גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משאלת מוות

חייה הסוערים של המשוררת סילביה פלאת' הפכו לסרט בינוני ושטחי המוצג בימים אלה בישראל. במקביל, רואה אור ספר חדש על המשוררת > אלי אשד מספר את סיפורה של האישה שלא רצתה לחיות

"עם שערי האדום

אני קמה עם האפר

וכמו אויר אני טורפת גבר אחרי גבר"

(ליידי לזארוס, סילביה פלאת')

ימים אלה מוצג בקולנוע הסרט הבינוני "סילביה" על חייה של המשוררת סילביה פלאת' (1932 - 1963), בכיכובה של גווינת פלטרו. כמעט במקביל, יצא לאור ספר על חייה והמיתוס של פלאת' מאת רונית ליברמנש, "סילביה פלאת, המוזה האפלה" (הוצאת מפה). הספר מבטא את העניין העצום לו זוכה יצירתה של פלאת' בישראל; בארבע השנים האחרונות תורגמו שני קובצי שירים שלה לעברית וקובץ היומנים שלה. גם בעלה, המשורר טד יוז, זוכה לעניין רב בישראל וספר שירים שלו תורגם בידי סבינה מסג (שאחראית לחלק גדול מהתרגומים של פלאת' לעברית).

הסרט, חלש ואנמי כאמור, מתמקד בחיי הנישואין הבעייתיים של סילביה פלאת וטד יוז, נישואין שמסתיימים בגירושין ובהתאבדות של פלאת' בשאיפת גז. מי שיצפה בו יצא בתחושה שמדובר היה באישה היסטרית, ספק מופרעת, שהתאבדה, ולא יבין על מה הייתה כל המהומה סביב סילביה פלאת'. חבל.

סילביה פלאת' הפכה למיתוס ומקור השראה הן בגלל יצירתה והן בגלל חייה. עד כה נכתבו עליה למעלה מ-100 ביוגרפיות, יותר מכל משורר מודרני אחר, וחייה ויצירתה עדיין מעוררים עניין עצום.

פלאת' היא אולי המיתוס האחרון בין המשוררים: המיתוס של המשוררת הגדולה שתיארה את שאיפת המוות שלה, ולאחר מכן התאבדה. חלק גדול מהמיתוס קשור בעובדה שפלאת' הייתה נשואה למשורר הבריטי הגדול טד יוז, האיש שהוכתר כ"משורר המלכותי" של אנגליה. את המפגש בין יוז לפלאת' אפשר להקביל לקשר נישואין בין המשוררת יונה וולך למשורר הלאומי המיתי אורי צבי גרינברג.

יוז, מעריץ של המשורר והסופר המפורסם רוברט גרייבס ("אני קלאודיוס"), ממבשרי התנועה הפגאנית המודרנית, האמין שהכוח החשוב ביותר בתרבות האנושית הוא הכוח האלים והאפל של "האלה הגדולה". הוא האמין שעל ראשה של התרבות המערבית הרציונלית והורסת הטבע תבוא אפוקליפסה שתתחולל כאשר לא ניתן יהיה יותר לדכא את כוחות הטבע הנשיים של האלה. יוז גם האמין בסיאנסים ועסק בכישוף.

מיתולוגיה אישית

התמה המרכזית ביצירותיה של פלאת' היה רצונה למות והאמונה שהיא תקום לתחייה בגלגול חדש וטוב יותר. בניגוד לרוב המשוררים בזמנה היא לא עסקה בחייה האישיים ישירות, אלא יצרה מיתולוגיה אישית עם מוטיבים מהמיתולוגיה היוונית ומיתולוגיות אחרות אותן שילבה בפרטים מחייה ומחיי בני משפחתה. שירתה משקפת תחושה עמוקה לפיה העצמיות של הכותב נבראת למעשה על ידי הדמות הלירית ביצירתו וכי עצם היצירה השירית מכתיבה את קיומו של המשורר בעולם. בנוסף לכך, היה לה גם אומץ לב נדיר לדבר על שאיפת המוות שלה.

מסתבר שפלאת' הושפעה מרעיונות הכישוף של בעלה. בספר, מספרת ליברמנש שלפני מותה ניהלה סילביה פלאת' מעין טקס וודו נגד יוז ואהובתו החדשה; היא לקחה את כתבי היד שלו וגזרי ציפורניים שנותרו על מכתבתו, ושרפה את הכול במעין טקס פולחני.

חוקרים ומבקרים שונים טוענים שיוז, על הרעיונות והטקסים שלו, הביא להתאבדותה של פלאת' (וכמובן, הגילוי שהוא בוגד בה עם משוררת אחרת עימה עזב לבסוף. נושא שעומד במרכז הסרט). לעומתם, מעידים אחרים שפלאת' סבלה במשך שנים רבות מאי יציבות נפשית וניסתה להתאבד עוד לפני שהכירה את יוז, התנסות אותה תיארה בספר הפרוזה המפורסם "פעמון הזכוכית". העובדות מצביעות דווקא על הגרסה השנייה, הפופולרית פחות, אבל הויכוח נמשך בכל עוזו.

עוד פן של הויכוח הוא שפלאת', הבלונדינית היפה ומלאת החיים, נראית כנציגה המושלמת של התרבות האמריקנית, בעוד שיוז, הקלטי, הקודר והשקוע בעבר, נראה כמייצג המושלם של התרבות הבריטית השוקעת.

הייאוש, האובדן, הטירוף

אחרי מותה של פלאת' הפך יוז למנודה בחוגים שונים של עולם הספרות הבריטי והאמריקני, בעיקר בקרב נשות הקהילה הפמיניסטית האקדמאית. הקראות ציבוריות שלו היו מופסקות בצעקות "רוצח" מהקהל. פמיניסטיות חמומות מוח אף טרחו ומחקו מקברה של פלאת' את שם נישואיה ליוז.

הסופרת, המשוררת והמתרגמת רונית ליברמנש, חובבת גדולה של שירי פלאת', מנסה להסביר את המיתוס של פלאת.

ליברמנש : "פלאת' היא מקרה יוצא דופן, האופן שבו ירד עליה המסך בצורה כה דרמטית היה אחראי בצורה רבה להפיכתה למיתוס. נסיבות חיים מלודרמטיות אכן תורמות בדרך כלל להפיכתו של אמן לאיקון תרבותי, אבל צריך שיהיו גם שירה חזקה, ורצוי מאוד גם יופי פיזי שאף פעם לא מזיק. את כל אלה היו לפלאת'. לא ידוע לי על משוררים מודרניים אחרים שהפכו למיתוס כמוה".

"את שיריה אפשר למצוא באתרים ובלוגים רבים של בני נוער באינטרנט, לרוב נוער "גותי" שנוטה ללבוש בגדים שחורים ושנמשך לסיפורי אימה, לסיפורי ערפדים ולעל-טבעי. הם מתחברים מאוד לפלאת', וגם ליוז ולשירו המיסטי "העורב". נראה שתחושות הייאוש, האובדן, הטירוף והרצון למות ולקום לתחייה על מנת לרדוף את אויביה - תחושות אותם ביטאה בשיריה - מתחברות היטב לבני הנוער האלה".

מה חשבת על הסרט?

"לא אהבתי את הסרט, הוא היה פשטני מדי. הם הפכו אותה לאישה היסטרית בסיפור הוליוודי פשטני. היא ניסתה להיות אישה טובה בכול; אם, רעיה, משוררת, ונכשלה. היא סבלה ממחלת נפש שגרמה לה לנסות להתאבד בעבר. לא צריך להאשים את יוז בכל דבר.

ליוז עצמו היו חיים טרגיים גם לאחר התאבדות פלאת', שכמו אישרו את הטענה שפלאת' הטילה עליו קללה במותה. גם אשתו השנייה, זאת שעימה בגד בפלאת', התאבדה בצורה זהה לזו של פלאת' והרגה ביחד איתה גם את בתם המשותפת.

יוז סרב כל חייו להתבטא בעניין פלאת', אולי משום שידע ששתיקתו רק מחזקת את המיתוס שצומח סביב שניהם. היה מי שראה בו דמות פרומתאית שנאלצת לראות שוב ושוב את ההתעללות הנמשכת בדמותו בידי אנשים שהאשימו אותו ברצח פלאת'. הוא המשיך ליצור. בין השאר תרגם לאנגלית את המשורר הישראלי יהודה עמיחי, שאת שיריו העריץ ושעמו היה מיודד.

זמן קצר לפני מותו ב-1998, פרסם ספר שירה, "מכתבי יום ההולדת", שתיעד את יחסיהם מנקודת המבט שלו. בפואמה ענקית ומסובכת תיאר יוז את פלאת' ככוהנת גדולה של כוחות "האם הגדולה" שנפלה קורבן לכוחות מיסטיים בהם לא ידעה לשלוט כהלכה. זמן קצר לאחר מכן נפטר יוז ממחלת הסרטן. *

עוד כתבות

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות