גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

זליכה: "זאב ז'בוטינסקי אמר 'שקט הוא רפש' - לי לא היה רגע אחד של שקט והרבה רפש"

עוד אמר זליכה, כשקיבל הערב את אות המופת של עמותת אומ"ץ: "לא תופתעו לשמוע כי הממשלה היתה מעלימת התשלומים הגדולה במדינה. היתה. בעבר. שמרנו על כספו של הציבור" * בהקשר להדחתו אמר זליכה: "גם הממשלה ניצבת בפני חוק"

במקביל לסערה סביב אי הארכת כהונת החשב הכללי במשרד האוצר קיבל הערב ד"ר ירון זליכה את אות המופת של עמותת אומ"ץ לשנת 2007 באירוע שהתקיים במוזיאון ארץ ישראל בת"א. האירוע צריך היה להתקיים במעמד מבקר מבקר המדינה, השופט (בדימוס) מיכה לינדנשטראוס, שביטל את השתתפותו שעה קלה לפני תחילת האירוע בתל-אביב.

הסיבה לביטול ההשתתפות היא מעורבותו של המבקר בימים אלה בעצירת הליך הפסקת עבודתו של זליכה באוצר בשל היותו חושף שחיתויות. יצויין כי הקשר בין המבקר לזליכה החל עוד קודם, כאשר היה זה החשכ"ל שפנה לראשונה למבקר המדינה וסיפר לו על מעורבותו הלא כשרה, כביכול, של ראש הממשלה אהוד אולמרט בהליך המכרז למכירת השליטה בבנק לאומי עת כיהן אולמרט כשר האוצר בממשלת שרון לפני כשנתיים. שלמה גור, מנכ"ל משרד המבקר, קרא את דברי לינדנשטראוס: "צדק לא חייב להיעשות, אלא גם להיראות ולכן לא ראוי שאשתתף בטקס השנה".

זליכה: שני ראשי ממשלה רצו להדיחני. על השני אי אפשר להכביר מילים

עם קבלת הפרס אמר זליכה: "כניסתי לתפקיד החשב לוותה בקמפיין של מארג ההון שלטון במדינה. הם ניסו למנוע את המינוי בגלל המדיניות החדשה שרציתי להנהיג. רציתי לגייס את כל עובדי החשב למניעת מציצת לשד הקופה הכללית. הצלחנו בכך - חוק המכרזים נאכף, ותשלומי שכר ותמיכות יעמדו בביקורת בהתאם לנורמות וחוקים, כולל חוקי המס". זליכה הוסיף: "לא תופתעו לשמוע כי הממשלה היתה מעלימת התשלומים הגדולה במדינה. היתה. בעבר. שמרנו על כספו של הציבור".

"הנהגנו גם נורמה של פרסום דוחות כספיים של אמת ולא דוחות מטעים כפי שהיה נהוג. רק בדוחות חשבונאיים לפי הכללים אפשר למצוא את החוסרים ולקבוע אחריות אישית למעשים ולתיקונם. לאחרונה הגשתי לשר האוצר תוכנית לסגירת הפרצות האחרונות שעדיין נותרו. אם תאומץ התוכנית, היא תביא לביעור השחיתות".

"ז'בוטינסקי אמר 'שקט הוא רפש'. לי לא היה רגע אחד של שקט והרבה רפש", אמר זליכה. "שני ראשי ממשלה רצו להדיחני. על השני אי אפשר להכביר מילים. כאשר שר אוצר מתעמת איתי ועם מקורביי על מכרז לשירותי בנקאות לעובדי מדינה, לא שכחתי איך אותו שר אוצר (הירשזון - א.כ.) הדיח אותי מטיפול בפרשה. אותו אדם מואשם בגניבה. אנחנו לא נרתענו, ולבסוף נערך המכרז שחסך מיליונים למדינה. הכל תוצאה ישירה של המדיניות החדשה שהנהגנו".

"העברת פרשת אולמרט לחקירת המשטרה הביאה לאיומים השמורים במשטרה כי ישברו את רגליה של אשתו. לא נותר אלא להתריע בפני הציבור ומנגד להזכיר את נבואת ישעיהו על היקפי השחיתות. ברצוני להודות לאשתי אורלי ולמשפחתי ולעובדי משרד החשב הכללי. שמעתם בוודאי כי השר החליט לסיים את כהונתי בלא סמכות. כאשר הובהר לו כי אין לו סמכות, הוא מבקש את אישור הממשלה בראשות אהוד אולמרט. אולם גם הממשלה ניצבת בפני חוק".

"הקרב היום מסיר את המסכות ואלה שהניחו לטרור השחיתות לפרוץ, פרצופם נחשף. מרבית השירות הציבורי נקי. אלו הם קומץ בלבד של מושחתים צמאי כוח שמוכנים לפגוע במדינה שלמה. את תרומתי למאבק נתתי ברצון ובאמונה, וכעת הגיע תורכם" אמר זליכה.

בנוסף לזליכה קיבלו שבעה אנשים נוספים את אות העמותה: מעין אגם, חושפת שחיתות הסתדרות העובדים הלאומית; ד"ר שוקי אמרני, הממונה על מחוז המרכז במשרד הפנים; ומטעם עמותת ל"שובע", קיבלו את האות עורכי הדין שרונה וגיל חריש.

בין מקבלי האותות ל-2007 היו גם מספר עיתונאים: אורלי וילנאי-פדרבוש (ערוץ 2), קלמן ליבסקינד (מעריב) ומיכאל מירו (קול ישראל). סגרה את רשימת מקבלי האותות, חברת הכנסת שלי יחימוביץ ממפלגת העבודה.

אריה אבנרי: האמת חייבת להיאמר - איננו כבר אור לגויים

אריה אבנרי, יו"ר העמותה, אמר: "ערב הימים הנוראים אנו גם עושים חשבון נפש. נגע השחיתות שלח גרורות נוספות. היתה זו שנה של פריצת גבולות כללית, איש הלא הישר בעיניו עשה. ניסו אף לפגוע בנלחמים בשחיתות כמו המתקפה על משרד המבקר, שמצידו העלה את המעורבות של הביקורת. הנשיא ועסקת הטיעון, שר המשפטים, וראש הממשלה ה"נחשד המתמיד". זוהי אינה מדינה מתוקנת. היקף כתבי האישום אינה מעידה על כך עדיין".

"צנעת הפרט הפכה לנחלת הכלל. 40% מהציבור אינם מאמינים למערכת המשפט. סירחון ראש הדג הגיע כבר לזנבו. ראש וראשון בהם הוא ראש הממשלה, שהפך בתוקף תפקידיו למיליונר. מאין בא הכסף? רק בעקבות הקשר בין ההון לשלטון. האמת חייבת להיאמר: איננו כבר אור לגויים. הריקבון עובר למקומות אחרים, כמו ההשתמטות מהשירות הצבאי. שר המשפטים אינו מסייע גם כן במעשיו. ברור מעל ספק, כי שלטון החוק ניצב בפני שוקת שבורה. מעל במה זו אני אומר לרה"מ עד כאן! העיתונאים הפכו לפודלים בשל השליטה של אילי ההון בגופי התקשורת. בשקט נוצרה בתקשורת נורמה פסולה של שמירה על ידיעות על שחיתות".

על הדחת זליכה אמר אבנרי: "בל נשכח כי הגשת התלונה הביאה לחקירה הקשה ביותר שבה מעורב אולמרט - אין לנו ספק כי מבקר המדינה יסכל את ההדחה. למבקר אני אומר: 'הגן על חושפי השחיתויות. גם שאר החושפים נרדפים. הגן גם עליהם'. לירון זליכה אמר אבנרי: 'החלטנו עליך כבר לפני מספר חודשים. אם באמת תאולץ, לפרוש נשמח לקלוט אותך בקרבנו. בצנרת שלנו מספר חקירות נוספות שכעת לא הזמן לדבר עליהן".

שלמה גור: היכולת להילחם בשחיתות נפגמה

שלמה גור, מנכ"ל משרדו של מבקר המדינה, אמר: "מדד השחיתות העולמי מודד את תפיסת השחיתות. לפני כמה שנים היינו במקום 34 בעולם - הרבה אחרי מדינות מפותחות וגם אחרי מספר מדינות עולם שלישי. זוהי תמונה עגומה והנסיגה ממשיכה ירדנו בדירוג. היכולת להילחם בשחיתות נפגמה".

"מהי שחיתות? כשרואים אותה יודעים שזו היא. בכך נלחם משרד המבקר. במצב שבו עובד מנצל את כוחו. ביסוד השחיתות עומדת מעילה באמונים עליו. הם מחזיקים בכוח מטעם הציבור, וחובה עליהם לנהוג בכוח ובסמכות למען הציבור. השחיתות היא השימוש שלא לצורך בסמכויות. אמון הציבור הוא הנכס המרכזי של הציבור בשלטון. טוהר השירות והשורות עומד בבסיס השירות הציבורי".

עוד כתבות

שי אהרונוביץ' ואסף רפפורט / צילום: יוסי זמיר, איל יצהר

האקזיט הישראלי הגדול בהיסטוריה: מחלוקת על מיליארדים בין רשות המסים לוויז

קרוב לשנה לאישור עסקת הענק, לגלובס נודע כי מחלוקת בין רשות המסים לוויז באשר לתשלום המס על הקניין הרוחני של האחרונה מערימה קשיים ● בעוד שוויז טוענת שהקניין הרוחני שלה ממוקם בארה"ב, ועל כן תשלום המס עליו בישראל הוא מופחת, הרשות סבורה ההפך ● על הפרק: כמה מיליארדי דולרים

זהבית כהן, מנהלת AMI, עמיר בירם, ממנהלי JTLV / צילום: רמי זרנגר, שרון גבאי

הרווח העצום של זהבית כהן ועמיר בירם: מימושים של 1.8 מיליארד שקל בשבוע

בחמשת ימי המסחר הראשונים של 2026 בעלי עניין בבורסה בתל אביב מימשו מניות בהיקף של יותר מ־1.8 מיליארד שקל - קצב שמאפיין בשנה רגילה מכירות של מעל רבעון ● בין המממשים גם מנהלים בכירים בחברות הנסחרות שמכרו מניות ביותר מ־100 מיליון שקל

אילוסטרציה: Shutterstock / צילום: Shutterstock

האם יש בועה? 440 מיליארד דולר שעלולים להיראות כמו הימור

ענקיות הטכנולוגיה צפויות להשקיע השנה מאות מיליארדים בתשתיות AI ● אך האם השוק נמצא בבועה? אלו התשובות של קתי וודס, ג'יימי דיימון ועוד כמה מהבכירים בוול סטריט ● בבנק אוף אמריקה מזהירים שלא לברוח מהשוק, עדיף לגדר דרך רכישת מניות ערך זולות יחסית ● ומה אפשר ללמוד מהיסטוריית הבועות

צחי בוורמן / צילום: תמר מצפי

חקירתו של ברוורמן הסתיימה אחרי 13 שעות; הורחק מלשכת רה"מ ל-15 יום

ראש הסגל בלשכת רה"מ נחשד בשיבוש הליכי חקירה בפרשת הדלפת המסמכים המסווגים לעיתון ה"בילד" הגרמני, ועוכב על ידי שוטרי להב 433 ● דוברו לשעבר של נתניהו, אלי פלדשטיין, חשף כי ברוורמן נפגש איתו בחניון בקריה וטען כי יוכל "לכבות" את החקירה שצה"ל פתח נגדו

פרופ' יורם פלטי, יזם חברת נובוקיור / צילום: ערן גילווארג

יזם חברת נובוקיור פרופ' יורם פלטי הלך לעולמו

פרופ' יורם פלטי, חוקר בטכניון והממציא של טכנולוגיית הטיפול בסרטן החדשנית של חברת נובוקיור, הלך לעולמו אתמול בלילה, בגיל 89 ● נובוקיור נסחרת בנאסד"ק לפי שווי של 1.6 מיליארד דולר ● "הבורסה לא הייתה החלום שלי. לראות חולה שהבריא זה יותר טוב מכל הנפקה"

חץ דורבן, מערכת ההגנה של אלביט / צילום: אלביט

275 מיליון דולר: חוזה חדש לאלביט במדינה באזור אסיה-פסיפיק

אלביט תספק חליפות לוחמה אלקטרונית מתקדמות להגנה עצמית אווירית, כולל מערכת דירקם נגד טילים מבוססת אינפרה-אדום ● בנוסף תספק החברה מערכת הגנה על מטוסים קטנים ובינוניים, כולל מסוקים

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

יו"ר הפד תחת חקירה: המאבק בין טראמפ לפאוול מסלים לקראת בחירות האמצע

משרד המשפטים הודיע כי בכוונתו לחקור את יו"ר הפד בנוגע לשיפוץ מטה הבנק ● בתגובה, הנגיד האשים את הנשיא בלחצים בשל סירובו להאיץ את קצב הורדת הריבית ● המהלך מגיע ברקע בחירות האמצע שאמורות להתקיים בהמשך השנה, כשנושא יוקר המחיה עומד במרכזן

ירידת מחירים בענף הרכב/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי צילום: יוסי כהן

מצ'רי ועד סקודה וטסלה: ענף הרכב מציג ירידת מחירים חריגה

ענף הרכב הישראלי מתחיל את 2026 עם ירידה במחירי המחירון הרשמיים של דגמים חדשים רבים ● זאת, בניגוד למגמה הרווחת זה שנים ● משערי המטבע והלחץ הרגולטורי ועד לצונאמי התקינה הסיני: אלו הכוחות שהשפיעו על היבואנים

רונאל פישר בבית המשפט המחוזי, אוק' 24 / צילום: רפי קוץ

פרשת רונאל פישר: לאחר עשור של דיונים, גזר הדין יינתן השבוע

הפרקליטות דורשת 18 חודשי מאסר בגין עבירות שוחד ושיבוש, בעוד ההגנה מבקשת להסתפק בימי שירות בשל "מחדלי חקירה חמורים" ● עשור לאחר שהתפוצצה, סדרת הפרשות שחשפה רשת של סחר במידע מודיעיני וקשרים אסורים בין המשטרה לשוק הפרטי מגיעה להכרעה

פיני אורבך / צילום: שליו אריאל

ארקין ביו מקימה קרן ארלי סטייג' נוספת בהיקף של 100 מיליון דולר

המשקיעים העיקריים בקרן, לצד קבוצת ארקין קפיטל עצמה, הם מוסדיים ישראלים, וביניהם הפניקס, כלל ביטוח וקרנות הפנסיה של עמיתים ● זוהי קרן נוספת ברצף של קרנות ביומד שגויסו מאז סיום המלחמה במקביל להתאוששות תחום הביומד בארה"ב

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: ap, Alex Kolomoisky

הקואליציה מקדמת: עבירת המרמה והפרת אמונים בה מואשם נתניהו - תבוטל

ועדת השרים לחקיקה תדון בהצעת חוק חדשה לביטול העבירה הפלילית בה מואשם ראש הממשלה ● יוזמי הצעת החוק שמחה רוטמן, אופיר כץ ומישל בוסקילה טוענים לפגיעה בעיקרון החוקיות ולאכיפה בררנית: "מערכת אכיפת החוק משתמשת בעבירה הזו בשביל למשטר את נבחרי הציבור"

דגלה של דנמרק מתנוסס על אדמת גרינלנד / צילום: Reuters, Marko Djurica

שינוי גישה? אירופה מאיימת בסנקציות על ארה"ב עקב הצהרות על סיפוח גרינלנד

דיווחים והדלפות לתקשורת מצביעים על כוונת אירופה להחריף את הטון מול וושינגטון ● על הפרק: הגבלות על ענקיות הטכנולוגיה ודיונים על עתיד נוכחות צבא ארה"ב ביבשת ● בזמן שטראמפ מצהיר כי האי "נחוץ" להגנה מפני רוסיה וסין, האיחוד שוקל להקים צבא משותף במקום נאט"ו

הפגנות הרפתנים בשבוע שעבר / צילום: מטה מאבק החקלאים והרפתנים

פיצוי של מיליוני שקלים: האוצר מציע לרפתנים לפדות מכסות חלב

ע"פ הודעת משרד האוצר, רפתנים שיהיו מעוניינים למכור את מכסות החלב שלהם יקבלו מיליוני שקלים כפיצוי ● זאת, כדי לאפשר להם להסתגל לשינויים המבניים בענף בעקבות הרפורמה במשק החלב ● בינתיים, הקולות החריפים מהקואליציה מתגברים

עו''ד עמית בכר וח''כ יריב לוין / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

לשכת עוה"ד לבג"ץ: לוין מחרים אותנו במינוי נאמנים בהליכי חדלות פירעון

לאחרונה גילו בלשכה עורכי הדין, כי שר המשפטים יריב לוין, פרסם את שמות החברים בוועדות מבלי לכלול בהן את נציגי הלשכה וכי הוועדות אמנם מתכנסות בלעדיהם ● זאת, כך טוענים בלשכה, למרות שראש לשכת עורכי הדין, עמית בכר, העביר ללוין את שמותיהם של שני נציגי הלשכה לוועדות, ובניגוד לחוק

יהלי רוטנברג, החשב הכללי במשרד האוצר / צילום: שלומי יוסף

מסלול עוקף: העברת הכספים לחינוך החרדי חשפה בעיה מבנית עמוקה באוצר

דיון על העברת מיליארדי שקלים חולל סערה, שהובילה לתגובה חריגה מצד החשב הכללי באוצר ● לדברי יהלי רוטנברג, "מדובר בבחירה מקצועית בין נזק ודאי לאזרחי מדינת ישראל ובין סיכון מנוהל" ● אבל מתברר שזו רק דוגמה אחת: כך עוקפים את הכנסת פעם אחר פעם

מצלמה של עין שלישית / צילום: עין שלישית

לראשונה: משרד הביטחון אישר מכירת מניות בחברה ביטחונית לקבוצה אמירתית

לגלובס נודע כי אגף הפיקוח על היצוא הביטחוני אישר את העסקה לפיה קונגלומרט EDGE מאבו דאבי ישקיע כ־10 מיליון דולר תמורת 30% ממניות עין שלישית, ויהפוך לבעל המניות הגדול בה ● המטרה: שילוב המערכות הישראליות במוצרי הקבוצה ומכירתן בשווקים גלובליים

יצחק תשובה ועידן וולס / צילום: גדעון לוין ורון קדמי

מאלברטה לת"א: חברת הקידוחים הקנדית של קבוצת דלק מגיעה לבורסה

חצי שנה אחרי שהקבוצה של יצחק תשובה הפכה לבעלת המניות הגדולה בה, מקדמת חברת הנפט והגז אינפליי מהלך לגיוס חוב ורישום מניותיה בבורסה בת"א, במקביל לבורסת בטורונטו ● הערכות: היקף גיוס האג"ח צפוי לעמוד על כ-300 מיליון שקל

הפגנת תמיכה במחאה האיראנית במדריד / צילום: Reuters

המעורבות של מאסק והגיבוי הטורקי המפתיע: הגורמים שעשויים להכריע לאן תלך המחאה באיראן

עם 52% אינפלציה, יותר מ-2,000 נרצחים וניתוק מוחלט של התקשורת, משטר האייתוללות נלחם על חייו ● בזמן שטראמפ מאיים לתקוף ומאסק מסייע בהפצת התמונות בעולם, אנקרה מתייצבת במפתיע לצד חמינאי ● האם הפעם זה ייגמר אחרת מגל המחאה הקודם?

פרופילים מזויפים ואזהרות מנוכלים. ההונאות ברשת לא מפסיקות להשתכלל

המהלך של רשות ניירות ערך למאבק בתופעת ההונאות הפיננסיות ברשת

הונאות ההשקעה תפסו תאוצה בשנה האחרונה, כאשר מתחזים לשמות כמו אמיר ירון וגילעד אלטשולר שטפו את הרשתות ● לגלובס נודע כי רשות ני"ע בדרך לקידום חקיקה שתקנה לה סמכות להסיר תכנים כוזבים ● החשש: המהלך עלול להיתקע עם הכניסה לשנת בחירות

ראשי קרן אלומה, מימין אורי יוגב, מולי רבינא ויאיר הירש / צילום: נוי נפתלי

קרן אלומה רוכשת חצי מגרינמיקס ב-45 מיליון שקל

לגלובס נודע כי קרן התשתיות אלומה של אורי יוגב, מולי רבינא ויאיר הירש הופכת הלוואה קיימת של 20 מיליון שקל למניות בחברה ומשקיעה עוד 25 מיליון שקל נוספים ● על פי הערכות בשוק, גרינמיקס היא חברה רווחית