גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נץ ויונה

לטוב ולרע, עזר ויצמן, הוא שילוב של להט צבאי, פוליטי וכסף. קצין נערץ, שר ביטחון, ואיש עסקים. הלוחם לא חת והנשיא האהוב, שלא היה חף מאמירות בוטות, נאלץ לעת זיקנה, להצטדק על פרשת סרוסי > סטלה קורין-ליבר בכרוניקה של הטייס מספר 1 שהלך אתמול לעולמו

לטוב ולרע, לגדולה ולנפילה, הנשיא, השר, סגן הרמטכ"ל, מפקד חיל האוויר, עזר ויצמן, הוא דוגמה לדור שלם, שהיה, שישנו ושיהיה. שילוב, לפעמים מופלא לפעמים קטלני, של להט צבא וביטחון, פוליטיקה גבוהה, וגם כסף. לא מספיק המעמד הצבאי הרם, לא די בכבוד ובהנהגה הפוליטית, רוצים גם ביזנס. כאילו בלי זה אתה לא זה. חלקם הצליחו ומצליחים. חלקם גבהו וקרסו.

נער הזהב, הצבר האולטימטיבי, הטייס מספר 1, חייל ופוליטיקאי. נץ ויונה. חם בלב ומקשקש בפה. כל הכינויים הללו ראויים לעזר ויצמן, שארונו מונח בשעות אלה בקיסריה ב' שלו, היא אור עקיבא.

המפגש הראשון בין ויצמן לעולם העסקים היה בתחילת 63', כאשר נפטרה אימו, אידה ויצמן, והורישה לו ולאחותו יעל את מניותיה בחברת ויצמן-רגבי. חברה קטנה, שבבסיסה חברה ותיקה שרשם יחיאל ויצמן, אביו של עזר ואחיו של הנשיא הראשון, ד"ר חיים ויצמן.

אידה ויצמן חתמה על ייפוי-כוח מקיף לבנה ולעו"ד הירושלמי הגדול דאז, צבי שוורץ, אביהן של האחיות ראומה ויצמן ורות דיין, אז רעייתו של משה דיין, פעם רמטכ"ל, אחר-כך שר ביטחון, שר חוץ, עוד פיסת היסטוריה.

כאשר ירש ויצמן את הבעלות על השותפות, הוא היה מפקד חיל האוויר, אחר-כך סגן הרמטכ"ל, יו"ר תנועת הליכוד, ולא היה מעורב בניהול. כתבה שפורסמה ב"מעריב" ב-82', סיפרה כי החברה מייצגת סוכנויות אמריקניות לייצור ביטחוני. מאוחר יותר פורסם, כי בתחילת שנות ה-70 קיבלה החברה לידיה חלק מעסקיו של סוכן הנשק הידוע באותם ימים פוקה הירש. עם כינון ממשלת מנחם בגין ב-77', ומינויו של עזר ויצמן לשר הביטחון, הוא התפטר מהנהלת החברה, ויחד עם בנו שאולי המנוח, מכר את המניות לשותף הוותיק שהחזיק בשליטה בחברה, יצחק אלמוג.

ויצמן היה קצין בכיר שעזב את הצבא היישר למפלגת הימין. במפלגת העבודה ראו בזה עריקה, והצטערו על שנתנו לחרותניק כזה להיכנס אל קודש הקודשים של המטכ"ל. למעשה, הוא היה זה שפרץ את השער שלימים נכנסו ונכנסים בו אחרים.

בשנת 70 מונה ויצמן לשר התחבורה בממשלת הליכוד הלאומי, בראשותו של לוי אשכול. ב-72' הוא עזב את תנועת החרות בטריקת דלת, בגלל קרע בינו ובין המנהיג מנחם בגין, ומיד נכנס לעסקים.

מחלוקת קשה עם שרון

מילה ברנר, בן משפחתו של עזר, החזיק אז, יחד עם יעקב מרידור, לשעבר מפקד האצ"ל, באחת החברות הגדולות בישראל שפרצו אל העולם כולו: 'החברה הימית להובלת פרי'. עזר מונה לתפקיד בהנהלת החברה, ובמקביל קיבל תפקיד נוסף: יו"ר חברת ציקלון, לייצור חלקי מטוסים ולשיפוץ טנקים, שהייתה בבעלות יוסף קרמרמן. קרמרמן נחשב לעוד בן למשפחת האצולה של תנועת החרות, בעלה המנוח של רחל מרידור-קרמרמן, פעילת ליכוד ותיקה ומוערכת במיוחד. בעיקרון, תעסוקה הייתה, אבל כושר המנהיגות האגדי של עזר שיחק לו פחות כשמדובר היה בניהול בעסקים אזרחיים.

בחברה הימית, שהסתבכה ושחוסלה, פגש ויצמן ברמי אונגר. התפתחה ביניהם ידידות רבת-שנים, שהובילה גם לעסקים משותפים. אונגר, בעל חברת טלקאר, הוא היום יבואן מכוניות דייהו ודייהטסו ובעלי חברת ספנות לאוניות להובלת כלי-רכב.

אחרי כמה שנים רצה ויצמן להיות עצמאי, בעל הבית. לימים למדו אנשים כמותו לכנות את המהלך הזה "אני הולך לעשות לביתי". ויצמן אמנם לא השתמש במליצה הזו, אבל כן הלך בנתיב שסללו כמה מקודמיו ושעליו יצעדו באון רבים אחריו: הוא התחיל לעסוק בסחר ביטחוני. כך הוקמה חברת 'אלול טכנולוגיות'. גם פה, בדומה למרבית הפעילות העסקית שלו, הצטרפו אליו צעירים ממנו, מבריקים, חברותיים בעלי קסם אישי.

באלול זה היה דוד קוליץ, בן למשפחת רבנים ולאנשי חרות מירושלים. באותה תקופה הוזכרו כקשורים לאלול גם מנחם עצמון מהחברה להובלת פרי לשעבר; מיכאל אלבין המנוח, שהיה מראשי קבוצת שאול אייזנברג בישראל; יורם גיל, רמי אונגר, דוד רובין ועוד אחרים. החברה, התחברה לקבוצת ג'נרל-דיינמיקס, יצרנית מטוסי הקרב האמריקנית הענקית, המוכרת מטוסים ואביזרים לחיל האוויר. בעל השליטה בה היום הוא קוליץ, שעימו נשמרה ידידות קרובה כל השנים.

שנים ספורות חלפו ועזר ויצמן עזב את העסקים, ושב כל-כולו לפעילות פוליטית. ב-77' הוא הוביל את גח"ל, גוש חרות-ליברלים, לניצחון הראשון, ההיסטורי, בבחירות. ניצחון, שהכתיר את מנחם בגין לראש הממשלה ואת ויצמן לשר הביטחון.

עברו מספר שנים בודדות, ושר הביטחון שכיכב בצילומים עם אנואר סאדאת הנשיא המצרי שנרצח, וכן בקאמפ-דיוויד, בממשלה ובכנסת, הודיע על התפטרות נרגזת. האמת הייתה, שעזר ויצמן הלך ונטה שמאלה, והייתה לו מחלוקת קשה עם מדיניות ההתנחלויות של אריאל שרון. אבל הגורם הפורמלי להתפטרות היה קיצוץ בתקציב הביטחון, שקבע שר האוצר דאז, יגאל הורביץ, המנוח. הורביץ, היה בן-דודו של משה דיין, שר החוץ בממשלת בגין וגיסו לשעבר של עזר ויצמן.

חבר ללאוטמן

אז מה נותר לפוליטיקאי מצליח ולאיש צבא עטור שבחים לעשות? ביזנס. הפעם עמד לצידו איש העסקים האמריקני, עו"ד ליאון צ'רני. יחד הם הקימו חברה בשם C.H.W, צ'רני-ויצמן, לנדל"ן ולייצוג חברות זרות. גם הקשר ההדוק עם צ'רני נמשך כל השנים.

במקביל, נכנס ויצמן להשקעה בחברת טלקאר, שבבעלות חברו הוותיק, אונגר. בסוף 81' חתמה טלקאר הסכם עם חברה יפאנית, לייבוא מכוניות דייהטסו, שביקשו לנגוס בשליטה דאז של מכוניות סובארו היפאניות בישראל. לימים רכשה החברה את סוכנות השכרת הרכב אוויס.

בעיצומה של מלחמת לבנון, בקיץ 82', בעוד שרון, שירש ממנו את תפקיד שר הביטחון בממשלת בגין, שועט קדימה, הודיע עזר ויצמן על הקמת "חברת גליל (נהריה) טכנולוגיות מתקדמות". השותף הבכיר: דלתא-גליל של דב לאוטמן. ויצמן מונה ליו"ר החברה, עם 3% ממניותיה. לצידו בדירקטוריון הושיב כמה מבכירי השמות דאז. החברה דיברה על מחקר-ופיתוח ברמות גבוהות, והקימה ועדה מייעצת עם מיטב השמות המדעיים-ביטחוניים דאז.

בעת הצגת החברה, בישר ויצמן על שורת פרויקטים: הפיכת פסולת חקלאית, תוך שימוש בפטריות, למזון לבעלי חיים; מכשיר למדידת התכווצויות הרחם בזמן לידה; מוניטור להזנת חולים קשים; המסת פוספטים בעזרת חיידקים; ציפוי מתכות בתמיסה שפותחה בכור הגרעיני בנחל שורק, ועוד. מיזמי היי-טק וביו-טק עוד לפני שמישהו בכלל דיבר על זה. אלא שהרבה לא יצא מזה.

במשך השנים הללו נרשם שמו של עזר ויצמן בעוד כמה חברות/התארגנויות/ שותפויות. בין ההתקשרויות - נופר-השקעות, ששינתה את שמה לישקונט-ספנות, שהצליחה במידה מסוימת לשבור את ההתנהגות המונופוליסטית של צים; קשר עם משפחת הספנות הוותיקה אלאלוף; עם צבי פירון וחיים סרוב; עם יחזקאל נוסבאום מאשטרום; עם עורך-דין חנינא ברנדייס, עוד חבר קרוב וותיק, שלימים הוזכר שמו בפרשה המביכה של כספי אדוארד סרוסי, שהועברו במשך שנים לחשבונו של ויצמן, ולימים הביאו להתפטרות מתפקיד נשיא המדינה.

ובחזרה לפוליטיקה. בקיץ 84' מונה ויצמן, אז ראש מפלגת יחד, לשר בלי תיק בממשלת האחדות הראשונה, אז בראשות שמעון פרס, ובתוך זמן הוא מכר מניות שנותרו בידיו.

באפריל 84', לפני כניסתו לממשלה, אמר ויצמן בראיון עימו כי "אנשים חושבים שיש לי המון כסף. אני מוכן שיבדקו במס-הכנסה ושיראו מה ההכנסה שלי. שיילכו לטאבו ושיראו מה הרכוש שלי. שיבואו לבנק שלי ושיראו כמה כסף יש לעזר ויצמן. כל הכסף שלי מונח בבנק כללי ובבנק הפועלים באור עקיבא. יש לי בית בקיסריה, פרדס של 18.5 דונם בגנות, שותפות בעסקים וזהו זה".

חמש שנים אחר-כך, ב-89', איים עליו ראש הממשלה דאז, יצחק שמיר, כי יסלק אותו ממנה, בגלל מגעים אסורים עם אש"ף.

פרשת סרוסי עולה לאוויר

ב-92' פרש ויצמן מהכנסת ומהפוליטיקה, ושנה אחר-כך, ב-93' הוא נבחר לנשיא המדינה. שנה לאחר מינויו לתקופת כהונה שנייה פרצה פרשת סרוסי לאוויר המדינה. הסתבר, שבמשך שנים קיבל ויצמן סכומי כסף, או הלוואות כספיות ללא החזר, מאיש עסקים והון יהודי, שאינו חי בישראל, אדוארד סרוסי, עוד חבר של ויצמן.

ויצמן נלחם את המלחמה האחרונה על שמו. האיש שעבר את רוב שנות חייו בהצלחות מתמשכות בביטחון ובפוליטיקה, היה צריך בזיקנתו להצדיק, להצטדק, לנמק, לתרץ ולהסביר פעילות כספית שלו. המשטרה חקרה, הפרקליטות הגישה דו"ח ציבורי חריף, וויצמן נאלץ לפרוש. "פרשה לא נעימה" הוא קרא לזה, האשים את הקינאה בו בהכפשת שמו, וחזר לקיסריה. שם הלך אתמול לעולמו. *

עוד כתבות

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?