גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

זכיינות: המסלול המהיר אל הכסף - או הימור?

אילן שנהב מקפה אילן'ס, חושב ששיטת הזכיינות לא הולמת את האופי הישראלי הדעתן, וכל סניפיו הם ב'בעלות'. דיויד קליין מקפה ג'ו, תומך בזכיינות, כי יש גבול עד כמה אפשר להיות נוכח בסניפים. והיועץ איתן מאירי קובע: זה כמו נישואין, צריך לדעת להסתדר עם זה

זכיינות - כן או לא? בשאלה זו מתחבטים לא מעט בעלי עסקים קטנים עם מותג מצליח שבאמצעותו הם שואפים לפרוץ קדימה. בשאלה מתחבט גם הצד שמנגד: יזמים המבקשים לרכוש זיכיון למותג מצליח בשוק ונדרשים לשלם תמורתו עמלות גבוהות.

חסידי השיטה סבורים, שזכיינות היא דרך אולטימטיבית למי שמעוניין להרחיב עסק, אבל חסרים לו משאבים כספיים וניהוליים. הם רואים בזכיינות נוסחה מנצחת ומהירה להפיכת עסק קטן לעסק/רשת גדול/ה (להלן מזכים), ומנגד, הזדמנות טובה לעצמאים (להלן זכיינים), שרוצים להשתייך לרשת בעלת מוניטין.

מתנגדי השיטה טוענים שזכיינות היא סוג של הימור שלא כדאי לקחת, ומנמקים זאת באיבוד שליטה על המוצר/שירות שלך.

אחד המתנגדים לזכיינות הוא אילן שנהב, שותף עם אמיר גרינברג, ברשת בתי הקפה אילן'ס. לדברי שנהב, "האיכות יותר חשובה לנו מהכמות. זכיינות אולי תביא אותנו במהירות ליותר סניפים, אבל בדרך נאבד את האיכות שמייחדת אותנו".

אילן'ס הוקמה לפני כעשור. כיום הרשת מונה 11 סניפים בבעלות פרטית. לדברי שנהב, הוא מקבל כעשר פניות ביום למכירת זיכיון. "כל יום באים אנשים ואומרים לי 'יש לי מקום טוב להקים בית-קפה אילן'ס. אולי תמכור לי זיכיון'. הם גם מתעניינים כמה זה יעלה להם". שנהב דוחה את ההצעות.

* מדוע בעצם?

"אני לא מאמין בזכיינות לטווח ארוך. המאפיינים של הישראלי, שאני פגשתי, הם של אדם יצירתי ועצמאי, שרוצה להתבטא בעסק שלו, להחליט ולהשפיע. תכונות אלו מנוגדות לזכיין האמריקני הטיפוסי, שקונה זכיינות כי אין לו יכולת להשפיע. כאן בארץ, קודם קונים זכיינות כי רוצים את השיטה, את ספר הנהלים ואת הסיסטמה, אבל מאוחר יותר, כפי שאני מבין את האופי הישראלי, הזכיין ירצה להביע את עצמו. אז מתחילה התנגשות אינטרסים בין רצונות הזכיין והמזכה. כאשר יש ניגוד אינטרסים, דין הזכיינות נגזר. לכן אני נגד זכיינות".

* זכיינות לבית-קפה יכולה להיות דרך לעשות כסף מהיר?

"בטווח הקצר אפשר לעשות הרבה כסף בטווח הארוך, אם הזכיינים לא מרוצים, וזה קורה הרבה פעמים, כולם יפסידו, ובגדול".

"בעלות עדיפה על זכיינות"

גם איציק אורן, הבעלים של רשת המוצרים לתינוקות 'שילב', סבור שבעלות פרטית עדיפה על זכיינות. בעבר, התפתה אורן לזכיינות. "כדי להתרחב הייתי צריך כסף ויכולות ניהול רשת, שלא היו לי בתחילת הדרך. זכיינות פתרה את הבעיה". מחזור פעילות שילב הסתכם אשתקד בכ-330 מיליון שקל.

שילב היתה חנות משפחתית קטנה, שהוקמה לפני 30 שנה במרתף ברחוב אבן-גבירול בת"א. כעבור 15 שנה כשהיתה כבר רשת המונה 25 סניפים, מתוכם 22 בזכיינות, קיבל אורן החלטה אסטרטגית לשנות כיוון. "אחרי שצברתי יכולות כלכליות, ניהוליות ותפעוליות, החלטתי לפתח את הרשת בבעלות ולא בזכיינות".

* מדוע חזרת בך?

"אמנם הצלחנו לנהל רשת ולהגיע לתוצאות אדירות, אבל מצאתי את עצמי משקיע המון משאבים ואנרגיה, הרבה מעבר למה שצריך להשקיע ברשת בבעלות. לכן, החלטתי להפסיק לעבוד בזכיינות. כיום, שילב מונה 36 סניפים, מתוכם 12 עדיין בזיכיון".

* האם בכוונתך לצמצם עוד את מספר החנויות שנותרו בזכיינות?

"לא, אבל סניפים חדשים הם בבעלות".

* האם 'שקט ניהולי' ברשת בבעלות שונה מאשר ברשת בזכיינות?

"בהחלט. ברשת בבעלות אתה יכול להשקיע ולהתמקד יותר בניהול מאשר ברשת בזכיינות שבה אתה עסוק בלשכנע את הזכיין. היו זכיינים ששלחתי הביתה, כי היה להם קשה להפנים את הערכים שלנו. השקענו מאות אלפי דולרים במשך השנים בהדרכה ובהכוונת זכיינים. זכיינות דורשת מנהיגות ומשמעת, ולא לכל אחד יש את זה. זכיינות דורשת מהזכיין ללכת עד הסוף עם הרשת. אבל זכיינים מרגישים, באופן טבעי, עצמאים, וצריך להסביר להם 'למה ומדוע' על כל דבר. זה דורש אנרגיות וגם גורם לאיבוד זמן. מה גם שלא כל זכיין מוכן לעשות את מה שאתה חושב לנכון. זה יוצר קשיים ויש צורך לאזן בין הצרכים שלנו כחברה לצרכים של הזכיינים בטווח המיידי".

* אז מהם בכל-זאת, היתרונות בזכיינות?

"היתרונות הם שזכיינים מזהים בעיות מהר יותר, ונותנים סוג של יציבות לרשת בתקופות קשות לעומת רשת בבעלות. זכיינים פותרים גם בעיות של מרחק גיאוגרפי".

"בעלות מקצצת ידיים"

דייויד קליין, מייסד קפה ג'ו, חושב ההיפך. לפני שמונה שנים הוא הקים, ביחד עם דב גולדפרב, את קפה ג'ו הפינתי ברחוב החשמונאים בתל-אביב, שהפך לרשת המונה 15 סניפים ושישה נוספים בהקמה. כולם, למעט סניף חשמונאים, בזכיינות. היקף המכירות שלה הסתכם אשתקד בכ-50 מיליון שקל.

ההחלטה להתרחב בזכיינות נבעה מפניות רבות שקיבל, ולא מגיבוש תוכנית עסקית. "רשת בבעלות פרטית מקצצת לך את הידיים", אומר קליין, "יש גבול כמה אפשר להיות נוכח בסניפים של רשת בבעלותך. עסק, שהבעלים לא נמצא בו לפחות פעם ביום, זה בעייתי. במיוחד כאשר מדובר בעסק שעובד במזומנים, כמו בית-קפה. גונבים אותך בלי בעיות".

* האם אתה מסכים לטענה שבזכיינות יש ויתור על איכות המוצר שלך?

"זה פשוט לא נכון. רמות הקפה והשירות שלנו גבוהות".

* הסטטיסטיקה מראה, שעסקי זכיינות שורדים כשלוש שנים. ראה מקרה נרגילה.

"הכול עניין של ניהול ושמירה על אינטרסים משותפים עם הזכיינים. אם אני אגיע למצב שלא יהיה אכפת לי, הרשת תקרוס כמו שקרה לנרגילה. אבל הדברים נכונים בבסיסם גם לרשת בבעלות. סטארבקס הייתה רשת בבעלות, וגם היא קרסה".

* האם הזכיינים הם שותפים מלאים?

"זכיינים שותפים לכל התהליך. אני רוצה שזכיין יפתח את הדלת וירגיש שהעסק שלו. אם השותפות היא בלי אינטרסים הדדיים, הזכיינות לא תצליח".

* איך אתה מגייס זכיין?

"על-פי מצבו הכספי, אבל בעיקר על-פי תחושת בטן. הייתה פעם שטעיתי בבחירת הזכיין. כשהתנהגותו איימה על המוניטין של הרשת, הודעתי לו או שהוא מוכר את העסק או שאני סוגר אותו. הוא עזב".

* האם זכיינות אומרת גם כסף קל ומהיר?

"אם הניהול נכון, אז זה כסף טוב. את הרווחים אני עושה ממכירת קפה לזכיינים ומעמלה של 5% שאני גובה ממחזור המכירות החודשי שלהם. בנוסף, הזכיין משלם לנו דמי-כניסה של 50 אלף שקל".

זכיינות היא כמו נישואין

אם לשפוט את דבריו של איתן מאירי, יועץ עסקי לזכיינים ולמזכים ומנכ"ל חברת ניהול-אפקטיבי, לא ניתן לקבוע אם זכיינות היא דבר טוב או רע. "השאלה שצריך לשאול היא, האם מזכים וזכיינים עושים שימוש הוגן ונכון במה שהם נותנים ומקבלים", מסביר מאירי. "זכיינות היא סוג של נישואין וכמו בנישואין, צריך לדעת להסתדר זה עם זה".

כך או כך, נראה כי שיטת הזכיינות, המיושמת בארץ בעיקר בענפי מזון והלבשה, תופסת תאוצה. על-פי נתוני המרכז לקידום זכיינות, בישראל פועלות כ-250 רשתות בכ-37 תחומים שונים בשיטת הזכיינות.

לדברי מאירי, הזכיינות אמנם תופסת תאוצה, אבל היא עדיין בוסר. נתוני המרכז לקידום זכיינות, המחזקים טענה זו, מדברים על כ-250 רשתות הפועלות בארץ בזכיינות, לעומת כ-320 אלף בארה"ב הפועלות ב-75 תחומים שונים, ומהוות 50% מהעסקים הקמעונאיים שם. "בארה"ב, על כל דולר שאמריקני מוציא, 40% מהם הוא מוציא בעסקי זכיינות", אומר מאירי.

המועצה הישראלית לזכיינות (מיסודו של המרכז לקידום זכיינות ומט"י ירושלים) קיימה היום (ב') כנס לגיבוש קוד אתי בתחום הזכיינות. כלומר, גיבוש מסמך הבנות הקובע מה מותר ומה אסור ביחסים שבין מזכים וזכיינים. "ההחלטה לגבש קוד אתי התקבלה במועצה בעקבות חשש לפגיעה אפשרית במוניטין של הזכיינות בארץ על רקע העדר חוק המסדיר את הנושא", אומר מנכ"ל מט"י ירושלים, אורי שרף.

לדבריו, תאוצת הזכיינות מעוררת גם דאגה מסוימת. "קיים חשש מרשתות מזכות צעירות, וחסרות יכולת כלכלית ותפעולית, העלולות להכשיל את הענף ולפגוע בשמו הטוב. לכן יש לפעול במהירות, כדי לקבוע קוד למדידת האמינות והרצינות של הרשתות המזכות. יישום קוד אתי יבטיח התנהלות עסקית הוגנת, מקצועית ומקובלת בתחום".

עוד כתבות

לן בלווטניק ואסף רפפורט / צילום: טים בישופ, עומר הכהן

האי הקריבי וההערכות שהתבדו: פרטים חדשים על המו"מ בין אסף רפפורט ולן בלווטניק

העיתון הבריטי פייננשל טיימס חשף כי אסף רפפורט נפגש עם בעלי רשת 13 לן בלווטניק מספר פעמים במטרה לנסות ולקדם את הצעת הרכישה שהוביל ● המחלוקת הייתה סביב הצורך בהזרמת כספים מידיית, דבר שהוביל לבסוף לבחירה בהצעה של פטריק דרהי

מימין: רועי זיסאפל, שבתאי אדלרסברג, דורון בלשר / צילום: יח''צ, תמר מצפי, ניר סלקמן

הישראלית שנכנסה לרשימת המניות המומלצות של אופנהיימר

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט בסוף השבוע ● רדוור קפצה לאחר שהחברה הודיעה על תוכנית לרכישה עצמית של מניות ● לאחר שמנייתה הגיעה לשיא לפני כשבועיים, על רקע ההאצה בביקוש לחשמל לתשתיות AI - אורמת נכנסה לרשימת המניות הישראליות המומלצות של אופנהיימר ● ואודיוקודס נסחרת סביב רמות שפל של שנתיים

בודקים את המיתוס. משולש ברמודה / צילום: Shutterstock

לא עב"מים: זה ההסבר לתופעת משולש ברמודה

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: איך יכול להיות שבברמודה נרשמו כל־כך הרבה תאונות? למדע יש תשובות טובות

בנייה בישראל / צילום: Shutterstock

משבר הביצוע: לפחות שבע חברות נקלעו לאחרונה לקשיים

לפחות שבע חברות הפועלות בענף ביצוע הפרויקטים הגישו לאחרונה בקשה להקפאת הליכים או לעיכוב הליכים, בשל היקף חוב כולל של 850 מיליון שקל ויותר ● משבר כוח־האדם נפתר לכאורה, אבל גלי ההדף של המחסור, כך נראה, מגיעים עכשיו

אלי גליקמן, נשיא ומנכ''ל צים / צילום: don-monteaux-photography

בדרך לעסקת ענק בצים: אלה הזוכות במכרז

הפג לויד הגרמנית חברה לקרן פימי, והשתיים הגישו את ההצעה שזכתה במכרז ● ההצעה של הפג לויד נחשפה לראשונה בגלובס ● העסקה הייחודית תפצל את הפעילות של חברת הספנות לישראלית וזרה ● לחברה הגרמנית יש בעלים מקטאר וערב הסעודית ● צים תימחק מהמסחר בניו יורק באמצעות מיזוג משולש הופכי ● עובדי צים הופתעו מהעסקה ועשויים לפתוח בצעדי מחאה

שדרות. נהנית ממעמד גבוה יחסית לשכנותיה / צילום: Shutterstock

איך חצי קילומטר של שרירותיות תקציבית חרץ את גורלן של שלוש ערי פיתוח

דוח מבקר המדינה חושף כיצד המימון הממשלתי העודף הפך למנוף הכלכלי שהזניק את שדרות לשיא של 81% זכאות לבגרות, בעוד נתיבות ואופקים נותרו מאחור ● כעת, כשהמדינה נערכת לשיקום הדרום, מזהירים המומחים: ללא מודל חדש, תוכניות "חבל התקומה" עלולות להעמיק את העוול

Ring Air של חברת Ultrahuman / צילום: באג

הגאדג'ט שרוצה להחליף את השעונים החכמים

חברת Ultrahuman נכנסת לישראל עם הטבעת החכמה Ring Air, שמנטרת את הבריאות ואת השינה ● העיצוב מאסיבי, הסוללה מספיקה לחמישה ימים, והמחיר יחסית גבוה - כמעט כמו שעון חכם, שמציע הרבה יותר

מטוס קרב עם מערכת SPICE של רפאל / צילום: רפאל

נחשף: ישראל מוכרת להודו נשק ב-8.6 מיליארד דולר

ניו דלהי מרחיבה את שיתוף הפעולה הצבאי עם ישראל בעסקת ענק הכוללת חימושים מדויקים, טילים לטווח ארוך ומערכות תקיפה אוטונומיות ● הודו מבססת את מעמדה כלקוחה הביטחונית המרכזית של התעשיות הישראליות וזאת על רקע המרוץ האזורי

הדמיית שלט חוצות שיעלה השבוע במחלף ההלכה / הדמיה: אנשי העיר

החברה שמגרילה דירה במתנה (כדי למכור עוד דירות)

חברת ההתחדשות העירונית "אנשי העיר" מציעה לרוכשי דירות שלה במרכז ת"א להשתתף בהגרלת דירת 2 חדרים סמוך לכיכר המדינה ● המנכ"ל רון חן: "יש עודף של פרויקטים ושוק רווי. החלטנו לבוא עם רעיון יצירתי שיזעזע את התחום" ● וגם: בשופרסל בוחרים פרזנטורית אחרי כמעט שנתיים של קמפיינים רזים ● אירועים ומינויים

חלב של טרה / צילום: גלובס

רשות התחרות תקנוס בכ-18 מיליון שקל את החברה המרכזית למשקאות

העיצומים פורסמו להערות הציבור לקראת ביצועם, והם יוטלו בגין הפרות שקשורות בין היתר להתערבות בקביעת מחירי המדף של מוצרי טרה, שנמצאים בשליטת החברה, וכן בשל חשד להתערבות במיקום המוצרים על המדפים ברשתות השיווק

אלכסיי נבלני / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

אירופה מאשימה את רוסיה: נבלני נרצח על ידי רעל צפרדעים

אירופה מאשימה את רוסיה בהרעלת מנהיג האופוזיציה אלכסיי נבלני לאחר שבגופו נמצא הרעלן הנדיר אפיבטידין, שמקורו בצפרדעים ארסיות מאקוודור ● בריטניה טוענת שרק למוסקבה הייתה יכולת להשתמש ברעלן ותפנה לארגון לאיסור נשק כימי בהאשמה נגד הפרת האמנה ● הקרמלין טרם הגיב

זוהרן ממדאני / צילום: Reuters, Derek French

עיריית ניו יורק "זרקה" חברת רחפנים שעובדת עם ישראל

עיריית ניו יורק החליטה שלא לחדש את חוזה השכירות של חברת הרחפנים Easy Aerial במבנה שבבעלותה ● לפי ה"ניו יורק פוסט", החברה סיפקה אמצעים לישראל לפעילות באזור גבול רצועת עזה ● דוברת המתחם הכחישה ואמרה כי אי־חידוש הסכם השכירות נבע "מסיבות עסקיות"

ויקטור וקרט, מנכ''ל לאומי פרטנרס / צילום: הגר בדר

ההשקעה החדשה של לאומי פרטנרס

לאומי פרטנרס ממשיכה בגל ההשקעות: רוכשת 17% מחברת הנדל"ן אבני דרך לפי שווי של 460 מיליון שקל אחרי הכסף

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

"אנשים מחכים לירידת מחיר נוספת": בכמה נמכרה דירת 5 חדרים בצפת?

דירת 5 חדרים בצפת, בשטח של 120 מ"ר עם מרפסת בשטח של כ־20 מ"ר, נמכרה תמורת 1.96 מיליון שקל ● המוכרים הם משפחה חרדית שגרה בדירה, והקונים הם משפחה חרדית מהאזור ● "אנשים חושבים שהמחירים עוד לא הגיעו לתחתית. הם ראו שהמחירים ירדו, והם מחכים לירידה נוספת" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

למה כל כך קשה להיפרד ממטפלים / איור: Shutterstock

למה כל־כך קשה להיפרד מפסיכולוגים

כמה שנים משכתם טיפול שלא התאים לכם רק כי לא היה לכם נעים לסיים? ● מחקרים חדשים שופכים אור על הסיבות שמסבכות פרידה ממטפלים, וגם על הדרך להגיע לסוף טוב ● כך זה נראה משני צדי הכורסה

כריכת הספר ''אף פעם''. בעיגול: נורית זרחי / צילום: תמר מצפי

הקומיקס החדש של נורית זרחי מתפרץ לנושא הנפיץ ביותר שספרי ילדים מדלגים מעליו

ממלכת הילדים של נורית זרחי אף פעם לא פחדה לארח היבדלות ואפילו אכזריות אנושית ● הפעם, בעשור התשיעי לחייה, סופרת הילדים מפציעה עם קומיקס על המוות, הכתוב בהומור שירכך את לבם של קוראים צעירים ומבוגרים כאחד

שטח פתוח סמוך לרהט. בעיגול: שרת התחבורה מירי רגב / צילום: צילומים: בר - אל, עמית שאבי - ידיעות אחרונות

הממשלה אישרה הקמת שני שדות תעופה במקביל. מה יעלה בגורל צקלג?

הממשלה אישרה לקדם במקביל הקמת שני שדות תעופה - בצקלג שבנגב וברמת דוד ● ההחלטה התקבלה בניגוד לעמדת שרת התחבורה רגב, שטענה כי במצב הנוכחי צקלג עשויה להישאר מאחור ● ראשת המועצה האזורית עמק יזרעאל תקפה: "זו בכייה לדורות. הממשלה מוליכה שולל את תושבי הנגב"

כסף מזומן / אילוסטרציה: דוברות המשטרה

רשות המסים חושדת שמיליארדי שקלים לא דווחו בניכיון צ'קים; רוטמן: "החוק נכשל"

ועדת החוקה דנה בהצעה להגביל את ניכיון הצ'קים ל-15 אלף שקל בין אנשים פרטיים ול-6,000 שקל בין עסקים ● רשות המסים זיהתה פער של 8 מיליארד שקל בין היקף עסקאות הניכיון שעליהן דיווחו הגופים הפיננסיים לבין היקף הדיווח למע"מ

ניר גלבוע / צילום: ערן בן ברוך

הצלף שהקים צבא למלך נפאל עומד בראש חברת שמירה שמגלגלת מיליארד שקל בשנה

"בהתחלה אבא ואני עבדנו בעצמנו​. הוא התעקש שנשמור חצי-חצי בלילות, אבל הפריע לי שהוא יוצא לשמור. התווכחנו לא מעט על העסק. אחרי שלוש שנים הוא קיבל התקף לב ומת. החלטתי להמשיך כדי להנציח" ● שיחה קצרה עם ניר גלבוע, מייסד ומנכ"ל קבוצת האבטחה צוות 3

משרדי וואוי ישראל / צילום: איל יצהר

החברה הסינית שסוגרת את חטיבת הענן בישראל - 60 איש יפוטרו

חברת Huawei, שפועלת בארץ באמצעות מרכז הפיתוח טוגה נטוורקס, מודיעה על סגירת פעילות הענן ופיטורי כ־60 עובדים, זאת לאחר שבסוף 2023 סגרה גם את פעילות האחסון וצמצמה עשרות משרות בעקבות המלחמה