גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ריגול תעשייתי: הדבר האמיתי

אמדוקס, בזק ותמי 4 לא המציאו שום דבר. הריגול התעשייתי היה פה תמיד, עוד מלפני התנ"ך. יריבים תמיד ריגלו אחד אחרי השני. הסוס הטרויאני, קווים לדמותו

המדינה מזועזעת עמוקות משערוריית ה"סוס הטרויאני", אבל האמת היא שאין כל חדש תחת השמש. הריגול התעשייתי תמיד היה פה. לריגול תעשייתי ולגניבה של טכנולוגיות יש היסטוריה ארוכה מאוד שמגיעה לפחות עד ימי הסוס הטרויאני המקורי, דהיינו ימי מלחמת טרויה במאה ה-13 לפני הספירה. אז נרשם המקרה הראשון של ריגול תעשייתי.

באותה התקופה היה לעם החיתי - שהקים אימפריה באזור תורכיה של היום - מונופול מוחלט על יצור הברזל, תחום שנתן להם יתרון במלחמותיהם. באותה תקופה לאויביהם היה רק נשק ברונזה, החזק פחות. על מנת לשמור על יתרונם שמרו החיתים על סוד יצור הברזל כעל בבת עינם. אבל האויבים הגדולים של החיתים, המצרים, שלחו מרגלים ופיצחו את הסוד, שנטל את היתרון הגדול של האימפריה החיתית והחיש את נפילתה.

עם נפילת האימפריה, זמן קצר לאחר מלחמת טרויה, הופץ סוד ייצור הברזל בין עמים שונים, בהם הפלשתים. הללו השתמשו בטכנולוגיה לחיזוק שליטתם בארץ ישראל וכמובן מנעו את הסוד מיריביהם הישראליים. בקטע היחיד בתנ"ך הנוגע בנושא שמירת סודות טכנולוגיים מסופר לנו: "וחרש לא ימצא בכל ארץ ישראל כי אמרו הפלשתים פן יעשו העברים חרב או חנית" (שמואל א', י"ג, י"ט). אבל גם הסודות האלה דלפו לבסוף הודות לריגול תעשייתי של הישראלים, שהתנ"ך למרבית הצער לא מפרט אודותיו. כל מה שידוע לנו הוא שהישראלים למדו ליצור חרבות וחניתות מברזל והפלישתים איבדו את היתרון הטכנולוגי, ועימו את השליטה בארץ. ניסיונות נוספים של גניבת טכנולוגיה באותה תקופה כללו ניסיונות לגניבת סוד הזכוכית הפיניקית, ניסיונות אין סופיים לחיקוי בשמים מהמזרח, וביניהם בושם האפרסמון המפורסם מאזור אין גדי שייצורו היה הסוד התעשייתי החשוב ביותר של ארץ ישראל בימי בית שני ועד עצם היום הזה אין מושג מדויק כיצד התבצע.

הביזנטים נגד הסינים

פרשה ידועה נוספת של ריגול תעשייתי שפרטיה ידועים לנו היא מתקופה מאוחרת בהרבה: המאה השישית לספירה, ימי שלטונו של הקיסר הביזנטי יוסטיניאנוס. הביזנטים, כמו הרומאים לפניהם, ייבאו מזה מאות בשנים את המשי שלהם מסין ושילמו עליו סכומים גבוהים ביותר לסוחרים ואנשי התיווך שבדרך. הקיסר החליט שמספיק. הוא שלח שני נזירים במשימה סודית לסין: להשיג את סוד יצור המשי. הללו חזרו עם ביצי תולעת המשי חבויים בתוך מקלות ההליכה שלהם. לא הרבה זמן אחר כך איבדו הסינים את המונופול על יצור המשי, והאימפריה הביזנטית הפכה ליצרנית המובילה בעולם של משי.

הביזנטים, שהריגול התעשייתי הפך אותם לאימפריה כלכלית, למדו היטב את ערכו של המידע וידעו לשמור טוב מאוד על הסודות שלהם, כמו סוד המשי או סוד "האש היוונית" שעימו הדפו שוב ושוב את התקפות המוסלמים ועמים ברבריים שונים על חומותיהם. כל כך יעילה הייתה ההגנה שלהם שעד היום אין החוקרים יודעים בדיוק כיצד אותה טכנולוגיה עבדה.

בימי הביניים, הקפידו האלכימאים הקפידו לכתוב ספרים על נושאים חשובים כמו ייצור זהב וסם החיים הנצחיים בקידוד מסובך שהיה מובן רק להם עצמם. גם רוב הכתבים האלה נותר בלתי מפוענח עד היום.

הריגול התעשייתי נמשך במלוא הקצב ורק התעצם ממאה למאה. במהלך המאה ה-18 צרפת, שהזדעזעה (בצדק) מההתעצמות התעשייתית והצבאית של בריטניה, ניהלה מאמץ אדיר לגניבת סודות תעשייתיים מבריטניה שהחלה אז את המהפכה התעשייתית שלה .

הצרפתים, כמובן, לא היו היחידים; הטכנולוגיה האמריקנית התבססה כולה בראשית דרכה על ריגול תעשייתי מקיף שהחל בפעולות פרטיות. סוחר מבוסטון בשם פרנסיס קאבוט לוול נסע לאנגליה ב-1811 וגנב שם את התוכניות של אחד המכשירים הבסיסיים של המהפכה התעשייתית: נול האריגה של קרטרייט. הנול הובא לארה"ב והתניע את המהפכה התעשייתית האמריקאית. גם תעשיית המכוניות היפנית החלה מתוכנית שנגנבה מהבריטים.

גם במאה ה-19 המשיך הריגול התעשייתי בעוז. גם אנשים שהפכו לשם דבר ולדמויות מופת טכנולוגיות לא בחלו בו. ידוע שהממציא המפורסם תומאס אדיסון שלח את אחד מעוזריו לגנוב תוכניות של הממציא המתחרה ג'ורג' ווסטינגהאוז לגנרטור חשמלי. כך הקדים אדיסון את ווסטינגהאוז.

אדיסון נגד ווסטינגהאוז

עד היום, ידוע שלחלק גדול, מן הסתם לרוב או לכל החברות הגדולות בארה"ב יש יחידה מיוחדת שמתפקידה לברר במה עוסקים המתחרים. רבות מיחידות אלו מנוהלות בידי יוצאי סי.איי.איי או האף.בי.איי. מרבית החברות משתדלות אמנם לא לעבור על החוק בצורה ברורה מדי, אך רבות מהן עוסקות בפעילויות באזורים אפורים.

על פי ההערכה, חברות אמריקניות מאבדות בין 50 למאה מיליארד דולר בשנה כתוצאה מגניבת סודות מסחריים. על פי האף.בי.איי, בשנים האחרונות ניסו לפחות 20 מדינות זרות לחדור לחברות היי-טק בעמק הסיליקון. סין ידועה כמרגלת תעשייתית בולטת, ולאורך השנים הושמעו בארה"ב האשמות שונות גם כנגד ישראל והריגול התעשייתי שהיא מבצעת בארה"ב.

התחכום הטכנולוגי של הריגול התעשייתי הולך וגודל משנה לשנה, מן הסתם. הטכניקות לגניבת מסמכים או תוכנות מחשב ודיסקים נעות מבדיקת פחי זבל לטכניקות מתוחכמות כמו שימוש במיקרופונים מבוססי לייזר על מנת להאזין לשיחות חשובות ממרחק עצום על ידי ויברציות הקול על חלונות הבניין. שיטת הסוס הטרויאני, שנחשפה עכשיו לא תהיה אחרונה מסוגה מן הסתם.

ריח חזק של חובבנות

לדעת עמית שטיינהרט, מומחה לביון בעל תואר מוסמך באוניברסיטת תל אביב, עם התמחות בארגוני ביון אזרחיים שבימים אלה כותב ספר על ריגול באינטרנט (שכנראה ייצא כעבודת דוקטורט בחו"ל) ומנהל חברה למאגרי מידע ממוחשבים (קוגיטו מערכות מידע) - הפרשה האחרונה מדגימה בעיקר את החובבנות של העוסקים בנושא בארץ.

"הריגול באינטרנט הוא רק בחיתוליו", אומר שטיינהרט. "הטכניקה שהופעלה במקרים האחרונים קיימת כבר מספר שנים וזמינה לכל דורש. טכנולוגיות ריגול נמכרות באין מפריע באינטרנט ובאופן חוקי. הפיתוח הראשוני של תוכנות מהסוג הזה החל על ידי הסי.איי.איי עוד בראשית שנות התשעים. אין שום חדש בתגלית הזאת, וכל השיטה הזאת היא פרימיטיבית למדי".

"ברוב המקרים אפשר לזהות בקלות את הסוס הטרויאני, מאחר שהוא מאט את המחשב ללא סיבה נראית לעין. עצם העובדה שמשטרת ישראל היא הגוף הבודק בפרשה זו, אף היא אינה מצביעה על תחכום יתר, שכן קיימות כיום תוכנות מקצועיות שלשם איתורן דרושה מומחיות רבה הרבה יותר מכפי שנמצאת כיום בידי המשטרה".

* מהן השיטות המתוחכמות יותר?

"לדוגמא, האזנה לשרתי דואר אלקטרוני ויירוט מיילים עוד לפני שהם מגיעים אליך. שיטה נפוצה בקרב סוכנויות ביון היא פריצה ושתילה של חומרה המבוססת על רכיבים אלקטרוניים העוקבים אחר הנעשה במחשב שלך בצורה מושלמת ללא כל האטה. רוב השיטות האלה מתבססות על שתילה של ציוד מתאים במחשב בידי סוכן . לדעתי זה כבר עבר או יעבור גם לתחום הריגול העסקי".

"בכלל, מהפרשה האחרונה נוטף ריח חזק של חובבנות. הפורצים בחרו בתוכנה קלה יחסית לזיהוי, ורוב תוכנות הפיירוול אמורות לזהות סוג כזה של תוכנה. במילים אחרות: אם הדבר עורר את חשדם של זוג ידוענים (הזוג ז'קונט) שאינם מבינים הרבה במחשבים, זה אומר הכל. ויש כאן גם ניסיון לא מקצועי להשיג מידע ששום מקצוען אמיתי לא היה נכשל בו. עם השיטות האמיתיות והמתוחכמות באמת שקיימות היום, קשה מאוד יהיה לדעת שמרגלים אחריך".

"ועדיין, סודות בסדר גודל של פטנטים, רשימות תפוצה מורכבות וסודות יקרים אחרים, אינם מוחזקים בדרך כלל במחשבים הפתוחים לאינטרנט ולעיתים מזומנות לא נמצאים כלל על מחשב".

"דומני", אומר שטיינהרט, "שהחברות שנפגעו מהפרשה האחרונה קופצות על ההזדמנות להציג מיצג לפיו היו בידם סודות מורכבים שנגנבו, הניסיון מוכיח כי טענה זו הינה מופרכת למדי. הריגול התעשייתי והמסחרי המתוחכם באמת נמצא כבר כיום ברמות אחרות לחלוטין ומרבית החברות הגדולות, כולל אלה שנפגעו מהפרשה האחרונה, נאלצות לעשות שימוש בכלי ביון רק כדי להישאר במשחק. הרבה חברות עושות שימוש בחומר שהן רוצות שייפול לידי היריב. הן עושות שימוש בסוסים טרויאניים על מנת להפיץ דיס-אינפורמציה".

* ומה יהיה העתיד של הריגול התעשייתי?

"בסופו של דבר אי אפשר יהיה להחזיק חומר על מחשבים שפתוחים לרשת האינטרנט".

עוד כתבות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

הדרישה של סמוטריץ' שהביאה לדיון סוער בוועדת הכספים

ביום האחרון לשנת התקציב התלהטו הרוחות בוועדת הכספים לאחר ששר האוצר בצלאל סמוטריץ' החליט להתנות את מענקי האיזון השנתיים בהעברה של כספיים קואליציוניים ליהודה ושומרון ● ההליך, שבימים כתיקונם אמור לקחת לפחות 48 שעות, התקצר לאחר שהייעוץ המשפטי איפשר לחרוג מהנוהל הקיים

וורן באפט. יישאר כיו''ר ובעל השליטה / צילום: Shutterstock

אחרי 60 שנה ו–5,000,000% תשואה: החותם ותמרורי האזהרה שמשאיר באפט

סופו של עידן - הגיע יומו האחרון של וורן באפט כמנכ"ל ברקשייר האת’וויי, כנראה החברה הנערצת ביותר בארה"ב ● מה יזכרו מתקופתו הסוערת, לאן ינווט מחליפו, גרג אייבל, את קונגלומרט ההשקעות, ולמה תשמש קופת המזומנים האדירה שנצברה בקנאות

חלקות ניסוי לדו שימוש בקרקע חקלאית - אבוקדו / צילום: הדמיות דוראל

ב-4.5 מיליארד שקל: שלוש עסקאות הענק של חברות האנרגיה המתחדשת

שלוש חברות אנרגיה מתחדשת הודיעו היום על עסקאות גדולות ● נופר קונה פרויקטים סולאריים בארה"ב מחברה פושטת רגל ● דוראל תזרים כסף לחברה האמריקאית שלה לפרויקטים נוספים, ואנלייט תספק חשמל לנכסי מבנה נדל"ן בישראל

נתב''ג. יותר ישראלים עוזבים מאשר חוזרים / צילום: Shutterstock

משבר זמני? ירידה בקצב גידול האוכלוסייה, שעדיין הגבוה במערב

לפי הלמ"ס ומחקרי מרכז טאוב, שיעור הגידול הכולל באוכלוסייה היה נמוך מהרגיל, בעיקר בשל הגירה החוצה ● במקביל, התחזיות מנבאות ירידה בפריון בשנים הבאות. כיצד הדבר ישפיע על המשק?

הצעדים שיחסכו לכם אלפי שקלים לפני 2026 / צילום: Shutterstock

מחר כבר יהיה מאוחר: 6 פעולות שיסייעו לכם לחסוך אלפי שקלים לפני סוף 2025

מהן ההפקדות ששכירים ועצמאים צריכים להכיר - החל מקופת גמל להשקעה, דרך הפקדה לקרן השתלמות ולפנסיה ועד איזון תיק ההשקעות ● כך תנצלו את מקסימום ההטבות המגיעות לכם לפני שהשנה או־טו־טו נגמרת - ותוכלו להוציא מהכסף שלכם יותר

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון / צילום: עופר עמרם

ענקית הביטוח הבינלאומית יוצאת מישראל. מה ההשלכות ומי צפוי להיפגע?

סוויס רה, מבטחת המשנה הגדולה בתחום הבריאות והנכות, מצמצמת משמעותית את הפעילות בארץ. הסיבה: רשות שוק ההון לא מאשרת להעלות מחירים ולייקר את הפרמיות לציבור במיליארדי שקלים בשנה ● החשש בענף: פגיעה בחברות הקטנות והעלאת מחירים לציבור, ואולי אפילו פגיעה בביטוחי התרופות שמחוץ לסל

מחשוב קוואנטי כבר לא רק קוריוז מדעי;  אלי לילי צפויה להכריז על ניסוי בגלולה נגד השמנה; טראמפ הגיע להסכמים עם חברות התרופות / צילום: AP

הכסף שהתחיל לזרום והניסויים שכולם מחכים להם: לאן ילך שוק הביומד ב־2026?

תעשיית הביומד העולמית התחילה השנה להתאושש ממשבר מתמשך, וגם בישראל משקיעים שחיכו להפסקת האש התחילו להזרים כסף ● מוקדם לפתוח שמפניות, אומרים בכירי התחום, אבל מציירים תמונה אופטימית אפשרית ל־2026 ● אילו חברות ייהנו מההתעניינות המחודשת והאם מחשוב קוואנטי יהיה הגיים צ'יינג'ר הבא?

SpaceX ו-OpenAI בדרך לבורסה / עיצוב: אלישע נדב

האם 2026 תהיה שנת ההנפקות הגדולה בהיסטוריה?

SpaceX בדרך לבורסה עם שווי שעשוי להגיע ל-1.5 טריליון דולר, ו-OpenAI צפויה להיות חברת ה-AI הראשונה שתונפק לפי טריליון דולר ● אילוצי תשתית וטכנולוגיה ולחץ משקיעים מובילים ענקיות פרטיות לבדוק מחדש את היחסים עם השוק הציבורי - והקיבולת של וול סטריט נבחנת ● מי תהיה הבאה בתור? ● האירועים הגדולים של 2026, פרויקט מיוחד

ח''כ גלית דיסטל אטבריאן יו''ר ועדת התקשורת, נועה בירן דדון מנהלת הוועדה, ואלעד מקדסי מנכ''ל משרד התקשורת / צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת

כאוס, פגמים ודהירה קדימה: תמונת מצב מוועדת התקשורת החדשה

שבע פעמים התכנסה ועדת חוק השידורים שיצאה החודש לדרך, והבעיות נערמות: פגמים מהותיים בתהליך, מתקפה על פקידים, מטרות לא ברורות לחוק והיעדר החלטות מהותיות

נתב''ג / אילוסטרציה: עידו וכטל, ארקיע

בשל הגירה וירידה בילודה: שיעור גידול האוכלוסייה בישראל שובר שיא שלילי

מחקר חדש של מרכז טאוב מגלה: שיעור גידול האוכלוסייה ב-2025 צפוי לעמוד על 0.9% בלבד - הנתון הנמוך ביותר מאז קום המדינה ● הזינוק בהגירה החוצה בשנתיים האחרונות והירידה חוצת המגזרים בפריון בגילאים הצעירים מאותתים על תפניות דמוגרפיות משמעותיות

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

הבורסה סוגרת שנה: ת"א 35 זינק בכ-50%. ומי שיאן התשואה?

מדד ת"א 35 ירד בכ-1% ● מנורה ירדה בכ-4%, לאחר שנודע אתמול כי המשטרה פשטה על משרדי חברת הביטוח במסגרת פרשת השחיתות בהסתדרות ● בדיסקונט ברוקראז' מעריכים כי 2026 תהיה "שנת מפנה" אם תימשך הרגיעה הביטחונית ● וגם: המניות ב-S&P 500 שעברו שנה קשה, אך האנליסטים צופים להן תשואות דו־ספרתיות ב-2026

"ישראל תצטרך להיות יצירתית": מה מתכנן טראמפ לשנת 2026?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: מה טראמפ מתכנן למזרח התיכון ב-2026, האם המפלגה הרפובליקאית תשנה את היחס שלה לישראל, ומה קורה לפלסטינים שמשתפים פעולה עם גופי המודיעין הישראליים ונתפסים • כותרות העיתונים בעולם

רחוב ביאליק בת''א, חלק מהתוכנית / צילום: Shutterstock

בניגוד לרצון העירייה: תוכנית רובעים 5 ו-6 בת"א תופקד אצל הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה

ועדת המישנה להתחדשות עירונית החליטה על המשך קידום תוכנית רובעים 5 ו-6 בת"א במסגרת הוועדה המחוזית ● הדבר נעשה בניגוד לרצונה המקורי של העירייה שהתוכנית תופקד בידי הוועדה המקומית ● כעת, ע"פ גורמים בתחום, התוכנית שמטרתה לקבוע הוראות לבנייה חדשה ולשמור על אופי המרקם הקיים, נכנסת לתקופה קריטית במיוחד

נשיא בית המשפט העליון, יצחק עמית / צילום: באדיבות לשכת עורכי הדין

הנציב קולה דחה את הטענות לעבירות בנייה נגד נשיא העליון עמית, וקיבל תלונה אחרת לניגוד עניינים

נציב תלונות הציבור על שופטים אשר קולה דחה את טענות ארגון הימין "לביא" וקבע כי נשיא העליון "אינו עבריין בנייה, והכתרתו בתואר המפוקפק אינה הוגנת ואינה נתמכת במציאות" ● במקביל קבע כי עמית לא היה צריך להשתתף בדיון בבג"ץ שעסק בהצעה לביטול נבחרת הדירקטורים שבה מכהן אחיו ● עמית מסר כי ייקח את הדברים לתשומת ליבו. לוין: על עמית להתפטר

לאיזה כיוון ילך השקל? / איור: גיל ג'יבלי

השקל בשיא של 4 שנים. האם התחנה הבאה תהיה 3 שקלים?

שער הדולר־שקל ירד ביום המסחר האחרון מתחת ל־3.17 שקלים - רף שלא נראה מאז 2021 ● מומחים מעריכים שהתחנה הבאה עשויה להיות שלושה שקלים ● למרות שזה גורם שממתן את האינפלציה, בשוק צופים שהשיקולים להותיר את הריבית על כנה בשבוע הבא - יכריעו

מאחורי המבצעים / צילום: מתוך אתר החברה

מאחורי המבצעים בדיור: כמה שווה באמת ההנחה של רוטשטיין?

חברת רוטשטיין מציעה מבצע סוף שנה שמאפשר לרוכשים לשים מקדמה של 15% בלבד, ולקבל הלוואה ללא ריבית לחמש שנים ● המבצע מעניק לרוכשים הטבה של כ־15% על דירה במחיר של 2 מיליון שקל

יו''ר ועדת הכספים, ח''כ חנוך מילביצקי / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

בגלל איחור באוצר והתנגדות האופוזיציה: חשש לבעיות תזרים קשות ברשויות המקומיות

המענקים לרשויות המקומיות מועברים בסוף כל שנה לכיסוי גירעונות ● אלא שהשנה, בשל מאבקים עם הייעוץ המשפטי לממשלה, האוצר הגיש את הפנייה לוועדת הכספים רק אתמול - והמשמעות היא שהדיון יתקיים כבר ב-2026 ● איחור של יום כעת הוא קריטי, כי הכסף נדרש לכיסוי הוצאות הרשויות ב-2025, ולא ניתן להעבירו אחרי שנת התקציב

ח''כ משה גפני / צילום: נועם מושקוביץ' - דוברות הכנסת

"הכרזת מלחמה": מיליארד שקל הוקפאו, בקואליציה תקפו את בג"ץ בחריפות

בית המשפט העליון ביושבו כבג"ץ החליט על הקפאת סכום של כמיליארד שקל למוסדות חינוך חרדיים שלא בפיקוח • יו"ר דגל התורה משה גפני זעם: "בית המשפט הכריז מלחמה על הציבור החרדי ועל המוסדות התורניים" • יו"ר ועדת הכספים חנוך מילביצקי קרא לא לכבד את פסיקות בג"ץ: "זה לא יפסיק עד שלא נתקומם"

חנויות סגורות בעקבות מחאות על צניחת ערך המטבע, בבזאר הגדול של טהרן / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

אינפלציה דוהרת ומטבע קורס: האם המשבר הכלכלי באיראן יכריע את המשטר

קריסת הריאל וקצב אינפלציה שנתי של 52.6% הביאו להפגנות באיראן, בהשתתפות הסוחרים ● במשטר מתכוננים להעלאת שכר ולהורדת גובה מס ההכנסה כדי להתמודד עם הנזקים הכלכליים

אילוסטרציה: Shutterstock

ישנים מעט, נוטלים תרופות הרגעה ומעשנים יותר: סקר חדש ממפה את הרגלי הבריאות של הישראלים

הציבור מרגיש בריא יותר - אבל גם חרד יותר: סקר שערכה קופת החולים מכבי בדק את תפיסת הבריאות של הישראלים ● מה זמן השינה של הישראלי הממוצע, כמה השתמשו בזריקות הרזיה, ובאיזו מידה אנשים סומכים על המלצות רפואיות מהבינה המלאכותית?