גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

להפוך כל אבן

היהלומים הם ידידיה הטובים ביותר של האישה, אולם כיצד היא יכולה להיות בטוחה שהם אינם מזויפים? הנה כמה דברים שכדאי לדעת על גמולוגיה ואבנים טובות > דפנה יודוביץ'

"שלום וברוכים הבאים לאתר האינטרנט של חברת לייפג'ם. אצלנו תוכלו למצוא את כל המידע שנחוץ לכם כדי ליצור את מצבת הזיכרון המרהיבה ביותר בעבור יקירכם. באמצעות שיטה ייחודית, אנו מאפשרים לכם להפוך את אפר המתים ליהלום אמיתי שאותו תוכלו לשבץ בטבעת או בתליון, לענוד בקביעות ולהיות קרובים לאהוביכם שהלכו לעולמם.

"לייפג'ם מבטיחה ליצור בעבורכם יהלומים אמיתיים באיכות מקסימלית, ומאפשרת לכם לבחור את הצבע והברק הסופי של האבן. חבל לחכות לזמן אמת! התקשרו אלינו עכשיו, ושמעו פרטים נוספים על היהלום של חייכם".

לישראלים התיאור הזה עדיין נשמע כבדיחה מקאברית, אולם בקרב האמריקנים הנצחת המת באמצעות יהלום נחשבת לבחירה הולמת ומכובדת. מאז ומעולם נחשב היהלום לאחד מסמלי הסטטוס המוצהרים של המעמד הגבוה. מחירו היקר נגזר מתהליך של מיליוני שנים, שמתחיל במעבה כדור-הארץ, בתנאי לחץ וטמפרטורה גבוהים במיוחד, ומצריך כוח אנושי של עשרות אנשי מקצוע כדי להפוך פלט לבה סלעי ואפרפר לאבן-חן בוהקת וזעירת-ממדים.

הסמליות, אם כן, ברורה, ואפשר בקלות להבין מדוע ההיקש בין אדם יקר ליהלום זוהר נתפס כטריוויאלי בחוגים מסוימים. אך מה שבכל זאת מפתיע, הוא תהליך האינסטנט שמבטיחה חברת לייפג'ם לייצור היהלומים - במקום מיליוני שנים, לקוחות החברה זוכים לקבל יהלום יוקרתי בפרק-זמן שלא יעלה על 12 שבועות מיום הפטירה.

האם פלאי הטכנולוגיה הצליחו לחקות את הטבע, וליצור תהליך מסחרי שמשלב טמפרטורה של 3,000 מעלות צלזיוס ובו-זמנית לחץ של 100,000 אטמוספרות - שנחוצים כדי להפוך גרפיט ליהלום? האם תם עידן כריתת אבני-החן, וכל היהלומנים מוזמנים לסגור את הבאסטה ולעבור קורסים מזורזים להסבת מקצוע? ומה עם היהלומים שברשותנו? האם צפויה להם ירידת-ערך תלולה?

ובכן, אפשר להירגע ולנשום לרווחה. הטכנולוגיה טרם הצליחה להדביק את יכולות פלאי הטבע, ואותם יהלומים סינתטיים, או בעגה המקצועית "יהלומי Man-Made", עדיין מדורגים כיהלומים נחותים. עלותם מגיעה לכדי עשירית בלבד מעלותם של היהלומים הטבעיים שנוצרו מתהליכים אקולוגיים ארוכי-טווח. כך שאם המחיר הממוצע לרכישת קראט יהלום סינתטי ברמת ניקיון וגימור סבירה הוא כ-400 דולר, מחירו של קראט יהלום טבעי, באותה רמת ניקיון וגימור, יגיע בקלות לכ-6,000 דולר.

בעולם אוטופי, התפתחותו ומסחורו של שוק היהלומים הסינתטיים אינם אמורים לנשוף בעורפו של שוק היהלומים הטבעיים. נהפוך הוא: השוק הסינתטי אמור לשמש כנישה נוספת לאנשים שטרם עידן היהלומים הסינתטיים לא יכלו לענוד ולהתקשט בתכשיטים משובצים באבני-חן וביהלומים, ועתה, גם לצורכיהם ישנו מענה אפשרי ונגיש. כל זאת, בתנאי שהתמחור והמסחר של האבנים הסינתטיות נעשים בצורה מקצועית ומהימנה, שמאפשרת לייעל את התפתחות הידע והטכנולוגיה לטובת הפרט.

אלא שהתפתחות הטכנולוגיה מאפשרת לייצר יהלומים סינתטיים ברמת גימור כמעט אבסולוטית, שבעין בלתי מזוינת נראית זהה לזו של היהלום הטבעי. לא-מעט אנשי מקצוע מנצלים את הזהות הוויזואלית הזו, גובים סכומי-עתק בעבור יהלומים סינתטיים וזולים, ומעמיקים את כיסיהם על-חשבון חוסר הידיעה של אחרים.

בין זרקוניה לזרקון

רכישת תכשיט משובץ אבני-חן ויהלומים נעשית לרוב על-פי מראה עיניים ואמונה טוטלית בנתונים שמוסר לנו המוכר. אולם מי ערב לנו שאכן מחירו של התכשיט הוערך נכון, ושאכן מדובר ביהלומים שהתבשלו במעמקי האדמה במשך מיליוני שנים?

הדרך היעילה ביותר להימנע מליפול קורבן למעשה שרלטנות היא לדרוש מהמוכר שימציא תעודה שמעידה על סוג האבן, הצבע, הגודל והניקיון, שמגובה בחתימה של אחד ממכוני הגמולוגיה המורשים (ראו מסגרת).

במקרים שבהם בעל חנות תכשיטים מנפיק למרכולתו תעודות גמולוגיה מקצועיות, עלות הבדיקה תגולם במחיר הסופי של התכשיט. המכפיל הסטנדרטי שבין עלות התכשיט לבעל החנות למחיר המכירה הסופי ייסוב סביב 2.5, ואילו בחנויות-יוקרה כמו קרטייה, ואן קליף או טיפאני, המכפיל שבין עלות הקנייה למחיר המכירה עלול להגיע ל-7, אך מבטיח אמינות גבוהה מאוד, שמגובה בבדיקות גמולוגיות קפדניות ויקרות.

יהודה יקר, הגמולוג הראשי ומנהל המרכז הבינלאומי לגמולוגיה (IGC), מזכיר שמאז ומעולם שאפו בני האדם להפוך מתכות זולות לאבני-חן ולמרגליות. "אין מה לעשות", הוא אומר. "זה טבעו של המין האנושי. מאחר ששוק אבני-הנוי והיהלומים מגלגל הרבה מאוד כסף, הפיתוי לנסות לעשות את המכה דווקא בשוק הזה מאוד קוסם".

הניסיונות הראשונים ליצור יהלומים סינתטיים על-ידי הפיכת פחמן ליהלום לצרכים מסחריים החלו בשנות ה-50 של המאה הקודמת, והתרכזו בעיקר בשבדיה, יפן, רוסיה, דרום-אפריקה וארצות-הברית. מבחינה מסחרית, החברות שהיו פעילות באופן דומיננטי במאמץ לייצור יהלומים סינתטיים היו דה-בירס, ג'נרל אלקטריק, סומיטמו היפנית וחברה ממשלתית רוסית, ששאפו ליצור חומר שדומה בתכונותיו לאלו של אבן היהלום (חוזק, עמידות, חדות) אך בעלות נמוכה משמעותית, שתגרום לתהליכי הייצור להיות כלכליים ורווחיים.

ב-1990 הצליחה דה-בירס, במעבדותיה בדרום-אפריקה, לייצר יהלום סינתטי באיכות נוי גבוהה, בגודל של 14.2 קראט. ואולם, רק בשנים האחרונות הצליחו היהלומים הסינתטיים לחדור אל שוק אבני-הנוי. "חשוב מאוד לעשות את האבחנה", מסביר יקר, "בין המינוח המקצועי 'זרקוניה', שכוונתו ליהלומים סינתטיים, מעשה אדם, שנחשבים ליהלומים אמיתיים, גודלם בדרך-כלל קטן מקראט וצבעם צהבהב או חום; לבין המינוח 'זרקון', שכוונתו לחיקויי יהלומים שמקורם בזכוכית או בפלסטיק ועלותם מזערית.

"על כל פנים, אחד מתנאי היסוד של מסחר חוקי הוא חובת הגילוי הנאות. אם המוכר מעיד ומפרט בכתב על כל טיפול או התערבות מיוחדת שנעשו באבן - המסחר הוא חוקי ותקין. אם שרשרת הגילוי הנאות נשברת בשלב כלשהו, מדובר בעבירה פלילית וחמורה על החוק. באבני-גלם, לעומת זאת, כל טיפול להשבחת הניקיון או צבע של האבן הוא אסור בתכלית האיסור, ויגרור הרחקה ונידוי מיידיים מכל הבורסות לתכשיטים בעולם".

לבן, נקי, מסחרי ולא רלוונטי

שיטות הטיפול ביהלומים, אומר יקר, אינן מתמקדות אך ורק בזירוז תהליך הייצור, אלא באות לידי ביטוי גם בשינוי הצבע, השפעה על רמת הניקיון, חיזוק הברק וחידוד השקיפות של האבן. "הטכניקות לטיפול ולזיוף יהלומים רבות ומגוונות. חלקן פשוטות וזולות, כמו ליטוש זכוכית והחדרה של נייר אלומיניום קטנטן ליצירת ברק וזוהר; ציפוי האבן בפילים מוכספים (כמו עדשות 'מראה' של משקפי-שמש) ואפילו צביעת האבן בלק לציפורניים בניסיון ליצור צבעים שמדורגים גמולוגית כנדירים ויקרים.

"שיטות אלו אינן עמידות לאורך זמן, והזיוף יבלוט במהרה גם לעין בלתי מזוינת. לכן, זיופים מסוג זה בדרך-כלל לא יימכרו בחנויות בעלות שם וכתובת קבועה, אלא באמצעות סוכני מכירה שעוברים מדלת לדלת או בדוכנים של שווקים מזדמנים.

"הבעיה בזיהוי יהלומים סינתטיים ויהלומים מזויפים הופכת להיות הרבה יותר מסובכת כששיטות הטיפול משתדרגות ונהיות מתוחכמות יותר כתוצאה משילובם של טיפולים רדיואקטיביים, שינויי לחץ אטמוספרי והפרשי טמפרטורה קיצוניים. טיפולים אלו עובדים באופן ישיר על הקשרים המולקולריים של האבן, ויוצרים דגם דמוי יהלום טבעי, כך שגם באמצעות עזרי-הגדלה מקצועיים קשה מאוד לעמוד על ההבדלים שבין החיקוי לטבעי".

יקר מוסיף שהטעיה נוספת שנהוג להשתמש בה היא שימוש במינוח "לבן, נקי, מסחרי", ששגור פעמים רבות בפי המגישים הנלהבים של ערוץ הקניות, ובפועל אינו משקף כלל ערכים גמולוגיים רלוונטיים.

עלותם של אמצעי-ההגדלה האופטיים והאלקטרו-אופטיים, שמחייבים מרכזים גמולוגיים בעולם, מגיעה למיליוני דולרים ומצריכה הזרמת כסף קבועה לצורכי הבדיקות והאחזקה שוטפת. המרכז הבינלאומי לגמולוגיה הוא תולדה של שיתוף-פעולה פורה בין חברת ההשקעות האמריקנית Gosford לתעשיית היהלומים הישראלית. המרכז מספק שירותי גמולוגיה לתעשייה המקומית והבינלאומית של אבני-החן - דירוג אבנים, דיוק ברמת הצבע, מיון, תיעוד, אימות תעודות שמונפקות ונסחרות בעולם (כולל תעודות של מסחר יהלומים באינטרנט), ודירוג אבנים שמשובצות בתכשיטים.

עלות בדיקה סטנדרטית נעה בין 53 ל-73 דולר לקראט, תלוי בסוג הבדיקה. הבדיקות נעשות באמצעות עזרים אופטיים ואלקטרו-אופטיים, בתאורות שונות. לעתים יש צורך להקפיא את האטומים שבאבן במינוס של 194 מעלות, ולאמוד את שוויה באמצעות מיקרוסקופ אלקטרוני מדויק. עלותה של בדיקה זו עשויה להגיע לכ-1,000 דולר לקראט.

במקרים מסוימים, המרכז אף משמש כבורר ומכריע בסוגיות שבהן אין תמימות-דעים בקרב גמולוגים ממעבדות זרות. כך, לפני מספר חודשים קיבל המרכז פנייה משני אנשי עסקים צרפתים. בין השניים התבצעה עסקת מכירה ורכישה של שרשרת, עגילים וצמיד שמשובצים ביהלומים ובאיזמרלדים, בעלות של מיליון אירו. לאחר ביצוע העסקה פנה הקונה לצורף שהכיר באופן אישי, שהעריך את סט התכשיטים במחיר שלא יעלה על 300 אלף אירו.

התכשיטים נשלחו לבדיקה גמולוגית במעבדה בארצות-הברית, שהעריכה את שוויים ב-1.5 מיליון אירו. הוחלט שהמעבדה הגמולוגית בישראל תהיה זו שתיתן את המילה האחרונה. המעבדה הישראלית הגיעה לכלל החלטה והעריכה את התכשיטים בסכום שזהה לסכום המכירה.

עוד כתבות

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יוסי גם זו לטובה, אורן דאי, אייל טואג, ראובן קפוצ'נסקי

אלו החברות שהכי מעניינות משקיעים בת"א

את בנק לאומי, חנן מור ואל על המשקיעים חיפשו הכי הרבה במאיה, כך עולה מנתוני הפעילות באתר הבורסה ● כ-20% מהחברות הנסחרות בת"א המתינו עם פרסום הדוחות השנתיים עד לרגע האחרון, ושיעור נמוך יותר תרגמו את הדיווחים לאנגלית ● וגם: מי החברה שאחריה עוקבים הכי הרבה משקיעים באופן קבוע

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

דב קוטלר, מנכ''ל בנק הפועלים / צילום: תמר מצפי

אחרי חמש שנים: מנכ"ל בנק הפועלים דב קוטלר פורש

דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים, הודיע על החלטתו לסיים את תפקידו ● דירקטוריון הבנק החליט למנות ועדת דירקטוריון לאיתור מנכ"ל, בראשה יעמוד יו"ר הדירקטוריון ראובן קרופיק

בנין בנק הפועלים יהודה הלוי 63 ת''א / צילום: איל יצהר

מתוך הבנק או מועמד חיצוני? נפתחה בורסת השמות להחלפת דב קוטלר

מנכ"ל בנק הפועלים הודיע במפתיע על עזיבה לאחר חמש שנים, ובכך נפתח המרוץ לאחת המשרות הבכירות והנחשקות במשק הישראלי ● בין השמות שמוזכרים בתוך הבנק נמנים המשנים למנכ"ל, דלית רביב וידין ענתבי ● בשוק מעריכים כי קיימת אפשרות למינוי חיצוני, כשגולן שרמן, שיצא לחל"ת מהבנק לפני כשנתיים, הוזכר כמועמד אפשרי

קניות בכרטיסי אשראי / צילום: Shutterstock

לפני פסח נרשם זינוק ברכישות בכרטיסי אשראי, אבל בחג עצמו הארנק נשאר בכיס

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי ענף החשמל והאלקטרוניקה רשם את העלייה הגבוהה של השבוע בהיקף ההכנסות

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

בוגרי אגף תקציבים מוחים נגד המדיניות הכלכלית של הממשלה

בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר יתאספו מחר (ג') למחות על כך שהאגף אינו שומר על הקופה הציבורית ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

אורן הולצמן, מנכ''ל ומבעלי אודיטי טק / צילום: יח''צ

"נאמנות גבוהה של לקוחות": באופנהיימר מעריכים שמניית האיפור מישראל תזנק שוב

בבנק ההשקעות החלו לסקר את אודיטי טק, לשעבר איל מקיאג', המייצרת מוצרי טיפוח וקוסמטיקה שנמכרים באינטרנט ישירות לצרכן ● לאחרונה ירדה מנייתה ממחיר ההנפקה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

שיפוצים בבניין / צילום: כדיה לוי

בניין הוכרז כמסוכן, אך דייר סירב לשלם על שיפוץ. מה קבע ביהמ"ש?

המפקח על רישום המקרקעין דחה תביעה של בעל דירה שסירב לשלם את חלקו בשיפוץ של בית משותף בבת ים

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

״חזירות״: הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

השכירויות שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיעות לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

יפספסו את הריבאונד? מה חושבים בשוק על הצעד המפתיע של אלטשולר שחם

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

המדינה המפתיעה שבמו"מ מתקדם לרכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

קניה שמזהה צורך עולה וגובר למערכות הגנה אווירית - פנתה לישראל שידועה בעולם בתור המדינה בעלת מערך ההגנה האווירית הטוב מכל ● העסקה, אם תושלם, תהווה שינוי מגמה מעניין מבחינת רפאל, שפילוח המכירות שלה ל־2023 מצביע כי יבשת אפריקה היוותה רק 1% ממנו

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע