גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שני רגעי האמת של המותג

הראשון - מול המדף בחנות בהתלבטות וההחלטה על קנייתו, והשני - בבית

אביחי מיכאלי הוא מנהל חברת, YCD Multimedia ישראל

שני רגעי אמת של מותגים "המותגים הטובים ביותר עומדים תמיד בפני שני רגעי אמת מכריעים", כותב א.ג לאפלי, נשיא ומנכ"ל חברת 'פרוקטור אנד גמבל', "הרגע הראשון מתרחש מול המדפים שבחנות, כשהלקוחה מחליטה אם לקנות מותג זה או אחר. הרגע השני מתרחש בבית כשהיא משתמשת במותג - ובאה על סיפוקה או לא."

מדוע בעצם לקוחות קונים במקום מסוים, או חוזרים וקונים דווקא בו? כיום, בתקופה המוגדרת כבר כ"מבוא למיתון", ברור שלא מספיק להציע מוצרים או שירותים נטולי ערך מוסף, שכן מעבר לפינה, ובכל פינה, מישהו אחר מציע בדיוק את אותם מוצרים, או שירותים, ואפילו במחיר נמוך יותר. אחת התשובות לסוגיה היא - הסביבה הפיזית והרגשית שבה המוצר נמכר, או ליתר דיוק, מה שמוגדר כ"חוויית הלקוח". אם ללקוח טוב, הוא מרגיש טוב במהלך הקניה והוא נהנה על הדרך, הוא יהיה מוכן אפילו לשלם מעט יותר - גם בימים לא קלים.

הטכנולוגיה העומדת לרשותנו כיום, בצירוף חדשנות שיווקית וקריאטיבית, מגויסות כיום לטובת ייצור אותן חוויות. בין אם מדובר בקשר של אחד על אחד בחנות, במהלכו מסביר איש מכירות, בסבלנות ללקוח על מוצר כלשהו ובין אם מדובר בחוויה שחשפה את הלקוח למוסיקת רקע וצפייה במסכי וידאו גדולים, בשני המקרים נותנים ללקוח להרגיש טוב במהלך הקניה. הלקוח חווה חוויה רגשית שתגרום לו להחליט אם לשוב לאותה חנות או לא.

קיימת הסכמה שיצירת יתרון תחרותי מתמשך יכולה להתבצע בעיקר בנקודות הממשק בין החברה ללקוחות. ממחקרים שבוצעו על 'כיצד מייצרים חוויית לקוח', עולה שהתנסות חיובית של הלקוח צריכה לערב אותו באופן רב-ממדי: צריך את המרכיב התחושתי - פנייה לחוש הראייה, השמיעה, המגע והריח, על מנת לעורר הנאה וריגוש; המרכיב הרגשי - תחושות, רגשות ומצבי רוח היוצרים מערכת יחסים רגשית עם הפירמה, מותגיה או מוצריה; מרכיב קוגניטיבי - רכיבי חוויית הלקוח הקשורים לחשיבה, זיכרון ותהליכי קבלת החלטות; מרכיב פרגמאטי - מרכיב פרקטי ושימושי בשלבים השונים של האינטראקציה הצרכנית במחזור חיי המוצר; מרכיב סגנון חיים - מערכת ערכים ואמונות של הצרכן המהווים תשתית להתנהגותו צרכנית; מרכיב של מערכת יחסים הכולל הן את מערכות היחסים החברתיות, הן את מערכות היחסים עם עצמו (למשל, העצמי, העצמי האידיאלי), והן את מערכות היחסים שלו עם מותגים וחברות אחרות.

אחד המקומות הבולטים בהם מתבצע הקשר הישיר בין הלקוח לחברה/חנות/ספק שירות הוא ב"שטח", בתוך ה"חנות" (שיכולה בהחלט להיות גם סניף בנק, חנות קמעונאית, לשכת שירות, תור באשנב בעירייה וכד'). לעתים לקוח נכנס לחנות מסיבות של 'העברת הזמן', אבל, ברוב רובם של המקרים הוא מגיע לחנות, לבנק, למרכז השירות של חברת הסלולר כדי לפתור בעיה: להשביע את רעבונו, משיכת משכורת ותיקון הטלפון הנייד. במצבים כאלה, שימוש בטכנולוגיה הנכונה, דוגמת עמדות לשירות עצמי, מסכי וידאו עם מידע רלוונטי, מוסיקה נכונה ברקע, מקצרים את זמן ההמתנה למוצר או לשירות, ויכולים הן לסייע בפתרון הבעיה והן לתת ללקוח מדוברת חוויה חיובית. מסכי וידאו הצמודים לקופות עם הפנים לתור ברשת המזון המהיר, שרצים עליהם מבצעים והנחות, וידאו אינפורמטיבי שרץ על מסכי ענק בעת ההמתנה לכספר, שילוט מתחלף, עמדות מידע המצויידות במסך מגע, כל אלה, במידה והם מיושמים בצורה חכמה ומתוכננת מראש, משפיעים על הלקוח והחלטותיו. במקרה של ביקור שמהותו "צורך", כגון בביקור במרפאה או תיקון מכשיר סלולרי, או ביקור בבנק, הלקוח מופתע לטובה מחוויה שלא ציפה לה והוא מוצף ברגשות חיוביים.

כאשר בוחנים מקומות בהם מיושמת טכנולוגיה לטובת העצמת חוויית הלקוח, רואים שיש ביניהם יותר שוני מדמיון. הסיבה פשוטה: בכל מקום הפתרון נבנה בהתאם ללקוח. לכל לקוח, בכל מיקום, בכל שעה משעות היום וימות השבוע יש צרכים אחרים. בניה נכונה של מערכת חוויית לקוח מונעת טכנולוגיה, משמעותה לדעת - לעתים בצורה אינטימית - את הצרכים והתשוקות של הלקוח ואז להתמודד עימם אחד אחד בדרך החכמה והיעילה ביותר שכל סיטואציה מאפשרת.

הטכנולוגיה, במקרה הזה, צריכה להיות משולבת בחווייה כולה ולא להופיע כתוספת מלאכותית. לפעמים אתה נכנס לחנות או מוסד נותן שירות ורואה שמישהו החליט שבפינה צריך להעמיד מסך וידאו ענק, אבל ההצבה נעשתה בלי לחשוב אם מישהו בכלל עובר שם ומה המסרים שצריכים להראות על המסך וכמובן בלי לחבר את הכל ליישומי הבקאופיס או לתשתיות המקום.

ואסיים בציטוט של אחד המנהלים המובילים בעשור האחרון- "המותגים הטובים ביותר עומדים תמיד בפני שני רגעי אמת מכריעים", כותב א.ג. לאפלי, נשיא ומנכ"ל חברת 'פרוקטור אנד גמבל', בהקדמה לספרו האחרון של גורו השיווק קווין רוברטס. "הרגע הראשון מתרחש מול המדפים שבחנות, כשהלקוחה מחליטה אם לקנות מותג זה או אחר. הרגע השני מתרחש בבית כשהיא משתמשת במותג - ובאה על סיפוקה או לא. המותגים שמצליחים לצלוח את רגעי האמת הללו זוכים שוב ושוב למקום מיוחד בלבם של הצרכנים".
חווית הקניה היא עובדה מוגמרת. אך אם המוכר אינו מכיר בה, כיצד יוכל לצפות ולהשפיע עליה?

הכותב הוא מנהל YCD Multimedia ישראל, המפתחת ומספקת פתרונות מדיה דיגיטאלית חכמים לבתי עסק ובכלל זה ניהול חווית לקוח, שיווק דיגיטאלי ויישומי תקשורת פנים ארגונית

עוד כתבות

איור: גיל ג'יבלי

"בן ערובה של האיראנים": לאן הולכים מחירי הנפט ואיך זה ישפיע לנו על הכיס

חסימת מצרי הורמוז מאיימת להקפיץ את מחיר חבית הנפט ל-100 דולר, וללבות את האינפלציה העולמית ● למרות ההבטחות של טראמפ והגדלת התפוקה של אופ"ק, פרמיית הסיכון מטפסת ● כך הופך הנפט לנשק אסטרטגי במערכה מול איראן - ומה זה יעשה למחיר הדלק בישראל?

עליות בבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

האם החגיגה בבורסת ת"א תימשך גם היום?

האם המשקיעים בת"א הגיבו באופטימיות יתר? תשובה לשאלה הזו צפויה להתקבל עם שובו של המסחר בבורסה היום ● "ת"א נסחרה בבועת אופטימיות, כשהמשקיעים מתמחרים את ההישג האסטרטגי ואת אשרור מעמדה של ישראל כמעצמה אזורית" ● "העליות המקומיות יצרו פער ארביטראז' משמעותי מול המגמה השלילית בעולם"

אתר פולימרקט, היום / צילום: צילום מסך

הקזינו הביטחוני של פולימרקט: מאחורי הטרנד הגדול של המלחמה - שגם חזה אותה

נפח מסחר של חצי מיליארד דולר, דיוק של 94% וזינוק חריג בתנועת הגולשים מישראל: פולימרקט, הפלטפורמה המבוססת על חוכמת ההמונים ולעתים על מידע פנים, הפכה למדד המהיר ביותר לניבוי העימות עם איראן ● אלא שתחקיר חדש חושף ארנקים מסתוריים שגרפו מיליונים רגע לפני התקיפה - ומעלה את החשש למסחר במידע

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מנכ"ל רשות שדות התעופה: תוך שבוע עד עשרה ימים נוכל להחזיר את כל הישראלים שתקועים בחו"ל

לאחר הערכת מצב עם גורמי מקצוע, המרחב האווירי ייפתח בלילה שבין רביעי לחמישי, כך אמרה מירי רגב במסיבת עיתונאים הערב ● יותר מ-100 אלף ישראלים ממתינים בחו"ל, וחברות התעופה נערכות למבצע השבה רחב, אך בקצב מוגבל ותחת מגבלות ביטחוניות

מנכ''ל בנק לאומי, חנן פרידמן, בגאלה של ועידת הנדל''ן של גלובס / צילום: תמר מצפי

בנק לאומי מציג: רווחי שיא ודיבידנד ענק

הבנק רשם רווח שיא של 10.3 מיליארד שקל ● התשואה על ההון שהציג לאומי עמדה על 15.8% בסיכום שנתי, אם מנטרלים את עודפי ההון הגדולים שצבר, היתה מזנקת ל-17.9% ● יחלק דיבידנד בסכום שיא של 5.9 מיליארד שקל

סניף בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

עם 40 אלף שקל בחודש בממוצע: בנק לאומי מציע לעובדים גם אופציות

עם פרסום התוצאות הכספיות לסיכום השנה, בנק לאומי הודיע כי יציע לראשונה ליותר מ-7,000 עובדיו להמיר חמישית מהבונוס השנתי לאופציות למניות הבנק ● עד כה היו זכאים לכך רק חברי ההנהלה ● עלות השכר הממוצעת לעובד (כולל מענקים) עמדה אשתקד על 482.5 אלף שקל - 40 אלף שקל בחודש

עשן בטהרן לאחר תקיפה ישראלית / צילום: Reuters, Anadolu via Reuters Connect

החלפת משטר האייתולות איננה בהכרח התרחיש האופטימי של המשקיעים

במקרה של נפילת המשטר, עלול להיווצר באיראן ואקום שבתורו מאיים בכאוס ובאיום ביטחוני ממושך על שרשראות האספקה העולמיות ● בינתיים, כך נראה, ארה"ב ומדינות רבות לא יתנו לזה לקרות ● ומה קורה בשוק המקומי? ● טור אורח

ראש ממשלת ספרד, פדרו סנצ'ז / צילום: ap, Hadi Mizban

כשהוא מנצל את הגנת האיחוד: ר"מ ספרד מסלים את העימות עם טראמפ

ראש ממשלת ספרד ביקר בחריפות את המלחמה נגד איראן: "אנחנו אומרים לא לדריסת החוק הבינלאומי" ● למרות שדונלד טראמפ איים על ניתוק הקשרים המסחריים עם המדינה האירופית, נראה שעבור המנהיג הספרדי מדובר בהזדמנות לחיזוק מעמדו בציבור המקומי

סופרקמרקט בתל אביב, השבוע / צילום: גלית חתן

"שאגת הארי" מול "עם כלביא": הפעם הישראלים קונים פחות

השוואה בין שני המבצעים מול איראן מעלה כי הציבור נותר אדיש למצב עד לרגע התקיפה - כך עולה ממדד הפניקס גמא הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי

פגיעת רסיסי טיל איראני בבית במרכז, השבוע / צילום: מד''א

משרד העבודה: לאסור על מעסיקים לפטר עובדים שפונו מבתיהם במלחמה

תזכיר חוק שהפיץ משרד העבודה אוסר על פיטורים של מפונים למשך שלושה חודשים, בהתאם לאישור על פינוי שיביא העובד מהרשות המקומית ● אחרי ה-7 באוקטובר יושם איסור דומה לפטר מפונים, כמו גם קרובי משפחה של חטופים ונרצחים

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות בהובלת מניות השבבים, מניות התוכנה עלו

נאסד"ק ירד ב-1% ● הדולר התחזק, מחיר הזהב ירד ● תעודת הסל על מניות השבבים נפלה במעל 4%, מניות התוכנה עלו זה היום השני ברציפות ● תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב עלו, בעוד המשקיעים מעריכים כי הורדת ריבית נוספת מתרחקת ● הביטקוין מחק את מרבית העליות שלו מאתמול ונסחר סביב 68 אלף דולר

יגאל דמרי, יצחק תשובה, יאיר המבורגר / צילום: אייל פישר, גדעון לוין, גבע טלמור

הקבלן המוכר והטייקון שהסתבך: האנשים שהרוויחו מאות מיליונים ביום אחד

הזינוק החד בבורסה בת"א בעקבות המבצע באיראן, הקפיץ את שווי החזקותיהם של בעלי שליטה בשורת חברות בעשרות ובמאות מיליוני שקלים ● בין המרוויחים: יצחק תשובה, אהרון פרנקל, יעקב אטרקצ'י ושלמה אליהו ● וגם: האם הקפיצה של דמרי תשאיר אותה במדד הדגל?

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה מעורבת בתל אביב; ג'י סיטי זינקה בכ-9%, נקסט ויז'ן נפלה בכ-7%

מדד ת"א 35 ירד בכ-0.2% ● מדד הביטוח הוביל את העליות וקפץ בכ-3.8% ● מניות השבבים המקומיות ירדו בעקבות המגמה השלילית בוול סטריט אתמול ● מנגד, מניות התוכנה התאוששו ● אלביט הפכה למניה הגדולה ביותר במדד ת"א 35

נמל התעופה בן גוריון ריק מנוסעים לאחר מבצע עם כלביא, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

לא יחזרו עד 7 במרץ לפחות: חברות התעופה הזרות שהתחילו לבטל טיסות

המרחב האווירי בישראל יפתח בקרוב, אך חברות תעופה זרות ממשיכות להאריך את ביטולי הטיסות לישראל ● מתי כל חברה צפויה לשוב?

אבישי אברהמי, מייסד ומנכ''ל וויקס / צילום: אלן צצקין

אחרי הירידה במניה: Wix משקיעה ב-AI ומגייסת 250 מיליון דולר

בסיכום שנתי, הכנסות Wix צמחו ב-13% ● חברת ההשקעות Durable Capital Partners תשקיע בחברה 250 מיליון דולר בדיסקאונט של 5% ● Wix: "מצפים לשנה משמעותית" ● ג'פריס: "נשארים בהמלצת 'קנייה' למשקיעים סבלניים"

זירת נפילת שבר יירוט בשטח פתוח בצפון הארץ / צילום: כב''ה

בגודל של מקרר או משאית: למה צריך להיזהר גם מ"רסיסים"

למערך ההגנה האווירית של צה"ל שיעור הצלחה גבוה ביירוט טילים, אך כשהוא קורה מעל שטח המדינה, נשקפת מכך סכנה לא פחות גדולה ● איך היא נוצרת, ומה ההבדל בין שבר יירוט לרסיס? ● שאלת השעה, מדור חדש

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר והיועמ''שית גלי בהרב-מיארה / צילום: מארק ישראל סלם - ''ג'רוזלם פוסט'', איל יצהר

היועמ"שית לבג"ץ: יש להדיח את בן גביר מתפקידו

בעמדה שהגישה לעתירות הדורשות את פיטורי השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, קובעת בהרב-מיארה כי קיימת "תמונה קשה מאוד וחסרת תקדים של פגיעות חוזרות ונשנות בעצמאות המשטרה" ● היועמ"שית גם מתחה ביקורת על שתיקת נתניהו בנושא ● מטעם רה"מ נמסר בתגובה: "בקשת היועמ"שית חותרת תחת יסודות הדמוקרטיה"

מודעות שפרסמו השבוע מסעדות ברשתות החברתיות

72 שעות של בלבול: למה נאסרו משלוחי המסעדות, ומה קורה עכשיו

עם פרוץ מבצע "שאגת הארי" אסרו רשות החירום הלאומית ופיקוד העורף על פתיחת מסעדות, משלוחים וטייק אווי ● לא מעט מסעדנים עברו על ההוראות, לטענתם מחוסר ברירה, ובמקביל פעלו לשינוי הגזירה ● כעת אושרו משלוחים בלבד, ולמרות זאת בתי קפה רבים נותרים פתוחים

תקיפות באיראן / צילום: ap, Vahid Salemi

דיווח: מיליציות כורדיות-איראניות החלו במתקפה קרקעית מצפון עיראק לאיראן

פיקוד העורף מקל את ההנחיות החל ממחר ב-12:00; מערכת החינוך לא תיפתח ● צה"ל תקף את "הקריה של טהרן" - עם חיילים רבים בתוכה ● לראשונה במלחמה: חיזבאללה שיגר רקטות מצרר ● חיל האוויר השלים תקיפה נרחבת לעבר מתחם צבאי רחב היקף של איראן במזרח טהרן ● שני לוחמי צה"ל נפצעו בינוני בדרום לבנון ● צוללת אמריקאית תקפה ספינת מלחמה של איראן ליד סרי לנקה; עשרות הרוגים ונעדרים ● עדכונים שוטפים

דיוויד סולומון, מנכ''ל גולדמן זאקס / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מנכ"ל ענקית ההשקעות: מופתע מתגובת השווקים למלחמה

דיוויד סולומון, מנכ"ל גולדמן זאקס, אמר בפסגת עסקים בסידני כי הוא מופתע מתגובת השווקים למלחמה באיראן, וכי בשלב זה לא מדובר בתגובה דרמטית ● יחד עם זאת, לדבריו ייקח לשווקים זמן לעכל את האירועים