גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ריגול תעשייתי: הדבר האמיתי

אמדוקס, בזק ותמי 4 לא המציאו שום דבר. הריגול התעשייתי היה פה תמיד, עוד מלפני התנ"ך. יריבים תמיד ריגלו אחד אחרי השני. הסוס הטרויאני, קווים לדמותו

המדינה מזועזעת עמוקות משערוריית ה"סוס הטרויאני", אבל האמת היא שאין כל חדש תחת השמש. הריגול התעשייתי תמיד היה פה. לריגול תעשייתי ולגניבה של טכנולוגיות יש היסטוריה ארוכה מאוד שמגיעה לפחות עד ימי הסוס הטרויאני המקורי, דהיינו ימי מלחמת טרויה במאה ה-13 לפני הספירה. אז נרשם המקרה הראשון של ריגול תעשייתי.

באותה התקופה היה לעם החיתי - שהקים אימפריה באזור תורכיה של היום - מונופול מוחלט על יצור הברזל, תחום שנתן להם יתרון במלחמותיהם. באותה תקופה לאויביהם היה רק נשק ברונזה, החזק פחות. על מנת לשמור על יתרונם שמרו החיתים על סוד יצור הברזל כעל בבת עינם. אבל האויבים הגדולים של החיתים, המצרים, שלחו מרגלים ופיצחו את הסוד, שנטל את היתרון הגדול של האימפריה החיתית והחיש את נפילתה.

עם נפילת האימפריה, זמן קצר לאחר מלחמת טרויה, הופץ סוד ייצור הברזל בין עמים שונים, בהם הפלשתים. הללו השתמשו בטכנולוגיה לחיזוק שליטתם בארץ ישראל וכמובן מנעו את הסוד מיריביהם הישראליים. בקטע היחיד בתנ"ך הנוגע בנושא שמירת סודות טכנולוגיים מסופר לנו: "וחרש לא ימצא בכל ארץ ישראל כי אמרו הפלשתים פן יעשו העברים חרב או חנית" (שמואל א', י"ג, י"ט). אבל גם הסודות האלה דלפו לבסוף הודות לריגול תעשייתי של הישראלים, שהתנ"ך למרבית הצער לא מפרט אודותיו. כל מה שידוע לנו הוא שהישראלים למדו ליצור חרבות וחניתות מברזל והפלישתים איבדו את היתרון הטכנולוגי, ועימו את השליטה בארץ. ניסיונות נוספים של גניבת טכנולוגיה באותה תקופה כללו ניסיונות לגניבת סוד הזכוכית הפיניקית, ניסיונות אין סופיים לחיקוי בשמים מהמזרח, וביניהם בושם האפרסמון המפורסם מאזור אין גדי שייצורו היה הסוד התעשייתי החשוב ביותר של ארץ ישראל בימי בית שני ועד עצם היום הזה אין מושג מדויק כיצד התבצע.

הביזנטים נגד הסינים

פרשה ידועה נוספת של ריגול תעשייתי שפרטיה ידועים לנו היא מתקופה מאוחרת בהרבה: המאה השישית לספירה, ימי שלטונו של הקיסר הביזנטי יוסטיניאנוס. הביזנטים, כמו הרומאים לפניהם, ייבאו מזה מאות בשנים את המשי שלהם מסין ושילמו עליו סכומים גבוהים ביותר לסוחרים ואנשי התיווך שבדרך. הקיסר החליט שמספיק. הוא שלח שני נזירים במשימה סודית לסין: להשיג את סוד יצור המשי. הללו חזרו עם ביצי תולעת המשי חבויים בתוך מקלות ההליכה שלהם. לא הרבה זמן אחר כך איבדו הסינים את המונופול על יצור המשי, והאימפריה הביזנטית הפכה ליצרנית המובילה בעולם של משי.

הביזנטים, שהריגול התעשייתי הפך אותם לאימפריה כלכלית, למדו היטב את ערכו של המידע וידעו לשמור טוב מאוד על הסודות שלהם, כמו סוד המשי או סוד "האש היוונית" שעימו הדפו שוב ושוב את התקפות המוסלמים ועמים ברבריים שונים על חומותיהם. כל כך יעילה הייתה ההגנה שלהם שעד היום אין החוקרים יודעים בדיוק כיצד אותה טכנולוגיה עבדה.

בימי הביניים, הקפידו האלכימאים הקפידו לכתוב ספרים על נושאים חשובים כמו ייצור זהב וסם החיים הנצחיים בקידוד מסובך שהיה מובן רק להם עצמם. גם רוב הכתבים האלה נותר בלתי מפוענח עד היום.

הריגול התעשייתי נמשך במלוא הקצב ורק התעצם ממאה למאה. במהלך המאה ה-18 צרפת, שהזדעזעה (בצדק) מההתעצמות התעשייתית והצבאית של בריטניה, ניהלה מאמץ אדיר לגניבת סודות תעשייתיים מבריטניה שהחלה אז את המהפכה התעשייתית שלה .

הצרפתים, כמובן, לא היו היחידים; הטכנולוגיה האמריקנית התבססה כולה בראשית דרכה על ריגול תעשייתי מקיף שהחל בפעולות פרטיות. סוחר מבוסטון בשם פרנסיס קאבוט לוול נסע לאנגליה ב-1811 וגנב שם את התוכניות של אחד המכשירים הבסיסיים של המהפכה התעשייתית: נול האריגה של קרטרייט. הנול הובא לארה"ב והתניע את המהפכה התעשייתית האמריקאית. גם תעשיית המכוניות היפנית החלה מתוכנית שנגנבה מהבריטים.

גם במאה ה-19 המשיך הריגול התעשייתי בעוז. גם אנשים שהפכו לשם דבר ולדמויות מופת טכנולוגיות לא בחלו בו. ידוע שהממציא המפורסם תומאס אדיסון שלח את אחד מעוזריו לגנוב תוכניות של הממציא המתחרה ג'ורג' ווסטינגהאוז לגנרטור חשמלי. כך הקדים אדיסון את ווסטינגהאוז.

אדיסון נגד ווסטינגהאוז

עד היום, ידוע שלחלק גדול, מן הסתם לרוב או לכל החברות הגדולות בארה"ב יש יחידה מיוחדת שמתפקידה לברר במה עוסקים המתחרים. רבות מיחידות אלו מנוהלות בידי יוצאי סי.איי.איי או האף.בי.איי. מרבית החברות משתדלות אמנם לא לעבור על החוק בצורה ברורה מדי, אך רבות מהן עוסקות בפעילויות באזורים אפורים.

על פי ההערכה, חברות אמריקניות מאבדות בין 50 למאה מיליארד דולר בשנה כתוצאה מגניבת סודות מסחריים. על פי האף.בי.איי, בשנים האחרונות ניסו לפחות 20 מדינות זרות לחדור לחברות היי-טק בעמק הסיליקון. סין ידועה כמרגלת תעשייתית בולטת, ולאורך השנים הושמעו בארה"ב האשמות שונות גם כנגד ישראל והריגול התעשייתי שהיא מבצעת בארה"ב.

התחכום הטכנולוגי של הריגול התעשייתי הולך וגודל משנה לשנה, מן הסתם. הטכניקות לגניבת מסמכים או תוכנות מחשב ודיסקים נעות מבדיקת פחי זבל לטכניקות מתוחכמות כמו שימוש במיקרופונים מבוססי לייזר על מנת להאזין לשיחות חשובות ממרחק עצום על ידי ויברציות הקול על חלונות הבניין. שיטת הסוס הטרויאני, שנחשפה עכשיו לא תהיה אחרונה מסוגה מן הסתם.

ריח חזק של חובבנות

לדעת עמית שטיינהרט, מומחה לביון בעל תואר מוסמך באוניברסיטת תל אביב, עם התמחות בארגוני ביון אזרחיים שבימים אלה כותב ספר על ריגול באינטרנט (שכנראה ייצא כעבודת דוקטורט בחו"ל) ומנהל חברה למאגרי מידע ממוחשבים (קוגיטו מערכות מידע) - הפרשה האחרונה מדגימה בעיקר את החובבנות של העוסקים בנושא בארץ.

"הריגול באינטרנט הוא רק בחיתוליו", אומר שטיינהרט. "הטכניקה שהופעלה במקרים האחרונים קיימת כבר מספר שנים וזמינה לכל דורש. טכנולוגיות ריגול נמכרות באין מפריע באינטרנט ובאופן חוקי. הפיתוח הראשוני של תוכנות מהסוג הזה החל על ידי הסי.איי.איי עוד בראשית שנות התשעים. אין שום חדש בתגלית הזאת, וכל השיטה הזאת היא פרימיטיבית למדי".

"ברוב המקרים אפשר לזהות בקלות את הסוס הטרויאני, מאחר שהוא מאט את המחשב ללא סיבה נראית לעין. עצם העובדה שמשטרת ישראל היא הגוף הבודק בפרשה זו, אף היא אינה מצביעה על תחכום יתר, שכן קיימות כיום תוכנות מקצועיות שלשם איתורן דרושה מומחיות רבה הרבה יותר מכפי שנמצאת כיום בידי המשטרה".

* מהן השיטות המתוחכמות יותר?

"לדוגמא, האזנה לשרתי דואר אלקטרוני ויירוט מיילים עוד לפני שהם מגיעים אליך. שיטה נפוצה בקרב סוכנויות ביון היא פריצה ושתילה של חומרה המבוססת על רכיבים אלקטרוניים העוקבים אחר הנעשה במחשב שלך בצורה מושלמת ללא כל האטה. רוב השיטות האלה מתבססות על שתילה של ציוד מתאים במחשב בידי סוכן . לדעתי זה כבר עבר או יעבור גם לתחום הריגול העסקי".

"בכלל, מהפרשה האחרונה נוטף ריח חזק של חובבנות. הפורצים בחרו בתוכנה קלה יחסית לזיהוי, ורוב תוכנות הפיירוול אמורות לזהות סוג כזה של תוכנה. במילים אחרות: אם הדבר עורר את חשדם של זוג ידוענים (הזוג ז'קונט) שאינם מבינים הרבה במחשבים, זה אומר הכל. ויש כאן גם ניסיון לא מקצועי להשיג מידע ששום מקצוען אמיתי לא היה נכשל בו. עם השיטות האמיתיות והמתוחכמות באמת שקיימות היום, קשה מאוד יהיה לדעת שמרגלים אחריך".

"ועדיין, סודות בסדר גודל של פטנטים, רשימות תפוצה מורכבות וסודות יקרים אחרים, אינם מוחזקים בדרך כלל במחשבים הפתוחים לאינטרנט ולעיתים מזומנות לא נמצאים כלל על מחשב".

"דומני", אומר שטיינהרט, "שהחברות שנפגעו מהפרשה האחרונה קופצות על ההזדמנות להציג מיצג לפיו היו בידם סודות מורכבים שנגנבו, הניסיון מוכיח כי טענה זו הינה מופרכת למדי. הריגול התעשייתי והמסחרי המתוחכם באמת נמצא כבר כיום ברמות אחרות לחלוטין ומרבית החברות הגדולות, כולל אלה שנפגעו מהפרשה האחרונה, נאלצות לעשות שימוש בכלי ביון רק כדי להישאר במשחק. הרבה חברות עושות שימוש בחומר שהן רוצות שייפול לידי היריב. הן עושות שימוש בסוסים טרויאניים על מנת להפיץ דיס-אינפורמציה".

* ומה יהיה העתיד של הריגול התעשייתי?

"בסופו של דבר אי אפשר יהיה להחזיק חומר על מחשבים שפתוחים לרשת האינטרנט".

עוד כתבות

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

פסטות בטאבון וקינוחים מוגזמים: מסעדת השף החלומית במושב שלא הכרתם

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

נשיא טורקיה ארדואן עם עמיתו הסורי, אחמד אל–שרע / צילום: ap, Francisco Seco

טראמפ שם על השולחן: נשק לטורקיה בתמורה להסכם בין ישראל לסוריה

האמריקאים שואפים לצרף את סוריה להסכמי אברהם בעסקת חבילה: האיסור על מכירת F-35 לטורקיה יבוטל - בתמורה לנרמול יחסים עם ישראל ● החשש: היתרון האווירי של ישראל ייפגע

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

תיקון והתנצלות

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם