גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מגדלים מוזנחים באויר

הצעת חוק של ח"כ מיסז'ניקוב, היו"ר החדש של ועדת הכספים, מציעה לשכלל את הסדר הבתים המשותפים, כך שיהלום את צרכי התחזוקה ארוכת הטווח; ההצעה משתלבת עם טענת פרופ' אלתרמן כי חייבים להפסיק לבנות מגדלי מגורים מכיוון שהדיירים לא יוכלו לעמוד בעלויות האחזקה

במדורי הנדל"ן והרכילות מתפרסמות חדשות לבקרים ידיעות על רכישות פנטהאוזים ודירות במגדלי יוקרה גבוהים בגוש דן. הבון טון של היום הוא רכישת דירת ענק, בקומה גבוהה ככל האפשר. אולם, מומחים בענף התכנון והבנייה, וגם המחוקקים מזהירים כי המצב המשפטי הנוכחי ועלויות התחזוקה הגבוהות, יהפכו את הלהיט של היום, למגדלים פורחים (ומוזנחים) בעתיד הלא רחוק.

חוק המקרקעין המתקרב לשנתו ה-40 מתקשה להתמודד עם חלק מהסוגיות העומדות לפתחם של ועדי הבתים בבתים משותפים, וייתכן כי בקרוב ישתנו ההמלצות והחוקים המנחים והמחייבים אותם. נכון להיום קיימים בישראל שני הסדרים לניהול בתים משותפים ובניינים רבי קומות: ועד בית, ההסדר הנפוץ יותר, המעוגן בפרק השישי לחוק המקרקעין, וחברת ניהול ואחזקה שהוא הסדר חדש יותר המושתת על אותו בסיס משפטי.

תיקוני חקיקה

לפני מספר חודשים פנה ח"כ סטס מיסז'ניקוב (ישראל ביתנו) למרכז המחקר המידע של הכנסת, לשם עריכת מחקר בנושא הקשיים בניהול בתים משותפים. מהמחקר אשר בוצע על ידי רועי גולדשמידט, ומתבסס בעיקר על עבודתה של פרופ' רחל אלתרמן מהטכניון, עולה כי בעולם קיימות צורות בעלות שונות על דירות בבתים משותפים. מיסז'ניקוב לא מתכוון לשנות את המבנה הקיים כיום, בשל הסרבול החקיקתי ומורכבותו, אלא רק לשפרו באמצעות תיקוני חקיקה משמעותיים.

תשומת לבו של מיסז'ניקוב הופנתה בעיקר להסדר שנעשה נפוץ בשנים האחרונות, ההתקשרות עם חברות הניהול. ההסדר תפס תאוצה עקב השינויים החברתיים, השינוי בדפוסי המגורים ובגודל הבניינים והקשיים בניהול באמצעות ועדי בתים. על פי מסקנות המחקר, חברות הניהול ואחזקה אינן מספקות בהכרח מענה יעיל יותר עבור הניהול והטיפול בבית המשותף. יתר על כן, בהיבט החוקי, קיים ספק ביחס למעמדם המשפטי של ההסכמים הנחתמים עם החברות והן ביחס ליכולת האכיפה שלהם.

לדברי עוזרו הפרלמנטרי, רועי וולר, ההצעה תוגש רק לאחר פגרת הכנסת הקרובה, בשל העובדה שהיא מורכבת יחסית ומחייבת בחינה משפטית מדוקדקת.

יותר שקיפות

בהצעת החוק החדשה ישוכלל הסדר הבתים המשותפים, כך שיהלום את צרכי התחזוקה ארוכת הטווח, כלומר, החלפת מערכות ושדרוג ולא רק תחזוקה שוטפת. עוד מעניקה הצעת החוק פתרונות באשר להתקנת מעליות, כבלים וצלחות לווין.

ההצעה מתייחסת גם לנושא התקנת אמצעי שידור בבתים המשותפים, כדוגמת התקנת אנטנות סלולריות ע"י אחד הדיירים, ללא אישור הדיירים האחרים. מיסז'ניקוב אומר כי כיום, אם האנטנה מוצבת בתוך חדר של דייר או בשטחו, שאר הדיירים אינם יכולים למנוע זאת, דבר שישתנה בחוק החדש.

ההצעה עוסקת גם בסטנדרטים המחייבים יזמים ולרוכשי דירות באשר לדיווחים ושקיפות העלויות לשם אחזקה שוטפת וארוכת טווח. בצורה זו יחויבו גם חברות הניהול בפרסום מאזן, תקציב וכינוס אסיפות דיירים. כיום, אומר מיסז'ניקוב, מחייבים אותך להתקשר עם חברת האחזקה מבלי שאתה יודע מה אתה משלם ולעתים הסדר חברת הניהול במקום הוועד נכפה עליך.

המחקר של הכנסת מזהה את ירידת קרנו של ועד הבית כנובעת משינויים בחברה בישראל שבאה לידי ביטוי בצמצום הרצון למעורבות. בנוסף, התפתחותם של שירותים נרחבים יותר, ומערכות תפעול מורכבות יותר לאור התפתחותם של בתים משותפים גבוהים ומורכבים יותר, יוצרים גם הם קשיים חדשים ביישומה של שיטת ועד הבית. הדבר דורש מקצועיות רבה יותר, מה שזירז את כניסתן של חברות הניהול.

אולם בעוד המחוקקים מחפשים פתרונות למצב הקיים, קוראת פרופ' רחל אלתרמן מהמרכז לחקר העיר והאזור בטכניון למהפכה של ממש. "בתים רבי קומות הם לעשירים בלבד. רק למאיון העליון ואולי לאלפיון העליון. גם הבניינים הגבוהים המוכרים בניו יורק, לונדון או הונג קונג הם כאלה הנמצאים בבעלות דיירים עשירים או בשכירות. אין לי התנגדות עקרונית למגדלים, למשל למשרדים, המתוחזקים כראוי או בניינים בודדים של עשירים שיכולים לעמוד בעלויות. חבל שבישראל מחזיקים באופנת הבניינים הגבוהים, זו ירושה גרועה שכבר בעוד שנים בודדות נשלם עליה ביוקר. חייבים להפסיק לבנות מגדלי מגורים גבוהים, כי הדיירים לא יוכלו לעמוד בעלויות האחזקה".

אלתרמן מציעה שתי פתרונות: האחד, הימנעות מבנייה לגובה. לדבריה, למרות שכרגע זה נראה בניגוד לאינטואיציה, גם הארגונים הירוקים וגם מספר עיריות וועדות תכנון, החלו להפנים את הסכנות. עם זאת, מכיוון שהיא מבינה שהדרך לכך עוד ארוכה היא מציעה הסדרים איתם אפשר יהיה לחיות בינתיים.

לדבריה, חברות הניהול הן פתרון לטווח קצר. "אין דרך לגרום לכך שהחברה תתפקד לאורך זמן. אפילו משק בית המצוי בעשירון העליון והכנסותיו החודשיות הן 28 אלף שקל ברוטו, לא יוכל לעמוד בעלות שתידרש לתחזוקת ביתו רב הקומות כבר בעוד 5-10 שנים", אמרה.

מנגנון חובה

לפי מחקר שערכה אלתרמן כדי לתחזק בניין ממוצע בן למעלה מ-10 קומות יש לשלם 1.2 דולר למ"ר, כלומר למעלה מ-500 שקל לחודש לדירה, מעמסה כבדה מדי גם לזוג בעשירונים העליונים בישראל. אלתרמן אומרת כי כדי לאפשר החלפת מערכות ושדרוג, ולא רק תחזוקה שוטפת, יש ליצור צורות מימון חדשות שאינן מושתתות אך ורק על גביית מיסי ועד רגילים או גבייה מיוחדת אד-הוק.

היא מציעה חלופות שונות, דוגמת הקמת קרן הון פרטית או ציבורית כך שיהלום את צרכי התחזוקה ארוכת הטווח. אלתרמן מציעה לקבוע מנגנון חובה של תשלום מראש עם רכישת הדירה, למשל 5% שיוקדשו להקמת קרנות תחזוקה, ולא יגרום להעברת הנטל לדייר שיחליף את הבעלים הראשונים כעבור מספר שנים, ויופתע מהעלויות הגבוהות. הבעייתיות מתחזקת לאור מספר הילדים בישראל, הכפול מאשר במשקי בית במדינות המערביות, והעומס על מערכות הבניין.

הפתרון השני לבעיה הוא שדרוג של החקיקה בארץ. מתוך בדיקה שערכה אלתרמן ברחבי העולם, היא מצאה כי ניתן לאמץ את הסדרי חוק הקונדומיניום של פלורידה, המחייב את דיירי הבית המשותף להירשם כאגודה הקובעת את היקף התשלומים.

לדבריה, ההסדר יוצר קרן ארוכת טווח המבטיחה רזרבה תקציבית, האגודה מודיעה לדיירים מראש על העלויות, ויש לה סמכות לחלט את הדירה כדי לגבות חוב כולל כניסה לבית החייב, כך שכעבור חודש מהרגע שחדל לשלם - הדירה ממושכנת.

בנוסף, האגודה מחויבת להציג מאזן תקציבי רבעוני ואומדן שנתי של עלויות עתידיות שאמור לקבל אישור רשות מוסמכת. האגודה יכולה להטיל אגרות בעלות מעמד משפטי דומה לזה של אגרות של הרשות המוסמכת - מעין "ארנונה בניינית".

"אני מאוד מתונה ולא רגילה להשתמש במילים כמו קטסטרופה, אבל אין מילה אחרת לנושא זה. מניסיון, ההידרדרות מובטחת ב-100%, וזאת תוך מספר חודשים. הבניינים הגבוהים הם כמו מכונה סגורה, עליהם לא נוכל לעשות פרויקט שיקום שכונות ולעבות את הדירות. "זה נטל איום גם חברתית, וגם מבחינה ציבורית ואיכות הסביבה. זה ירושה גרועה כבר עוד 5-10 שנים, וצריך לעצור אותם. המגדלים הגבוהים לא מנצלים את הקרקע טוב יותר מהבניינים הנמוכים. הצפיפות המיטבית העירונית היא ב-4-7 קומות ומספר דיירים נמוך", אמרה.

העצה של אלתרמן לזוג צעיר העומד בפני רכישת דירה היא פשוטה: אם יש לכם אפשרות לבחור בין בית של 4-6 קומות ובין מגדל, תבחרו בבנייה הנמוכה.

"באינטרס למבנים הגבוהים מחזיקים השותפים לשילוש הבלתי קדוש. היזמים, שמשביחים מאוד את הנכס שלהם ואין מנגנון שגורם להם להפנים את הנטל שהם גורמים לסביבה, לחינוך ולכבישים; הרשויות המקומיות שעדיין לא מודעות למצב, אבל מקבלות היטל השבחה גבוה; ושוחרי הסביבה - שפתאום חברו ליזמים, אך לאחרונה החלו לקלוט את הסכנה", מציינת אלתרמן.

לדבריה, המערכות היקרות של הבניין כמו כיבוי השריפות או המעליות זקוקות להחלפה תוך 15 שנים, ואז ייעלה השיפוץ לכל דייר 20% משווי דירתו. לתשומת לב דיירי הקומות הגבוהות. "

עוד כתבות

הדיון בבג''ץ בעתירה נגד מינוי יוליה שמאלוב-ברקוביץ' למנכ''לית חדשות 13 / צילום: ניצן שפיר

בג"ץ חדשות 13: כך יבחן בית המשפט את המינוי של יוליה שמאלוב-ברקוביץ'

השאלות בדיון בבג"ץ בנוגע לחדשות 13 נחלקות לשניים, האחת היא במיקרו, לגבי דרך מינויה של המנכ"לית יוליה שמאלוב-ברקוביץ' ● השנייה היא במאקרו ובה נשאלות שאלות גדולות הרבה יותר, וההכרעה בהן דרושה כדי לפתוח בכלל את הדלת לדון במינוי הקונקרטי

קריית שמונה / צילום: Reuters, EVELYN HOCKSTEIN

אזעקות בצפון: התרעות הופעלו בקריית שמונה וביישובי האזור

רכב האיץ לעבר שוטרים ולוחמי מג"ב במזרח ירושלים; הנהג נורה ונוטרל • צה"ל קורא לתושבי דרום ח'אן יונס להתפנות: "השהות המרחב מסוכנת" • דיווח בתימן: תקיפות של צבא ארה"ב נגד יעדים של החות'ים • עדכונים בולטים

Skywell ET5 XR86 / צילום: יח''צ

הרכב הזה נחשב חלוץ ב-2021, גם שלוש שנים אחרי יש לו מה להציע

הקרוס-אובר החשמלי הגדול של SKWELL היה מחלוצי הפלח ב-2021 אבל גם ב-2024 עוד יש לו מה להציע בכל הנוגע לממדים, אבזור, "נראות" וטווח חשמלי ביחס למחיר

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים הודיעה: מתחילה לגבות מע"מ על טיפים של מלצרים

החלטה זו מסיימת מחלוקת ארוכת שנים סביב שאלת המע"מ על הטיפים של המלצרים במסעדות ● המחלוקת בנושא החלה בשנת 2019, אז נכנסה לתוקף הקביעה של בית הדין לעבודה בנוגע למיסוי הטיפים

שיגור הלוויין 'אופק 13' / צילום: דוברות משרד הביטחון

דוח חדש: תקציב שוק החלל הכפיל את עצמו תוך עשור

שוק החלל העולמי צמח לשווי של כ־570 מיליארד דולר, כשב־2023 בולטת צמיחת הפלח המשמש לצרכים צבאיים בהם לווייני ריגול ● כמה ישראל משקיעה בתחום, ומה קורה באירופה?

גיבורת־העל הישראלית ''סברה'' / צילום: מארוול

על גיבורת העל הישראלית שמארוול החליטה לשנות דווקא עכשיו

דמותה של סוכנת מוסד בת קיבוץ בשם רות בת־שרף הייתה מיועדת להופיע בסרט מארוול החדש שייצא בשנה הבא ● לאחרונה פורסם כי הזיקה של הדמות למוסד ולישראל, כמו גם הופעתה כ"גיבורת על", הועלמו לחלוטין, זאת למרות שהדמות תגולם על ידי שירה האס הישראלית ● נראה כי במארוול שכחו שההיסטוריה של תרבות הקומיקס שזורה בשורשיהם היהודיים של רבים מיוצריה

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילומים: AP, Shutterstock עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הנתונים שיכריעו: האם ארה"ב חומקת ממיתון ומתי הריבית צפויה לרדת

נתוני התוצר שיתפרסמו השבוע בארצות הברית יעידו האם היא עתידה להצליח להימנע מנחיתה קשה מהאינפלציה ● הורדת הריבית ההולכת וקרבה תעודד תרחיש של נחיתה רכה, אבל הפד אינו ידוע בהצלחתו בהימנעות ממיתון ● אלכס זבז'ינסקי: "הכלכלה יכולה ליפול כמו אבן"

שעות לפני טקס פתיחת האולימפיאדה, מתקפה על רכבות בצרפת משבשת את ההגעה לפריז / צילום: ap, Luca Bruno

"התקפה מתואמת": תנועת הרכבות בצרפת שותקה חלקית

במהלך הלילה תנועת הרכבת המהירה בתוך צרפת, ובמדינות השכנות, שובשה על ידי אלמונים שהציתו תחנות ממסר ותשתיות כבלים ● השיבושים ברכבת משפיעים על קרוב למיליון בני אדם, וקיים חשש שצופים ומשתתפים במשחקי האולימפיאדה לא יצליחו להגיע ● מקור דיפלומטי צרפתי מסר כי המדינה עושה את כל המאמצים להבטיח גם את ביטחונה של המשלחת הישראלית

משחק המרוץ במטבח שיצרה באפ לוועד האולימפי בתוך פורטנייט / צילום: צילום מסך מהמשחק

הפתרון המקורי של מארגני האולימפיאדה לכך שרוב הצופים מבוגרים

הירידה בצפייה בערוצי הברודקאסט מובילה יותר ויותר מותגי ענק לייצר קמפיינים בתוך משחקי מחשב, בעלות שעשויה להגיע לעשרות מיליוני דולרים ● החשש ממגמה דומה בקרב צופי אולימפיאדת פריז שנפתחת השבוע, הוליד משחק חדש שפיתחה באפ הישראלית בפורטנייט

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

הגנה אווירית בחצי מיליארד דולר: מכירת הענק של איראן

אלביט UK, חברת הבת של אלביט, מציגה מגוון מערכות הגנה והתקפה בסלון האווירי בפרנברו, בריטניה ● איראן חתמה על הסכם בסך 500 מיליון דולר למכירת אמצעי לחימה מתקדמים לארמניה ● בארה"ב משרטטים קווים לדמותם של מטוסי הקרב של העתיד ● מצרים מתעניינת במטוסי קרב מתוצרת סין ● ורוסיה מציבה סוללות הגנה אווירית בסמוך למעונו של הנשיא פוטין ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

כוחות צבא בנהר הסיין. 30 אלף חיילים ושוטרים ו–20 אלף מאבטחים ביום הפתיחה / צילום: ap, Aurelien Morissard

עם 30 אלף חיילים ותקציב של 320 מיליון אירו: המתיחות הגיאופוליטית מגיעה לאולימפיאדה

המשחקים האולימפיים שמתחילים מחר בפריז הם הזדמנות להפוגה חגיגית מכל המסביב ● אלא שכשהעולם מסוכסך מאי פעם, מרחף החשש שיש מי שינצלו את הפרופיל הגבוה של האירוע כדי לבצע פיגוע שיהדהד לשנים רבות ● איך נערכים בצרפת, כיצד תיראה האבטחה על המשלחת הישראלית והאם בכל זאת יש סיכוי שנראה מחוות של שלום?

שר המשפטים יריב לוין וח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

תיקון החוק לשינוי אופן בחירת נציב השופטים עבר בקריאה ראשונה

לפי הצעת החוק של ח"כ שמחה רוטמן, הכנסת תהיה זו שתבחר את נציב תלונות הציבור על השופטים, במקום הוועדה לבחירת שופטים כפי שנהוג כיום ● 53 חברי כנסת תמכו בהצעה, מול 48 שהתנגדו ● היועצ"שית גלי בהרב-מיארה התנגדה לתיקון בנימוק כי הוא יביא לפוליטיזציה של הליך מינוי הנציב

כטב''ם בשירות צבא אוקראינה. שימוש בהיקף חסר תקדים / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טיסה של 16 שעות חשפה את החור בהגנה האווירית של ישראל

הכישלון הישראלי בתגובה לירי הכטב"מים חמור במיוחד נוכח הריצה הלאומית לעבר חזית הטכנולוגיה ● במערכת הביטחון לא היטיבו להפיק לקחים מרוסיה-אוקראינה, וגם ויתרו על חלופות קיימות, מיושנות אך מתפקדות ● כעת העיניים נשואות לפתרונות המיקרו־גל והמערכות האופטיות ● מומחים סבורים שמפה אפשר להתרומם: "ניתן להתגבר על כך, אבל איבדנו את הכלים"

סם אלטמן, מייסד OpenAI / צילום: Reuters, CARLOS BARRIA

אלף איש קיבלו כל חודש אלף דולר. מה הם עשו בכסף? התוצאות מפתיעות

במשך שלוש שנים הובילה מעבדה במימונו של מייסד OpenAI ניסוי שמטרתו לבדוק כיצד משפיעה הכנסה בסיסית אוניברסלית על התעסוקה, ההשכלה והבריאות ● עכשיו מתחילות להתפרסם התוצאות, ולא כולן היו בהתאם לציפיות

נדב צפריר וגיל שויד / צילום: צק פוינט

"אדם שכל כולו חדשנות": למה השוק כל כך מתלהב מהמנכ"ל החדש של צ'ק פוינט?

צ'ק פוינט זינקה ב-6% לשיא כל הזמנים בעקבות הודעת מינוי המנכ"ל החדש ● בשוק מעריכים כי הסיבות לכך נעות בין סיום חוסר הוודאות סביב שאלת המנכ"ל ועד חזרה לפסים של צמיחה ● במקביל, על פי הערכות, המנכ"ל החדש ייקח את החברה קדימה בתחום מיזוגים ורכישות

דונר קבב / צילום: איתמר גינזבורג

דונר קבב לצד קוקטיילים מעולים: בר השיפודים התל אביבי שיפתיע אתכם

החזרה של עינב אזגורי לחיק קבוצת אימפריאל הולידה בר שיפודים וקוקטיילים שלא מתאמץ להרשים אבל מצליח בכל מקרה ● כיף של מקום

הדיון בבג''ץ בעתירה נגד מינוי יוליה שמאלוב-ברקוביץ' למנכ''לית חדשות 13 / צילום: ניצן שפיר

בג"ץ מאותת: המשפט המינהלי חל על דירקטוריון חדשות 13

היום התקיים דיון בבג"ץ בנוגע לעתירת עובדי חברת חדשות 13 נגד מינויה של המנכ"לית החדשה, יוליה שמאלוב-ברקוביץ' ● בין הטענות נגד מינויה: לשמאלוב-ברקוביץ' יש זיקה פוליטית לליכוד וחוסר ניסיון מקצועי ● רשת 13, הדירקטוריון ושמאלוב-ברקוביץ' טוענים: לבג"ץ אין סמכות לעסוק בעתירה ● החלטת בג"ץ תפורסם בימים הקרובים

הפקולטה לניהול. תכנון, שליטה ובקרה אל מול גמישות ונטילת סיכונים / צילום: Shutterstock

כדי לפתור בעיות בשרשראות האספקה של חברות טכנולוגיה צריך לשבור כמה מיתוסים

להתייחס לקבלן המשנה בהתאם לנפח הכספי של עבודתו, לדאוג למלאי כמה שיותר גדול לקראת הייצור ולתפוס את כל המכלולים כשווים בחשיבותם ● אלה ההרגלים שחברות הטכנולוגיה צריכות לשכוח בכל הנוגע לשרשרת האספקה

"מתריס", "הגנה על ישראל": איך סיקרו את נאום נתניהו בקונגרס?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: כלי התקשורת הגדולים בארה"ב עקבו באדיקות אחרי נאום נתניהו, סין מנסה לשדרג את המעמד שלה במזרח התיכון, ויהודי צרפת מביעים תמיכה בנבחרת הכדורגל הישראלית באולימפיאדה ● כותרות העיתונים בעולם

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דוברות הכנסת, shutterstock

העיכוב בהכנת התקציב מקרב את ישראל לקו האדום שהציבו חברות הדירוג

תקציב המדינה לשנת 2025 אמור לעבור בממשלה בחודש אוגוסט, ולפחות עפ"י קצב העבודה הנוכחי, לא נראה שזה יקרה ● מבחינת חברות הדירוג, המשמעות עלולה להיות אי ודאות שתוביל לפגיעה נוספת בסטטוס של ישראל ● גם המחלוקת סביב העלאת המע"מ באחוז לא מוסיפה