גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יש הרבה דגים בים

דגים מניו זילנד ולובסטרים מקנדה מגיעים טריים לצלחת בישראל היבואנים נלחמים במיסוי הגבוה שהטיל משרד החקלאות ומנסים "לחנך" את החיך הישראלי לאהבת הים משרד החקלאות: המיסוי בתהליך ירידה הדרגתית

הישראלים לא מתים על הים. הצרכן הישראלי צורך רק 12 ק"ג דגים לנפש בשנה, לעומת האמריקני והאירופי - 25 ק"ג לנפש לשנה. %85 מצריכת מזון מהחי בישראל היא של בשר לסוגיו, בעיקר עוף. לעומתנו, יפאן היא הצרכנית הגדולה בעולם של דגים ומאכלי ים. דגים מהווים למעלה מ-%60 מצריכת המזון ביפאן.

בעולם ניכרת בשנים האחרונות מגמה של מעבר מאכילת בשר לדגים, במקביל למעבר מאכילת מוצרי מזון קפואים לטריים (מצוננים), וכן מעבר מאכילת הדגים הפשוטים לדגי איכות. כיום, נחשפים יותר ויותר ישראלים למסעדות טובות ולאוכל משובח בחו"ל, והביקוש לגיוון ולמאכלים מיוחדים עולה גם כאן.

מחירי הדגים המיובאים לישראל גבוהים ביותר, הייבוא דרך האוויר יקר, ובנוסף, הדגים הטובים נושאים על גבם מיסוי גבוה. משרד החקלאות מגביל למעשה את כמויות הייבוא באמצעות מכסים גבוהים במיוחד, על מנת לשמור על האינטרסים של המגדלים המקומיים. גם המיסוי על פירות ים גבוה ביותר. היבואנים מתרעמים. לטענתם, כמות הדיג המקומי זניחה, ואין סיבה להגן על הענף.

שלום מחרובסקי, הבעלים של מסעדת "מול ים", נושא את דגל המאבק להסרת המכסים והגדלת כמויות הייבוא. הוא מדבר על חינוך לאכילת דגים, שיעלו על שולחנם של רבים, ולא יהיו רק מנת חלקם של עשירי העם.

בנוסף להגנה על ענף הדיג המקומי, טוען מחרובסקי, כי המכס ה"שערורייתי", כדבריו, המוטל על יבוא פירות ים, נובע מהתנגדותם של גופים דתיים, המעוניינים לחסום ייבוא של מאכלי ים לא כשרים.

ראש אגף הדיג במשרד החקלאות, דן מירס, אומר שאיננו יודע על מכסים שהוטלו בגין מגבלות דתיות. לדבריו, המיסוי בתחום זה נמצא בתהליך של ירידה הדרגתית. עד לפני שנתיים היו הגבלות שאסרו על יבוא דגים מהים התיכון ודגים המיוצרים בארץ, כדי להגן על הדיג המקומי. לדברי מירס, היום כבר אין שום הגבלות על יבוא דגים טריים לארץ.

לפני שנתיים הוסרו המגבלות על יבוא דגים טריים, ובמקומן הוטל על היבוא מכס גבוה במיוחד: %30 מעלות הייצור ועוד %30 מעלות הייבוא. כיום עומד המיסוי על %18 מעלות הייצור ועוד %18 מעלות הייבוא, ותהליך הורדת המכסים יושלם בתוך 5 שנים. בתום התקופה ייבחן מצב הענף מחדש.

לדברי מירס, המכסים לא יבוטלו לגמרי, אולם יתייצבו על שיעור נמוך, לאחר שהתעשייה המקומית תגיע ליציבות מול התחרות מצד היבואנים.

מחרובסקי טוען, כי הדיג המקומי של דגים ופירות ים רחוק מלענות על הביקוש. לדבריו, בשל המחסור, אין היבוא מאיים על השוק המקומי. ואין סיבה למיסוי הגבוה.

על פי נתוני משרד החקלאות, הדיג המקומי מספק 25 אלף טון בשנה, שהם פחות מ-%40 מהצריכה, העומדת על 65-60 אלף טון בשנה. כל היתר מיובא. מחרובסקי טוען, שחישוב זה כולל כנראה גם את דגי הבריכות, אשר בהחלט אינם שייכים למגרש בו הוא משחק.

מחרובסקי אינו מייבא פורל, דניס, נסיכת הנילוס או מושט. הוא מתמחה בייבוא דגים מיוחדים יותר ויקרים בהרבה. לדבריו, המכסים יוצרים "חומה בלתי עבירה" עבור יבואנים. "ממילא מוטל עלי קנס, כשאני מוביל דגים טריים באוויר. מגנים כאן על תעשייה בלוף, שלא קיימת. אנחנו לא מעוניינים להתחרות בדגי בריכות: זו חקלאות ישראלית לכל דבר. אם הענף היה רווחי ולא מסובסד, לא היה צריך להגן עליו, וכולם היו יורדי ים".

ארגון מגדלי הדגים בארץ מוסר כי צריכת הדגים בארץ נמצאת בעלייה. לדברי הארגון מגיע מחזור המכירות של שוק הדגים הטריים ליותר מ-200 מיליון שקל בשנה. את רוב הדגים משווקת תמי"ד - חברה משותפת לתנובה ולארגון מגדלי הדגים. היתר - ממגדלים פרטיים ומדיג ימי. ב-99' צפוי השוק לגדול בכ-%10, בעקבות פעילות פרסומית ושיווקית.

צריכת פירות הים, ובעיקר שרימפס וקלמרי בישראל עומדת על 500-400 טון בשנה. הדיג המקומי מספק כ-100 טון, בעיקר בחורף.

מחרובסקי, באמצעות חברת "מעדני ים" שלו, מייבא רק מוצרים חיים וטריים, לובסטרים, צדפות דגים ופירות ים משובחים. בראשית הדרך העסיק ביולוג ימי, שטיפל בדגים ובפירות הים המיובאים, בדולפינריום בתל אביב. כיום הוא מפעיל מחסן-אקווריום בצמוד למסעדת "מול ים", בנמל תל אביב הישן. במקום מותקנת מערכת מכשירים, המדמים את תנאי האוקינוס ומאפשרים לדגים ולפירות הים להתקיים בתנאים אופטימליים. גם שיטת ההובלה המיוחדת של פירות הים, ושמירה על טמפרטורה נכונה במסעדה, מסייעת בזיוף התנאים. אפילו הלובסטר הקשוח ביותר מצליח להתבלבל.

לפני כ-3 שנים אישר משרד התמ"ס יבוא דגים טריים לארץ, דבר שקודם היה אסור על פי חוק. מרגע זה החל המאבק על המחיר. הובלת הדגים יקרה כי היא חייבת להיות באוויר, הדגים חייבים להיות ארוזים בקרח, ואסור להם להמתין בחוץ.

לארץ מגיעים משלוחים של דגים ופירות ים טריים ממספר מקומות: מניו זילנד - 4-3 משלוחים בשבוע - 700-600 ק"ג בשנה. מפאריז - 2-1.5 טון בשנה. מאירלנד - 300 ק"ג סלמון טרי בשנה. מקנדה - לובסטרים - 400 ק"ג בשנה.

יבואן כמחרובסקי מוציא מיליון ורבע שקל בחודש על קניות בחו"ל, ללא הוצאות המשלוח. מחזור המכירות שלו מגיע לכ-30 מיליון שקל בשנה. %40 מהייבוא הוא של פירות ים ו-%60 דגים. לדבריו, הוא מייבא סחורה רק לפי הזמנה.

לדברי מחרובסקי, דג מניו זילנד נראה טרי יותר מדג מקומי, וזאת לאחר שטס 48 שעות. הטיפול בדגים נעשה כבר על ספינת הדיג, שם נשקל הדג, מקבל מספר ושם ברשימה ממוחשבת, ומיד נארז בקלקר אטום. בדרך זו, הוא אומר, הדג אינו סובל "טראומה" בטלטולי הדרך, ומגיע טרי.

מחרובסקי מתאר את המצב בארץ בצבעים עגומים: "כאן הדייג שם את הדג על הספינה בחום, ורק אחרי שהוא נוסע מספר שעות על הסירה הוא מניח אותו על קרח והדג מתחיל להתקלקל".

לדברי מחרובסקי, השינוי בהרגלי הצריכה תלוי במגוון. "ההתעניינות בדגים תגדל אם יהיו הרבה סוגי דגים. צריך שתהיה תחרות. העובדה שאושר יבוא סלמון ללא מכס פתחה את המשחק. אם יהיה מבחר גדול יותר בארץ האנשים יתרגלו לאכול דגים. רק בסלמון יש אלפי סוגים". לדבריו, בקרב הצעירים בארץ יש פתיחות להתנסות וללמוד דברים חדשים, גם בתחום האוכל.

"החדשות הן", אומר מחרובסקי, "שקמו צרכנים לדגים ופירות ים ויש להם דרישות. נכון, לא כולם הפכו לצרכני שרימפס ודגי סלמון, אבל יש שכבה מסוימת בציבור, שרוקעת ברגליה במסעדות ורוצה לא רק פורל, דניס ונסיכת הנילוס. לפני 5 שנים היה מספרם של אנשים אלה זעום. היום מדובר בכמה אלפים". גם אופנת הסושי-בר, שפשטה לאחרונה, מוכיחה, לדבריו, שהגישה השתנתה. המחירים יקרים, 150 שקל לק"ג ויותר, אבל יש דרישה.

את המוצרים המיובאים משווק מחרובסקי לכ-80 מסעדות באיזור גוש דן בלבד. והוא אינו הספק היחיד. מחרובסקי טוען, שלמרות מחירו הגבוה של המוצר הוא עדיין עומד על כ-%50 מן העלות של המנה הסופית. שאר ההוצאות הן על יבוא ואיחסון. זאת, לעומת סטקייה ממוצעת, בה מהווה עלות הבשר כ-%25 מעלות המנה. במסעדה איטלקית מהווה עלות המזון עוד פחות.

אז איך תשכנע אנשים להוציא יותר מ-250 שקל לאדם בארוחה, לא כולל את מחיר היין? מחרובסקי מציע לוותר על 3-2 ביקורים במסעדה "רגילה" וליהנות מחוויה גסטרונומית

עוד כתבות

ח'ליל אל-חיה, בכיר בזרוע המדינית של חמאס שלקח חלק במשא ומתן לעסקה, במהלך ראיון לסוכנות הידיעות AP / צילום: Associated Press, Khalil Hamra

בכיר חמאס ל-AP: חמאס תניח את נשקה אם תקום מדינה פלסטינית

חבר הזרוע המדינית של חמאס, ח'ליל אל-חיה, קרא להקים מדינה פלסטינית בגבולות 67 • דיווח: צה"ל תקף בעומק השטח הלבנוני בבעלבכ • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים להחזרת החטופים • עדכונים בולטים

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בבורסה המקומית; מדד ת"א בנקים 5 יורד בכ-2%

מדד ת"א 35 יורד ב-0.8% ות"א 90 מאבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

מדד פוטסי הבריטי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

מגמה מעורבת באירופה; מניית יוניליוור מטפסת לאחר הדוחות

ההנג סנג עולה ב-0.2% ● החוזים העתידיים בארה"ב יורדים ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

הבכירה הבריטית שרוצה להשקיע במערכות הגנה: "תלמדו מישראל"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם