גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אבשלום קור בכנס המועצה לישראל יפה: "איך אומרים באנגלית אורז? רייס. ואיך אומרים באנגלית אורז שרוף? קונדוליסה רייס"

דרור פויר היה בכנס שבו נבחרו מפעלי התעשייה היפים ביותר בישראל, ורשם כל בדיחה. לקור היו רבות כאלו, רבות מדי. בבדיחה הגזענית האחרונה שלו האנשים בקהל כבר נעו באי-נוחות בכיסאותיהם. "פואנטה", מגזין G

אולם וואהל בתל-אביב מלא באנשים שבאו לטקס הסיום של תחרות "תעשייה יפה בישראל יפה" שמקיימת המועצה לישראל יפה. אני עושה סיבוב בקהל - יש פה המון אנשים רגילים לגמרי שלבושים רגיל לגמרי. אף אחד פה לא מפורסם. אחרי כמה דקות אני מצליח לחזור ולנשום סדיר. הנה גדעון פת, נשיא המועצה, והנה אברהם כץ־עוז, יו"ר המועצה. שני שרים לשעבר זה גם משהו. אני פוגש את ויצמן משיח, סמנכ"ל המועצה. איפה התותחים הכבדים, אני שואל אותו. "אנחנו לא רוצים את השמנה והסולתה", אומר לי ויצמן. "אנחנו רוצים את אלה שעוסקים במלאכה", והתשובה הזו מרגיעה אותי. השר אלי ישי צריך להיות פה, אבל אני לא רואה אותו.

בשעה של מינגלינג אני קולט לא מעט פיסות רכילויות של מקומות עבודה, ואלה מקומות עבודה אמיתיים - מפעלים, לא משרדי פרסום. זה נחמד. טוב להיות עם הפועלים. הבופה סביר, הרבה בצק. אין יין. אני פוגש חבורה של ארבעה גברים, עובדים במפעל חוגלה קימברלי בנהריה שעשו את כל הדרך למרכז. נחום, מהוועד, גאה במיוחד בתחרות. כיף לבוא בבוקר לעבודה, הוא אומר לי, לעבור את השער - תענוג. אני חושב שיש לנו המפעל הכי יפה בארץ, הוא מסכם. וחבר שלו, שמעדיף לא להזדהות, מספר לי שזה לא רק המפעל הכי יפה בארץ, אלא גם באירופה - מתוך תשעים מפעלים של קימברלי בעולם המפעל שלהם במקום השלישי ביופיו. תבוא לבקר, הם מזמינים אותי, ואני אומר שבהזדמנות.

ויצמן משיח מספר לי שהתחרות מתקיימת זו השנה ה־27 ושהשתתפו בה 336 מפעלים מכל הסוגים והמינים. ארבעים מפעלים הצטרפו השנה, עלייה של כ־5% מהשנה שעברה, ויש צפי לעלייה של בין 10% ל־15% בשנה הבאה. הוא מצביע לי על החשובים שכן נמצאים פה הערב ושלא היה לי סיכוי לזהות בעצמי: מנכ"ל נמל אשדוד שוקי סגיס, מנכ"ל אגן כימיקלים צבי מנור, מנכ"ל רפאל האלוף ידידיה יערי, מנכ"ל אמניר עוזי כרמי, מנכ"ל בית הזיקוק באשדוד עדו רוזוליו, מנהל אתר תחנות הכוח של חברת חשמל רוטנברג בנהריה, ברנרד ורנסקו; סמנכ"ל החברה לפיתוח בפארק התעשייה קיסריה, אלי טל; מנהל גני התעשייה של סטף ורטהיימר, אריה דהאן; ועוד רבים.

תעשייה, במהותה, היא גוף מזהם, אומר לי משיח, אבל למרות הכול אתה רואה אותם נרתמים לאיכות סביבה, וזה מחמם את הלב. אבל זה לא ממש איכות סביבה, אני אומר, זה יותר תחרות יופי. נכון, כך משיח, אנחנו לא מחליפים את המשרד להגנת הסביבה, אבל התחרות נוגעת בסוגיות של מיחזור או חיסכון במשאבים, מים וחשמל, שימוש באנרגיה חלופית ועוד, וגם בדברים כמו נגישות לנכים וכו'.

אין לי שום דבר רע לומר על התחרות הזו: אסתטיקה היא דבר חשוב, ומפעל צריך להיות מקום יפה, או לפחות נעים. נכון שיש פה נציגות מכובדת למזהמים הגדולים, אבל ככה זה. לא מנצחים ביום אחד. "עוד לא גירדנו חצי מכמות הפוטנציאל של המשק", כך משיח, "ואנחנו מחפשים בעיקר את המיד־טק והלואו־טק, כי שם יש יותר מה להשפיע ולעשות. פחות את ההיי־טק". אני מבחין בנציגים רבים במדי שב"ס. משיח מרגיע אותי: הם משתתפים בתחרות, לבתי הכלא צלמון וחרמון יש מפעלים.

המינגלינג תם ומזמינים אותנו לעלות לאולם. אבשלום קור, המנחה, כבר על הדוכן. קור מתגלה כבדרן די כפייתי. את הבדיחות רשמתי ואני מתכנן להשתמש בהן במסיבות. הוא מזמין לבמה את סי היימן. אני מביט סביב, האולם לא מלא. היימן, יחד עם זמרת ליווי חמודה בשם איילה אליגולה, שרה את "עוף גוזל", מנסה להלהיב את הקהל, לגרום לו לשיר יחד איתה את הפזמון. בהתחלה הקהל קצת חשדן, וכולם יושבים דוממים במקומותיהם. היימן יורדת מהבמה, עושה סיבוב בין השורות כמו שלמה ארצי, ובסוף זה עובד: הקהל שר, מוחא כפיים ונהנה. אחרי השיר היימן נושאת נאום על כמה היא רוצה לומר על עצמה באביב שהיא בתו של חתן פרס ישראל. קצת לא קשור, אבל בסדר, עוברים לשיר הבא. היימן מתעללת ב"כמו צמח בר". זה שזה שלה לא אומר שמותר לה.

קור מזמין לבמה את גדעון פת, נשיא המועצה. פת פותח את נאומו בהבטחה שאלי ישי בדרך ושעוד מעט הוא מגיע. הוא מברך את כולם ומספר סיפור ארוך ולא הכי מעניין על מאחורי הקלעים של הסכם הסחר החופשי עם ארצות הברית, על הביקור שהיה לו שם ב־1982, כולל פגישה עם רונלד רייגן ("אני, הילד מירושלים"). כשהוא יורד מהבמה, קור משחרר בדיחה ראשונה: ישראלי שהיה בנאום של קלינטון הבחין כי מאחורי הדוכן כורעת בחורה צעירה, אז הוא אמר לנשיא באנגלית: אקסקיוז מי, דר איז א מיס אנדר סטנדינג. הקהל על הרצפה.

הוא מזמין לבמה את שרגא ברוש, נשיא התאחדות התעשיינים, לא לפני שהוא אומר עליו שהוא מדליק. ברוש מודה שזו הפעם הראשונה שאומרים עליו שהוא מדליק, אחר כך הוא מכריז שאלי ישי קצת מתעכב, אבל הוא בדרך והוא עוד יגיע. את עיקר נאומו בוחר ברוש להקדיש לתקיפת תופעת ההשתמטות. זו בושה, הוא אומר, זה איבוד של ערכי יסוד. אתם פה, הוא אומר, אתם משקל הנגד לתופעת ההשתמטות. טוב, בסדר.

קור מזמין את עודד טירה לבמה, ומסתייע בבדיחה: איך אומרים בערבית 'בוא הנה' - תעל הון, והנה עודד טירה היה תא"ל ואחר כך עשה הון. הקהל משתולל מצחוק. טירה עולה לבמה, מוסר שאלי ישי בדרך והוא עוד מעט מגיע. את עיקר נאומו מקדיש טירה לסיפור אישי: באותו הבוקר הוא היה סנדק בברית מילה, ואיזה יופי היה. הוא מקשר בין התחרות של הערב לבין עבודת המוהל - שתיהן עוסקות באסתטיקה.

גם זה נגמר, וקור נותן עוד אחת: שאלתי פעם מישהו, שהיה נשוי חמישים שנה, איך עבר לו, והוא אומר כמו יומיים. איזה יומיים? תשעה באב ויום כיפור. הקהל יוצא מגדרו. סי היימן עולה לבמה לשיר את "לא עובדת בשביל אף אחד", ויורדת. קור ממשיך: המצאתי סיסמה לעידוד התיירות לשדרות: "שדרות - כי המקום קסאם לי". הקהל כבר לא יכול יותר.

מתחילים לתת את הפרסים, ועל הבמה נוצרת רכבת של אנשים, משהו שנראה כמו מיליון טקסי סיום. אלי ישי עדיין לא הגיע, וכשעולים נציגי שב"ס לקבל פרס אומר קור שככה זה אצלנו: מי שמגיע זה או השר או הסוהרים.

עוד פרסים, עוד אותות ועוד דגלונים. בסך עוברים המון מפעלים מכל הסוגים. זה מתחיל קצת לעייף. אבל לא את קור, שממשיך: יהודי יושב בחתונה. בא אליו המלצר: אדוני, יש עוף, שניצל וצלי. אומר היהודי: לא חשוב הסדר. כשעולה נציג משטראוס לקבל פרס שואל אותו קור: איך מתקדמים אצלכם, צריך ללקק?

ואז, פתאום, פורצת קרן שמש אל האולם והכול מוצף באור ובחום - אלי ישי הגיע. הוא תופס את מקומו על הבמה לצד מעניקי הפרסים. קור: איך מגיעים לאושר בנישואין? יוצאים לבלות פעמיים בשבוע: הגבר בראשון ושלישי, האישה בשני וחמישי. הקהל מתחיל להתעייף מהבדיחות, אבל השיא עוד לפנינו. הפרס הגדול הוא פרס "דגל היופי", ומקבלים אותו 11 מפעלים. אבל יש רק מפעל אחד שזוכה בפרסים כבר 25 שנה ברציפות, והוא מקבל אות הוקרה מיוחד - טבע תעשיות בכפר סבא.

קור בוחר לחשוף פנים לא מוכרות: איך אומרים באנגלית אורז? רייס. איך אומרים באנגלית אורז שרוף? קונדוליסה רייס. הקהל נע באי-נוחות בכיסאו. אנשים פחות מנומסים היו שורקים לו בוז על הבדיחה הזו.

drorfo@gmail.com

עוד כתבות

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

בורסת טוקיו / צילום: Associated Press, Eugene Hoshiko

עליות קלות באסיה. מחיר הזהב זינק במרץ ב-9.8%

היום חוגגים את יום שישי הטוב, ולכן לא יתקיים מסחר בבורסות באירופה ובוול סטריט ● אמש ננעלה וול סטריט בירוק, מדד ה-S&P 500 שבר שיא בפעם ה-23 מתחילת השנה ● מחיר הביטקוין עומד על 70.5 אלף דולר למטבע

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

ראסל אלוונגר, מנכ''ל טאואר סמיקונדקטור / צילום: ענבל מרמרי

ראסל אלוואנגר: "אני חייב הרבה לישראל. היא אפשרה לטאואר להפוך למה שהיא"

טאואר הייתה האקזיט המדובר של 2022, אולם הצעת הרכישה החלומית של אינטל נפלה ● המנכ"ל ראסל אלוואנגר ניצל אותה כדי להכניס רגל בדלת למפעל של אינטל בניו מקסיקו: "זו לא הייתה סטירת לחי גדולה. יש לנו עכשיו קיבולת ייצור" ● את דעותיו על המצב בישראל הוא שומר לעצמו: "להעיר על הנושא זה כמו להתארח אצל מישהו לארוחת ערב ולהגיד לו שהבית מבולגן"

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט