גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

זכיינות: המסלול המהיר אל הכסף - או הימור?

אילן שנהב מקפה אילן'ס, חושב ששיטת הזכיינות לא הולמת את האופי הישראלי הדעתן, וכל סניפיו הם ב'בעלות'. דיויד קליין מקפה ג'ו, תומך בזכיינות, כי יש גבול עד כמה אפשר להיות נוכח בסניפים. והיועץ איתן מאירי קובע: זה כמו נישואין, צריך לדעת להסתדר עם זה

זכיינות - כן או לא? בשאלה זו מתחבטים לא מעט בעלי עסקים קטנים עם מותג מצליח שבאמצעותו הם שואפים לפרוץ קדימה. בשאלה מתחבט גם הצד שמנגד: יזמים המבקשים לרכוש זיכיון למותג מצליח בשוק ונדרשים לשלם תמורתו עמלות גבוהות.

חסידי השיטה סבורים, שזכיינות היא דרך אולטימטיבית למי שמעוניין להרחיב עסק, אבל חסרים לו משאבים כספיים וניהוליים. הם רואים בזכיינות נוסחה מנצחת ומהירה להפיכת עסק קטן לעסק/רשת גדול/ה (להלן מזכים), ומנגד, הזדמנות טובה לעצמאים (להלן זכיינים), שרוצים להשתייך לרשת בעלת מוניטין.

מתנגדי השיטה טוענים שזכיינות היא סוג של הימור שלא כדאי לקחת, ומנמקים זאת באיבוד שליטה על המוצר/שירות שלך.

אחד המתנגדים לזכיינות הוא אילן שנהב, שותף עם אמיר גרינברג, ברשת בתי הקפה אילן'ס. לדברי שנהב, "האיכות יותר חשובה לנו מהכמות. זכיינות אולי תביא אותנו במהירות ליותר סניפים, אבל בדרך נאבד את האיכות שמייחדת אותנו".

אילן'ס הוקמה לפני כעשור. כיום הרשת מונה 11 סניפים בבעלות פרטית. לדברי שנהב, הוא מקבל כעשר פניות ביום למכירת זיכיון. "כל יום באים אנשים ואומרים לי 'יש לי מקום טוב להקים בית-קפה אילן'ס. אולי תמכור לי זיכיון'. הם גם מתעניינים כמה זה יעלה להם". שנהב דוחה את ההצעות.

* מדוע בעצם?

"אני לא מאמין בזכיינות לטווח ארוך. המאפיינים של הישראלי, שאני פגשתי, הם של אדם יצירתי ועצמאי, שרוצה להתבטא בעסק שלו, להחליט ולהשפיע. תכונות אלו מנוגדות לזכיין האמריקני הטיפוסי, שקונה זכיינות כי אין לו יכולת להשפיע. כאן בארץ, קודם קונים זכיינות כי רוצים את השיטה, את ספר הנהלים ואת הסיסטמה, אבל מאוחר יותר, כפי שאני מבין את האופי הישראלי, הזכיין ירצה להביע את עצמו. אז מתחילה התנגשות אינטרסים בין רצונות הזכיין והמזכה. כאשר יש ניגוד אינטרסים, דין הזכיינות נגזר. לכן אני נגד זכיינות".

* זכיינות לבית-קפה יכולה להיות דרך לעשות כסף מהיר?

"בטווח הקצר אפשר לעשות הרבה כסף בטווח הארוך, אם הזכיינים לא מרוצים, וזה קורה הרבה פעמים, כולם יפסידו, ובגדול".

"בעלות עדיפה על זכיינות"

גם איציק אורן, הבעלים של רשת המוצרים לתינוקות 'שילב', סבור שבעלות פרטית עדיפה על זכיינות. בעבר, התפתה אורן לזכיינות. "כדי להתרחב הייתי צריך כסף ויכולות ניהול רשת, שלא היו לי בתחילת הדרך. זכיינות פתרה את הבעיה". מחזור פעילות שילב הסתכם אשתקד בכ-330 מיליון שקל.

שילב היתה חנות משפחתית קטנה, שהוקמה לפני 30 שנה במרתף ברחוב אבן-גבירול בת"א. כעבור 15 שנה כשהיתה כבר רשת המונה 25 סניפים, מתוכם 22 בזכיינות, קיבל אורן החלטה אסטרטגית לשנות כיוון. "אחרי שצברתי יכולות כלכליות, ניהוליות ותפעוליות, החלטתי לפתח את הרשת בבעלות ולא בזכיינות".

* מדוע חזרת בך?

"אמנם הצלחנו לנהל רשת ולהגיע לתוצאות אדירות, אבל מצאתי את עצמי משקיע המון משאבים ואנרגיה, הרבה מעבר למה שצריך להשקיע ברשת בבעלות. לכן, החלטתי להפסיק לעבוד בזכיינות. כיום, שילב מונה 36 סניפים, מתוכם 12 עדיין בזיכיון".

* האם בכוונתך לצמצם עוד את מספר החנויות שנותרו בזכיינות?

"לא, אבל סניפים חדשים הם בבעלות".

* האם 'שקט ניהולי' ברשת בבעלות שונה מאשר ברשת בזכיינות?

"בהחלט. ברשת בבעלות אתה יכול להשקיע ולהתמקד יותר בניהול מאשר ברשת בזכיינות שבה אתה עסוק בלשכנע את הזכיין. היו זכיינים ששלחתי הביתה, כי היה להם קשה להפנים את הערכים שלנו. השקענו מאות אלפי דולרים במשך השנים בהדרכה ובהכוונת זכיינים. זכיינות דורשת מנהיגות ומשמעת, ולא לכל אחד יש את זה. זכיינות דורשת מהזכיין ללכת עד הסוף עם הרשת. אבל זכיינים מרגישים, באופן טבעי, עצמאים, וצריך להסביר להם 'למה ומדוע' על כל דבר. זה דורש אנרגיות וגם גורם לאיבוד זמן. מה גם שלא כל זכיין מוכן לעשות את מה שאתה חושב לנכון. זה יוצר קשיים ויש צורך לאזן בין הצרכים שלנו כחברה לצרכים של הזכיינים בטווח המיידי".

* אז מהם בכל-זאת, היתרונות בזכיינות?

"היתרונות הם שזכיינים מזהים בעיות מהר יותר, ונותנים סוג של יציבות לרשת בתקופות קשות לעומת רשת בבעלות. זכיינים פותרים גם בעיות של מרחק גיאוגרפי".

"בעלות מקצצת ידיים"

דייויד קליין, מייסד קפה ג'ו, חושב ההיפך. לפני שמונה שנים הוא הקים, ביחד עם דב גולדפרב, את קפה ג'ו הפינתי ברחוב החשמונאים בתל-אביב, שהפך לרשת המונה 15 סניפים ושישה נוספים בהקמה. כולם, למעט סניף חשמונאים, בזכיינות. היקף המכירות שלה הסתכם אשתקד בכ-50 מיליון שקל.

ההחלטה להתרחב בזכיינות נבעה מפניות רבות שקיבל, ולא מגיבוש תוכנית עסקית. "רשת בבעלות פרטית מקצצת לך את הידיים", אומר קליין, "יש גבול כמה אפשר להיות נוכח בסניפים של רשת בבעלותך. עסק, שהבעלים לא נמצא בו לפחות פעם ביום, זה בעייתי. במיוחד כאשר מדובר בעסק שעובד במזומנים, כמו בית-קפה. גונבים אותך בלי בעיות".

* האם אתה מסכים לטענה שבזכיינות יש ויתור על איכות המוצר שלך?

"זה פשוט לא נכון. רמות הקפה והשירות שלנו גבוהות".

* הסטטיסטיקה מראה, שעסקי זכיינות שורדים כשלוש שנים. ראה מקרה נרגילה.

"הכול עניין של ניהול ושמירה על אינטרסים משותפים עם הזכיינים. אם אני אגיע למצב שלא יהיה אכפת לי, הרשת תקרוס כמו שקרה לנרגילה. אבל הדברים נכונים בבסיסם גם לרשת בבעלות. סטארבקס הייתה רשת בבעלות, וגם היא קרסה".

* האם הזכיינים הם שותפים מלאים?

"זכיינים שותפים לכל התהליך. אני רוצה שזכיין יפתח את הדלת וירגיש שהעסק שלו. אם השותפות היא בלי אינטרסים הדדיים, הזכיינות לא תצליח".

* איך אתה מגייס זכיין?

"על-פי מצבו הכספי, אבל בעיקר על-פי תחושת בטן. הייתה פעם שטעיתי בבחירת הזכיין. כשהתנהגותו איימה על המוניטין של הרשת, הודעתי לו או שהוא מוכר את העסק או שאני סוגר אותו. הוא עזב".

* האם זכיינות אומרת גם כסף קל ומהיר?

"אם הניהול נכון, אז זה כסף טוב. את הרווחים אני עושה ממכירת קפה לזכיינים ומעמלה של 5% שאני גובה ממחזור המכירות החודשי שלהם. בנוסף, הזכיין משלם לנו דמי-כניסה של 50 אלף שקל".

זכיינות היא כמו נישואין

אם לשפוט את דבריו של איתן מאירי, יועץ עסקי לזכיינים ולמזכים ומנכ"ל חברת ניהול-אפקטיבי, לא ניתן לקבוע אם זכיינות היא דבר טוב או רע. "השאלה שצריך לשאול היא, האם מזכים וזכיינים עושים שימוש הוגן ונכון במה שהם נותנים ומקבלים", מסביר מאירי. "זכיינות היא סוג של נישואין וכמו בנישואין, צריך לדעת להסתדר זה עם זה".

כך או כך, נראה כי שיטת הזכיינות, המיושמת בארץ בעיקר בענפי מזון והלבשה, תופסת תאוצה. על-פי נתוני המרכז לקידום זכיינות, בישראל פועלות כ-250 רשתות בכ-37 תחומים שונים בשיטת הזכיינות.

לדברי מאירי, הזכיינות אמנם תופסת תאוצה, אבל היא עדיין בוסר. נתוני המרכז לקידום זכיינות, המחזקים טענה זו, מדברים על כ-250 רשתות הפועלות בארץ בזכיינות, לעומת כ-320 אלף בארה"ב הפועלות ב-75 תחומים שונים, ומהוות 50% מהעסקים הקמעונאיים שם. "בארה"ב, על כל דולר שאמריקני מוציא, 40% מהם הוא מוציא בעסקי זכיינות", אומר מאירי.

המועצה הישראלית לזכיינות (מיסודו של המרכז לקידום זכיינות ומט"י ירושלים) קיימה היום (ב') כנס לגיבוש קוד אתי בתחום הזכיינות. כלומר, גיבוש מסמך הבנות הקובע מה מותר ומה אסור ביחסים שבין מזכים וזכיינים. "ההחלטה לגבש קוד אתי התקבלה במועצה בעקבות חשש לפגיעה אפשרית במוניטין של הזכיינות בארץ על רקע העדר חוק המסדיר את הנושא", אומר מנכ"ל מט"י ירושלים, אורי שרף.

לדבריו, תאוצת הזכיינות מעוררת גם דאגה מסוימת. "קיים חשש מרשתות מזכות צעירות, וחסרות יכולת כלכלית ותפעולית, העלולות להכשיל את הענף ולפגוע בשמו הטוב. לכן יש לפעול במהירות, כדי לקבוע קוד למדידת האמינות והרצינות של הרשתות המזכות. יישום קוד אתי יבטיח התנהלות עסקית הוגנת, מקצועית ומקובלת בתחום".

עוד כתבות

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים