצון לדאוג לשירותים הציבוריים והחברתיים וכן חשש כי הגירה מוגברת תיצור עומס שלא יאפשר לאזרחים לקבל שירותים מספקים מהרשויות

משתתפי פגישת נתניהו-רוביו, אייזנברג שני מימין / צילום: אבי אוחיון לע״מ

המשקיע מייקל אייזנברג חוזר לייצג את הממשלה במשא ומתן מול האמריקאים

מייקל אייזנברג, שותף מייסד בקרן ההון סיכון אלף (Aleph) ומבכירי ההון סיכון בישראל, חוזר לעשייה הדיפלומטית ● לפי ההערכות, רה"מ נתניהו חיפש בכיר בעל שורשים אמריקאים עם אוריינטציה עסקית וכישורים פוליטיים ● וגם: הפריקט החדש בשדה דב שמשלם מאות אלפי שקלים למאיירת שעבדה עם פורשה, קרטייה ורוברטו קוואלי ● אירועים ומינויים

השקל מתחזק מול הדולר / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

"Made In Israel" הפך לסחורה מבוקשת בעולם, ובהתאם גם יקרה יותר

בנק ישראל מותקף על ההתחזקות הבלתי פוסקת של השקל, אבל לזרימת המט"ח לארץ גורמים נוספים, ואולי זה בכלל מקור לגאווה ● טור אורח

שכר של שש ספרות'': שובם של הפחחים והשרברבים / צילום: GEMINI-AI

שכר של שש ספרות: גלובס בעקבות המקצועות שהביקוש להם עומד לקפוץ, ובגדול

מנכ"ל אנבידיה הפתיע לפני שבוע כשהצביע על אנשי המקצוע המסורתיים כמרוויחים הגדולים ממהפכת ה־AI ● האם שכרם של שרברבים, פחחים וחשמלאים בישראל צפוי להשתוות למשרות יוקרתיות בהייטק? ● גלובס יצא למסע בין חוות השרתים המתהוות כדי להבין עד כמה חמור המחסור, ולמה למרות ההכנסה המובטחת העובדים לא ששים לבוא

התחביבים הביזאריים של הדיקטטורים האכזריים בעולם / איור: גיל ג'יבלי

מיסטר בין בשירות הג'יהאד: התחביבים הביזאריים של הדיקטטורים האכזריים בעולם

תחקיר שערך לאחרונה אטלנטיק חשף את ימיו האחרונים של אסד בשלטון, שכללו בילוי שעות במשחקי וידאו ● השליט המודח לא היה הדיקטטור היחיד עם תחביב שלא מתיישב עם התנהגותו: בן לאדן העריץ סרטי אנימציה, סדאם חוסיין פרסם רומנים וסטאלין התמכר למערבונים

הילה ויסברג בשיחה עם תמיר מנדובסקי / צילום: ניר סלקמן

"מכרתי הכול בפאניקה": מהטעות הגדולה בתחילת הדרך ועד לפנטהאוז ב-20 מיליון שקל

שיחה עם תמיר מנדובסקי, מחבר רב־המכר "השקעות לעצלנים" ● על ההתחלה הקשה, נקודת המפנה בקריירה, הדרך הכי בטוחה להתעשר ומה הוא בחיים לא יעשה

דונגפנג M-HERO / צילום: יח''צ

עם תג מחיר יוקרתי ויכולות שטח קיצוניות: האם הרכב הזה שווה 700 אלף שקל?

רכב השטח החשמלי הענק דונגפנג M-HERO עולה כמו דגמים של מותגי פרימיום מערביים, אבל יש לו מערכת הנעה ויכולות שטח שמקדימות את המתחרים בכמה שנים ● חבל רק שהטווח החשמלי מגביל אותו