גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מלחמת שלג

קצת יותר מ-100 קילומטר מצפון למטולה נבנה מיזם התיירות היקר במזרח התיכון, בהשקעה של 1.4 מיליארד דולר. אתר סאנין הוא מתחם סקי עצום ומשוכלל שתופס אחוז שלם משטחה של לבנון. מריסה רוסו נשלחה לשכנה הלבנונית ושוחחה עם היזמים הנרגשים עוד סיבה טובה לעשות שלום. מיוחד ל"פירמה"

הר סאנין, מקום מושבם של הקונסולים הרומים שתרו אחר מנוחה ותענוגות, עומד להשיב עטרה ליושנה בזכות פרויקט סקי יוצא דופן במונחים אזוריים. 1.4 מיליארד דולר - מן הסתם הסכום הגדול ביותר שהושקע באתר תיירות יחיד במזרח התיכון - יישפכו בהקמתו של פרויקט התיירות האקולוגית, שיכונה "פסגת סאנין" או "סאנין זניט".

במרחק כמה שעות נסיעה ממרכז הארץ כבר החלו יזמים לבנונים בעבודות ההקמה של הפרויקט היוקרתי הממוקם בהר סאנין, מערבית לבקעה, ממש באמצע הדרך בין אירופה למפרץ הפרסי, עם נופים המשקיפים לים התיכון. היזמים טוענים שביום בהיר אפשר לראות מההר הגבוה את קפריסין. אבו ואיל, דובר הפרויקט, מתאר את המיזם כ"בריאה של עולם שלם מכלום. זה כמו שארם א-שייח, אבל משהו חדש".

פרויקט פסגת סאנין ישתרע על שטח של 82 מיליון מ"ר. לשם השוואה, שטח הגדול פי ארבעה משטחה של ביירות. הוא נבנה בגובה של כמעט 3,500 מטר וכבר זכה לכינוי "התכשיט של לבנון". במקום מתוכננים מגוון סוגי ספורט חורף - סקי, סנואובורד, צניחה ושופינג, וכן פעילויות ספורט לאביב ולקיץ - טיפוס הרים, רכיבה על אופניים, רכיבה על סוסים וגולף.

סין העממית ז'אן אבו ראשד, בעל המניות העיקרי באל-סלאם הולדינגס, החברה האחראית על פיתוח הפרויקט, הגיע למקום במקרה כשהיה בסוף שבוע באזור. במהלך אותה שהייה סיפר לו חבר שרוב האזור נמצא בבעלות פרטית, ואם מישהו רוצה הוא יכול לקנות את השטח.

ראשד, הבעלים והמפעיל של G.F.I.C מביירות, בנקאי השקעות במקצועו שהשקיע בקרנות ערביות במזרח אסיה ובילה שנים רבות בעבודה בחו"ל, רואה את עצמו כממשיכו של בנג'מין "באגסי" סיגל שזיהה את הפוטנציאל של המדבר של נבדה והקים את לאס וגאס. ראשד חוזה שהר סאנין הבודד והשומם כמעט לגמרי יכול להיות מכרה זהב.

בעקבות חששו מעלייה במחירי הקרקע אם הציבור ישמע על הפרויקט, החל ראש ברכישה חשאית של השטחים בהר לפני כמעט שנתיים, ונדרש לשכנע לא פחות מ-800 בעלי קרקע למכור את הנכס שבבעלותם.

הפרויקט מתפרש על חלקות קרקע שמשויכות לעיר באדניעל. אל-סאלם הולדינגס הוציאה, על פי הדיווחים, בין 70 סנט לדולר על כל מטר רבוע שקנתה. מנהלי הפרויקט העריכו ש"שלב 2" יהיה קשה יותר מאשר משיכת משקיעים לפרויקט. אבו ואיל: "בעזרת הפרויקט הזה סיפקנו לבעלי הקרקע הזדמנות עסקית המשתווה למידת ההתלהבות שלנו ולתיאבון להשקיע בלבנון".

משקיעים פוטנציאליים מהמפרץ, שכיסיהם מלאים בעקבות עליית מחירי הנפט, צפויים לרכוש כ-20 אחוז ממניות פסגת סאנין.

השם סאנין מקורו במילים "סין" - אלת הירח, ו"נין" - אור. יחד - "אור ירח". בחלקו הדרומי של סאנין אפשר למצוא שרידים של מקדש רומי שנבנה לכבודו של אל המלחמה מארס. למרות שעדיין מוקדם מדי להעריך כיצד תושפע התיירות בלבנון בעקבות חוסר היציבות לאחר רציחתו של רפיק אל-חרירי ונטישת הצבא הסורי, שאיכשהו הצליח לשמור על יציבות, הנתונים הסטטיסטיים של השנה האחרונה מראים שמספר התיירים שהגיעו ללבנון הרקיע לשחקים מאז אירועי ספטמבר 2001. ב-2004 ביקרו במדינה כ-1.3 מיליון תיירים. רבים מייחסים זאת לקשיים שחוו תיירים ממוצא ערבי בכל הקשור לקבלת ויזה לארצות הברית או ליעדים אחרים. ואכן, חלק ניכר מהתיירים באזור באים ממדינות המפרץ העשירות.

מטרוסקסואל מביירות משרדו של אמין אבו ואיל, דובר סנין זניט, ממוקם לא הרחק מכיכר המרטירים, מקום שמאות אלפי לבנונים התכנסו להפגנות נגד סוריה ובעדה, שבסופו של דבר סילקו את הקצינים הסורים המשופמים מהמדינה. אבו ואיל מגיע לפגישה ככוכב הוליוודי של שנות החמישים, עם שיער שחור פחם מוכתם מעט בתכשירי שיער.

כשהוא מלווה אותי אל אתר הבנייה שבהר הוא מבקש ממני להבין שכרגע אין בעצם מה לראות במקום. האדמה חפורה ושבורה, אבל היכלי השיש המפוארים עוד לא הזדקפו מן הקרקע. הוא מבקש ממני לאמץ את דמיוני הדל ולראות את מגרש המשחקים של המיליארדרים והשייח'ים קם לתחייה.

על אף דמיוני החלש, ביום הבהיר שבו הסתובבנו בשטח נראה שהדמיון הכי פרוע יכול לקום לתחייה בלבנון היפה. אבו ואיל: "בעקבות אירועי 11 בספטמבר הרבה הון חזר לאזור. אזרחים ממוצא ערבי אוהבים לעשות תיירות בלבנון. הסביבה והאקלים בלבנון מאפשרים לתייר לעשות סקי ולשחות בים באותו יום באותן תקופות של השנה. עם זאת, עד עכשיו לא היתה לבנון מסוגלת לספק בסיס הולם לקלוט את כל התיירים הערבים בעונות השיא. סאנין נהנה מ-100 ימים של שלג בשנה. המקום ימצב בקלות את לבנון כמקום הכי מוצלח להיות בו ב-50 השנים הבאות. כל המדינה תיהנה מכך".

מנחם ברוך, מנהל אתר החרמון בישראל (שבו שבע מעליות ישיבה לעומת כ-56 הצפויות בסאנין), לא שמע מעולם על הפרויקט הלבנוני, שאינו רחוק ממנו מרחק רב, ובכל זאת לא חושש לרגע שיהיו לאתר הלבנוני השפעות כלשהן על הצלחת החרמון: "אין לי שום דעה. זה נושא חדש, ששמעתי עליו לראשונה. אני שמח שהראש שלהם מופנה לפיתוח במקום שיהיה טרוד בדברים אחרים. זה טוב שהעם הלבנוני עסוק בתיירות".

בקיץ, בקיץ כמובן

- אבו ואיל, אתם מתחרים עם אתרי הסקי האחרים בלבנון או עם שאמוני וקרושאבל?

"איננו מתכוונים להתחרות בשום מועדון של שום מדינה. אנו יוצרים יעד תיירות חדש בלבנון. זוג זר יכול לבלות סוף שבוע של חופשה, בכל פרק זמן של השנה, והם ימצאו את כל סוגי המתקנים. זה יהיה יעד תיירותי שיפעל בכל עונות השנה, והוא יציע פעילויות המתאימות לכל אדם בארבעת עונות השנה". הטמפרטורות הנמוכות בלבנון, המגיעות בממוצע למקסימום 25 מעלות בחודשי הקיץ, יהיו הסיבה העיקרית למשיכת רבים מהמבקרים. אחרי הכול, אי אפשר לשחק גולף בדובאי בקיץ. אבו ואיל מוצא בגיוון העונות מקפצה לאתר: "איננו רוצים לשמש אתר חורף בלבד, כמו אתרים אחרים בלבנון, כי למרות שאותם אתרים עובדים מצוין במהלך החורף הם פשוט מתים בשאר חודשי השנה. זה לא רווחי. לכן אנחנו מתכוונים לגוון את הפעילויות שלנו ולאפשר גישה ל-50 סוגים של פעילות פנאי".

האתר חולק לשלושה מרכיבים: כפר הספורט הגלובלי, כפר האגמים והכפר האקולוגי. בכפר הספורט יהיו מדרונות סקי (עם 56 מדרונות סקי יהיה פסגת סאנין לאתר הסקי הגדול ביותר במזרח התיכון), שלושה מגרשי גולף עם 18 חורים, עיר עם מלונות, ארמונות, קניונים, בתי קולנוע, בית חולים ואקדמיית ספורט בינלאומית.

כפר האגמים, שמשקיף על ביירות ועל הים, יורכב מחמישה אגמים פסטורליים, אחד טבעי וארבעה מלאכותיים. במהלך חודשי הקיץ יוכלו המבקרים להשתמש באגמים לשיט, ובחורף צפוי מקווה המים הקפוא להפוך לאתר החלקה על הקרח.

הצבעתי לירוקים בגלל אורנה בנאי הכפר שמגדיר את עצמו כמיטב האופנה האירופית כ"אקו וילג'", כלומר ידידותי לסביבה, מיועד לתיירים המעוניינים ליהנות ממעט טבע במהלך החופשה שלהם. המבקרים יוכלו ליהנות ממבט אל עמק הבקעא בנוסף לשטח נרחב שיעבור ייעור מחדש.

קידום תיירות אקולוגית הוא אלמנט מפתח בפרויקט. 80 אחוז מהקרקע שעליה יחלוש האתר יכלול אגמים, הרים וקרח בלבד. 20 האחוזים הנותרים יעברו פיתוח, מדגישים באל-סאלם הולדינגס. לא יוקמו במקום שום גורדי שחקים, רק בניינים המגיעים לגובה מקסימלי של עשרה מטרים.

60 מיליון דולר יופנו לנטיעה של למעלה ממיליון עצים באתר, ושני מקורות האנרגיה העיקריים של המקום יגיעו מאנרגיה סולרית ומטורבינות רוח. כפי שאתם רואים בתמונות, התכנון האדריכלי של המקום מרשים מאוד. גם הכבישים באתר תוכננו כך שלא יזהמו את מקור המים הטהור שלרגלי ההר, ששימש בעבר כמאגר אספקת המים הגדול ביותר של לבנון. על אף ריבוי ההצהרות האקולוגיות האשימו ארגונים חוץ-ממשלתיים את החברה בפגיעה בסביבה.

"אותם ארגונים יעשו לנו חיים קשים", מצקצק אבו ואיל, "אבל איננו חוששים מכך. בני אדם הם גם חלק מהסביבה, ושגשוג איננו דבר רע כאשר מקפידים על שמירה על איכות הסביבה. ללבנון קומץ שמורות טבע, והפרויקט הזה יהיה אחד מהם".

אולימפי כאתר ענק בגודלו, פסגת סאנין אינו חסין גם מפני מחלוקת משפטית. בתחילת הפרויקט דיברו על כך שסאנין נרכשה בעצם לצורך יישובם של פליטים פלסטינים. בתגובה נוסף סעיף להסכמים כדי להבטיח שדבר כזה לא יקרה. האשמות בדבר רכישות בלתי חוקיות של קרקע צצו אף הן. החוק הלבנוני מתיר לזרים להחזיק בבעלותם שלושה אחוזים בלבד מהקרקע. משרד המשפטים בביירות, החושש מפני הפרה אפשרית של המגבלה על בעלות זרה, כבר בחן את הפרויקט, ובייחוד שם דגש על מערכת המימון של הפרויקט. זו באה לידי ביטוי באמצעות הנפקת מניות מיוחדות בשלב ההשקעה בפרויקט - מניות אלה מאפשרות למשקיעים להיות בעלים חלקיים על האתר. לפי שעה הופקד הבנק השווייצרי EFG על עבודת החיתום של המניות.

ועדיין, באל-סאלם הולדינגס בוחנים בזהירות כל משקיע בפרויקט. אבו ואיל: "אנו מקדמים בברכה כל משקיע זר המגלה עניין בפרויקט ומעוניין גם לרכוש את המניות. הפרויקט עולה בקנה אחד עם מה שכל הממשלות בלבנון קידמו מאז סוף מלחמת האזרחים, כלומר קידום בברכה של השקעות זרות במדינה. יש לנו מערכת פיננסית שקופה לחלוטין. אנחנו חושבים ששום פרויקט אחר בלבנון לא זכה לביקורת כה מדוקדקת, ואפילו אם היינו שוגים באחוז אחד, המטרה שלנו היתה כבר מסובכת הרבה יותר".

יצירת הרושם שלבנון היא "יעד אסטרטגי בינלאומי" איננה משימה קלה. בפסגת סאנין השקיעו מיליוני דולרים בקמפיין שיווק רחב היקף, במאמץ לשנות את הדימוי של לבנון בעיני המערב.

מנהלי הפרויקט השקיעו את כל מאמציהם בדבר אחד - שאיפה מעט מגלומנית - שפסגת סאנין תארח את אולימפיאדת החורף של 2010. "אירוח אירוע כה יוקרתי הוא חלק מהחזון והאסטרטגיה שלנו, והוא יהיה צעד גדול קדימה ללבנון ולאזור", אומר אבו ואיל.

- אתה לא מפחד שהחברים מחזבאללה ינסו לעצור את התיירות ואת הפרויקט?

"גם מתחת לאף של נסראללה נערכו פסטיבלי מוזיקה גדולים בבעלבק, בלי הפרעה של החזבאללה ובסיועו. הם מסייעים לארגן והם מעוניינים לסייע לתיירות. הם יודעים שהם אינם יכולים למנוע זאת מאנשים, כי אם יעשו זאת ייצרו אנטגוניזם בציבור. בשתי הערים שבהן יש להם מוקדי אטרקציות גדולים הם משתפים פעולה כל עוד אין קוראים עליהם תיגר, ולא כופים על נשים ברעלה להוריד את הרעלה שלהן. בכריסמס האחרון אנשי החזבאללה אפילו התחפשו לסנטה קלאוס וחילקו ממתקים. יש לשפוט אותם על פי מעשיהם. כאן, בלבנון, הם נתפסים כגיבורים".

עוד כתבות

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"