גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ככה נראה הסיוט של רומן אברמוביץ'

שווי הנכסים שלהם גדול פי 39 משלו; למרבה הבושה, הם גנבו לו את רוביניו מתחת לאף; והם לא סופרים אפילו את ריאל מדריד. קרן ההשקעות של אבו דאבי, שרכשה את מנצ'סטר סיטי, מאיימת להפוך את צ'לסי ואת האוליגרך שלה ללא רלוונטים

כמו ילד שנלחם כדי להשיג את מבוקשו והיה קרוב להשתלט עליו, נאלץ רומן אברמוביץ', עד כה בעל הכח בכדורגל האנגלי, לוותר עליו משהגיע ילד גדול יותר ממנו עם צלצול הפעמון לשיעור. ההימור של צ'לסי נכשל, לא קאקה ולא רוביניו יפארו את הסגל של הכחולים בעונה הקרובה. ועל התחליף שלהם, שון רייט-פיליפס, הם ויתרו מראש כשהעבירו אותו בגלל "שלא יוכל לשחק עם רוביניו באותה קבוצה", למנצ'סטר סיטי. אותה סיטי, שרכשה את רוביניו במהלך של הרגע האחרון. צ'לסי, מצידה, נותרה עם סטוק של חולצות שכבר הודפסו עם שמו של רוביניו עליהן. עד כדי כך לא היו מסוגלים בצ'לסי להאמין שהם יפסידו לראשונה במו"מ על שחקן.

רגע, מנצ'סטר סיטי? אותו מועדון שלפני שבועיים התפרסם שהוא עלול לפשוט רגל בגלל שהונו של בעליו, טאקסין שינוואטרה, ראש ממשלת תאילנד לשעבר, הוקפא בגלל הליך משפטי נגדו בנוגע לשחיתות ומרמה? כן. לשינוואטרה נותרה כעת רק רבע מהבעלות על הסיטי, אחרי שבתחילת השבוע רכשה ממנו חברת אבו דאבי יונייטד גרופ (ADUG) ממשפחת המלוכה של איחוד האמירויות, 75% מהשליטה, ואת החובות, תמורת סכום של כ-260 מיליון ליש"ט.

לא רק את רוביניו רצו לקנות בסיטי. "לצערי הגיעה הצעת המכירה בזמן החופשה שלי, אחרת היה לנו יותר זמן לבצע רכש רציני", הסביר הדוקטור לכלכלה סולימן אל פאחים, שמנהל את ADUG. ביום שני פרצה הסיטי למיקוח בין טוטנהאם ומנצ'סטר יונייטד באשר לדימיטאר ברבאטוב, והסכימה לשלם אף יותר מהמחיר שנקבה טוטנהאם. יונייטד הגיבה בשליחת אלכס פרגוסון לקבל את פני הכוכב בשדה התעופה, והעברתו המיידית למבדקי בריאות.

את המחיר של טוטנהאם שילמה יונייטד בשיניים חרוקות ואף נאלצה להוסיף חלוץ בן 20 בהשאלה (פרייזר קמפבל). ברבאטוב העדיף את המוניטין ואת ליגת האלופות על פני ההצעה הכספית, "אבל אנשים הבינו שסיטי הוא מועדון עם יכולת פיננסית לקנות כל שחקן בעולם", לדברי אל פאחים. אל פאחים מבטיח להחתים לא פחות מ-18 שחקנים חדשים בשנתיים הקרובות, והבהיר שהוא יכול להציע הרבה יותר מריאל מדריד על כריסטיאנו רונאלדו. "כסף לא משחק עבורנו תפקיד ויש לנו כיסים עמוקים מאוד". ב-135 מיליון ליש"ט ריאליים הוא מעריך את שוויו של הפנומן הפורטוגלי.

שייח' מט לאברמוביץ'?

ההון של ADUG מגיע מקרן ההון הריבונית של אבו דאבי, ADIA. לזכות הקרן, ששייכת למשפחה השליטה באבו דאבי, משפחת אל נחיאן, עומדים יותר מ-500 מיליארד ליש"ט (הונו של אברמוביץ', אגב, מוערך ב-13 מיליארד ליש"ט). אל פאחים עצמו הוא איש עסקים נודע שהתעשר מעיסוק בנכסי נדל"ן. לכן יש להתייחס בזהירות להצהרות שלו, כי בניגוד לאח המופרע מדובאי, באבו דאבי משחקים את המשחק אחרת.

ההשקעות של המשפחה ידועות בסולידיות והרצינות שלהן, 4.5% מהסיטיקורפ למשל. אבו דאבי היא האמירות הגדולה באיחוד הפדרלי, שמונה בסך הכל 850 אלף אזרחים, ויותר מארבעה וחצי מיליון תושבים. אמירות שלהבדיל מדובאי, שהפכה "לדונאלד טראמפ על אסיד", מרכז פיננסי ותיירותי עם בעיות של הברחת סמים ומאפיה, משקיעה מיליארדים בתרבות וחינוך (בשנים הקרובות יפתחו בעיר אבו דאבי מוזיאון גוגנהיים על שטח של 50 דונם, סניף של אוניברסיטת ניו יורק ושל הספרייה הציבורית בניו יורק, ועוד).

אבו דאבי שולטת על 95% מעתודות הנפט של איחוד האמירויות, שמהוות חמישית מהאספקה העולמית ושוויין כטריליון דולר, ומחזיקה חלק ניכר מההשקעות הבינלאומיות של האיחוד בסך טריליון נוספים.

עבור אבו דאבי, מנצ'סטר סיטי היא עסק משתלם, למרות שלא יביא עימו רווח פיננסי. העסקה נעשתה ברצינות הנאותה, אבל מטרתה תדמיתית ולא פיננסית. אבו דאבי צופה תמיד בשקט ובודקת הצלחה של אסטרטגיות אצל משקיעים דומים, וההצלחה שבאה עם הפרסום ושיפור התדמית העולמית אצל צ'לסי של אברמוביץ', והכוונה של קרן DIC של דובאי לרכוש את ליברפול, עודדה את משפחת אל נחיאן להפעיל את ADUG.

הכדורגל האנגלי הוא שדה פעולה פופולארי ומוצלח תדמיתית, ושווי הערך שלו עצום לכל משקיע. זו הסיבה שב-ADUG לא מיהרו לדווח על אהבה למועדון, מורשתו ואוהדיו. הם באו לליגה, הקבוצה עצמה מעניינת אותם פחות, למרות שהיא שייכת לאחד המועדונים הוותיקים, שהיה המועדון הבכיר במנצ'סטר עד לאמצע המאה העשרים ואחד המועדונים הגדולים באנגליה ובעולם באותה תקופה.

(מידל) איסטלנדס

עבור הליגה האנגלית והעומד בראשה, ריצ'רד סקדאמור, זו רק עליית שלב נוסף בסולם. משקיעים מביאים כוכבים ופופולאריות, שמגבירים עניין והכנסות, ובעקבותיהם מגיעים משקיעים חדשים. רק שיכול להיות, שזה השלב האחרון בסולם. המעבר לשליטה של אנשי עסקים במועדונים עבר בשקט, וגם ההשתלטות של מיליונרים מפוקפקים מסוגו של קן בייטס בצ'לסי במהלך שנות התשעים היתה רק שלב טבעי נוסף. כניסתו של אברמוביץ' למשוואה הביאה לזינוק בסדרי הגודל. מיליארדרים כבדים מרחבי העולם השתלטו על מועדונים בריטיים והעשירו אותם ברכש של שחקנים לפי הישג ידם, הבנתם בכדורגל וכוחו של המנג'ר בכל מועדון. נדמה היה שאברמוביץ' הוא דוגמא לשיא הגלובליזציה והקפיטליזם בכדורגל.

אבל אז באו אלה שביישו את הרוסי: הערבים. והם לא היחידים. דובאי, כאמור, כבר מנסה להיכנס לפרמיירליג. בעתיד אולי כדאי לקחת בחשבון את קטאר ובחריין, שהן יותר עשירות אפילו מאיחוד האמירויות, וגם להן קרנות השקעות ענקיות שמטרתן לוודא את הישרדות הנס הכלכלי במפרץ הפרסי בארבעים השנה האחרונות תוך הפסקת התלות בנפט.

במגרש המשחקים הזה לעשירים, כנראה שיקרו שני דברים. האחד, סגירה של ליגה בכירה בלי ירידות, בה בעלי הקבוצות הם אוליגרכים, איילי תעשיה, ברוני נפט, שייח'ים עשירים כקורח, וכדומה. למרות האיסור באנגליה על אדם לשלוט ביותר מקבוצה אחת, יכולים במשפחות האצולה והמלוכה הערביות לפזר בעלות בין בני משפחה. ולכן ייווצרו בעתיד הנראה לעין חוקים שישימו סייגים לאופן שבו הכסף שולט בכדורגל. שאם לא כן, הצלחה בכדורגל תהיה אך ורק פונקציה של הארנק.

כרגע יש מי ששמחים על כך. שבירת המונופול של ארבע הגדולות באנגליה הוא תהליך מבורך, בייחוד עבור האוהדים המשועממים כבר. אבל בעתיד ידרשו תקרת שכר, חוקי העברות נוקשים וקוד התנהגות דומה לליגות אמריקאיות מקבילות, כמו ה-NFL וה-NBA.

אוהדי סיטי כבר חובשים כפיות, והוסיפו את המילה "מידל" לאיסטלנדס, שמו של הרובע בו מצוי אצטדיונה הביתי של הקבוצה. במשחק הראשון אחרי ההשתלטות על התכולים, תבוא דווקא צ'לסי למשחק במידל איסטלנדס.

ורומן ארמוביץ' ייאלץ להרגיש את מה שהרגישו רוב מאמני הקבוצות ששיחקו מול צ'לסי עד כה - אימה וקנאה.

עוד כתבות

יאיר לפיד, יש עתיד / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

הדלפות מהקבינט: מה מותר ואסור לראש הממשלה לאשר לפרסום?

העדות של נתניהו בנושא ההדלפה לכאורה של עוזרו אוריך העלתה את השאלה: האם מותר לרה"מ להוציא מידע מהקבינט? ● המחוקק בהחלט שם בידיו את הסמכות הזו, אבל מעולם לא הגדיר מנגנון כיצד לעשות זאת ● וגם: האם ניתן להדליף מהדרגים הנמוכים כל הדרך למעלה?

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Kevin Mohatt

טראמפ בראיון לטיים: "לא עצרתי את ישראל מלתקוף באיראן"

בראיון שקיים לטיים לרגל 100 ימים מאז שנכנס לתפקידו ניכר כי נשיא ארה"ב רואה את שלושת החודשים הראשונים של כהונתו כהצלחה גדולה, ואמר בנוגע לתקיפה אפשרית של ישראל באיראן "אני עשוי להצטרף מאוד בשמחה אם לא נוכל להגיע להסכם" ● בהתייחסו לכהונתו הראשונה התגאה בקידום תהליך השלום בין ישראל למדינות ערב ● עוד אמר "בפעם הקודמת נאבקתי על הישרדות. הפעם אני נאבק בשביל העולם"

ארז בן ישי, לשעבר מנכ''ל PromAI / איור: גיל ג'יבלי

התחזה לטייס, ניהל רומן וסיבך את החברה: ״הצ׳ט המציא לי מסמך״

המנכ"ל לשעבר של חברת PromAI, ארז בן ישי, שניהל רומן עם המייסדת, תיאר לחוקרים פרטיים כיצד המציא עסקאות עם חברות ענק, ובהן בואינג ● במסמך שהוגש כחלק מתביעה נגדו מתאר בן ישי כיצד השתמש ב-AI כדי לייצר תרמית שעלתה לחברת הסטארט-אפ מיליונים

ברק רוזן ואסי טוכמאייר, יגאל דמרי, האחים צחי ועידו חג'ג', יעקב אטרקצ'י, יוסי פרשקובסקי, צחי ארבוב / צילום: אלדד רפאלי, אייל פישר, שי תמיר, ראובן קפלינסקי, טל גבעוני, אלכס פרגמנט

הקבלנים שהפכו מיליארדרים בעזרת העלייה במחירי הדירות: מיעקב אטרקצ'י ועד האחים עמרם

עם העלייה החדה במחירי הדירות בישראל בשנים האחרונות, ראו בעלי החברות היזמיות בת"א זינוק ברווחים ובשווי החזקותיהם ● כפועל יוצא מחזיקים בעלי שליטה ב-10 מהחברות המובילות, מניות בשווי מצרפי של כ-16 מיליארד שקל "על הנייר" ● וגם: מה הוביל לירידה במניות הנדל"ן מתחילת השנה הנוכחית, ומה צפוי בענף בהמשך?

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה ירוקה בוול סטריט; הנאסד"ק עלה ב-1.2%, טסלה זינקה

הפייננשל טיימס: אפל מתכננת להעביר את ייצור כל האייפונים מסין להודו עד סוף 2026 ● נעילה חיובית באירופה ● סין שוקלת להשעות מכסים של 125% על מוצרים אמריקאיים ● המדדים המרכזיים באסיה ננעלו במגמה מעורבת, הניקיי קפץ ב-1.9%

כריש עפרורי. בן בית עונתי בחופי ישראל / צילום: Shutterstock

מזג נוח, אבל עדיין טורף: על הכריש העפרורי שתקף השבוע בחדרה

כל עוד הכרישים המגיעים לחופי ישראל יסבלו מהצקות של סקרנים או יוכלו להשיג ארוחת צהריים קלה בגניבת שלל, הם לא יהססו לתקוף ● זה יכול להיגמר כסרטון ויראלי בטיקטוק או באובדן חיי אדם, אך לרשויות יש איך לסייע

המוניות האוטונומיות / צילום: יח''צ יצרן

הרובוטקסי כבר כאן: השותפות של שתי ענקיות הרכב שמקפיצה את מניית מובילאיי

פולקסווגן וחברת שירותי התחבורה השיתופית UBER, יפעילו בארה"ב שירותי מוניות אוטונומיות על בסיס הטכנולוגיה של מובילאיי ● בעקבות ההכרזה, מזנקת היום מניית מובילאיי במסחר בארה"ב

אלי רייפמן / עיבוד: תמר מצפי

המשקיעים מבולבלים, בת הזוג חוששת לחייה: לאן נעלם אלי רייפמן?

לכולם היה נראה כי אלי רייפמן, פושט הרגל שהורשע במרמה, מעוניין לשים קץ לסאגת החוב שלו ● עד שיום אחד, בחודש שעבר, הוא נעלם - וכך גם סכומי העתק שלקח ממקורבים ● המסרים המרגיעים ששלח, הטענות של בת זוגו שהונה גם אותה וההשערות בדבר הסגרתו: מאחורי הפרשה רצופת השאלות

מבקרת במוזיאון במרקובה, פולין. ביד ושם משפרים את חוויית המבקר באמצעות AI / צילום: Reuters, Artur Widak/NurPhoto

על הדרכים לנצל כלי AI כדי להנחיל את זיכרון השואה

סערת הרשת בעקבות משפיענית שזלזלה בעדות ניצול חושפת את הפער בין תרבות הריגוש המיידי לצורך בשימור זיכרון היסטורי מורכב ● ביד ושם פונים לבינה מלאכותית כדי לעדכן את דרכי ההנצחה ולהנגיש אותן, וחוקרים מנסים להבין איך לעורר רגש במציאות שבה גם טראומה צריכה להיות "מספיק מעניינת"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל אלפאבית (גוגל) / צילום: Reuters, Mateusz Wlodarczyk

גוגל מנפצת את התחזיות ומכריזה על בייבאק נרחב. המניה קופצת

ענקית הטכנולוגיה סיכמה את הרבעון עם זינוק בשורת הרווח וההכנסות, שעקפו את התחזיות המוקדמות ● גם ההכנסות מענן עקפו את הצפי המוקדם ● המניה עולה בכ-4% במסחר המאוחר

יירוט טיל מתימן מעל שמי הארץ, ארכיון / צילום: ap, Nasser Nasser

דובר צה"ל: לפני זמן קצר חיל האוויר יירט כטב"מ שעשה את דרכו לשטח הארץ מכיוון מזרח. לא הופעלו התרעות

בפעם העשירית מאז תחילת אפריל: המורדים החות'ים בתימן שיגרו הלילה טיל בליסטי לעבר ישראל • לוחם צה"ל במילואים מגדוד 5250, חטיבת "אגרוף הברזל', נפצע באורח קשה אתמול (ו') ● דובר צה"ל הוציא בערבית בהודעת אזהרה מוקדמת לפני תקיפה לאזרחים הנמצאים במרחב אלתרכמאן, אג'דידה וצפון מזרח זייתון ● 59 חטופים - 568 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

נהג טנק בגדוד 79 נפל בקרב בצפון הרצועה, שמו טרם הותר לפרסום

חוליית מחבלים ירתה טיל נ"ט וביצעה ירי צליפה, 3 נפצעו - בהם שניים במצב קשה ● אות חיים מעמרי מירן: "אני ממש מתגעגע לילדות שלי ואישתי" ● "בתנאים הנכונים": סוריה מעוניינת להצטרף להסכמי אברהם ● דיווח: איראן מחזקת את האבטחה סביב המתחמים הגרעיניים התת-קרקעיים שלה ● 59 חטופים - 566 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

ההימור השנוי במחלוקת של באפט הוכיח למה הוא "האורקל מאומהה"

עם ערימת מזומנים בסך כ-400 מיליארד דולר, בעיקר הודות למימושי ההחזקה באפל, משקיעי ברקשייר האת'וויי של באפט סקרנים מתמיד לדעת מה הוא מתכוון לרכוש - ומתי

חיילים אוקראינים בסמוך למחוז קורסק ברוסיה / צילום: Reuters, Viacheslav Ratynskyi

החברה שמספקת 100 רחפנים בשבוע לצה"ל בשיתוף פעולה חדש

שתי חברות ישראליות ישתפו פעולה בתחום הרחפנים, ארה"ב תשקיע ביכולות תת־מימיות בלתי מאוישות, גרמניה תספק לאוקראינה טילי כתף שיוצרו בברית־המועצות, הודו מתכננת להגדיל את צי מטוסי רפאל, ואיחוד האמירויות ירכוש מטוסי קרב מתקדמים מקוריאה הדרומית ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

ליאור יוחפז, מנהל ההשקעות הראשי של מנורה מבטחים / צילום: יעל צור

אחד המנהלים הבכירים בתחום החיסכון בישראל התרגל לקנות בגדול במשברים. עד היום

ליאור יוחפז, מנהל ההשקעות הראשי של מנורה מבטחים, מספר בראיון ראשון איך מנהלים נכסים בהיקף מעל 370 מיליארד שקל בימים של טלטלה בשווקים ● בחברה נהגו לנצל תקופות של פאניקה בשווקים כדי לקנות בזול, אבל עכשיו "המשקיעים בארץ הרבה יותר בוגרים" ● מדוע לדעתו מניות הבנקים והביטוח בישראל ממשיכות לעלות כשכל העולם רועד, והאם ענף הנדל"ן המקומי עומד בפני משבר

הריסת מבנה ישן בתל אביב במסגרת התחדשות עירונית / צילום: ינאי אלפסי

הנתונים מגלים: הקרקעות הפנויות לא משנות את משוואת הביקוש וההיצע בנדל"ן

הפוליטיקאים אוהבים לחזור על הפזמון שיש לפזר את הכוח האדיר של רשות מקרקעי ישראל ● בשטח, הקרקעות הפנויות שמחכות לרמ"י הן רק תוספת נחמדה להיצע - והמאסה הגדולה שמשנה את משוואת הביקוש וההיצע היא בתמ"א

מדפי סופר בישראל / צילום: Shutterstock

המזון בישראל כמעט הכי יקר בעולם. איפה הממשלה בעניין?

מחירי המזון מזנקים במשך שנים, והממשלה נראית כאובדת עצות ● אבל אולי דווקא המקום הבעייתי הזה יוצר הזדמנות היסטורית לשינוי ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי הגברת התחרותיות בשוק המזון והטואלטיקה

אלון לב. מנכ''ל ומייסד Qwak / צילום: פרטי

הנער שהגיע הכי רחוק מההייטק ועשה אקזיט של 230 מיליון דולר

קוואק, החברה שייסד אלון לב, התברגה למקום השני בדירוג הסטארט־אפים המבטיחים של גלובס ל־2024 ונמכרה לג'ייפרוג ב־230 מיליון דולר ● בראיון עימו ועם שאר המייסדים מספר לב מה מיוחד ביציאה לאקזיט קצת לאחר 7 באוקטובר, למה חשוב היה למכור לחברה ישראלית, ואיך הגיע הנער שהיה הכי רחוק מעולם ההייטק למקום בו הוא נמצא היום ● וגם: מה יש לו להגיד על הביקורת שעיתוי המכירה היה מוקדם מדי?

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אוהד צויגנברג/ידיעות אחרונות, יוסי כהן, Shutterstock

מתוכננת בשבוע הבא לא שביתה אחת, אלא שתיים

הממשלה לא חושפת את השיקולים בשוק הקנאביס ● עד שמצאו איך להוזיל את עלויות ביטוחי הרכב, כלום לא קורה ● ושתי שביתות מאיימות על ההורים ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

קמפיין מזרחי טפחות

ה"איחוד" של סברי מרנן משגר את מזרחי טפחות ישירות למקום הראשון בזכירות

הפרסומת האהובה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לחברת התקשורת HOT, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● ההשקעה הגדולה ביותר, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום, שייכת גם השבוע למיזם הסטרימינג free TV