גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

זו לא הוצאה, זאת השקעה

מתי קשה לחשבונאות להחליט אם עסקה מסוימת היא בגדר השקעה או הוצאה, מדוע שמיר תעשיות מזון תיקנה את דו"חותיה, מה חושב על זה מנכ"ל החברה עצמון ראש ואיך כל זה קשור לעסקה שבה שמיר תעביר את כל מערך ההפצה שלה לתנובה ולתרכוש את הזכויות על קווי החלוקה מהמפיצים העצמאיים

בתיאוריה קיים הבדל גדול בין הוצאה להשקעה. החשבונאות מגדירה כהוצאה כל מה שתורם להפקת ההכנסות באופן שוטף וכהשקעה כל מה שעשוי לשמש את הפירמה ולתרום להפקת הכנסות מעבר לשנה אחת.

לכאורה זה טריוויאלי ומדובר באחד מהשיעורים הפשוטים יחסית בקורסי המבוא בחשבונאות. הדוגמה הפופולרית להשקעה היא רכישת מכונה שאמורה לשרת את העסק למשך מספר שנים, נניח 20 שנה. המכונה היא השקעה ועלותה נזקפת למאזן הפירמה כנכס. עם זאת, מאחר שהמכונה משמשת את העסק גם בשנה הנוכחית והיא כמובן תורמת להליך הפקת ההכנסות, אזי יש להכיר בחלק מסוים מעלותה כהוצאה שוטפת. החלק הזה הוא בהתאם לאורך חייה ומכאן שהיא תופחת על פני 20 שנים - 5% לשנה (בהנחה שבסוף התקופה ערכה יהיה אפס).

בקיצור, המכונה תירשם במאזן ובכל שנה יופרשו כהוצאות פחת 5% מערכה. זה אמור להסביר את ההבדל בין הוצאה להשקעה, אבל, מה לעשות, החיים מסובכים יותר מאשר בשיעורי המבוא לחשבונאות. במקרים רבים, קיים טשטוש בין הוצאה להשקעה - איך למשל צריך להתייחס למו"פ? זאת השקעה או הוצאה שוטפת? ועוד שאלה: איך צריך להתייחס לקמפיין שיווקי ענק שאמור לתת פירות במשך מספר שנים? במהלך השנים, מוסדות התקינה החשבונאית ורשויות ניירות הערך בעולם טיפלו בהרבה סוגיות סבוכות, אבל נותרו עדיין מקרים שבהם אין הלכה ברורה וקבועה.

הנה דוגמה מהשבוע האחרון. חברת שמיר תעשיות מזון העבירה דיווח למשקיעים על תיקון דו"חותיה הכספיים לרבעון הראשון. החברה מסרה כי היא מקבלת את עמדת סגל רשות ניירות ערך, ואנחנו מצטטים: "לפיה יש לזקוף את ההשקעות ברכישת קווי חלוקה שנרכשו ברבעון הראשון של 2005 בדו"ח רווח והפסד, כהוצאות מעבר הנובעות מהתקשרות החברה עם תנובה".

נכס שיניב הכנסות

מסתבר שבדיווח המקורי ברבעון הראשון, זקפה החברה את התשלום עבור קווי החלוקה כהשקעה, מאחר שהיא רואה בתשלום הזה נכס לא מוחשי שיפיק לה הכנסות בעתיד. זה נשמע נכון, שמיר שהתקשרה בהסכם מבטיח עם תנובה, העבירה בעצם את כל מערך ההפצה שלה לענקית המקומית. תנובה התחייבה להפיץ את מוצרי שמיר לרשתות שיווק וקמעונאים במסגרת מערך ההפצה הנוכחי שלה, שהוא כמובן גדול פי כמה מזה של שמיר. בהסכם נקבע כי הפצת מוצרי שמיר תיעשה רק על ידי תנובה וזה אומר במילים אחרות, שתופסק העבודה של המפיצים בקווי החלוקה הקיימים.

על רקע זה שילמה שמיר לבעלי קווי החלוקה סכום של 1.3 מיליון שקל, והשאלה הגדולה והלא פשוטה היא עבור מה שולם הסכום. אם נסתכל על הפעולה עצמה ולא נביט על העסקה מלמעלה הרי שמדובר בפיצוי בגין הפסקת חוזה עבודה (הפסקת פעילות של הפצת הסחורה דרך אותם מפיצים) וככזה הסכום הזה צריך להיות משויך, על פי התקנים החשבונאיים, כהוצאה שוטפת.

אם מסתכלים על מכלול העסקה ומקבלים את טענת החברה שמדובר בתשלום שהוא בעצם חלק מעסקה לרכישת נכס לא מוחשי שיפיק הכנסות בעתיד - הסכם הפצה עם תנובה - הרי שניתן היה לראות בכך השקעה ולא הוצאה. זה לא טריוויאלי, והרשות כאמור החליטה במקרה האמור שמדובר בפיצוי על הפסקת הסכם ומכאן שהסכום, 1.3 מיליון שקל, הוא הוצאה שוטפת.

"אנחנו רואים בסכום הזה ששולם למפיצים כנכס", אומר עצמון ראש, מנכ"ל משותף ומנהל הכספים של שמיר, "אבל הרשות ביקשה שנפחית את הסכום והפחתנו. לא רצינו להיכנס למסלול של ערעורים, אם כי במהות מדובר על נכס שיפיק לנו הכנסות בהמשך הדרך. בשוק המזון, וזה מקובל, יש מחלקים של סחורה והם רוכשים קווי חלוקה שבהם הם מפיצים. כל המפיצים חיים מזה שיש להם קו חלוקה. כדי לאפשר את הכניסה של תנובה לאזורים גיאוגרפיים שקודם היה בהם מפיץ עצמאי, צריך לרכוש את הזכויות על קו החלוקה שלו. זה מה שעשינו וזה עלה לנו 1.3 מיליון שקל. למעשה קנינו את הזכות להפיץ שם סחורה והזכות הזו היא לאורך חיי החברה. זאת לא הוצאה שוטפת אלא נכס שחי על פני אורך חיי החברה.

"מכל מקום, מדובר כאן בעניין חשבונאי מהותי, אבל ברמה הכלכלית לא קרה שום דבר בחברה. בהתחלה זה היה רשום כנכס, תיקנו וזה נרשם כהוצאה, אבל בעוד שזה הגדיל את ההפסד ברבעון הראשון זה יצמצם את ההוצאות בהמשך. מעבר לכך, זה לא משנה כלום מבחינה תזרימית. אין בשינוי הזה השלכה על דו"ח תזרים המזומנים שלנו".

שמיר הפסידה עוד לפני רישום ההוצאה הזו כ-5.9 מיליון שקל וההוצאה הזו הביאה אותה להפסד של 7.2 מיליון שקל ברבעון הראשון.

עם זאת, הרישום הנוכחי אכן יתרום להקטנת ההוצאות בהמשך. אם נניח שהחברה התכוונה להפחית את הנכס הלא מוחשי על פני 10 שנים אזי היא הייתה אמורה להפחית כ-130 אלף שקל בשנה וזה כאמור נחסך ממנה.

הפסד ברבעון הראשון

ההפסד הגדול ברבעון הראשון (עוד לפני רישום הוצאה בגין רכישת קווי החלוקה) נבע גם הוא מעסקת תנובה. במקביל להשלמת העסקה רשמה החברה הוצאות מעבר להפצה על ידי תנובה בסך של כ-3.4 מיליון שקל. הוצאות אלה כגון הוצאות הדרכה, התאמת אריזות, השקות למגזרים שונים והוצאות מיחשוב אמנם קשורות ישירות לעסקת תנובה, אבל הן נועדו ליישר קו ולהכשיר את הקרקע לפעילות המשותפת של שתי החברות. זה מעט שונה מהוצאות עבור קווי חלוקה, אם כי מבחינת הרשות כל סוגי ההוצאות האלה נחשבות כהוצאות מעבר לקראת העבודה המשותפת עם תנובה.

"פעלנו בגישה שמרנית", אומר ראש, "יש הרבה הוצאות שהיו בתחום האפור והייתה אולי אפשרות לייחס אותן כהשקעה, אבל ברגע שהיה לגבי זה ספק, החלטנו לרשום זאת מיד כהוצאה. כך היה לגבי הוצאות מיחשוב, סגירת מפעלים לוגיסטיים, הדרכה והכשרות שונות. ביחס לרכישת קווי החלוקה לא היה לנו ספק. אנחנו לא ממציאים פה את הגלגל. קוקה קולה רכשה את טרה ורשמה את קווי החלוקה כנכס בסך עשרות מיליוני שקלים. זה הדבר הנכון לעשות ברמה הכלכלית".

על כל פנים, ההוצאות החד פעמיות הללו, בגין ההסכם עם תנובה, לא צפויות להימשך ברבעונים הבאים. למעשה כל הוצאות המעבר נוקזו לרבעון הראשון במקביל לתחילת העבודה המשותפת - אמצע מארס ומכאן שהפסדי החברה צפויים לרדת כבר בקרוב בצורה מרשימה. בשמיר מעריכים כי בטווח של מספר רבעונים החברה תרוויח ועל רקע זה הם גם רשמו במאזן את המקדמות בגין הוצאות עודפות ומסים נדחים, שנבעו בשנים קודמות.

מדובר על זקיפת נכס מול תשלומי עבר למס הכנסה. כאשר לפירמה יש הוצאות שאינן מוכרות, היא צריכה לשלם עליהן מס בשיעור גבוה. זה נעשה באופן שוטף ובסופו של דבר בסיכום השנתי אם היא צריכה לשלם מס היא יכולה, במקרים מסוימים, לקזז אותו מול התשלום שכבר נעשה. את הכסף היא לא יכולה לקבל ישירות, אלא כקיזוז.

כאשר פירמות משאירות את הכספים האלה במאזן כנכס, הדבר מעיד על כך שהן מעריכות שהן צפויות לעבור לרווח, שכן אז הסכום הזה יקוזז מול חובן בפועל למס הכנסה. אחרת, הן נוהגות למחוק אותו שכן זה נכס שלא צפוי להיות ממומש.

בשמיר יש מעין סתירה. מצד אחד הנכס בגין מקדמות להוצאות עודפות ומיסים נדחים מעיד על הערכה כי החברה קרובה לרווח, אך מצד שני לחברה יתרת הפסד צבור בסך של כ-20 מיליון שקל, שמולם לא ייצרה החברה מס נדחה כנכס. זה דווקא מעיד על כך שהיא, על פניו, לא צופה לרווח, אם כי יש חברות רבות שלא יוצרות נכס מס בגין ההפסדים הצבורים למרות שהן צופות רווח. זאת בעצם בפרקטיקה זכות ולא ממש חובה, אבל ברגע שרושמים נכס על ההוצאות העודפות אי אפשר שלא לרשום נכס על ההפסדים הצבורים. זאת הייתה העילה לבקשת רשות ניירות ערך, להפחית את המקדמות בגין ההוצאות העודפות בסך מיליון שקל. החברה קיבלה את עמדת הרשות והפחיתה בדו"חות הרבעון הראשון כ-1 מיליון שקל נוסף. בסך הכול, לאחר שתי ההפחתות הללו, הפסידה שמיר כ-8.2 מיליון שקל.

להערכת ראש, החברה תעבור לרווח משמעותי בעקבות ההסכם עם תנובה. "זה מידע עתידי ולכן אי אפשר כמובן להיות בטוח לחלוטין", הוא אומר, "אבל כבר ברבעון השני אפשר יהיה לראות שינוי בתוצאות. לא תהיה מהפכה. אי אפשר תוך רבעון לעשות מהפכות, אבל המגמה תהיה ברורה. אני צופה שבתוך שנה מתחילת ההסכם עם תנובה, שמיר תהפוך לחברה שמספקת רווחים יציבים ברמה של כמה מיליוני שקלים בודדים בשנה, וזה ילך ויגדל. אנחנו בנקודת מפנה לקראת פריצה גדולה ואפשר להבין זאת כשמסתכלים על סנפרוסט. היא הייתה חברה מפסידה לפני שהיא התחברה לתנובה וכיום היא מרוויחה 25 מיליון שקל בשנה". *

עוד כתבות

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

לקראת יום המסחר הטוב מפברואר: נמשכות העליות בוול סטריט

מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר