גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מהפכה חשבונאית: מהרבעון הראשון של 2008 יוחלו בארץ כל התקנים הבינלאומיים

ההשלכות העיקריות: ברישום הערך ההוגן של נכסים קבועים ובאי הכרה בעסקאות במניות חברות-בנות

המוסד לתקינה חשבונאית החליט השבוע, כי החל מדו"חות הרבעון הראשון של 2008, תאומץ בישראל התקינה החשבונאית הבינלאומית. לדברי יו"ר הוועדה המקצועית של המוסד, דב ספיר, מדובר בהשלכות מרחיקות לכת על התוצאות הכספיות של החברות הבורסאיות.

המוסד לתקינה יעשה מאמץ להשלים בשנתיים הקרובות את תרגום התקנים הבינלאומיים והתאמתם למציאות העסקית בישראל, תוך שימת דגש על תרגום אחיד, ברור ומחייב. תקנים שלא יתורגמו במועד, יחייבו בנוסח האנגלי שלהם.

עד כה פירסם המוסד עשרה תקני חשבונאות בינלאומיים מתורגמים. שניים נוספים הושלמו, אך טרם פורסמו בשל מחלוקות במוסד. עוד תשעה נמצאים בשלבי עבודה, על חמישה נוספים תחל העבודה השנה, וייוותרו שמונה לשנתיים הבאות.

את התקינה הבינלאומית מפרסם IASB - גוף מקצועי וולונטרי, בו חברים נציגים ממוסדות לתקינה חשבונאית. את המימון הוא מקבל מרשתות ראיית החשבון הבינלאומיות ומגופים ממשלתיים-למחצה.

בשנים האחרונות נעשים מאמצים להגיע לתיאום בין IASB לבין גופי התקינה האמריקניים. ספיר אומר, כי ההחלטה לבחור בתקינה הבינלאומית נעשתה מתוך הנחה, שבסופו של דבר תקנים אלו יהיו הבסיס המוסכם. "אם IASB יעשה ויתורים לאמריקנים, נתאים את התקנים שלנו בהתאם", הוסיף.

ספיר מנה שלושה תחומים מרכזיים, בהם תביא התקינה הבינלאומית לשינויים משמעותיים לעומת התקינה הישראלית הקיימת.

* שווי הוגן של נכסים קבועים. תקן חשבונאות 15 מחייב הפרשה לירידת ערך נכסים, אך אינו מאפשר הוספה בשל עליית ערכם. הוא גם אינו מחייב לרשום את הנכסים בערכם הריאלי, כך שנכסים הרשומים בערכים היסטוריים אינם מחויבים בירידת ערך (משום שגם לאחר הירידה הריאלית, ערכם גבוה מאשר בספרים).

התקינה הבינלאומית תחייב לרשום את הנכסים לפי השווי ההוגן שלהם. בתאריך שייקבע, יהיה על החברות לשערך בצורה ריאלית את נכסיהן, וההפרש ייכנס להונן. כל שינוי, כלפי מעלה או מטה, ייכנס לאחר מכן לנתוני הרווח וההפסד. ההשפעה תהיה בעיקר על חברות נדל"ן, תשתית, אנרגיה ומים.

* הצגת נכסים כספיים בשווי הוגן. ספיר מכנה שינוי זה במילים "המפץ הגדול", אך מציין, כי לא נראה שהוא יחול כבר ב-2008. התקינה הבינלאומית הקיימת (תקן 39) מאפשרת לבחור באחת מבין ארבע דרכים לרשום את השווי הריאלי של נכסים כספיים.

הדרך הבולטת ביותר מחייבת להתאים את ערכם של הנכסים בהתאם למצב בהווה. למשל: אם חברה הנפיקה אג"ח והריבית בשוק ירדה, תהיה החברה חייבת לרשום ירידת ערך, משום שיכלה כעת לגייס את אותו סכום בעלות נמוכה יותר.

* מאזנים מאוחדים. חברה המוכרת כיום חלק מאחזקותיה בחברת-בת, אך נותרת בעלת השליטה בה, צריכה לרשום רווח הון או הפסד הון ממכירה זו. התקינה הבינלאומית קובעת, לעומת זאת, כי כל עוד נותרה השליטה בידי המוכרת - אין היא רשאית לרשום רווח או הפסד בצורה כזו.

הנימוק הוא, כלשונו של ספיר, ש"הכל משחקים בהון העצמי. החברה נשארה חברת-האם, והיא יכולה להרוויח בעסקאות עם עצמה". רק כאשר תרד חברת-האם מתחת לסף השליטה, יהיה עליה לרשום במרוכז את רווחי ההון או הפסדי ההון מכל העסקאות.

משמעותה של תקנה זו היא, שעסקאות אלו ידווחו בשתי צורות שונות. לצרכים חשבונאיים, לא יהיה מדובר כאמור ברווח או בהפסד, אך לצורכי מס - יהיה מקום להכרה בהפסד או לתשלום מס בגין הרווח.

ספיר נשאל, האם חברות הנסחרות בארה"ב יצטרכו להכין שני דו"חות שונים. הוא השיב: "הפרלמנט האירופי ביקש מרשות ני"ע האמריקנית להכיר בדו"חות לפי התקינה הבינלאומית. ה-SEC מוכן לכך, אבל רוצה לבחון עד 2007 את יישום התקינה ואכיפתה.

"לכן, רק ב-2009 לכל המוקדם ניתן יהיה להגיש בארה"ב דו"חות לפי התקינה הבינלאומית. עד אז, יהיה צריך לעשות בהם התאמות לתקינה האמריקנית".

לדעת ספיר, לא מדובר בהוצאות כספיות כבדות מבחינת החברות. הוא הזכיר, כי השינויים נעשים בהדרגה לאורך השנים, והוסיף: "בטוח שזה יעלה הרבה פחות מאשר חוק סרבנס-אוקסלי".

נשיא לשכת רואי חשבון, עופר מנירב, ציין, כי ישראל תהיה אחת המדינות הראשונות בעולם המאמצות את התקינה הבינלאומית במלואה. לדבריו, ברוב המדינות מדובר על החלתה רק לאחר שנת 2010.

יו"ר רשות ניירות ערך, משה טרי, אמר, כי ההחלטה מהווה קפיצת דרך בהרמונזציה של המשק הישראלי עם העולם. לדבריו, הנושא תופס מקום גבוה מאוד בסדר העדיפויות של הרשות.

"על שוק ההון הישראלי להתיישר עם הסטנדרטים של שוקי ההון הבינלאומיים, על מנת לאפשר תנועות הון בינלאומיות לתוכו", הוסיף טרי. הוא גם הביע תקווה, שאימוץ התקינה הבינלאומית יגביר את השקיפות בדיווחיהן של החברות הישראליות.

עוד כתבות

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

ח'ליל אל-חיה, בכיר בזרוע המדינית של חמאס שלקח חלק במשא ומתן לעסקה, במהלך ראיון לסוכנות הידיעות AP / צילום: Associated Press, Khalil Hamra

בכיר חמאס ל-AP: חמאס תניח את נשקה אם תקום מדינה פלסטינית

חבר הזרוע המדינית של חמאס ח'ליל אל-חיה קרא להקים מדינה פלסטינית בגבולות 67 • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים להחזרת החטופים • עדכונים בולטים

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות