גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"נמליץ להקים בית משפט מתמחה לדיני חברות"

הנייר עוד עשוי להסמיק מהסופרלטיבים שמודבקים בקהילה לפרופ' זוהר גושן, מומחה בינל' במשפט מסחרי ויו"ר הוועדות לניסוח קוד ממשל תאגידי ולבחינת חוק ההגבלים העסקיים. "אני לא מלח הארץ, אני זעתר העונה", הוא אומר. ראיון בלעדי

"אני לא מלח הארץ, אני זעתר העונה". שלא במקרה, חתום על הברקת העונה פרופ' זוהר גושן, מהמומחים הבולטים בארץ במשפט מסחרי. "כשאומרים מלח הארץ אני לא יודע אם המשמעות ממסדית, פוליטית, חברתית או כל דבר אחר. אני יודע שאני מאליכין, יישוב של תימנים ליד חדרה ונשארתי ילד מאליכין. ניסיתי למצוא זיהוי למי שאיננו מלח הארץ, וחבר הציע ואני אימצתי את הזעתר".

גושן יועד להיות רב בישראל. למשפטים, בירושלים, הגיע במקרה. "לא ידעתי מה ללמוד, נרשמתי למשפטים ורפואת שיניים בירושלים, ולהנדסה בטכניון בחיפה. אמרתי לעצמי מי שיקבל אותי ראשון לשם אני הולך. כולם קיבלו, אבל ההודעה הראשונה בדואר הגיעה מהפקולטה למשפטים בירושלים.

"הייתי אז מבסוט ממה שעשיתי. היה לי רכב צמוד, תיקנתי מכשירים רפואיים, א.ק.ג, אי.אי.ג'י. אבל היה לי מזל גדול, בכל נקודה בחיים היה מישהו טוב שדחף אותי קדימה". ביניהם ניתן למצוא את נשיא בית המשפט העליון מאיר שמגר, פרופ' אוריאל פרוקצ'יה, יו"ר רשות ניירות ערך לשעבר אריה מינטקביץ' ואחרים, ואמא ז"ל: "אשה מדהימה".

גושן, 43, מומחה בינלאומי בדיני חברות, הגבלים עיסקיים, וניירות ערך, הוא פרופסור מן המניין בפקולטה למשפטים באוניברסיטת קולומביה, ניו יורק, היוקרתית, מינוי משותף עם הקריה האקדמית בקריית אונו. קודם לכן היתה לו קריירה אקדמית משגשגת באוניברסיטה העברית בירושלים. בנובמבר חזר משנתיים שבתון ומונה, על ידי משה טרי מרשות ניירות ערך, ליו"ר הוועדה לניסוח קוד מימשל תאגידי לחברות הציבוריות, וכן לראש הוועדה לבחינת חוק ההגבלים העיסקיים, מינוי של שר התמ"ת אהוד אולמרט. גושן משלב בין האקדמיה לפרקטיקה ("יש בזה הפרייה מדהימה"), עם זהירויות אישיות שקבע לעצמו למניעת מצב ניגוד עניינים. באחרונה הצטרף כיועץ מיוחד למשרד עוה"ד גרוס, קליינהנדלר, חודק.

הזעתר, אגב, עושה את שלו. באותה התכנסות, הוא שבה את לב המשתתפים, עורר את סקרנותם וגם נתן להם איזה ניעור קל, מזעזע אבל לא מביך. זה גושן. זאת התגובה האינסטינקטיבית למי שפוגש אותו לראשונה. אחר כך באים הקומפלימנטים: "עילוי", "גאון", "בעל חכמה נדירה", "גם איש מקצוע גם חוש הומור", "מדבר מהמהות לא מאיזה סעיף טכני בחוק", "מוביל אותך לשאול את השאלות הנכונות, להגיע למסקנות גם אם הן הפוכות לפסיקה הקיימת, ולהכרה שאם כך, ועם כל הכבוד, הפסיקה היא שצריכה להשתנות, לא ההיגיון".

לפני כמה חודשים פרץ גושן לשוק ההון הישראלי: יו"ר רשות ניירות ערך, משה טרי, מינה ועדה בשם CORPORATE GOVERNANCE, ובתרגום - "קוד ממשל תאגידי". פרופ' גושן מונה לתפקיד היו"ר: "רעיון קוד ממשל תאגידי, כפי שכבר אומץ בשווקים המפותחים בעולם, מדבר על שילוב של כמה מנגנונים. המטרה המרכזית היא למנוע עושק בעלי מניות מן הציבור במקביל לניהול תקין של חברות. מדובר בשילוב המנגנון המבני, המנגנון המשפטי ומנגנוני השוק, שיפעלו במקביל להשגת המטרה".

המנגנון המבני, מתייחס למבנה הדירקטוריון, דח"צים, ביקורת פנים, ועדת מאזן. למשל, כמה זה חשוב שבוועדת המאזן לדוגמא יישבו בעלי ידע חשבונאי פיננסי, או שיכולים לשבת שם גם כאלה שעבורם המאזן הוא אך תמונה. האם כולם צריכים להיות מומחים? חלקם? מיעוטם? לזה יש כמובן להוסיף את עקרון אי תלות רואי החשבון, עצמאות הביקורת, מינוי מבקר פנים. "כל הדברים שמיועדים לצמצם בעיות לפני שהן פורצות", אומר גושן.

מנגנוני השוק פועלים באמצעות שינויים במחיר המניה, ופגיעה ביכולת גיוס ההון של חברות גרועות. הענשת המנהלים על ניהול בלתי תקין או רשלני נעשית, בעיקר, על ידי היכולת להשתלט על חברה בלתי יעילה, להחליף את מנהליה הגרועים, לייעל אותה ולהביא לעליית שוויה.

"בישראל המנגנון הזה לא קיים. לרוב רובן של החברות הנסחרות יש בעלי שליטה המחזיקים ברוב מוחלט של המניות ולכן לא ניתן להשתלט עליהן. גם הטיעון האחר: שמנהל גרוע לא יכול לגייס הון, גם זה לא כל כך עובד כאן. בשוק הון קטן, בלתי תחרותי, עם מעט אפשרויות השקעה ועם בעיות של ניגודי עניינים אצל חלק מן המשקיעים המוסדיים, גם חברות גרועות מצליחות לגייס כסף מהציבור". המנגנונים הבלתי פורמליים, נורמות של מוסר, יושרה, המונח "זה לא ראוי" או "ככה לא עושים" המצמצמים את ההתנהגות הפסולה, גם הם לא ממש עובדים כאן. מסתבר.

אין התמקצעות בתחום המסחרי

* המנגנון המשפטי מתייחס לחובת זהירות ואמונים של נושא משרה, אפקטיביות ויכולת האכיפה, תביעה ייצוגית תביעה נגזרת, כפי שהם מופיעים בחקיקה ומיושמים בבתי המשפט.

"גם הנושא הזה לא ממש אפקטיבי בישראל, בעיקר כי הציפיות מבתי המשפט בארץ אינן ריאליות. שופט בישראל מטפל באותו יום בהפרת חוזים, בעוולות נזיקין, בהפרת חוק ההגבלים העיסקיים, בהפרת זכויות יוצרים ובהמשך גם בתרמית בניירות ערך. בעומס שבו השופט חייב לפעול קשה לרכוש מיומנות ומקצועיות גבוהה בכל התחומים. בזמן העומד לרשותו זה לא ריאלי. העומס גם גורם לכך שבחלק מהמקרים אי אפשר לתת החלטות מהירות כפי שנחוץ לשוק העיסקי. התוצאה היא שאין מספיק מקצועיות מצד השופטים בתחום המסחרי. לפיכך, יכולת האכיפה, כפי שהיא עתה, מאוד מוגבלת. בשל מגבלה זו נדרשים בישראל למנגנונים מפצים, שמסרבלים את הפעילות העיסקית. זה בולט מאוד בעיסקאות המתבצעות תוך ניגוד עניינים, שם נדרשת תמיכת לפחות שליש מבעלי המניות מהציבור. דרישה המעמידה את החברות בסיכון של סחטנות. הדוגמא המובהקת, ההפוכה לזו של ישראל, היא מדינת דלאוור, ארה"ב. מנהלי חברה רשומה בדלאוור יכולים לבצע כל עיסקת בעלי עניין, בלי שליש תומך ובלי חצי תומך. אבל, אם בעל מניות מתנגד, וטוען בבית משפט כי העיסקה לא הוגנת, החברה היא שתצטרך לעמוד בפני השופטים ולהוכיח שהעיסקה הוגנת. היא תעשה את זה בפני שופטים שמתמחים בדיני חברות, יודעים בדיוק איך עובדים מעריכי שווי ומסוגלים להעביר שיפוט על שוויה האובייקטיבי של העיסקה".

* מקור ההבדל הוא בנוסח החוק או במהות השפיטה?

"חוק החברות עצמו, למעט שינויים אלו ואחרים, דומה בדלאוור ובישראל. ההבדל החשוב הוא בבית המשפט המקצועני שם יושבים שופטים בעלי ידע במימון. גם העובדה שנטל ההוכחה הוא על החברה עצמה, מקל משמעותית על תביעתו של המשקיע הקטן ונותן לו כוח עצום. כדי להסיר מעליהן את נטל הוכחת הגינות העיסקה, החברות בדלאוור פונות לבעלי המניות ה'בלתי-נגועים' (רוב בעלי המניות מן המיעוט) כדי לקבל את הסכמתם, למרות שהחוק כלל אינו דורש זאת. אם התקבלה תמיכת רוב בעלי המניות מקרב המיעוט, בית המשפט בדלוואר מעביר את הנטל אל בעל המניות התובע להוכיח שהעסקה אינה הוגנת. הנטל לא קל. בדרך זו בית המשפט שם מסייע לחברות להתגבר על בעיית הסחטנות של המיעוט, תוך שמירה על המיעוט מפני עושק. בישראל אפשרות זו אינה קיימת. וללא בית משפט מתמחה לא ניתן גם לתת אפשרות אפקטיבית כזו".

החולייה החסרה - ביהמ"ש מתמחה

* מה בוחנת הוועדה?

"הוועדה בוחנת את מכלול המנגנונים. אין מנדט להתייחס למנגנוני השוק ואנחנו נתמקד בפתרונות מבניים ומשפטיים. אנחנו נבוא בהצעה כוללת לקוד ממשל תאגידי, שיכולה לכלול תיקונים בחוק החברות וחוק ניירות ערך או בכללי הרישום בבורסה. ייתכן גם שנציע לחברות לאמץ את הקוד באופן וולונטרי, מתוך אמונה שהציבור יידע לבחון ולהעדיף את מי שאימץ קודים אתיים על מי שלא".

* הקודים כפי שאומצו בעולם הכלכלה החופשית שאיבדה את הבושה, עולים כסף כבד. האם הוכח שהם מונעים או מחלישים את התופעות השליליות?

"נושאי ממשל תאגידי נחקרים כל הזמן, אין הוכחה שכל מרכיבי הקודים מועילים. אכן זה עולה כסף רב, אבל לומר בוודאות שכל כלל עוזר לחברה, למחזיקי המניות שלה, הרוב או המיעוט או לשוק ההון בכללותו - זה לא הוכח".

* תתמצת את הבעייתיות. את הקונפליקטים.

"ניקח דוגמא מגניבות רכב. יש מעט גנבים, אבל כולנו חייבים לשים מנעול ואזעקה. זו העלות שכולנו משלמים למרות שרובנו אנשים ישרים. השאלה היא כמה עלות נטיל על הישרים כדי למנוע מן הגנבים לגנוב. אם נחייב להתקין שני מנעולים, שתי אזעקות ולהציב כלב שמירה ליד כל אוטו, סביר שאחוז הגניבות יירד. אבל האם זה שווה? זה כדאי? האם העלות הנוספת שהטלנו מצדיקה את החיסכון שנשיג מהפחתה מסוימת בשיעור הגניבות? ההקבלה לחברות ברורה. מרבית החברות ישרות ומרבית המנהלים שומרים על החוק. מספר מועט של מנהלים ובעלי שליטה אינו ישר. כדי למנוע מקבוצה קטנה זו לפגוע בציבור ובאמון הכללי בשוק ההון נדרשים מנגנוני הגנה המעמיסים עלויות על כל החברות. כמה עלות כדאי להטיל ובאילו מנגנונים? יש דברים שיש להם תשובות ברורות ויש כאלה שאין. כך גם בכל הנוגע ל"מימשל תאגידי", הקודים הללו קיימים, כשהם כוללים גם הוראות שאין הוכחה מחקרית על יעילותן, והחברות צריכות לשמור עליהן".

* למה?

"החלטות רבות ביחס לקודים מתקבלות, מחוסר ברירה, ללא מידע מלא. תרמיות הענק של חברות כמו אנרון, וורלדקום, ופארמאלאט, יצרו אווירה שקל להיסחף לעבר עוד ועוד הגנות. למשל, למה רק רוב דירקטורים בלתי קשורים, בואו נגן עוד יותר על הציבור ונדרוש 100% בלתי קשורים. אבל בהיעדר מידע מלא על ההשפעות של המנגנונים לעיתים מה שנחזה להיות עוד-הגנה הוא בעצם פחות-הגנה או פחות-יעילות".

* אכיפת חוק החברות בישראל נמנעת ברובה מסנקציות פליליות. היא נשענת על "אכיפה אזרחית", יש תחושה שזה לא יעיל.

"אני חושב שהעבודה שהושקעה בחוק החברות היא מצוינת וחשובה מאוד, עם זאת יש בעיה בהנחה הבסיסית שהכל יכול להיאכף בבית משפט אזרחי, בשעה שקיימות מגבלות על האפקטיביות של בתי המשפט בישראל. אני מאמין שבית משפט מתמחה הוא החוליה החסרה. במיוחד כאשר מנגנוני שוק חליפיים אינם פועלים בישראל".

* תציעו לשנות סעיפים בחוק החברות, מעבר למה שתוקן באחרונה?

"אם תמצא הוועדה שנדרש שינוי בחוק היא תציע זאת. אם משרד המשפטים יחשוב שההצעה בעלת ערך הוא יצטרך להיות זה שישנה. אם יחשוב שההצעה אינה ראויה, לא ישנה".

* בוועדה אין נציג של משרד המשפטים.

"הוועדה מייעצת ליו"ר הרשות ולא למשרד המשפטים, אבל אי אפשר להתייחס לקוד ממשל תאגידי בלי להתייחס לחוק החברות. ברור שכל הצעה הנוגעת לחוק החברות מצויה בשיקול דעת משרד המשפטים. אם יוצעו שינויים ראויים, אני מאמין שהם יאומצו".

* הפטיש הגדול של אכיפה אזרחית אמיתית אמור להיות שימוש בתביעות ייצוגיות ותביעות נגזרות. אך בישראל בתי המשפט ממעטים באישורן, כך שהאכיפה האזרחית נכשלה כשלון חרוץ.

"לבתי המשפט יש חשדנות בסיסית נגד המוסד הזה".

* זו סיבה טובה להתערבות המחוקק.

"היה ניסיון להתגבר על זה, כשנחקק חוק החברות וניסו לאמץ הסדר דומה לארה"ב, לפיו בית המשפט לא יוכל לנהל הליך מקדמי ולקבוע את סיכויי התביעה. לשון החוק היא כזו שעל בית המשפט לבחון את התביעה רק על פי הכתוב בה. אולם למרות השינויים בנוסח החוק בתי המשפט החילו עליו את אותה פרשנות שנהגה קודם לכן על פי החוק הישן. כך שעדיין לא הצלחנו להתגבר על החשדנות שיש ביחס ללגיטימיות של המכשיר הזה, וזו אכן בעיה".

* בית משפט ייעודי, לדיני חברות עם התמחות שופטים בתחום הזה יתקן את המצב?

"זה כיוון נכון, ואכן הוועדה תמליץ להקים בית משפט מתמחה לדיני חברות וניירות ערך".

* מיעוטם של חברי הוועדה הם פקידי ציבור. רובם המוחץ מייצג בעלי שליטה בחברות ציבוריות. אתה אמנם איש אקדמיה, אבל גם יועץ לחברות ולמשרד עורכי דין גדול. מי מייצג את המיעוט? מי ידאג לאינטרסים של המיעוט שמביא את מירב הכסף לשוק ההון?

"אני מאמין שהציבור מיוצג היטב. בפועל החברות הן שבאות בטענות שאין להן ייצוג הולם בוועדה. למשל, לטענתן רואי החשבון בוועדה רק רוצים עבודה לעצמם ולכן הם יבקשו להקשיח את הדרישות מן החברות. כך גם, לטענתן, עורכי הדין יתמכו ביותר רגולציה כדי לייצר לעצמם עוד עבודה. אני לא מקבל זאת, כשם שאני לא מקבל את הטענה שהציבור לא מיוצג. יש ייצוג לאקדמיה, לעורכי הדין, לרואי החשבון, לרגולטורים ולחברות. באשר אלי, איני רואה עצמי כמייצג הציבור או כמייצג החברות. המשימה מחייבת איזון עדין בין הגנה על הציבור לבין שמירה על היעילות של החברות. אני לא בתפקיד של מי שדורש שני מנעולים, שתי אזעקות וכלב שמירה ליד כל מכונית. זה לא הגנת הציבור בעיני. התפקיד שאני רואה לעצמי הוא להביא את הידע שצברתי באקדמיה ובפרקטיקה על מנת לסייע ליצירת רגולציה מאוזנת ואפקטיבית.

"כל מי שנבחר לתפקיד ציבורי בגלל מקצועיותו יהיה קשור לתחום בצורה כלשהי. אני יועץ. אני לא מייצג אינטרסים. אילו רציתי לייצג אינטרסים הייתי נהיה עורך דין. עיקר עיסוקי באקדמיה, ואינני תלוי כלכלית בעבודת הייעוץ לה אני מקדיש כיום בשבוע. גם לפי המבחנים המחמירים ביותר שנקבעו בבג"ץ אני לא מצוי בניגוד אינטרסים. מעבר לזה, וזה עיקר העיקרים, אני כיתר חברי הוועדה, אעמוד לביקורת הציבור על המוצר המוגמר שיוגש. לא הכל למכירה ולא את כולם אפשר לקנות. יש גם ערכים של יושר אישי ויושר מקצועי. המעשים שלך נבחנים על ידי ציבור גדול משכיל וביקורתי, כמו גם על ידי הדמות הניבטת אליך מן המראה. ועדה שאני חבר בה, לעניין זה, אינה שונה מבחינתי".

* מה עושה הוועדה לבחינת חוק ההגבלים העסקיים?

"לאחר עשר שנים של יישום החוק התגלו בו בעיות. החוק מורכב ובתי המשפט נתנו החלטות לא עקביות בפרשנותו. אפשר למצוא פסקי דין סותרים, ואפילו פסק דין אחד בעליון עם שלוש דעות שונות. יצירת ודאות ופשטות ביישום תחייב לתקן את סעיף 2 לחוק. בעיה אחרת היא הגדרת המונופול בחוק המבוססת על מבחן טכני של אספקת מעל 50% מהמוצרים בשוק. ההגדרה אינה מאפשרת להתמודד באפקטיביות עם חברות שיש להן כוח שוק מסוכן אם הן מחזיקות פחות מ-50% מהשוק. נציע תיקונים שיהפכו את החוק לקוהרנטי, תוך התאמתו לצרכים העסקיים של המשק הישראלי".

לא מהאליטות

יש משהו קוסם, גם מוזר ומרתק, בעובדה שפרופ' זוהר גושן לא מזכיר, אפילו לא בטיפ טיפה, את הדפוס המוכר של האליטה המשפטית היהירה, אריסטוקרטית.

* הרגשת אאוטסיידר?

"אף פעם לא התייחסתי לדברים כאלה" .

* ירושלים?

"אשתי ירושלמית, הכרתי אותה בצבא והיא השאירה אותי בירושלים. קשה להוציא מירושלים אנשים שחיים כל כך הרבה דורות בעיר".

* איך קיבלו בירושלים את מינוי הקבע שלך בקולומביה ולמה עזבת לקרית אונו?

"אחרי 14 שנים הרגשתי שמיציתי את עצמי. האוניברסיטה אישרה לי להחזיק מינוי כפול, אבל כבר רציתי משהו אחר. לקחת חלק בבניה ועיצוב של מוסד חדש ומיוחד בנוף האנושי שלו. אני מאמין שתוך מספר שנים הקריה האקדמית תהיה המכללה המובילה בישראל".

* מה הלאה?

"אני מאוד אוהב את מה שאני עושה. אוהב הוראה, מחקר ופרקטיקה שמשולבת באקדמיה. אני נהנה, ואני נמצא היכן שאני נהנה. מצב נתון אצלי איננו מקפצה למשהו אחר. היום זה היום. לקח לי זמן להבין את זה. היו שנים שחשבתי: היום זה לא זה, אבל מחר רק אגיע ל"זה" ואהיה מאושר. אלא ש"הזה" השתנה והתרחק והמשמעות היתה שכל יום הוא רק חזרה גנרלית לחיים עצמם. אז נפרדתי מזה, אני חי עכשיו. נהנה להעביר שיעור, לכתוב מאמר, לתת חוות דעת, עושה עיסקה ונהנה. מה יהיה מחר - זה אלוהים יקבע".

* אתה לא "רעב".

"בכלל לא. העיקר שנהיה בריאים".

ראו גם:

* פרופ' גושן - תחנות חיים

עוד כתבות

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק