גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כשהנקמה הושלמה, אפשר להתחיל לאהוב

שום הכנה מוקדמת לא תרכך את חוויית הצפייה האינטנסיבית ב"שבעה צעדים", סרטו הגאוני של הבמאי הקוריאני צ'אן-ווק פארק שמציג עכשיו בישראל. בראיון ראשון לעיתון ישראלי הוא מגלה למה כל כך חשוב לו לחשוף את המפלצת שמסתתרת בכל אחד מאיתנו

הסרט "שבעה צעדים" שעלה לפני שבוע למסכים בארץ, הוא אחת מיצירות המופת של השנה. סרט מורכב, מסוגנן ומלא אנרגיה זה צובר אהדה ברחבי העולם ונחשב ליצירה שתהפוך לקלאסיקה קולנועית ברמה של "צ'יינטאון", "ורטיגו" או "הסנדק". עלילת הסרט מספרת על הו-דסו, אדם שלאחר שנכלא בכלא פרטי ל-15 שנה ללא סיבה ברורה, יוצא לחפש את האיש שכלא אותו במטרה לנקום על השנים האבודות.

צ'אן-ווק פארק הוא שמו של הבמאי האחראי על היצירה האקסצנטרית הזאת והוא אחד הבמאים המבטיחים והמעניינים ביותר בעולם היום. פארק למד תחילה פילוסופיה והתכוון להפוך למבקר אמנות. מאוכזב ממחסור בקורסים באסתטיקה, נרשם לחוג צילום והתחיל להתעניין בתמונות. פארק מספר מה הייתה החוויה שגרמה לו בסופו של דבר לעבור לתחום הקולנוע:

"יום אחד צפיתי ב'ורטיגו' של אלפרד היצ'קוק. במשך ההקרנה מצאתי את עצמי צועק מבפנים, 'אם אני לא מנסה לפחות להפוך לבמאי קולנוע אני אצטער על זה מאוד בעת שאשכב על ערש דווי!'. מאוחר יותר, בדומה לג'ון סטיוארט, שחיפש ב'ורטיגו' אחר אישה מסתורית בצורה עיוורת, התחלתי את חיפושיי אחר כל סוג של יופי לא רציונלי. ברור שלהיצ'קוק הייתה השפעה רבה עלי לפחות בתחילת דרכי. היום ההשפעות עלי באות מיוצרים כמו סופוקלס, שייקספיר, קפקא, דוסטוייבסקי, בלזק, ופיליפ ק. דיק, למשל. אחד הדברים שלמדתי בחוג לפילוסופיה הוא הצורך בחיפוש אחר עומקם של דברים".

* איך נולדים הסרטים שלך?

"את העלילה של הסרטים אני ממציא תוך רגעים ספורים. תמצית העלילה לסרטי האחרון 'שלוש, מפלצת' הומצאה בזמן עישון סיגריה אחת. לאחר שאני מסיים את הקווים העלילתיים הבסיסיים אני מנסה לכתוב במהירות המקסימלית את הטיוטה הראשונה של התסריט. למרות שיש סצנות קשות שדורשות ממני קצת יותר השקעה, חשוב לי מאוד לגמור את הטיוטה כמה שיותר מהר. את הטיוטה ל'סימפטיה למר נקמה' סיימתי תוך 20 שעות, למשל. אחר כך התסריט עובר שכתובים רבים במשך מספר חודשים. על 'אזור ביטחון' עבדתי לאורך שישה חודשים. במילים אחרות, אני כותב את תקציר העלילה במהירות הסילון, את הטיוטה הראשונה במהירות של מכונית ספורט, ועובד על שיפור התסריט כאילו מדובר בטיול אחר הצהריים".

מרגיש כמו אבא

פארק מציין שאמנם הקולנוע הקוריאני זוכה להצלחה רבה בתוך קוריאה עצמה, אך מדובר בהצלחה המוגבלת רק לסרטים מאוד מסחריים, כאלה המגייסים קהל רב בעת עלייתם למסכים. אם סרט לא זוכה להצלחה בשבועיים הראשונים להקרנתו הוא נעלם מיד מבתי הקולנוע. קהל שמחפש דברים קצת שונים כגון סרטים תיעודיים, סרטים אירופים, או סרטים קוריאנים אומנותיים, לא יכול לראות את מה שהוא רוצה אלא אם כן הוא ממהר ותופס את הסרט בשבוע הראשון להקרנתו.

פארק גם מאמין שלמרות כל ההצלחה, קוריאה עוד לא הולידה יוצר מרכזי להתפתחות הקולנוע ברמה של קורוסאווה או אוזו היפניים. בקוריאה גם אין עדיין במאים בעלי שם עולמי כמו ז'אנג יימו ("גיבור") הסיני. "מצד שני", אומר פארק, "עובדים היום בתעשייה הקוריאנית המון במאים עם פוטנציאל ללא גבול. הם עובדים בלי הפסקה, הם צעירים, אין אף דמות כריזמטית ותיקה שמאפילה עליהם, הם מחוברים לקהל, ויש הרבה מפיקים בעלי מוטיבציות אומנותיות שמזרימים כספים לבמאים המוכשרים האלה. זאת הסיבה שאני מאמין שיש לתעשיית הקולנוע הקוריאנית עתיד חיובי מאוד. העניין הוא שקשה למצוא במאים מבוגרים בתעשייה הקוריאנית, לכן, למרות שאני רק בן ארבעים פלוס, אני כבר מרגיש שהפכתי לסוג של אב במשפחת התעשייה הקולנועית הזאת".

"שבעה צעדים" מבוסס על ספר מאנגה, קומיקס יפני, אך פארק טוען ש-99 אחוז מהסרט שונים מהקומיקס המקורי, רק עלילת הנקמה מאוד דומה. הסרט הוא החלק השני בטרילוגיית הנקמה של פארק. הסרט הראשון בטרילוגיה נקרא "סימפטיה למר נקמה", והחלק השלישי ייקרא "סימפאטיה לליידי נקמה".

* למה נושא הנקמה מעסיק אותך כל כך, ולמה אתה מאמין שהוא כל כך רלוונטי בימינו?

"נקמה היא אקט שדורש המון אנרגיה ותשוקה. הנוקם צריך לוותר על כל הנאה ונוחיות כדי להשלים את נקמתו. מאידך, הנקמה מספקת סוג אחר, מאוד אפל, של הנאה. בסופו של דבר הנקמה לא מובילה לשום מקום - אפילו אם הנוקם ישלים את נקמתו ויהרוג את קורבנו, הוא לא יהיה מסוגל להחזיר לעצמו את חמש-עשרה השנים שאבדו לו, ולא את אשתו המתה. פרדוקס הנקמה מושך אותי, משמעותו להוציא את כל האנרגיות והתשוקה שלך למען דברים חסרי משמעות. ב'סימפטיה לליידי נקמה' אני שואל את מוטיב החטיפה מ'סימפטיה למר נקמה' ואת מוטיב הכלא מ'שבעה צעדים', אך אני אשתמש במוטיבים האלה בקונטקסט שונה לגמרי. הגברת יונג-אה לי, שהשתתפה בסרט 'אזור ביטחון', תשחק בתפקיד הראשי. אחרי הטרילוגיה הזאת אני מתכנן לעשות סרט ערפדים (שמו הזמני הוא Live Evil) בכיכובו של גאנג-הו סונג ('אזור ביטחון', ו'זכרונות של רצח')".

נקמה אינסופית

הפרוייקטים החדשים של פארק יכולים לשמש כמצפן לפירוש הסרט "שבעה צעדים". הפרוייקט החדש שלו, "שלוש, מפלצת", וסרט הערפדים שבתכנון, חושפים את העיסוק של פארק באדם כמפלצת. או דסו, גיבור "שבעה צעדים", מוצג מהרגע הראשון כאדם שהפך למפלצת. מוטיבים של מפלצות ממלאים את המסך לאורך הסרט. לדוגמא כשאו דסו כלוא, הוא רואה בטלוויזיה קטע מפורסם מתוך הסרט "כלתו של פרנקנשטיין" בו המפלצת מעשנת סיגר. הקריינות שלו אומרת לנו באותו הרגע שהטלוויזיה היא החבר הכי טוב שלו, אך ברור לצופה שהכוונה היא לפרנקנשטיין. המפלצתיות, אם כן, מתפקדת כמטאפורה לאנושיות מורכבת. המפלצת ב"פרנקנשטיין" היא מפלצת עצובה, שמחפשת חבר, חום, אהבה, והבנה. בחיפוש אחר אהבה והשתלבות בחברה האנושית המפלצת לא יכולה להימנע מלהרוס דברים בדרך, כי בכל זאת זהו טבעה.

בני האדם ב"שבעה צעדים" מוצגים כאנשים אכזריים, אך מלאים ברגש ואהבה. אנשים שדווקא היותם מפלצות, עושה אותם גם לאנושיים. "שבעה צעדים" מתאר את האדם כיצור מורכב, בעל נטיות הרסניות ואלימות, ואומר למעשה שרק אם נכיר בכך נוכל לאהוב בצורה כנה ואמיתית אחד את השני.

מאז שיצא נאמר הרבה על האלימות הקשה שבסרט, אך לא נלקחו בחשבון הפיוטיות והעומק שבסרט, המצדיקים אלימות זו. אמנם האלימות נמצאת שם, אך הצופה יגלה שרוב האלימות מתרחשת מחוץ לתמונה, במוחו של הצופה, ולא בתוך הסרט.

הסצנה המדוברת ביותר, בה רואים את הגיבור אוכל תמנון חי, היא גם המפורשת ביותר מבחינת אלימות, אך לסצנה הזו משמעות מטאפורית פיוטית שנחשפת רק כשמתגברים על הזעזוע הראשוני. מדובר בסצנה בה הגיבור מבקש לאכול משהו חי. ברגע המסוים הזה בסרט זקוק הגיבור להרגיש שיש חיים בתוכו, שהוא קיים, שהוא במציאות כמו כל בני האדם. הוא מבקש לאכול משהו חי ובמסעדה מביאים לו תמנון מפלצתי. גיבורנו, שהוגדר כבר כמפלצת, אוכל בסצנה הזאת מפלצת אחרת וכך נוצרת מטאפורה נהדרת ברגע קריטי בהתפתחות הסרט. אז האם האלימות מוצדקת?

"אלימות הורסת דברים. כולם יודעים את זה," מסביר צ'אן ווק פארק. "אני מתמקד בכך שהיא לא רק הורסת את הקורבן אלא גם את המענה. מעניין אותי לתאר את הרגע בו באותה העת נהרסים הן גופו של הקורבן והן אישיותו של המענה".

פארק, שמונה בין השפעותיו את היצ'קוק וסרג'יו ליאונה, מספר שהמראה האסתטי של "שבעה צעדים" נולד כאשר ראה את התסרוקת של השחקן הראשי מין סינק צ'וי. "סגנון הסרט הוא כמו התסרוקת של צ'וי, סגנון של עודפות וחריגה, לא לגמרי ריאליסטי", הוא מסביר. "התסריט נכתב במיוחד בשביל צ'וי. בעת עבודתי על שיפור התסריט הקשבתי לדעותיו וחלקים נכתבו מחדש על פי עצותיו. צ'וי שחקן גדול שמגיע לו מקום חשוב בהיסטוריה של הקולנוע האסיאתי. את צ'וי ניתן להשוות רק לשחקנים ברמה של אל פאצ'ינו ושון פן. אני גם חושב שפרס צוות השופטים בפסטיבל קאן שקיבל "שבעה צעדים" משמעו פרס לא רק לבמאי הטוב ביותר אלא גם לשחקן".

כל סרטיו של צ'אן-ווק פארק מרתקים. "אזור ביטחון" זכה לפופולריות רבה, "סימפטיה למר נקמה" נכשל, אך זכה לאהדה ביקורתית. "שבעה צעדים" הצליח מסחרית בקוריאה וגם קיבל ביקורות מצוינות.

* אתה חושב על הקהל כשאתה עושה את סרטיך?

"אנשים נוטים להבדיל בין סרטים מסחריים וסרטים שלא מצליחים בקופות, אבל האמת הפשוטה היא שלאנשים יש טעמים שונים והם אוהבים סרטים מסוימים ואחרים לא. הקהל זה משהו מעורפל בשבילי, מכוסה ברעלה שאני לא מסוגל לראות דרכה. הקהל הוא לא ממשי, לכן אני בוחר באדם אחד כדי שהוא יהיה הקהל היחיד שלי, זה שמייצג את כל הקהל שנמצא איפשהו שם בחוץ. האדם הזה הוא אשתי. משלב כתיבת התסריט ועד שלב העריכה ובחירת המוזיקה אני מתייעץ על כל פרט עם אשתי. היא עקרת בית בעלת עין יוצאת דופן לדברים האלה וטעם ממש טוב, והיא עוזרת ומייעצת לי הרבה. היא שותפתי החשובה ביותר ליצירה. בתי לעומת זאת, מתלוננת הרבה כי היא רק בת עשר והיא לא יכולה לראות את סרטיי עדיין".

פארק אומר שלא היה מתנגד לעבוד בהוליווד כל עוד מדובר בבימוי סרט גדול תקציב שלא היה מסוגל לעשות בקוריאה, כגון סרט מדע בדיוני או מערבון. בינתיים הוא נאלץ להסתכל מהצד על איך בארה"ב עובדים על רימייק אמריקאי של סרטו המופלא. "שבעה צעדים", הגרסה המקורית, מוקרן בארץ בימים אלה. סרט שהוא אמנם מחוספס וקשה לעיכול כמו תמנון חי, אך גם אנין ומשובח כמו המנה הטובה ביותר של השף הכי מקורי בסביבה.

עוד כתבות

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

רגע לפני שנפרדים מהחמץ: מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1 בדרך לירושלים

משפחות חטופים חסמו את כביש 1: "כל חטוף חייב לשוב"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים 

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נאסד"ק ננעל בירידות יום שישי ברציפות; מניית אנבידיה צנחה ב-10%

ה-S&P 500 רשם את השבוע השישי ברציפות של ירידות - ברצף ההפסדים הארוך ביותר שלו מזה למעלה משנה, הנאסד"ק סגר יום שישי ברציפות של ירידות לראשונה מאז אוקטובר 2022 ● הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט התמתן ● בורסות אירופה ננעלו במגמה מעורבת

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות