גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"העולם שאנחנו מחשיבים כמודרני הוא רק השלב הראשון"

פרמקלצ'ר היא תנועה הקוראת להפסיק ולהשחית את כדור הארץ ולחזור ולשתף פעולה עם הטבע. לא מדובר בירוקים תימהונים, אלא דווקא באנשים שרואים את עצמם כעתידנים. ספר חדש שיצא בעברית ינסה לשכנע גם אתכם להצטרף לטרנד

מדובר בטרנד. יותר ויותר אנשים היום מדברים ועושים פרמקלצ'ר, עד שכבר לא נעים לשאול: מה זה פרמקלצ'ר ובכן, פרמקלצ'ר היא תורה אקולוגית שהוצגה לראשונה בשנות השבעים על ידי האקולוג האוסטרלי דייויד הולמגרן והביולוג ביל מולינסון. המושג הוא שילוב של שלוש מילים - Permanent, Culture ו-Agriculture, ובעברית: חקלאות ותרבות בנות קיימא. בפשטות, מדובר על תכנון ובניית ישובים ומערכות חקלאיות על ידי אימוץ תבניות שנמצאות בטבע. כלומר, העתקה של מה הטבע עושה ממילא בכוחות עצמו, לחצר הבית ולשדה.

לא מדובר כאן רק על שימוש בחומרים ידידותיים לסביבה וחקלאות אורגנית; זוהי תפיסת עולם שלמה בעלת מרכיבים שונים המשלימים זה את זה. מערכות הפועלות לפי עקרונות השיטה מתוכננות כך שכל פרט בהן פועל בשיתוף פעולה עם האחרים. לדוגמה, מערכת פרמקלצ'ר לגידול ביצים תפעל כך: מים שיאספו מגג הלול ישמשו כמי שתייה לתרנגולות, זבל אורגני מהמטבח ומזיקים בגינה ישמשו להאכלתן, הזבל שהן מייצרות ישמש לדישון גינת הירק, קיר משותף לבית המגורים והלול יעזור לנצל את החום הנפלט מהתרנגולות, אגירת מתאן שנפלט מהזבל ישמש כגז בעירה, שימוש בשטח שהתרנגולות ניקו ממזיקים ישמש לשתילה, וכן הלאה. המוטו הוא פשוט: "השתמש במה שיש לך כדי להשיג את מה שאתה זקוק לו". המערכת פועלת ומזינה את עצמה, עם התערבות מינימאלית בלבד וללא צורך בהתערבות של כימיקלים וחומרים זרים אחרים. זוהי בגדול התורה, והיא עצומה ומתפתחת כמו הטבע עצמו. אבל גם מי שאין ברשותו חמישה דונם של קרקע, יכול להירגע ולקחת חלק בטרנד: השיטה מדברת גם למי שרוצה לגדל גרניום באדנית באמצע העיר.

פרמקלצ'ר עוסקת אמנם בחקלאות, אבל היא מדברת למעשה עלינו, בני האדם. צורת החיים שלנו, כלומר תרבות הצריכה, כלומר המשאבים שאנו צורכים והפסולת שאנו מייצרים, היא קצת יותר מדי עבור כדור הארץ המסכן. הפרמקלצ'ר מציעה צורת צנועה יותר, אבל לא נוחה פחות, ועם הרבה יותר התחשבות; היא מציעה שיתוף פעולה עם אנשים אחרים ועם הטבע, ואינה דורשת ויתור על טכנולוגיה ואורח חיים מודרני. בעיקר, היא מציעה לנו חבל הצלה אופטימי ומרתק לנוכח העובדה שחלק ניכר מאיתנו מתקשים לעכל גם היום, שהמשבר האקולוגי הוא האיום החמור ביותר על הישרדותנו כבני אדם.

"גן עדן בפתח הבית" הוא מדריך הפרמקלצ'ר הראשון בעברית, והוא יצא לאחרונה. זה לא ספר גננות. אין בו צילומי כרומו צבעוניים של כריזנטמות וגלדיולות, לא טבלאות דישון עם אחוזי זרחן, חנקן ואשלגן, ולא הוראות לבניית גינת זן יפנית. לעומת זאת, תוכלו לקרוא בו על מיחזור זרעים בגינת הירק, על הפיכת חרקים מאויב לאוהב ועוד.

פרמקלצ'ר זה הכל

זה לא ספר גננות משום שהסופרת, טליה שניידר (32), אינה עוסקת בגננות. היא עוסקת בפרמקלצ'ר. בשנים האחרונות הקימה שניידר וניהלה את פרויקט השומרה - יערנות מבוססת פרמקלצ'ר ביער ירושלים, והספר הוא במידה רבה התוצאה של עבודתה במקום.

כן, יש בו התעסקות בחקלאות, יערנות וגננות, אבל הפרמקלצ'ר כאמור כבר מזמן אינה תורה חקלאית בלבד. היא כוללת התייחסות לכל תחומי החיים וביניהם כלכלה, מסחר, תחבורה, גינון, ארכיטקטורה. בקיצור, תרבות. "מבחינתי אין דבר שאינו פרמקלצ'ר", מסבירה שניידר, "אחד החידושים של השיטה הוא ההוליסטיות שלה. היא כוללת בתוכה הכול. אתה יכול להיות מוסיקאי, היסטוריון או מורה להתעמלות, ולעשות כל אחד מהדברים הללו כפרמקלצ'ר. כמחנכת למשל, לא משנה מה יבקשו ממני ללמד - אנגלית, חשבון, הנדסה, ספורט או כלכלת בית, אני אלמד פרמקלצ'ר. זו האות שלי, זה מה שיש לי להגיד. אני לא רואה עצמי כמורה בלבד אלא כמחנכת. לא מעניין אותי מקצוע זה או אחר, מעניין אותי איך אותו מקצוע מתחבר לחיים עצמם".

לפני שנתיים קיבלה טליה תעודה רשמית מהמוסד הבינלאומי לפרמקלצ'ר שבבריטניה והפכה לפרמקלצ'ריסטית המדופלמת הראשונה בארץ, וגם היחידה כרגע. עד לפני כחמש שנים התייחסו אוניברסיטאות ברחבי העולם לתואר כאל כל התארים, אולם לאחרונה החלו לדרוש הכנסת מבחנים ועבודות גמר לשם קבלת הדיפלומה. המוסד לפרמקלצ'ר לא הסכים לכך. "הרי גם אנאלפבית מבנגלדש יכול להיות מתכנן פרמקלצ'ר, ואפילו מהטובים שבהם", מסבירה שניידר, "דיפלומת פרמקלצ'ר מקבלים על סמך השינויים שמכניסים בחיים והעבודה המעשית לאחר הקורס. היא מיועדת לעודד יותר ויותר אנשים ליישם".

כיום מתגוררים טליה, בעלה עופר (מוזיקאי ג'אז ותלמיד פרמקלצ'ר בזכות עצמו) ובנם תור בן השנתיים ב"משק צוף" - פיסת אדמה בת שני דונם בפרדס חנה שהולכת והופכת מבית קונבנציונלי ובזבזני באנרגיה, למשק פרמקלצ'ר.

אנחנו העתיד

"העולם שאנו מחשיבים היום כמודרני הוא רק שלב אחד בהתקדמות האנושית. דברים שנחשבים היום קידמה, כמו חשמל שמופק מפחם, מזגנים משוכללים, ירקות קפואים בשקיות פלסטיק שמיוצרות מנפט וכדומה, הם טכנולוגיות פרימיטיביות לפי תפיסת הפרמקלצ'ר. אני חלק מן העולם המודרני המתועש, נולדתי וגדלתי בו ואני נהנית עד היום מהרבה דברים שיש לו להציע. תעשייה לא נתפסת בעיני כדבר רע, היא מייצגת את הרצון ליצור ולייצר ואת השאיפה לעצמאות כלכלית. אנחנו לא מדברים על חזרה לעבר ועל כפריות בנוסח הישן. אנחנו מדברים על השלב הבא. על תעשייה עם מודעות, על טכנולוגיה ירוקה. אנחנו מדברים על משהו עתידני, אבל הרבה אנשים מתבלבלים וצועקים ססמאות אנטי-טכנולוגיות. בישול מרק בעזרת אנרגיה שהופקה מפסולת שאנחנו משאירים כל יום בשירותים - זה עתידני. כך גם סופרמרקט שאין בו שום דבר באריזות פלסטיק".

זה התחיל בנסיעתה הראשונה להודו, בגיל 19. "שהיתי חצי שנה בבית של משפחה בהימלאיה, בתירוץ של לימודי אריגה. בזמן הלימודים התוודעתי אל המשפחה, השכנים והכפר, והפכתי לבת משפחה. קיבלתי הזדמנות להיות בת כפר לשנה, ונוכחתי לדעת שאני יכולה לבחור אם לחיות את החיים הקשים של כפריי הודו. אלה חיים קשים, זה לא רק היופי של הפשטות. זה מה שהביא אותי לפרמקלצ'ר; החיפוש אחר דרך ביניים שתשלב בין הניקיון והפשטות של הכפר לאופן בו גדלתי בעולם המערבי. משהו שבין העולם הרעב לעולם הזללן, בין פחות מדי ליותר מדי. בפרמקלצ'ר אני מוצאת את זה".

לאחר מכן הסתובבה שניידר בעולם, למדה באופן עצמאי ומתוך מפגשים עם אנשים, והשלימה גם תואר בחינוך פתוח ניסויי במכללת דויד ילין בירושלים. בדרך למדה מקצועות שונים, משזירת פרחים דרך ארומתראפיה ועד תרגום. את הכשרת הפרמקלצ'ר הרשמית שלה החלה אצל פטסי ג'רארד וג'ורג' סובול באנגליה, בקורס מתכנני פרמקלצ'ר בן 72 שעות שהוא ההכשרה הבסיסית הרשמית של הארגון העולמי. לאחר מכן למדה אצל קן פרן מקים חוות Plants for a Future באנגליה וסופר פרמקלצ'ר חשוב, והשתלמה ביערנות פרמקלצ'ר אצל בן לאו.

"כשחזרתי מהודו החלטתי שאני רוצה לעסוק בצמחים ונרשמתי לקורס גינון במשרד העבודה. במהלך הקורס מצאתי את עצמי שוב ושוב מזועזעת מחוסר המודעות של כמה ממורי הקורס לגבי העובדה שגנן מגנן את האדמה והמים והאוויר, ולא רק את הצמחים שהוא קונה בתוך עציצי פלסטיק במשתלה. הקורס לא כלל שום התייחסות להשפעות הסביבתיות. התחלתי לחפש את התשובות בעצמי. הבאתי מרצה לחקלאות אורגנית לכיתה, ובכל הזדמנות נתתי דוגמאות איך אפשר לעשות זאת אחרת. הם רצו להעיף את ה"חכמולוגית", אבל איכשהו שרדתי עד הסוף. כשיצאתי מהקורס שמעתי על פרמקלצ'ר, נסעתי לאנגליה ללמוד שם ונשארתי כמעט שנה, מסתובבת בחוות פרמקלצ'ר ולומדת תוך כדי עבודה מעשית. בסופו של דבר, מתוך געגועים לאדמה ולנוף שאני אוהבת ומכירה, חזרתי לארץ להקים את אתר השומרה".

זה עובד כי עובדים על זה

"גן עדן בפתח הבית" הוא אמנם מדריך הפרמקלצ'ר הראשון בישראל, אולם טליה וספרה אינם בודדים. בסוף הספר תמצאו רשימה של אנשים, שירותים ומקומות שרובנו לא יודעים על קיומם, המציעים מגוון יוזמות אקולוגיות מרתקות. קיבוץ לוטן למשל, מתמחה בבנייה אקולוגית; במכון הערבה המוקם בקיבוץ קטורה מיושמים עקרונות השיטה ומבניו ישלבו שימוש בחומרים ידידותיים לסביבה, אנרגיה סולארית, מיחזור המים האפורים (שפכים המגיעים מכיורים ומקלחות) להשקיית הגינות ועוד; חוות מתנת מדבר של לילך בר היא חוות פרמקלצ'ר פעילה המציעה גם מסעדה צמחונית אורגנית וחנות עם תוצרת מקומית, וגור ועירית רותם במושב ניר מציעים חווה שיתופית המדגימה את כל עקרונות השיטה, בנק זרעים וספרייה. אפילו הוצאת הספרים שהוציאה לאור את הספר, היא הוצאה אקולוגית לעילא.

"זה עובד. וזה עובד כי אנחנו עובדים על זה. אנחנו עושים את זה קצת יותר טוב כל יום. בעוד עשר שנים, אני מקווה שאף אחד לא יצטרך פרמקלצ'ר. שלא יזכרו מה זה. אני מקווה שפרמקלצ'ר היא רק שלב בהתעוררות העולמית למודעות אישית/סביבתית. יש בעולם מאות אלפי אנשי פרמקלצ'ר וכשלוש מאות בארץ. לכל אחד מאתנו יש את אותה תפיסה מוסרית ואותם עקרונות מנחים. כמספר אנשי ומערכות הפרמקלצ'ר, כך מספר היישומים השונים. כל אחד תופס את זה אחרת ועושה אחרת. נתתי כבר שלושה עשר קורסים למבוגרים, עשרים קורסים לילדים ואינספור הרצאות במסגרות שונות, ובכולם פגשתי אנשים נפלאים שבאמת רוצים לעשות שינוי בחייהם גם מתוך מחשבה איך זה יטיב עם האדמה ועם אנשים אחרים. מה יותר מזה?".

לא צריך להיות פעיל בגרינפיס כדי להבין שהגיע הזמן שכל אחד מאיתנו יעשה משהו קטן למען רווחתו של כדור הארץ. מערכות אקולוגיות שלמות הולכות ונעלמות מעל פני האדמה, אבל נדמה שאנחנו, בני האדם, שקועים במין שאננות מוזרה. במובן מסוים, התרגלנו כבר לחשוב שאנחנו כבר לא חלק מכל הסיפור הזה. אבל אנחנו קשורים לעולם בכל דרך שניתן להעלות על הדעת, ומה שאנחנו מעוללים לו, אנחנו בעצם מעוללים לעצמנו. פרמקלצ'ר מציעה דרך מיוחדת במינה להתחבר חזרה לסיפור, ואולי גם לשנות את סופו.

גן עדן בפתח הבית. הוצאת יער. להשיג בחנויות הספרים, 109 שקלים, או דרך ההוצאה: 04-6379416,ש95 שקלים. לפרטים על קורסים יש לפנות לטליה שניידר: talipher@012.net.il

עוד כתבות

נתב''ג / אילוסטרציה: עידו וכטל, ארקיע

נתקעתם בחו"ל? מתי ואיך תוכלו לחזור לישראל

המרחב האווירי סגור ונתב״ג מושבת לפחות עד יום שני, ובינתיים כ־150 אלף ישראלים שוהים בחו"ל ואינם יכולים לשוב ארצה ● במשרד התחבורה נערכים למבצע דרך האבים מרכזיים באירופה, ארה״ב ואסיה, ובמקביל נשקלת האפשרות לצו חירום שיצמצם זמנית את חובות חברות התעופה כלפי הנוסעים ● איך יראה מבצע החילוץ ומתי יתאפשר לטוס חזרה לישראל? ● גלובס עושה סדר

''אחרי המסיבה''. הצעקה שמטלטלת הכול / צילום: באדיבות סלקום טי.וי

הדרמה שנחשבת לאחת הטובות של השנה ומגיעה מניו זילנד

"אחרי המסיבה" היא מיני־סדרה ניו זילנדית שהגיעה למסך הישראלי ומציעה דרמה מטלטלת על אמת שנאמרת בקול רם מדי עבור קהילה שמעדיפה שקט ● מורה לביולוגיה מאשימה את בעלה בהטרדת נער, חייה מתפרקים והעיירה כולה נאלצת לבחור צד

מיני ACEMAN / צילום: יח''צ

אחרי הוזלה של 40 אלף שקל: האם המכונית הזו שווה את המחיר?

המכונית העירונית הקומפקטית של המותג "מיני" מבית ב.מ.וו משלבת ממדים מותאמים לעיר, עיצוב אופנתי והתנהגות כביש מלוטשת שפונה לחובבי נהיגה ● אבל מתלים קשיחים ומחיר שאפתני מגבילים את פוטנציאל השוק שלה

מתקן נפט באיראן / צילום: Reuters, Essam Al-Sudani

לאיראן יש מהלך אחד שיכול לטלטל את שוק הנפט

המתיחות הביטחונית מחזירה את פרמיית הסיכון לשוק האנרגיה: אף שחלקה של איראן באספקה העולמית הצטמצם לכ-3% בלבד, שליטתה הגיאוגרפית בסמוך למיצרי הורמוז - דרכם עוברים כ-30% מהנפט המשונע בים - מעניקה לה מנוף השפעה משמעותי על המחירים ● פגיעה בנתיבי השייט עלול לזעזע בראש ובראשונה את אסיה, ובמיוחד את סין, אך גם להקפיץ את מחיר הברנט מעבר לרמות שנרשמו בימים האחרונים

סם אלטמן, מייסד ומנכ''ל OpenAI / צילום: Shutterstock

OpenAI שוברת שיאים: גייסה 110 מיליארד דולר לפי שווי של 730 מיליארד

אמזון, אנבידיה וסופטבנק הובילו את הסבב הפרטי הגדול בהיסטוריה ● המהלך ממצב אותה כחברת הטכנולוגיה הפרטית בעלת השווי הגבוה בעולם ● במקביל נחתמה שותפות ענן אסטרטגית בהיקף עתק והחברה מציבה יעד של מאות מיליארדי דולרים בהוצאות מחשוב עד סוף העשור

יירוטים / צילום: Shutterstock, GERSHBERG Yuri

המומחית שמסבירה: למה איראן לא מצליחה לייצר מטחים משמעותיים

"אם לאיראן הייתה יכולת להוציא מטח כבד היינו רואים אותה כבר", אומרת הילה חדד־חמלניק, מנכ"לית Moonshot ובעבר חברה בצוות הפיתוח של כיפת ברזל ● לדבריה, מערך הטילים האיראני נפגע קשות ביוני האחרון - נתון שמקל על ההגנה האווירית הישראלית ● עם זאת, היא מדגישה: הסכנה לא חלפה, וגם שברי טילים עלולים לגרום לנזק כבד

עומאן / צילום: Shutterstock

המדינה היחידה במפרץ שנותרה חסינה מאיראן

בעוד שערב הסעודית, בחריין ואיחוד האמירויות הותקפו בשעות האחרונות על ידי משטר האייתולות, עומאן – המתווכת המרכזית בשיחות בין טהרן לוושינגטון – נותרה חסינה ● האם המלחמה הנוכחית מסייעת לה?

ד''ר אנג'לה עירוני / צילום: דוברות אסותא / עופר חג'יוב

המיילדת שהפכה למנהלת בית חולים והפרשה שהסעירה את המדינה

"לאחר שאח שלי עבר תאונת פגע וברח, שאילצה אותו לעבור ניתוח ראש מסובך, נולד החלום שלי להיות אחות בטיפול נמרץ נוירוכירורגי. לא היה מקום בתל השומר, אז התחלתי בגינקולוגיה" ● שיחה קצרה עם ד"ר אנג'לה עירוני, מנהלת בית החולים אסותא ראשון לציון והמרכז הרפואי אסותא רעננה

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik

אכזבה ברבעון האחרון של באפט: הרווח התפעולי של ברקשייר נחתך בכ-30%

הרווח התפעולי של ברקשייר האת'ווי צנח בכמעט 30% ברבעון האחרון של באפט ● קופת המזומנים הדשנה של החברה הצטמצמה מעט ל-373 מיליארד דולר ברבעון האחרון

עלי חמניאי, מנהיג איראן / צילום: ap

40 שנות דיכוי וטרור: בישראל בטוחים - חמינאי חוסל

גורם בכיר בישראל ואחריו גם נשיא ארה"ב דונלד טראמפ הודיעו כי המנהיג העליון של איראן, עלי חמינאי, חוסל הבוקר במכת הפתיחה של מבצע "שאגת הארי" ● מדובר במהלך דרמטי שעלול לטלטל את מוקדי הכוח בטהרן ולשנות את מאזן ההרתעה האזורי לאחר יותר משלושה עשורים בהם חלש על השלטון

צחי נחמיאס / צילום: ורד פיצ'רסקי

צחי נחמיאס מכה בברזל החם: הנפקת ענק לאחר דוח חזק

מגה אור מגייסת 615 מיליון שקל בהנפקה פרטית למנורה ומגדל ● ההנפקה מתבצעת בפרמיה של 5% על מחיר הנעילה בבורסה

חוקרים במעבדה של פרופ' אריאל קושמרו, אוניברסיטת בן גוריון / צילום: דני מכליס

באיזה אזור בארץ סובלים הכי הרבה מסטרס? התשובה אצל חיידקי הביוב

במעבדה של פרופ' אריאל קושמרו, מהפקולטה להנדסת ביוטכנולוגיה באוניברסיטת בן גוריון, חוקרים איך אפשר לנצל חיידקים כדי למנוע מפגעים בריאותיים וסביבתיים ● מניבוי אזורי מצוקה בעיר ועד מניעת חורים בשיניים ואפשרות לפתח אנטיביוטיקה מהים

נמל התעופה בן גוריון ריק מנוסעים לאחר מבצע עם כלביא, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

לא יחזרו עד ה-7 במרץ לפחות: חברות התעופה הזרות שהתחילו לבטל טיסות

המרחב האווירי בישראל נסגר בעקבות פתיחת מתקפת המנע וההתפתחויות הביטחוניות, ונכון לעכשיו הסגירה מוגדרת עד יום שני ● עם זאת, חברות התעופה כבר מתחילות להאריך את הביטולים מעבר למועד זה ● קבוצת לופטהנזה וחברת Wizz Air הודיעו כי טיסותיהן לישראל יושבתו עד 7.03 כולל

משמרות המהפכה באיראן / צילום: ap, Vahid Salemi

בני סבטי: "האיראנים הרבה יותר חצופים, נועזים ומאיימים ביחס לשנה שעברה"

הטרמינולוגה האיראנית כנגד ארה"ב החריפה בשבועות האחרונים, וזאת למרות מלחמת 12 הימים בה הופצצו ונפגעו אתרים אסטרטגיים ברחבי המדינה ע"י ממשל טראמפ וישראל ● "ההבדל הגדול בין מבצע עם כלביא לימים אלו, הם הפגנות ההמונים כנגד המשטר בה נטבחו עשרות אלפי מפגינים", מציין בני סבטי, מומחה לענייני איראן

דירה להשכרה / צילום: איל יצהר

קפיצה של 40%: למה יותר מ-1,500 משקיעים קנו דירה בדצמבר?

מחירי הדירות תקועים, ושוק השכירות רותח ומזניק את האינפלציה - כמו שקרה גם בעשור שהחל ב-1998 ● אבל בזמן שהשוכרים יושבים על הגדר וסופגים עליות במחירי החוזים, המשקיעים שמזהים את הפרצה וחוזרים לשוק עם מבצעי מימון אגרסיביים וקוצרים תשואות גבוהות יותר

ג'ק דורסי, מייסד טוויטר וסקוור / צילום: Shutterstock, Frederic Legrand - COMEO

היזם שמפטר 4,000 עובדים ביום אחד. מה הוא יודע שאנחנו לא

גל פיטורים נוסף; ג'ק דורסי, ממייסדי טוויטר ומנכ"ל חברת התשלומים האמריקאית בלוק, הודיע בדואר אלקטרוני לבעלי המניות שלו כי החברה תקצץ קרוב למחצית מעובדיה ● בלוק, שנסחרת בבורסת ניו יורק לפי שווי שוק של 33 מיליארד דולר, ייצרה רווח נקי של כחצי מיליארד דולר ברבעון השלישי של השנה שעברה ● המנייה זינקה במסחר המאוחר בכ- 24%

קרן שחר / צילום: רונן אקרמן

קרן שחר מכרה השבוע סדרה לאפל: "היו רגעים שחשבתי שזה לא יקרה"

היא חולשת על זרוע קשת אינטרנשיונל, חתומה על עסקאות גדולות מול ענקיות המדיה הגלובליות ונבחרה לאחת הנשים המשפיעות בתעשיית הטלוויזיה העולמית ● בראיון ראשון בתפקיד מספרת קרן שחר על מכירת הסדרה "הבת" לאפל שנסגרה השבוע, על הקשיים כחברה ישראלית בזמן המלחמה, ועל התחרות הגדולה בזמן שהתעשייה העולמית בתקופת קיצוצים

איזו בשורה יקבלו בקרוב 700 אלף עובדי המגזר הציבורי?

מה הם היעדים המבוקשים לרילוקיישן מצד ישראלים עשירים, ומדוע הנגיד הותיר את הריבית על כנה? ● חושבים שאתם בקיאים בכל מה שקרה השבוע בכלכלה בארץ ובעולם? בואו לבחון את הידע שלכם ● החידון הכלכלי של גלובס

אנשים מנסים לתפוס מחסה בעקבות פיצוץ, טהרן הבוקר. ניו יורק טיימס מדגיש כי התקיפה התבצעה בשעת העומס / צילום: Reuters

דיווחים על מבצע שתוכנן חודשים ופינוי חמינאי: כך מתפתח הסיקור העולמי

כלי תקשורת מובילים בארה"ב מדווחים על תקיפות אמריקאיות ישירות, ועל ריכוז כוחות חסר תקדים באזור, הגדול מאז 2003 ● באירופה שונה המסגור הראשוני כדי לכלול את וושינגטון כשותפה מלאה למהלך, וכן דווח כי המנהיג העליון חמינאי הובל למקום בטוח מחוץ לבירה ● הניו יורק טיימס מציין כי התקיפות התרחשו בשעה שמיליונים בדרכם למקומות עבודה ולבתי ספר, וב-CNN מתמקדים גם בהשלכות הכלכליות

איך תגיב הבורסה למלחמה מול איראן / צילום: Shutterstock

המומחים אופטימיים לגבי כיוון השווקים. מה בכל זאת יכול לשבש את המצב?

מתן שטרית, הפניקס: "אחרי שהאבק שוקע, השווקים נוטים לחזור למגמה חיובית" ● מודי שפריר: "המגמה בתחילת המסחר תלויה בתוצאות שילכו ויתבהרו לגבי הצלחת המתקפה" ● אלדד תמר: "בטווח הקצר מחירי האנרגיה יעלו, הדולר צפוי להתחזק והבורסות ירדו"