גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לעבור את מחסום בז"ל

הפיגועים במחסום ארז זירזו את השקת פרויקט מערכת בז"ל (זיהוי ביומטרי לעוברים). העובדים הפלסטינים מצוידים בכרטיסים מגנטיים, שאמורים למנוע כניסת שוהים בלתי חוקיים לשטח ישראל

בכל בוקר בחודשים האחרונים נהגו מאות פלסטינים תושבי עזה להגיע למשרדי התיאום והקישור ולהמתין כמה שעות בתור כדי להצטייד בכרטיס מגנטי חדש, שיאפשר להם להיכנס ולעבוד בישראל. בכל בוקר, עד לבוקר יום שלישי האחרון, יושם כך הפרויקט החדש שהמינהל האזרחי ומשטרת ישראל מכניסים בחודשים האחרונים למעברים היבשתיים בין ישראל לשטחי רצועת עזה (ושעתיד להיכנס בהמשך גם למעברים לאורך גדר ההפרדה).

אבל בבוקר יום שלישי ניסה מחבל לבוש בתחתוני נפץ להיכנס לתוך מעבר הפועלים בארז, המחבל נלכד, ובעקבות כך, עצר צה"ל את הכניסה לפלסטינים לישראל ולאזור התעשייה עד להודעה חדשה.

ביום רגיל של ההרצה, ניגשים הפלסטינים שמגיעים למקום לעמדת קבלה שבה מתקן לצילום כף היד, דומה לזה המותקן בנתב"ג, וכמה מצלמות בגבהים שונים. צילום גב היד של הפלסטינים והתמונה נשמרות במאגר המידע, ומעתה, כשיגיע העובד למעבר ייבדקו גם היד שלו, ותווי פניו יימדדו במערכת ממוחשבת. "שתי הטכנולוגיות מאפשרות לנו זיהוי ברמת ודאות של 99%", אומרת סרן דורית לייבזירר, ראש מדור מחשוב במשרד התיאום והקישור בארז, האחראית על הטמעת הפרויקט החדש.

הכוונה של מערכת הביטחון היא למפות את כלל הנכנסים לתוך ישראל, ולא לאפשר זיופים או שאילת זהות של אדם אחר, הן כדי להסתנן לצורכי עבודה, וכיום - בעיקר כדי שהטרור לא יוכל לחדור לישראל כפי שקרה בכמה מקרים בעבר, על-ידי זהות שאולה או תעודות מזויפות. זהו עוד נדבך במערכת הבדיקות שהונהגה בכניסה לישראל, לצד גלאי מתכות וגלאי חומרי-נפץ, שאמורים לנקות את הפלסטינים מחשד לנשיאת מטען או נשק, ובשלב זה, מערכת הביטחון אינה מוכנה לחשוף אותם לציבור.

פרויקט הזיהוי הביומטרי - "בז"ל" - נולד לפני כחמש שנים, בסוף ימי ההסדרים המדיניים עם הפלסטינים. מה שהטריד אז את מערכת הביטחון ואת המשטרה היה השוהים הבלתי חוקיים ששטפו את הארץ בלא פיקוח. בפועל, החלו צה"ל והמינהל האזרחי לפתח את המערכת לפני כשנתיים, כשכבר היה ברור שתהיה גדר-הפרדה ושהאיום המרכזי בעתיד הנראה לעין הוא האיום הביטחוני.

העלות - חצי יום עבודה

"רצינו לפתח מערכת שתוכל לאגור את כל הנתונים של התושבים הפלסטינים הנכנסים לישראל, בדרך שיהיה קשה מאוד לזייף או לשאול זהות", מסביר גורם בכיר באגף התקשו"ב, האחראי על הפרויקט. "בדקנו כמה טכנולוגיות, והלכנו על מה שיתאים לסוג האוכלוסייה. מדובר, לדוגמה, בהרבה אנשים שעובדים במלאכת כפיים, ושטביעות האצבע שלהם עלולות להשתבש, ולכן נבדק גב היד. הטכנולוגיה של 'גיאומטריית פנים', שהיתה בשלה מספיק, מאפשרת, יחד עם גב היד, זיהוי בדיוק של 99%".

מערכות הזיהוי מיוצרות על-ידי חברת EDS, שמערכותיה מופעלות גם בנתב"ג. השם בז"ל הוא שיבוש של ראשי התיבות "זיהוי ביומטרי לעוברים", או זיהוי ביומטרי לפלסטינים". ראשי התיבות המקוריים היו זב"ל, לא שם שראוי לשימוש, אבל תוך שיבוש קל התקבל השם בעל הניחוח האירופי, שמזכיר גם את הקונגרס הציוני.

עד היום הושקעו בפרויקט כמה מיליוני דולרים אחדים, וההערכה היא, כי עד להשלמתו יידרשו עוד מיליונים אחדים. סכומים נמוכים יחסית לעלויות הגבוהות של גדר ההפרדה ושל תשתיות המעברים לאורכה. המימון הוא אמריקני, והוא ניתן במסגרת 'הסכמי וואי'.

במערכת הביטחון מתכוונים, כי בתוך שנים אחדות יוצבו מערכות הזיהוי בכל המעברים היבשתיים אל מדינת ישראל והן "יאטמו" אותה לחדירה של בעלי זהות שאולה. במערכת קיימות אמנם כמה פרצות - אדם יכול להזדהות מראש כמישהו אחר ולרכוש לעצמו בדרך זו תיעוד "כשר" בזהותו השאולה - אבל ההערכה היא, כי הזיוף יהיה קשה וכי בדיקות השב"כ לכל אדם המבקש אישור-כניסה לישראל יהיו מדוקדקות דיין.

וכך זה עובד: כל אדם המבקש כיום כרטיס-מגנטי המאפשר כניסה לישראל מרצועת עזה, נדרש לסור לאולם מיוחד ולהניח את כף ידו במערכת ש'זוכרת' את פרטיו. לאחר מכן הוא מצטלם פעמיים: תמונה אחת תופיע על הכרטיס, ותמונה אחרת, המצולמת מזווית מסוימת, תשמש כמקור להשוואה במעבר. דגימת התמונה וגב היד אורכים כשלוש דקות. בעל הכרטיס החדש נדרש לשלם אגרה בסך 85 שקל לכרטיס שתוקפו שנתיים - שכר חצי יום עבודה של עובד פלסטיני.

עם זאת, סרן לייבזירר מדווחת כי הכרטיסים החדשים מונפקים בקצב גבוה מאוד, למרות שכניסת הפועלים מעזה לישראל אינה סדירה, ובמהלך השנה היו הרבה מאוד ימים שבהם המעברים היו סגורים בשל פיגועים. "יש ברצועה כ-31 אלף כרטיסים-מגנטיים ישנים, ובתוך כמה חודשים כבר הנפקנו יותר מ-5,000 כרטיסים ביומטריים חדשים. לאנשים פה חשוב לשמור על הקשר עם ישראל".

בקרוב גם בטול-כרם

לאחר הנפקת הכרטיס, כאשר יבקש פלסטיני לעבור לישראל, הוא יידרש לעבור את מערכות הגילוי הביטחוניות, ובסוף התהליך, הוא יניח את הכרטיס על גבי משטח שבו מותקן חיישן, יניח את ידו על משטח הזיהוי ויביט אל העדשה שמולו. תוך שניות אחדות תזהה המערכת במי מדובר ואם זה אותו אדם הנושא את הכרטיס. אם כן, ייפתח שער אוטומטי והפלסטיני יוכל להיכנס לישראל. המערכת תהיה גם מסונכרנת עם מערכות המיחשוב של השב"כ, של המשטרה ושל צה"ל, כך שאדם שהופך להיות ל'מבוקש' או לדרוש לחקירה, יזוהה במערכת ויילקח לבדיקה או למעצר.

"השלב הבא של המערכת הוא השלב הנייד", מסביר גורם בכיר. "אנחנו עומדים להכניס מערכות ניידות, שיוצבו במעברים החקלאיים, ואולי בהמשך, גם במחסומים". הטכנולוגיה הניידת כבר נרכשה בארצות-הברית, וההטמעה צפויה להתחיל בשבועות הקרובים.

מפעילי המערכת המרכזית שבמעבר ארז צפויים להתחיל בניסוי גדול בחודש נובמבר הקרוב. כל עובר פלסטיני יידרש לעבור את הזיהוי הביומטרי, אבל השערים האוטומטיים לא יותקנו בינתיים ויופיעו רק כסימולציה על המחשב של הבודקים. בינתיים, מופעל כבר ניסוי נוסף, במעבר לאזור התעשייה ארז, שבו הוכנסה רק מערכת הזיהוי של גב היד.

במינהל האזרחי מסבירים, כי הניסוי הנוכחי נועד רק להרגיל את העובדים הפלסטינים, אבל בתוך חודשים לא רבים כבר תופעל המערכת המבצעית. מערכת דומה תופעל גם במעבר שער-אפרים, בסמוך לטול-כרם.

בלי צורך בבירורים בקשר

לצד "בז"ל" החל לאחרונה המינהל האזרחי בהטמעת פרויקט נוסף, שנועד לשפר את רמת הבידוק במחסומים ובשערים, ובעקיפין לשפר גם את "רמת השירות" לתושבים הפלסטינים הלא מעורבים בטרור. הפרויקט, המכונה "זאב בודד", מחבר למערכת המחשב של המינהל האזרחי מחשבי כף יד, המוזנים מדי לילה בנתונים עדכניים ביותר על האוכלוסייה, שמופצים מדי בוקר במחסומים.

חייל המינהל האזרחי או מפקד המחסום, בודקים את מספר הכרטיס של הפלסטיני שלפניהם, ומסוגלים לראות בתוך שניות אחדות את סוגי ההיתרים שבידיו, והאם הוא "נקי" או שמא "מבוקש" או "דרוש". לשם השוואה, פלסטינים, שביקשו לעבור עד היום במחסומים, נדרשו להמתין שעות בתור, שנגרם בעיקר בשל הבדיקות הארוכות של התיעוד במחסום.

"החייל במחסום הי מקריא את מספר הזהות במערכת הקשר, החמ"ל העביר את המידע לחמ"ל שמעליו, שהיה מתקשר למינהל האזרחי, או לשב"כ, ומוודא אם האיש מורשה כניסה, או מורשה תנועה בכתר", אומר גורם צבאי ששירת תקופה ארוכה במחסומים בגדה. "אם לא היו בודקים את התעודות בצורה הארוכה והנכונה, החיילים באותו מחסום לא היו עושים את העבודה שלהם כראוי והיו עלולים להעביר מחבלים".

מערכת "הזאב בודד", מצאה את דרכה גם למבצעים של צה"ל בעזה, בפשיטות האחרונות ברצועה, בחודש מאי, ובפשיטות שהתנהלו לאחר פיצוץ הנגמ"שים. בשכונת זיתון וברפיח הופעלה המערכת בהצלחה על-ידי מפקדי כוחות המעצר, שבדקו בתוך שניות את זהותם של הפלסטינים שמולם, בלא צורך בבירורים הארוכים בקשר. *

עוד כתבות

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח

חשד לפיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח: ארה"ב לא תטיל סנקציות על נצח יהודה • בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה  ● כל העדכונים

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו