גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טוסקנה בנוסח קסטינה

אלנה צימבליסטה הגיעה מונציה לישראל בעקבות האהבה. כאן בראה לה במושב אביגדור טוסקנה קטנה, עם כרמי ענבים וזיתים, ובה היא מארחת לארוחות ונציאניות, שמלוות את היינות הלבנים מהיקב שלה

הבית של אלנה צימבליסטה שוכן ליד צומת קסטינה, אבל המילה טוסקנה תהלום אותו יותר. מבעד לחלונות הגדולים ניבטים פסליה הכחולים והמרשימים של חמותה, הפסלת עופרה צימבליסטה ז"ל, ושטחים חקלאיים נרחבים המוקפים ברושים. כרם זיתים קטן ניצב בצדם המערבי וארבעים דונמים של כרמים פרוסים לאורכם ולרוחבם. בשורות הקרובות לבית ניטעו ענבי שרדונה וגוורצטרמינר, בשורות המרוחקות יותר ניטעו מוסקט אלכסנדרוני וסוביניון בלאן.

"עושה לי טוב להסתכל החוצה בכל בוקר", אומרת צימבליסטה דקיקת הגזרה במבטא כבד המסגיר מיד את מוצאה, בעודנו משקיפות על הנוף המרהיב מדק ביתה. בפינה השמאלית של הדק מוצב טבון אבן קטן. "אחרי הכול אני איטלקייה", היא צוחקת, "אני חייבת שיהיה לי מקום להכין פיצות".

בסיפור של צימבליסטה, שעל כרטיס הביקור שלה כתוב "כורמת", יש הרבה רומנטיקה ואופטימיות. תחילתו ב-21 בדצמבר 1999, תשעה ימים לפני תום המילניום הקודם. היא הוזמנה לארוחת ערב אצל חברה ישראלית בורונה, עיר מגוריה באותם ימים; במקור היא ממסטרה Mestre)), פרבר של ונציה. כשנשמעה דפיקה בדלת היא ניגשה לפתוח. גבר ישראלי בשם רן צימבליסטה (אחיו של נגן כלי ההקשה חן צימבליסטה) עמד בכניסה. "ועוד לפני שהספקתי להגיד לו שלום", היא נזכרת, הוא מלמל דבר מה בעברית שהיא לא הבינה. מאוחר יותר סיפרה לה חברתה שהוא אמר: "זאת תהיה אשתי". "אכלנו ארוחת ערב, הוא הסתכל עליי ואני עליו. בהמשך הוא הזמין אותי לבלות איתו את המילניום החדש בישראל", משחזרת צימבליסטה. "וכך, ביום מעבר המילניום, בירושלים, כשאנחנו צופים על השקיעה, הוא שלף בקבוק שמפניה דום פריניון ושאל אם אהיה מוכנה להיות שותפתו לחיים. אמרתי לו שאני עוד לא יודעת. אחרי שבוע שבילינו יחד, אמרתי כן".

הרבה אומץ יש לך.

"זה יותר שיגעון מאומץ", היא צוחקת. "אבל הנה, מה רע לי. עשיתי לי מקום יפה, ויש לי יין טוב כל הזמן לידי. מה עוד אני רוצה מהחיים: אהבה, יין ואוכל טוב".

ההחלטה המהירה הכי טובה שקיבלת.

"כן-כן, רק שלא הייתי מוכנה לכל המלחמות כאן".

הם קנו משק במושב אביגדור - הוא בעל עסק לבניית מיטות לבתי חולים, היא פרימה בלרינה לשעבר - והתלבטו מה לגדל בשטחים החקלאיים. "בעלי אמר שעם כמויות היין שאני שותה, עדיף לעשות יין מאשר לקנות אותו, אז החלטתי להפסיק לרקוד ולהתחיל לרקוד בכרמים". הם נטעו גפנים, ובארבע השנים שיש לחכות עד לבקבוק הראשון היא ילדה את שני בניה, ילי ודריו, שעל-שמם קרויים שניים מהיינות של היקב שבבעלותה, יקב צימבליסטה: "סובינילי" (לסוביניון בלאן) ו"וינו דריולינו" (לבלנד).

למה בחרת לכנות עצמך כורמת ולא יינית?

"כי אני עושה את העבודה בכרם, והיינן עושה את העבודה ביקב (הממוקם בעמק האלה). אני רק דואגת להביא לו את חומר הגלם בצורה המיטבית - וזו לא מעט עבודה".

בישולים במקום געגועים

מה שלא כתוב בכרטיס הביקור שלה זה שהיא בשלנית בחסד. בביתה הרחב היא מארחת קבוצות של עשרה עד 12 איש לארוחות ונציאניות, הכוללות מנות צפון איטלקיות, מסורתיות ועדכניות, שמלוות את היינות הלבנים הקרירים שלה.

"התפריט לא קבוע", היא אומרת; "אני מבשלת לפי מה שיש בשוק, ורק אם אני מוצאת חומרי גלם טובים. אם יש עגבניות טובות בשוק אני מכינה פסטה ברוטב עגבניות של אימא שלי, שזה סוף הדרך. ואם יש אספרגוס, שאני מאוד אוהבת, אני מכינה מנה של אספרגוס וביצה". היא רצתה להכין כזאת לכבודנו, אבל היא לא מצאה אספרגוס בשוק. "במקום זה הלכתי לשדות ו'גנבתי' מהשכן פרחי זוקיני". היא טבלה אותם בבלילה וטיגנה אותם בשמן עמוק. אחר כך היא חזרה על הפעולה עם עלי המרווה הגדולים שייבשה על קרש. הם ופרחי הזוקיני היו פריכים ונפלאים.

מנה אחרת שהגישה הייתה של זוקיני ממולא בבקר ברוטב עגבניות, מתכון ביתי ועדין של אימא שלה. "אני מבשלת טוב, לכן אני פחות מתגעגעת הביתה", היא אומרת. בהמשך הגישה צלחת טרמציני - כריך בצורת משולש העשוי משתי פרוסות לחם לבן שהקרום הוסר מהן.

הטרמיציני ("מה שביניהם", באיטלקית) מוגש כחטיף בברים בונציה", היא אומרת ומציעה לעשות "איזה צ'ין-צ'ין ("לחיים", באיטלקית) קטן" - כלומר, לשתות כוס של סוביניון בלאן. "הטרמיציני שלנו הוא כמו פיצה - כמו שיש חמישים סוגים של פיצות בתפריט, יש עשרות סוגים של טרמיציני, הנחלקים לכמה משפחות עיקריות: פרושוטו, טונה, פורקטה (חזיר צלוי), גבינות רכות, דגים (סלמון סרטנים) וכולי - ויש אין-סוף תוספות ורטבים".

קצת מטעמי כשרות, "וגם בגלל שאין פה בארץ פרושוטו טוב, אז אני מעדיפה לוותר, מאשר לעשות עם חיקוי לא מוצלח", הטרמיציני שהגישה לנו היו עם חזה אווז מעושן ועם ארטישוק כבוש, והשני עם פסטרמה, עם גבינת מסקרפונה ועם פלפל כבוש. "הדבר הראשון שאני עושה כשאני מגיעה לונציה זה לאכול פרושוטו, סופרסה דל ונטו (סלמי גדול מונציה) ופטריות יער כמו פורצ'יני, פינפרלו או צ'יאודיני"; בקולה ניכר שהיא בכל זאת מתגעגעת למקום שעזבה לפני 15 שנה, שהיא עוד חיה אותו.

לצד הטרמיציני הגישה מנת צ'יקטי (טפאס איטלקי) נוספת: קרוקטים של ריזי ביזי - כדורי ריזוטו עם אפונה מצופים בפירורי לחם ומטוגנים. "זה מאכל עניים", היא אומרת, "מכינים אותו מהשאריות של הריזוטו של אתמול, וכמו רוב האוכל האיטלקי, זאת מנה מסורתית וענייה". אחריהם הגישה מנה נוספת מז'אנר "המסורתי העני" של ביגולי אין סלסה (Bigoli in salsa) - פסטה רחבה ברוטב. "זאת לא סתם סלסה, זאת הסלסה של ונציה", היא אומרת ומסבירה: "מדובר ברוטב שמבוסס על בצל קצוץ ואנשובי שטוגנו בשמן זית במשך שעות על להבה נמוכה (ראו מתכון). אחד מחומרי הגלם המרכזיים בונציה הוא הבצל - הוא הגיע לשם מאשקלון (ולכן מכונה 'סקלוניו') יחד עם הצלבנים, ויש המון מנות שמתבססות עליו. למשל, סרדה אין סאור (Sarde in Saor) - סרדין ברוטב בצל, חומץ, סוכר, צימוקים, צנוברים ומעט יין לבן.

לא צריך יותר

ויש כמובן גם פולנטה, דייסת קמח התירס המהווה מצע כמעט לכל דבר. הפולנטה שצימבליסטה הכינה הפכה למוצקה, ונחה תחת מגבת. היא חתכה ממנה מלבנים באמצעות חוט תפירה, "כי ככה אימא שלי עשתה", וצרבה את הפרוסות על הפלנצ'ה עד שניכרו עליהן סימני חריכה שחורים והמעטפת הפכה לפריכה מאוד. אחר כך, בעודן חמימות, הניחה עליהן פרוסת גבינת גורגונזולה, זילפה עליהן מעט שמן זית מבית הבד המשפחתי, וזהו - לא צריך יותר.

בשלב זה של צהרי היום, אחרי שעברנו מהסוביניון בלאן לבלנד של גוורצטרמינר, מוסקט אלכסנדרוני וטיפת סוביניון, כבר היינו, הצלמת ואני, גמורות. "מה יש לכן, לא הכנתי כלום", היא הרימה גבה, "רק כמה מנות אנטי פסטי קטנות". ההיתממות שלה "עלתה" לנו באחת ממנות השיא של הארוחה - פיארני (Pierini), טרמיציני מטוגן. שתי פרוסות לחם לבן שקיבלו ממרח אמנטל (ראו מתכון) ופרוסת אווז מעושן. הכריך נחתך לרצועות, ואלה טוגנו משני הצדדים עד לפריכות ממכרת. על הקינוח הונציאני מרינגה קון פאנה (Meringhe con Panne - מרנג עם קצפת) היא ויתרה, אבל במקום זה פינקה אותנו בשוט של זגרופינו - מרענן חך שיכול לבוא בין המנות או בסוף הארוחה ושבוסס על סורבה של לימון, וודקה, יין מוסקט וסודה. כעת כבר היה צריך מישהו שיעקור אותנו מהמקום ויסיע אותנו הביתה. או שסתם לא רצינו ללכת.

ארוחה ונציאנית, כולל טעימות יין, בתיאום מראש, לקבוצות של עשרה עד 12 איש, החל מ-150 שקלים לאדם; טל' 054-2099663 (לא בשבתות ובחגים), ilanit.tzemach@gmail.com

מתכונים

פיאריני (כריך מטוגן)

חומרים (ל-4 מנות): 12 פרוסות לחם לבן נקי מהקצוות הקשים (רצוי לחם קסטן מרובע), שמן לטיגון, 6 פרוסות אווז מעושן/פסטרמה/פרושטו מעושן; לממרח - 150 גרם גבינת אמנטל מגוררת, חצי כפית אבקת חרדל, 2 כפות רוטב וורצ'סטרשייר, 2 ביצים.

הכנה: מחממים שמן לטיגון עמוק. בקערה טוחנים בבלנדר מוט את האמנטל עד לקבלת מחית, מוסיפים חרדל ורוטב וורצ'סטרשייר ומערבבים ידנית. מוסיפים את הביצים באטיות ומערבבים עד לקבלת תערובת חלקה. הכריך - מורחים את שתי פרוסות הכריך בממרח האמנטל, מניחים פרוסת נקניק, סוגרים את הכריך ומהדקים היטב. חותכים כל כריך ל-3 רצועות (תלוי בגודלו) ומטגנים עד שרצועות הכריך משחימות.

ביגולי אין סלסה

(פסטה ברוטב בצל ואנשובי)

חומרים (ל-4 מנות): 1 חבילה פסטה רחבה (למשל בוקטיני), 2 בצלים לבנים גדולים קצוצים דק דק, 8-6 פילטים של אנשובי (תלוי עד כמה הוא מלוח וכמה מלוח אוהבים), 8-6 כפות שמן זית.

הכנה: במחבת, על להבה קטנה מאוד, מטגנים בצל ואנשובי בשמן זית במשך שלוש שעות, עד שהבצל רך ושקוף; מערבבים מדי פעם. מבשלים פסטה לפי הוראות יצרן ומערבבים ברוטב. מגישים בלי פרמזן.

מתכונים של אלנה צימבליסטה

עוד כתבות

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"