גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בהוצאה לפועל מוציאים יותר מאשר מצליחים לגבות

לשכות ההוצאה לפועל ברחבי הארץ פקוקות. כיום ישנם שני מיליון תיקים תלויים ועומדים; מדי שנה גדל המספר הזה בעוד 150 עד 200 אלף תיקים חדשים. ברוב התיקים החוב רק תופח ותופח. פשיטת רגל חברתית?

מצב החובות, החייבים, הנושים והגבייה בישראל הוא בכי-רע, פשוטו כמשמעו. החובות הבלתי נפרעים תופחים, כמות החייבים והנושים גדלה והליכי משפט וגבייה יקרים מוכיחים את עצמם כבלתי יעילים, סבוכים, יקרים ועקרים. כאשר מדובר בנושים גדולים, איתנים, ניחא; הם מצליחים לעמוד באותו חלק קטן מסך כל רווחיהם, של חובות בלתי נפרעים, שהגבייה בהם כושלת. אך מה יהא עליהם, על העסקים הקטנים, על האנשים הפרטיים, שהליכי הגבייה לא מצליחים לסייע להם?

מנגד, יש מי שטוענים כי הליכי הגבייה בישראל קשוחים יתר על המידה, פוגעניים ובלתי מידתיים. אלו, הקמים לזעוק זעקה בעלת אופי חברתי-סוציאלי, יטענו שהאמצעים הנוקטים בישראל לגביית חובות מהחייבים הקטנים הם בלתי אנושיים, בלתי חוקתיים ואינם עומדים בסטנדרטים הנוהגים במדינות העולם.

על רקע זה נפתח הערב (יום א') באוניברסיטת תל אביב כנס דיני חייבים ונושים, כנס שיתנהל בארבעת הימים הקרובים. זהו כנס ראשון מסוגו בישראל. הוא מתמקד בנושא פשיטת הרגל והוצאה לפועל של חייבים יחידים (לא של תאגידים גדולים). ישתתפו בו מיטב החוקרים והמומחים בתחום, מישראל, מארה"ב, מבריטניה, מקנדה, מגרמניה, מהונג-קונג ומקוריאה.

מעבר לעצם הדיון המהותי בבעיות שצוינו, מטרת הכנס היא להעלות את הנושא על סדר היום הציבורי. שכן, העמדה השלטת היא, שהמצב הנורמטיבי והמעשי בישראל הינו לקוי, בלשון המעטה. דרושים טיפול שורש, אימוץ של מודלים חדשים, תיקונים שורשיים. הגישה שאומצה בישראל בשנים האחרונות, של הכנסת שינויים נקודתיים מעת לעת, הן בפקודת פשיטת הרגל והן בהליכי ההוצאה לפועל, לא הוכיחה את עצמה.

ללמוד מהעולם הגדול

במושב הפתיחה הערב עתידים לשאת דברים הלורד הופמן, מהשופטים החשובים והמעניינים של בית הלורדים האנגלי, שופט בית המשפט העליון אשר גרוניס, המתמחה בדיני פשיטת רגל, המשנה ליועץ המשפטי לממשלה דוידה לחמן-מסר, פרופ' אריאל פורת ועוד.

בימים השני והשלישי יתקיימו מושבים בנושאי הוצל"פ ופשט"ר. בכללם, שימוש בכרטיסי אשראי ורגולציה של שוק האשראי, הסטיגמה הדבקה בפושטי הרגל, מידת ההגנה הנחוצה לדירות מגורים של חייבים, האם ראוי לערב את שווקי האשראי באחריות כלפי החייבים, ועוד. ביום הרביעי יתקיים שולחן עגול, אשר יפגיש את מקבלי ההחלטות בישראל עם האורחים מחו"ל, לדיון בהצעות הרפורמה התלויות בעת הזו.

דומה שמירב המעורבים יסכימו לתיאור המצב הקשה שהובא בפתח הרשימה. לשכות ההוצאה לפועל ברחבי הארץ עמוסות, ממש פקוקות, מאיימות לכרוע תחת כמות התיקים המתווספים בכל שנה ושנה. כיום ישנם שני מיליון (2,000,000!) תיקים תלויים ועומדים; מדי שנה גדל המספר הזה בעוד 150 עד 200 אלף תיקים חדשים. למרות זאת, ברוב התיקים החוב רק תופח, שכן לעומת הגבייה הדלה מהחייבים, החובות צוברים ריביות והוצאות בשיעורים גדולים משיעורי הגבייה.

לשכות ההוצל"פ לא ערוכות לאבחן בין חייבים בעלי יכולות כלכליות לבין מחוסרי יכולת; המידע המושג אודות החייבים הוא חלקי, במירב המקרים חסר תועלת של ממש. מאידך גיסא, כל ניסיון להרחיב את רשת המידע שחייב יידרש לפרוס, או שניתן יהא לדלות אודותיו, מציב ניגוד-לכאורי לזכות לפרטיות.

תיקי ההוצל"פ נפתחים ע"י נושים שהינם חברות ותאגידים גדולים וגם ע"י נושים פרטיים. ועדיין, ישנם גופים מסחריים גדולים שתופסים נתח נכבד של התיקים הנפתחים מדי שנה בשנה. כך, הבנקים, או החברות הסלולריות (שאחת מהן פותחת מדי שנה כ-60,000 תיקי הוצל"פ, רובם על סכומים נמוכים יחסית). "אולי עדיף לשכלל את חובות החייבים הקטנים במסגרת הרווחים העצומים ממילא שמפיקות חברות הענק, הנושות בחייבים", מהרהר בקול רם פרופ' רון חריס מהפקולטה למשפטים בתל אביב.

בפרשת פר"ח צימצם המשנה לנשיא בית המשפט העליון דאז, מנחם אלון, את האפשרות לאסור חייבים בגין אי תשלום חובותיהם. בימים אלו תלויה ועומדת בבג"ץ עתירה של התנועה למלחמה בעוני, שטוענת כי לאחר פסק הדין בפרשת פר"ח שוב חלה התדרדרות בהגנה על זכויות אלמנטריות של חייבים מעוטי יכולת.

כיום, בעידן "החוקתי", לא נתפלא אם בית המשפט העליון יסייג ממשית את האפשרות לאסור חייבים, מחמת היות המאסר בלתי חוקתי, בלתי מידתי. בארצות רבות של העולם אין אוסרים חייבים בגין חובות כספיים. מעניין איפוא יהיה לשמוע את דעתו של לורד הופמן בנושא.

ח"כ לשעבר אמנון רובינשטיין יזם תיקון לחוק ההוצל"פ (תיקון מס' 24), שעיקרו הפנייתן של תביעות בסדר דין מקוצר במישרין ללשכות ההוצל"פ. הכוונה היתה להקל דווקא על החייבים, תחת שריבוי הליכי המשפט יעמיס עליהם הוצאות הן של התדיינות בבית המשפט והן של ההתדיינות בהוצל"פ, ינוהל כל ההליך במישרין בהוצל"פ. התיקון, לאחר דחיות, נכנס לתוקפו בתחילת השנה. ואולם, לפני ימים ספורים החליטה שרת המשפטים ציפי לבני להקפיא אותו. לשכת עורכי הדין, ייאמר, נזעקה כנגד התיקון, מחשש להפסד שכ"ט לעורכי הדין המאוגדים בה.

פשיטת רגל, או הוצאה לפועל?

כאשר פונים לשדה האחר, שדה פשיטת הרגל, המצב איננו מעודד יותר. בעשורים האחרונים נעה המטוטלת משדה ההוצל"פ לשדה פשיטת הרגל. לעיתים סובר המחוקק שיש להדק את השימוש בהליכי פשיטת הרגל, וזאת מחמת שימוש יתר באמצעי זה, שימוש יתר המוביל במישרין לשמיטת חובות בסכומים כספיים ניכרים, ולפגיעה בנושים, פגיעה אנושה לעיתים, יש לומר. או אז, מושם הדגש על הפניית החייבים להליכי ההוצל"פ.

לעיתים מעודד המחוקק מגמה הפוכה דווקא. הפניית חייבים מהליכי הוצל"פ להליכי פשט"ר. לפני 9 שנים תוקנו תיקונים משמעותיים בפקודת פשיטת הרגל, אלא שלמרבה ההפתעה חלה דווקא ירידה בכמות הבקשות שהוגשו לבתי המשפט. מדוע? והרי לשכות ההוצל"פ דווקא מעודדות חייבים המתאימים לכך לפנות להליכי פשט"ר. האם בשל הרתיעה מהפרוצדורה הסבוכה? שמא מחמת הסטיגמה הדבקה בפושט הרגל? אולי מחמת היעדרה של פרקטיקה מספקת (בקרב עורכי הדין) לייצוג פושטי רגל?

תהיינה הסיבות לכך אשר תהיינה, אין ספק שהפרקטיקה בעשור האחרון (מאז תיקון הפקודה בשנת 96') הנחילה אכזבה לאלו שציפו ליתר שימוש בכלי פשיטת הרגל. שופט בית המשפט העליון אשר גרוניס, יש להניח, יידרש לסוגייה זו.

גם בתי המשפט מתקשים להפנים את השינויים שהוכנסו בהליכי פשט"ר. אם בעבר נבחנה תועלתה של הכרזה על פשיטת רגל מעיני טובת הנושים, כיום עיקר הדגש בפקודה מושם על יכולת החייב לפרוע את חובותיו. בכל זאת, שופטים רבים ממשיכים לסגל את הלך החשיבה הישן.

אחד מני הנושאים המרכזיים העשויים להיטיב את הליכי הגבייה כרוך במידע המושג לגבי החייבים. כאן דרוש איזון בין האינטרסים של הנושה, שהרי חיים אנו בעידן בו "מידע שווה כסף", לבין האינטרסים של החייבים, לשמירת פרטיותם. עד כמה ראוי לה למדינה לפתוח את מאגרי המידע שלה המכילים לעיתים מידע שלא יסולא בפז על החייבים ורכושם, בפני מי ובאילו סיטואציות? דעות באשר לשאלה זו ילובנו במהלך הכנס.

האם הגיעה השעה לאמץ פיתרונות מרחיקי לכת של מחיקת חובות, כאלו הנוהגים בארצות העולם? בארה"ב חייב פרטי המגיש בקשה לפשיטת רגל (לפי סעיף 7 לחוק פשיטת הרגל האמריקאי) נדרש למסור את נכסיו הבלתי פטורים, ותוך שבועות ספורים הוא זוכה למחיקת חובות. באנגליה, אם משתהים ההליכים מעבר לשנה עד שנתיים, מוחקים את יתרת חובותיו של החייב.

שיטת המשפט הישראלית רחוקה כיום מאימוצם של פתרונות שכאלה. קיים חשש מפני הרחבת-יתר של הליכי מחיקת החובות, פן יביא הדבר לעידוד חייבים שלא לפרוע את חובותיהם. יחד עם זאת, הליכי הגבייה אינם יעילים ממילא, וכמות הכספים הנגבית נמוכה כך או כך. אין טעם בהחזקתן ובמימונן של מערכות משפט וגבייה יקרים, שתועלתן (במתכונתן הנכחית) מפוקפקת.

עוד כתבות

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם