גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

זליכה: "זאב ז'בוטינסקי אמר 'שקט הוא רפש' - לי לא היה רגע אחד של שקט והרבה רפש"

עוד אמר זליכה, כשקיבל הערב את אות המופת של עמותת אומ"ץ: "לא תופתעו לשמוע כי הממשלה היתה מעלימת התשלומים הגדולה במדינה. היתה. בעבר. שמרנו על כספו של הציבור" * בהקשר להדחתו אמר זליכה: "גם הממשלה ניצבת בפני חוק"

במקביל לסערה סביב אי הארכת כהונת החשב הכללי במשרד האוצר קיבל הערב ד"ר ירון זליכה את אות המופת של עמותת אומ"ץ לשנת 2007 באירוע שהתקיים במוזיאון ארץ ישראל בת"א. האירוע צריך היה להתקיים במעמד מבקר מבקר המדינה, השופט (בדימוס) מיכה לינדנשטראוס, שביטל את השתתפותו שעה קלה לפני תחילת האירוע בתל-אביב.

הסיבה לביטול ההשתתפות היא מעורבותו של המבקר בימים אלה בעצירת הליך הפסקת עבודתו של זליכה באוצר בשל היותו חושף שחיתויות. יצויין כי הקשר בין המבקר לזליכה החל עוד קודם, כאשר היה זה החשכ"ל שפנה לראשונה למבקר המדינה וסיפר לו על מעורבותו הלא כשרה, כביכול, של ראש הממשלה אהוד אולמרט בהליך המכרז למכירת השליטה בבנק לאומי עת כיהן אולמרט כשר האוצר בממשלת שרון לפני כשנתיים. שלמה גור, מנכ"ל משרד המבקר, קרא את דברי לינדנשטראוס: "צדק לא חייב להיעשות, אלא גם להיראות ולכן לא ראוי שאשתתף בטקס השנה".

זליכה: שני ראשי ממשלה רצו להדיחני. על השני אי אפשר להכביר מילים

עם קבלת הפרס אמר זליכה: "כניסתי לתפקיד החשב לוותה בקמפיין של מארג ההון שלטון במדינה. הם ניסו למנוע את המינוי בגלל המדיניות החדשה שרציתי להנהיג. רציתי לגייס את כל עובדי החשב למניעת מציצת לשד הקופה הכללית. הצלחנו בכך - חוק המכרזים נאכף, ותשלומי שכר ותמיכות יעמדו בביקורת בהתאם לנורמות וחוקים, כולל חוקי המס". זליכה הוסיף: "לא תופתעו לשמוע כי הממשלה היתה מעלימת התשלומים הגדולה במדינה. היתה. בעבר. שמרנו על כספו של הציבור".

"הנהגנו גם נורמה של פרסום דוחות כספיים של אמת ולא דוחות מטעים כפי שהיה נהוג. רק בדוחות חשבונאיים לפי הכללים אפשר למצוא את החוסרים ולקבוע אחריות אישית למעשים ולתיקונם. לאחרונה הגשתי לשר האוצר תוכנית לסגירת הפרצות האחרונות שעדיין נותרו. אם תאומץ התוכנית, היא תביא לביעור השחיתות".

"ז'בוטינסקי אמר 'שקט הוא רפש'. לי לא היה רגע אחד של שקט והרבה רפש", אמר זליכה. "שני ראשי ממשלה רצו להדיחני. על השני אי אפשר להכביר מילים. כאשר שר אוצר מתעמת איתי ועם מקורביי על מכרז לשירותי בנקאות לעובדי מדינה, לא שכחתי איך אותו שר אוצר (הירשזון - א.כ.) הדיח אותי מטיפול בפרשה. אותו אדם מואשם בגניבה. אנחנו לא נרתענו, ולבסוף נערך המכרז שחסך מיליונים למדינה. הכל תוצאה ישירה של המדיניות החדשה שהנהגנו".

"העברת פרשת אולמרט לחקירת המשטרה הביאה לאיומים השמורים במשטרה כי ישברו את רגליה של אשתו. לא נותר אלא להתריע בפני הציבור ומנגד להזכיר את נבואת ישעיהו על היקפי השחיתות. ברצוני להודות לאשתי אורלי ולמשפחתי ולעובדי משרד החשב הכללי. שמעתם בוודאי כי השר החליט לסיים את כהונתי בלא סמכות. כאשר הובהר לו כי אין לו סמכות, הוא מבקש את אישור הממשלה בראשות אהוד אולמרט. אולם גם הממשלה ניצבת בפני חוק".

"הקרב היום מסיר את המסכות ואלה שהניחו לטרור השחיתות לפרוץ, פרצופם נחשף. מרבית השירות הציבורי נקי. אלו הם קומץ בלבד של מושחתים צמאי כוח שמוכנים לפגוע במדינה שלמה. את תרומתי למאבק נתתי ברצון ובאמונה, וכעת הגיע תורכם" אמר זליכה.

בנוסף לזליכה קיבלו שבעה אנשים נוספים את אות העמותה: מעין אגם, חושפת שחיתות הסתדרות העובדים הלאומית; ד"ר שוקי אמרני, הממונה על מחוז המרכז במשרד הפנים; ומטעם עמותת ל"שובע", קיבלו את האות עורכי הדין שרונה וגיל חריש.

בין מקבלי האותות ל-2007 היו גם מספר עיתונאים: אורלי וילנאי-פדרבוש (ערוץ 2), קלמן ליבסקינד (מעריב) ומיכאל מירו (קול ישראל). סגרה את רשימת מקבלי האותות, חברת הכנסת שלי יחימוביץ ממפלגת העבודה.

אריה אבנרי: האמת חייבת להיאמר - איננו כבר אור לגויים

אריה אבנרי, יו"ר העמותה, אמר: "ערב הימים הנוראים אנו גם עושים חשבון נפש. נגע השחיתות שלח גרורות נוספות. היתה זו שנה של פריצת גבולות כללית, איש הלא הישר בעיניו עשה. ניסו אף לפגוע בנלחמים בשחיתות כמו המתקפה על משרד המבקר, שמצידו העלה את המעורבות של הביקורת. הנשיא ועסקת הטיעון, שר המשפטים, וראש הממשלה ה"נחשד המתמיד". זוהי אינה מדינה מתוקנת. היקף כתבי האישום אינה מעידה על כך עדיין".

"צנעת הפרט הפכה לנחלת הכלל. 40% מהציבור אינם מאמינים למערכת המשפט. סירחון ראש הדג הגיע כבר לזנבו. ראש וראשון בהם הוא ראש הממשלה, שהפך בתוקף תפקידיו למיליונר. מאין בא הכסף? רק בעקבות הקשר בין ההון לשלטון. האמת חייבת להיאמר: איננו כבר אור לגויים. הריקבון עובר למקומות אחרים, כמו ההשתמטות מהשירות הצבאי. שר המשפטים אינו מסייע גם כן במעשיו. ברור מעל ספק, כי שלטון החוק ניצב בפני שוקת שבורה. מעל במה זו אני אומר לרה"מ עד כאן! העיתונאים הפכו לפודלים בשל השליטה של אילי ההון בגופי התקשורת. בשקט נוצרה בתקשורת נורמה פסולה של שמירה על ידיעות על שחיתות".

על הדחת זליכה אמר אבנרי: "בל נשכח כי הגשת התלונה הביאה לחקירה הקשה ביותר שבה מעורב אולמרט - אין לנו ספק כי מבקר המדינה יסכל את ההדחה. למבקר אני אומר: 'הגן על חושפי השחיתויות. גם שאר החושפים נרדפים. הגן גם עליהם'. לירון זליכה אמר אבנרי: 'החלטנו עליך כבר לפני מספר חודשים. אם באמת תאולץ, לפרוש נשמח לקלוט אותך בקרבנו. בצנרת שלנו מספר חקירות נוספות שכעת לא הזמן לדבר עליהן".

שלמה גור: היכולת להילחם בשחיתות נפגמה

שלמה גור, מנכ"ל משרדו של מבקר המדינה, אמר: "מדד השחיתות העולמי מודד את תפיסת השחיתות. לפני כמה שנים היינו במקום 34 בעולם - הרבה אחרי מדינות מפותחות וגם אחרי מספר מדינות עולם שלישי. זוהי תמונה עגומה והנסיגה ממשיכה ירדנו בדירוג. היכולת להילחם בשחיתות נפגמה".

"מהי שחיתות? כשרואים אותה יודעים שזו היא. בכך נלחם משרד המבקר. במצב שבו עובד מנצל את כוחו. ביסוד השחיתות עומדת מעילה באמונים עליו. הם מחזיקים בכוח מטעם הציבור, וחובה עליהם לנהוג בכוח ובסמכות למען הציבור. השחיתות היא השימוש שלא לצורך בסמכויות. אמון הציבור הוא הנכס המרכזי של הציבור בשלטון. טוהר השירות והשורות עומד בבסיס השירות הציבורי".

עוד כתבות

הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר שירה עפרון / צילום: דיאן בולדווין - ראנד

החוקרת שמסבירה: איך מתכוננים האמריקאים לשלב ב' בעזה ולתקיפה באיראן?

שיחה עם ד"ר שירה עפרון, ראש קתדרת ישראל והמזרח התיכון במכון ראנד ● על הניסיון הבינלאומי לייצב את עזה, המכשולים והסכנות שבדרך

מיכאל קלמן, מנכ''ל מנורה מבטחים ביטוח / צילום: נטי לוי

חברת הביטוח מנורה שילמה שכר גבוה לבכירים - ולא תיהנה מקיזוז המס

בית המשפט דחה את ערעור מנורה ושומרה וקבע כי שכר בכירים מעבר לתקרה של 2.5 מיליון שקל אינו מוכר לצורכי מס ● נקבע כי בקיזוז הפסדים יש להביא בחשבון גם החזרי מס צפויים, ולא רק את המס ששולם בפועל

הספארי ברמת גן / צילום: Shutterstock

לפחות 3 מיליארד שקל רווח: מי דוחף לפינוי הספארי ברמת גן?

הסיכום לגבי הזזת הספארי ממקומו היה פזיז: ראש העיר רמת גן לא יידע את המועצה, מינהל התכנון כלל לא היה שותף, וברמ"י אין מי שיאשר את התוכנית ● עוד הוכחה שכשהקרקע לוהטת, שווה להפריח בלונים

פיצוצים בעיר בנדר עבאס, איראן. ארכיון / צילום: Reuters

נכסי אנרגיה ונמל אסטרטגי: האזורים שבהם התחוללו הפיצוצים באיראן

הפיצוצים באהוואז ובבנדר עבאס אירעו באזורים אסטרטגיים במיוחד - משדות הנפט הגדולים של איראן ועד לנמל המרכזי במיצר הורמוז ● בטהרן מנסים להציג את האירועים כ"תקלות", אך הרגישות של המוקדים שנפגעו מעוררת תהיות בזירה הבינלאומית

דני בריקמן / צילום: בן יצחקי

הוא שירת 11 שנה ביחידה מסווגת וסירב להפוך לאל"מ. היום יש לו חברת סייבר

בגיל 8 הוא כבר שיווק מוצרי תוכנה, את הבגרות במתמטיקה סיים בכיתה י', ובצבא הוא שירת 11 שנה - אך סירב להמשיך לאל"מ ● חברת הסייבר שהקים עם השחרור מכניסה היום עשרות מיליוני דולרים, אבל הוא בכלל חולם להקים בית ספר למוזיקה: "רוצה להוריד את המחסומים" ● שיחה קצרה עם דני בריקמן, מנכ"ל Oasis Security

בודקים את המיתוס. חוק 3 שניות / צילום: Shutterstock

לא 3 שניות: תוך כמה זמן החיידקים מגיעים לאוכל שנפל?

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: החיידקים לא ממתינים לפני שהם מסתערים על אוכל שנפל. ועדיין, זו לא סיבה להילחץ

המבורגר בסדנא 8 / צילום: שחף סעדון

עם פסקול נוסטלגי: הבר הקטן בקיבוץ שמגיש המבורגר מבשר מקומי

פודטראק בלב כרם על שביל ישראל, ארוחה אתיופית מסורתית, סדנה של אמן יפני, חנות של 15 קיבוצניקיות ובר שמארח תערוכות מתחלפות ● שש תחנות מומלצות בחוף הכרמל ● חגית אברון תופרת יום

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Harun Ozalp

טראמפ הודיע רשמית: זה יהיה יו"ר הפד הבא

הנשיא דונלנד טראמפ הודיע רשמית שקווין וורש, חבר פד לשעבר שהפך במרוצת השנים לאחד ממבקריו המרכזיים, יהיה יו"ר הפד הבא ● יחליף את ג'רום פאוול שיסיים את תפקידו במאי

אילוסטרציה: shutterstock

פתיחת שנה חזקה במיוחד למסלולי המניות בשוק החיסכון; ב-S&P 500 נרשמה תשואה שלילית

ינואר צפוי להיות מוצלח במיוחד לחוסכים בגמל ובפנסיה במסלול הכללי והמנייתי ● אך אלה שהשקיעו במדד S&P 500 צפויות להציג תשואה שלילית בשל חולשת הדולר מול השקל

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בוול סטריט; הכסף צנח בכמעט 30%, מחיר הזהב בירידה

טראמפ הודיע על מינויו של וורש לתפקיד יו״ר הפדרל ריזרב הבא, במקום ג'רום פאוול - צעד שמסיים תקופה ממושכת של חוסר ודאות וטלטלה סביב הבנק המרכזי ● המסחר בבורסות אירופה מתנהל בעליות; בורסות אסיה ננעלו באדום ● הזהב והכסף יורדים ● סנדיסק מזנקת ב-20%

ג'יימס נסביט ב''הבריחה''. קשר חזק / צילום: Ben Blackall/Netflix

נטפליקס שוב פותחת עונה עם הרלן קובן, הפעם עם סדרה על בנות, אבות ואשמה

נטפליקס שוב פותחת עונה עם הרלן קובן והפעם עם סדרת המתח "הבריחה", שמגוללת את סיפורה של משפחת גרין שנראית מושלמת, עד שהבת הבכורה פייג’ נעלמת ● האב יוצא לחפש אותה בכל מחיר ובדרך חושף את הסיבה לבריחה

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

השפריץ מים על אישה שטיילה ברחוב. מה הפיצוי שפסק ביהמ"ש?

שכן שהשפריץ מים מצינור ביתו על אישה שטיילה עם כלב חויב לפצותה ב-95 אלף שקל ● מי אמור לפצות נופשים על עיכוב בקבלת המזוודות שלהם בחו"ל? ● ומה פסק בית המשפט כאשר הגיעו לפתחו שתי צוואות - אחת שוויונית ואחת לא? ● 3 פסקי דין בשבוע

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בת"א; המניות הביטחוניות נפלו, מניות הביטוח והבנקים עלו

המניות הדואליות עלו ● הירידות במניות החברות הבטחוניות נמשכו ● השקל נחלש הבוקר, 3.09 שקלים ● ירידות בחוזים בניו יורק ● אפל וסנדיסק עקפו את הצפי בדוחות, האחרונה מזנקת ב-20% במסחר המוקדם ● מטא זינקה אתמול ב-8%, בג'פריס אומרים שזאת רק ההתחלה ונותנים לה מחיר יעד של 1,000 דולר

עופר ינאי, בעלי נופר אנרג'י / צילום: נועם גלאי

עופר ינאי נגד המנכ"לים שלו לשעבר: הקמת החברה החדשה – "הפרת חוזה"

בעל השליטה בנופר אנרג'י דורש לעצור את הכניסה לבורסה של החברה החדשה של נדב טנא ושחר גרשון , שניהלו עד לפני חצי שנה את החברה בבעלותו, אותה עזבו כשבכיסם הון עתק ● גרשון וטנא: "הטענות מופרכות, נעדרות בסיס משפטי, ומשקפות ניסיון שקוף ובלתי ראוי להפעיל לחץ "

בנימין נתניהו, דונלד טראמפ, עלי חמינאי / עיבוד: AP

מזכיר המועצה לביטחון לאומי באיראן: "מתגבש מתווה למו"מ"

טראמפ אישר בריאיון לפוקס ניוז: "הם מדברים איתנו - נראה מה אפשר לעשות" ● דיווח: פיצוץ עז נשמע בנמל בנדר עבאס שבדרום איראן - כלי תקשורת במדינה הכחישו דיווח על תקיפת מפקד במשמרות המהפכה ● גורמים בישראל טוענים שאין למדינה קשר לפיצוצים באיראן ● צה"ל תקף ברצועת עזה במה שמסתמן כגל שני של תקיפות על רקע הפרת הסכם הפסקת האש מצד חמאס ● עדכונים שוטפים

אביעד מייזלס / צילום: צילום מסך יוטיוב

לקרוא שפתיים, להבין כוונות, לחוש את הרגש: המכשיר הישראלי שיהפוך את אפל לקוראת מחשבות

Q.ai עשויה להביא לאפל יכולות הרבה יותר משוכללות מאשר כל חברת בינה מלאכותית אחרת שהיא אי פעם רכשה ● בארבע שנות קיומה הספיקו מייסדי החברה - אביעד מייזלס, ד"ר אבי ברליה וד"ר יונתן וכסלר לרשום לפחות ארבע פטנטים שמציתים את הדמיון

מה מביא לירידות בשוק הקריפטו? / צילום: Shutterstock

111 מיליארד דולר נמחקו ביממה: מה עומד מאחורי הירידות החדות בקריפטו?

הביטקוין צנח מתחת ל-80 אלף דולר, הרמה הנמוכה שלו מאז אפריל ● גם יתר המטבעות רושמים ירידות חדות ● בין הסיבות: נזילות נמוכה ואכזבה מכך שהתחום לא מתפקד כ״מקלט בטוח״ כמו בעבר

אילון מאסק / צילום: ap, Jae C. Hong

אימפריית ה-X מתאחדת: האם זה המהלך שיזניק את SpaceX לשווי של 1.5 טריליון דולר?

מהלך תאגידי חריג עשוי לאחד בין חברת החלל הפרטית של אילון מאסק לבין טסלה או חברת הבינה המלאכותית xAI ● המהלך הוא חלק מחשיבה רחבה על ארגון מחדש של האימפריה העסקית של מאסק, כך לפי בלומברג

אסדת הגז לוויתן / צילום: Lev Radin/Si

החשמל בנוהל חירום: מאגרי לוויתן ואנרג'יאן הושבתו בזמן שתמר בתחזוקה

בלוויתן מדובר בחיישן תקול, ובאנרג'יאן מקור התקלה עוד לא ברור ● כמה שעות אחרי תחילת התקלה, בלוויתן מדווחים על סיומה

טלי בן עובדיה / צילום: ערן לוי

לפני כניסת הדירקטורים החדשים: בחדשות 13 אישרו את המינוי הקבוע של המנכ"לית טלי בן עובדיה

מינוייה אושר לאחר עזיבת הדירקטורית ד"ר יפעת בן חי שגב ונותר רק מתנגד אחד ● ברשת 13 מיהרו להחליט בטרם כניסת הדירקטורים החדשים מטעם הרשות השנייה וכדי למנוע התנגדות אפשרית ● תגובת רשת 13: "הישיבה על ההצבעה נקבעה עוד בטרם יצאה ההודעה על מינוי הדירקטורים"