גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דרום הארץ כמקלט מס?

אין צורך, כנראה, לטרוח ולחפש מקלטי מס בעולם, באיי הבתולה ובמקומות אקזוטיים אחרים. הם נמצאים כאן קרוב, ממש מתחת לאף, במרחק יריקה מהמרכז

בעקבות הרפורמה במס הכנסה, שנכנסה בעיקרה לתוקף החל מראשית שנת 2003 הוחלה שיטת חיוב במס חדשה על בסיס פרסונלי, באופן שתושבי ישראל נדרשים מעתה לשלם מס על כלל הכנסותיהם גם בחו"ל.

עם זאת ובשונה מהשיטה הפרסונלית הנוהגת לדוגמה בארה"ב, בסיס החיוב תלוי במעמד התושבות ולא באזרחות. נמצא, כי מי שאינו תושב מדינת ישראל אף אם הוא מחזיק באזרחות שלה, אינו חייב במס בישראל על הכנסותיו מחוצה לה.

מענין מדוע בחר מחוקק הרפורמה לבסס את שיטת החיוב החדשה כאמור, על מעמד התושבות ולא על מעמד האזרחות, במיוחד בשעה שסוגיית גבולותיה של מדינת ישראל נמצאת בקונפליקט חריף, שיש לו כמובן גם השלכות משפטיות, מיום הקמתה.

המחוקק של פקודת מס הכנסה היה ער לסוגית מיסויים של אזרחי ישראל המתגוררים בשטחי יהודה ושומרון וחבל עזה, שנכבשו על ידי צה"ל במלחמת ששת הימים (המכונים בפקודה בשם הגינרי: "אזור") ועוד לפני שנכנסה הרפורמה לתוקף, עת נהגה שיטת החיוב בעיקרה על בסיס טריטוריאלי, הסדיר סוגיה זו באופן מפורש בסעיף 3א' לפקודה. בעקבות הרפורמה נעשו השינויים המתאימים והנדרשים על מנת לוודא שדין תושבי "האזור", אזרחי ישראל, יהיה כדין תושבי ישראל לצורך פקודת מס הכנסה.

עם זאת, בדיקה משפטית מהו השטח שחל עליו השיפוט של מדינת ישראל מעלה תוצאות מפליאות: מסתבר כי דווקא מעמדם של אותם שטחים המכונים, כאמור, "אזור" מבחינת הריבונות הישראלית, לצורכי מס לפחות, ברור הרבה יותר מאשר שטחים נרחבים אחרים, הנמצאים בתודעה הישראלית הפוליטית בלב הקונסנזוס.

גבולותיה של מדינת ישראל מעולם לא הוגדרו בחקיקה וגם בהכרזת המדינה לא נקבע שטח המדינה העתידה לקום. דבר זה נעשה במכוון ונבע מן ההכרה שגבולות המדינה לא יהיו בהכרח זהים לגבולותיה של המדינה היהודית על פי החלטת החלוקה של האו"ם אלא בהתאם לגבולות שייקבעו בקרבות על הקמתה של המדינה ובמלחמה על קיומה.

עם זאת, שני מעשי חקיקה קובעים מבחינה נורמטיבית, את השטחים שעליהם חלים חוקי מדינת ישראל: האחד, הינו פקודת שטח השיפוט והסמכויות, התש"ח-1948 שנתקבלה עוד במועצת המדינה הזמנית. והשני, סעיף 11ב' לפקודת סדרי השלטון והמשפט, התש"ח-1948 שחוקק לאחר מלחמת ששת הימים.

בסעיף 1 לפקודת שטח השיפוט האמורה נקבע: "כל חוק החל על מדינת ישראל כולה ייראה כחל על כל השטח הכולל גם את שטח מדינת ישראל וגם כל חלק מארץ ישראל אשר שר הביטחון הגדיר אותו במנשר כמוחזק על ידי צה"ל". הפרוש המקובל הינו כי במונח "שטח מדינת ישראל" הכוונה היא לגבולות החלוקה, הגם שכאמור שטחי מדינת ישראל מעולם לא הוגדרו כאמור בחוק. אולם מהו "שטח מוחזק"? כלומר מהו אותו חלק נוסף מ"ארץ ישראל" ששר הביטחון הגדיר אותו כ"מוחזק"? פרופ' רובינשטיין בספרו גורס, כי הכוונה לשטחים ששיחרר צה"ל במלחמת השחרור והוא שונה לחלוטין, לגישתו, מ"שטח מוחזק" במשמעות שניתנה לו לאחר מלחמת ששת הימים.

בתוקף סמכותו של שר הביטחון כאמור, פורסמו שני מנשרים בלבד, האחד - לגבי אזור ירושלים (לא כולל ירושלים המזרחית שבאותה עת לא היתה בשליטת ישראל), והאחר לגבי שאר "השטחים המוחזקים". אולם, ממחקר שערך בשעתו חה"כ מיכאל בר זוהר, עליו מסתמך הפרופ' רובינשטיין בספרו עולה, כי לאחר שפורסם מנשר זה, נוספו שטחים נוספים שנכבשו על ידי צה"ל במלחמת השחרור לגביהם לא התייחס המנשר ובהם, באר שבע, אשדוד, אשקלון, הר מירון ועוד עשרות ישובים וקיבוצים (ר' פרופ' א. רובינשטיין, המשפט הקונסטיטוציוני של מדינת ישראל, מהדורה חמישית, כרך א', עמ' 85, הערת שוליים 11).

מצב דברים זה רק ממחיש את חוסר הקוהרנטיות, שלא לומר בלבול משפטי ומבוכה, בכל הנוגע לתחולת המשפט הישראלי על שטחים הנמצאים בלב המדינה.

להשלמת התמונה נציין, כי בהסתמך על סעיף 11ב' לפקודת סדרי השלטון והמשפט, התש"ח-1948, שהוסף לפקודה האמורה בעקבות מלחמת ששת הימים ולפיו: "המשפט והשיפוט והמינהל של המדינה יחולו בכל שטח של ארץ ישראל שהממשלה קבעה בצו", פרסמה הממשלה ב-28 ביוני 1967 צו סדרי שלטון ומשפט (מס' 1) הקובע את גבולות שטחה של ירושלים המזרחית שסופחה לישראל. בדומה לכך הוחל המשפט הישראלי על רמת הגולן בחוק רמת הגולן, התשמ"ב-1981. הסיבה כי לשם כך חוקק חוק מיוחד ולא נעשה שימוש בצו מכוח פקודת סדרי שלטון ומשפט נעוצה בעובדה ששטח רמת הגולן הינו מחוץ לתחומי "ארץ ישראל" המנדטורית אליה מכוונת פקודת סדרי שלטון ומשפט.

אם מחקרו האמור של מיכאל בר זוהר, עליו מסתמך כאמור גם פרופ' אמנון רובינשטיין בספרו, אכן נכון, כי אז כל אותם ישובים המוזכרים לעיל הנמצאים בעיקר בדרומה של הארץ ובלב הקונסנזוס הישראלי כאמור, ובהם באר שבע, אשדוד, אשקלון ואף הר מירון שבצפון, אינם כלולים בשטח מדינת ישראל. לכך יש כמובן השלכה מרחיקת לכת ובין היתר גם מבחינה משפטית כשהדיון בכך חורג ממסגרת מאמרנו.

מכל מקום, מבחינת דיני המס ההשלכות הינן דרקוניות ולהלן נעמוד רק על העיקריות שבהן, על קצה המזלג: תושבי אותם שטחים אינם נחשבים לתושבי ישראל לצורכי פקודת מס הכנסה, ההכנסות המופקות באותם אזורים אינן הכנסות שהופקו בישראל וממילא אינן חייבות במס בידי מי שאינם נחשבים לתושבי ישראל. נעיר בקצרה כי השלכות דומות קיימות גם לעניין חוק מס ערך מוסף, שאף הוא ביסודו חל על "עסקה בישראל" ועל יבוא טובין לישראל. גם כאן נתן מחוקק חוק מע"מ את דעתו בעיקר בסעיף 1א' לחוק והסדיר את תחולת החוק בשטחי יהודה ושומרון וחבל עזה אך כמובן שלא עלה על דעתו להתייחס לשטחים הנמצאים בלב הקונסנזוס כאמור.

יתרה מכך, הוצאת שומות על ידי פקידי השומה באותם אזורים ופעולות הגביה שננקטו על ידם לאורך השנים באותם שטחים נעשו לכאורה שלא כדין ומשכך הן מקימות עילה לכאורה להשבה של אותם סכומים שנגבו שלא כדין.

מפליא כי הגורמים האמונים על החקיקה במשרד המשפטים ובכנסת לא מצאו לנכון לתקן מצב משפטי מביך זה במשך עשרות שנים. כפי שציינו, כדי להרחיב את גבולותיה של מדינת ישראל לפי הדין הפנימי, להבדיל לכאורה מהצרתם, אין צורך, לפי לשון החוק, בהחלטת ממשלה או בחוק של הכנסת ואפילו לא במשאל של מתפקדי הליכוד, די בפרסום מנשר של שר הביטחון או של שר הפנים.

לאור האמור נשאלת בוודאי השאלה, הניתן להכשיר בדיעבד את השרץ? האם תואיל חקיקה רטרואקטיבית בנדון שתתקן המעוות? התשובה על כך אינה פשוטה. ואולי אין צורך בתיקון חקיקה. מדוע בעצם לא לייחד אזורי סחר חופשי ממס בדרום הארץ, כפי שכבר דובר על כך בעבר, כמנוף להפרחת השממה ולפיתוחה על פי חזון מייסדי המדינה.

לסיכום, לאור המצב המשפטי המתואר לעיל, אין לכאורה צורך עוד לטרוח ולחפש מקלטי מס בניכר, באיי הבתולה ובמקומות אקזוטיים אחרים שכמותם. מקלטי המס נמצאים כאן קרוב, ממש מתחת לאפנו, במרחק יריקה מהבית או במרחק נסיעה קצרצרה לתושבי המרכז.

עוד כתבות

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק