גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סופר, נואם בחסד, סמל לאומי בהתהוות

כמה דברים שכדאי לדעת על הנשיא שנבחר הלילה ארה"ב

ברק אובמה הילד, בארי בפי חבריו ללימודים, ראה עולם קצת יותר ממה שרואה ילד ממוצע בגילו. הוא נולד בהוואי לאן דנהאם, אישה לבנה מקנזס, ולברק חוסיין אובמה האב, סטודנט שחור מקניה, שהגיע להוואי במסגרת תוכנית אמריקנית לטיפוח סטודנטים ממדינות מתפתחות.

אם המסלול הפוליטי שהוביל את הנשיא הנבחר אל הבית הלבן נחשב רצוף תקדימים ופריצות דרך, הרי שגם המפגש בין הוריו היה לא שגרתי. בשנים ההן, נישואים בין-גזעיים היו תופעה נדירה בארה"ב, ובמדינות מסוימות היו אפילו בלתי-חוקיים. כך או כך, כשהיה ברק הצעיר בן שנתיים, הוריו התגרשו והפכו את ילדותו למסע בין-יבשתי.

ברק, שנשאר עם אמו בהוואי, מצא את עצמו בגיל 6 בג'קרטה, בירת אינדונזיה, לאחר שאמו נישאה לסטודנט אינדונזי, לולו סואטרו, ועקרה איתו למולדתו. בגיל עשר חזר אובמה לבדו להוואי, כשהוא גדל אצל הורי אמו, ולומד בבית ספר יוקרתי בעזרת מלגה. הסבתא, מדלן דנהאם, היתה לו לאם בתקופה הזאת, והוא לא שכח את חלקה המשמעותי בחייו. כאשר מצבה הבריאותי הידרדר, בשיא הקמפיין לנשיאות לפני כשבועיים, מצא המועמד אובמה זמן להפסיק את התחייבויותיו הפוליטיות כדי לבלות ליד מיטתה. הסבתא לא זכתה לראות את הנכד זוכה במשרה הרמה והיא מתה שעות אחדות לפני פתיחת הקלפיות.

סוכן של שינוי

אובמה המשיך בנדודיו גם כאיש צעיר. את לימודיו הגבוהים הוא החל בלוס אנג'לס, אחר-כך המשיך לאוניברסיטת קולומביה בניו יורק, שם למד יחסים בינלאומיים. לאחר כמה שנים, וכתוצאה מהשקפת עולם המקדשת את המעורבות האישית כמנוע של קידום אוכלוסיות חלשות ושל שינוי, אובמה החל לימודי משפטים בהארוורד.

מה ששלח אותו לבית הספר למשפטים, היתה התקופה הראשונה שלו בשיקגו. שם הוא היה מדריך קהילתי בעמותה להכשרת מנהיגים מקומיים, שעסקה גם באימוץ של פרויקטים לקידום האוכלוסייה השחורה באמצעות הכשרה מקצועית, עזרה לתלמידים בהשתלבות במוסדות להשכלה גבוהה ובשיפור מערכת החינוך הציבורית.

הוא פרש מהתפקיד, לא בשל השכר הזעום ששולם לו, אלא כי הוא הבין שכדי לקדם את הצרכים של הקבוצות החלשות בארה"ב, הוא צריך לפנות לקריירה פוליטית של ממש. הוא הבין שהשינוי שהוא מייחל לו יבוא רק בעקבות מעורבות פעילה בפוליטיקה המקומית והלאומית. השלב הראשון, המתבקש, היה לימודי משפטים.

גם בבית הספר למשפטים של הארוורד הוא בלט כמעט מיד. בנאום שנשא בעד אפליה מתקנת, הוא עורר התלהבות חוצת-מחנות. הדרך שבה הוא הציג את הטיעונים של יריביו והתעמת איתם, הביא אותו להיות השחור הראשון שהיה לעורך ה"הארוורד לואו רוויו", כתב העת של בית הספר ואחד הפרסומים המקצועיים הנחשבים בעולם המשפט.

כשחזר לשיקגו, עם סיום לימודיו, הוא הצטרף למשרד עורכי-דין המתמחה בזכויות אזרח, אז גם פגש את אשתו, מישל רובינסון. במקביל, אובמה החל בניהול פרויקט לעידוד המעורבות של שחורים בפוליטיקה, כולל הצבעה בבחירות. ההיענות הגדולה של המצביעים השחורים הלילה, במה שהביא את אחוז ההצבעה של הציבור הזה לשיא של כל הזמנים, היא מעין סגירת מעגל עבור הנשיא הנבחר. את הזרעים של המעורבות הזאת הוא זרע בעצמו, מתוך חשיבה מרחיקת לכת, ולא רק במובן האישי.

ממשורר חובב לסופר של רבי מכר

כישרון הכתיבה של אובמה בלט עוד הרבה לפני שהוא הפך לפוליטיקאי, וגם בטרם כתב את האוטוביוגרפיה השאפתנית, שלא לומר היומרנית שלו, בעודו בגיל הפעוט 33. "פופ", שיר שאובמה כתב כשהיה סטודנט בלוס אנג'לס והופיע מאוחר יותר ב"ניו יורקר", מתאר את מערכת היחסים בינו לבין סבא שלו. הסב שואל בשיר את אובמה מה הוא מתכוון "לעשות עם עצמו". ייתכן שהתשובה הובילה את הכותב, יותר מעשור אחר-כך, לכתוב את האוטוביוגרפיה "חלומות מאבי", שבמרכזה תיאור של ילדותו כשחור למחצה בתוך קהילה שלא קיבלה אותו אל תוכה.

הספר מתאר באריכות גם את המסע של אובמה לקניה, לפגוש את בני משפחתו. המסר העולה מהספר הוא אופטימי ומלא תקווה. הילד שלא מצא את מקומו והרגיש כאילו חייו הם אוסף של סתירות פנימיות, התקדם והגיע רחוק. בבחירות האלה, אובמה הפך את הסיפור הזה להבטחה פוליטית: אם הוא הצליח לגשר על הסתירות ולהביס את הקשיים בחייו הפרטיים - הוא יוכל לעשות זאת עבור המדינה כולה, שגם היא, כידוע, סובלת משסעים פנימיים עמוקים.

סיפור חייו זכה להצלחה ושני הספרים שכתב הפכו אותו למיליונר, לאחר שנמכרו ביותר מ-3 מיליון עותקים. גרסת האודיו של "חלומות מאבי" אפילו זכתה בשני פרסי גראמי. לאחרונה הודיע המו"ל של אובמה כי שני ספרים נוספים של הנשיא הנבחר צפויים לצאת בקרוב.

ישראל:

אין סיבה לדאוג

כל מי שחושש מהיחסים בין הנשיא הנבחר למדינת ישראל, ושלא השתכנע מאמירותיו של אובמה במהלך הקמפיין, יכול להירגע. עוד בשנת 2000, כשאובמה היה פוליטיקאי אלמוני מאילינוי שניסה להיבחר לקונגרס, הוא אמר: "לאורך ההיסטוריה ישראל חששה לכרות שלום עם שכנותיה הערביות. אם תהליך השלום יצליח, הוא יהיה הזדמנות עבור ישראל לבסס את ביטחונה, להגיע ליחסים תקינים עם שכנותיה וליצור מזרח תיכון יציב יותר ומשגשג". ובכל מקרה, גרס אז המנהיג הצעיר, "המחויבות של ארה"ב לישראל צריכה להימשך, כדי לאפשר לישראל לנהל מו"מ עם אויביה מתוך עמדה של חוזק".

השקפת עולם:

שמאלה מהמרכז

השבועון הבלתי-מפלגתי, "נשיונל ג'ורנל", שקהל היעד שלו הוא צמרת השלטון היושבת בגבעת הקפיטול, הכתיר את אובמה בתחילת השנה לסנאטור הליברלי ביותר. הקביעה מבוססת על הצבעותיו בסנאט במהלך 2007. בשנה שלפני כן הוא דורג על-ידי השבועון כעשירי ברשימת הסנאטורים הליברליים. ב-2005 הוא היה רק במקום ה-16. בכל מקרה, אובמה מעולם לא הצניע את מקורותיו הליברליים והוא תמיד היה ממוקם שמאלה מהמרכז של המפה הפוליטית האמריקנית.

האשמה:

סוציאליזם

הליברליות של אובמה מתבטאת בדאגה לזכויות אזרח, תמיכה בזכויות חברתיות, שוויון בין המינים והגזעים וכמו כן תמיכה ב"איחוד אזרחי" (הסכם דמוי-נישואים) של זוגות חד מיניים, וכמובן, ב"זכות האישה על גופה", הביטוי האמריקני המכובס להפלות מלאכותיות.

מבחינה כלכלית דוגל אובמה ב"כלכלה רגישה" - שוק חופשי קלאסי, תוך התחשבות בשכבות החלשות. הוא מתנגד להפחתת מסים, שמיטיבה בעיקר עם בעלי ההון. כמו כן, אובמה תומך בהקמה של מערכת בריאות ציבורית, שתשרת מיליוני אמריקנים שאין להם ביטוח בריאות.

כישרון רטורי:

"כן, אנחנו יכולים"

יכולת השכנוע של ברק אובמה אינה מוטלת בספק. הקריירה הפוליטית שלו החלה ב-1996, אז נבחר לסנאט המקומי של אילינוי. הכהונה הזוטרה-יחסית הזאת, אפשרה לו לבנות את מנהיגותו באופן הדרגתי, אך אפקטיבי. כשביקש ב-2004 לעלות כיתה ולהתמודד על אחד משני המושבים של אילינוי בסנאט של וושינגטון, הוא זכה לתמיכה של 70% מהמצביעים.

המצב של אובמה לא נראה מזהיר במיוחד לאחר תום עונת הוועידות המפלגתיות בקיץ. זה הזמן שבו, תיאורטית, המועמד אמור לקבל את הרוח הגבית לקראת ההתייצבות מול המועמד של המפלגה היריבה. זה לא קרה.

המשבר הכלכלי:

תנופה והזדמנות

ההיסטריה שאחזה במגזר הבנקאי בארה"ב לאחר הקריסה המהדהדת של ליהמן ברדרס, יצרה את המומנטום המקווה.

הממשל נאלץ להציג תוכנית חילוץ למגזר הבנקאי. התוכנית נתקלה בקשיים בסנאט ובקונגרס, ואובמה ניצל את ההזדמנות כדי להפגין מנהיגות ולמצב את עצמו כממלכתי. בתחילת אוקטובר הוא אמר בנאום בוויסקונסין לקראת ההצבעה השנייה על התוכנית: "לכולנו יש אחריות לפתור את המשבר, מכיוון שהוא משפיע על כל אמריקני. יגיע הזמן להעניש את מי שהדליק את האש, אבל כרגע זה הזמן לכבות את האש".

מול מקיין:

נשאר ממלכתי

אפשר ללמוד משהו על יחסו לפער הגיל בינו לבין יריבו מקיין בדברים שאמר אובמה ב-1996, במהלך מערכת הבחירות של הנשיא קלינטון מול המועמד הרפובליקני רוברט דול. אובמה אמר אז לעיתון "פליין דילר" שיוצא לאור באוהיו, "בוב דול הוא דוגמה קלאסית למישהו שאין לו שום סיבה להתמודד. אתה בן 73, אדם רב השפעה. אז למה? הוא נראה כעושה זאת בגלל איזה צורך פסיכולוגי, וזה חבל, כי הוא במובנים רבים הוא דמות נערצת".

הציטוט הזה מגלם את אובמה המגשר, זה שהולך בין המחנות ומסוגל לא לקומם עליו את החולקים עליו. במשפט אחד הוא חלק ליריב מחמאה והפך אותו לראוי לחמלה. אפשר לומר שאובמה הצליח להציג את דול כפתטי מבלי להיות שחצן.

זו היתה במידה רבה גם הגישה שלו כלפי ג'ון מקיין, במיוחד כשמקיין וסגניתו פיילין האשימו אותו בחוסר פטריוטיות ובקשרים עם גורמים מפוקפקים, ואילו הוא העדיף להעביר מסר שהתמקד בתוכניות שלו, ולא נגרר להגיב על ההתקפות. התוצאה: שום דבר מהדברים האלה לא דבק בו.

אובמה והמלחמה:

לצאת מהר מעיראק

הנשיא הנבחר התנגד למעורבות של ארה"ב בעיראק עוד מראשיתה. כבר בפריימריס הדמוקרטיים הוא הכריז שיוצא את החיילים האמריקניים מעיראק בהקדם האפשרי. העובדה שהוא התמיד במסר הזה, לעומת הילארי קלינטון שתמכה במלחמה בתחילתה, וכמובן מול מקיין, שלא היה מוכן להתחייב על נסיגה כלשהי של כוחות, הביאה לאובמה את התמיכה של המצביעים שרואים צורך דחוף להפיק את הקזת הדם האמריקנית בעיראק.

התבטאות אחת של אובמה מראשית הקמפיין גרמה לתקרית לא נעימה במיוחד. הוא כינה את חייהם של החיילים שנהרגו בעיראק "מבוזבזים", וגרם לתגובה עוינת מאוד מצד חיילים ובני משפחותיהם. לפי התוצאות הסופיות, מסתבר שאובמה הצליח גם לפייס גם את הקהל הזה. *

עוד כתבות

צבי סטפק / צילום: איל יצהר

המומחה שמעריך: בנק ישראל מכין הפתעה לשווקים

יו"ר מיטב צבי סטפק מנתח בטור מיוחד איך תשפיע הלחימה על שורה של פרמטרים מרכזיים כמו אבטלה צמיחה ועוד ● הוא מזהיר מפני התנהלות ממשלתית שתפגע ביכולת לממן את המלחמה ומעריך שבנק ישראל יפתיע את השווקים ויוריד ריבית

הבכיר שמאמין: צה"ל חייב להמשיך עד הסוף, וזו הסיבה

האלוף במיל' גרשון הכהן מסביר בשיחה עם גלובס למה צה"ל חייב לחזור ולהילחם בעזה בכל הכוח, איך אפשר לדעתו לפתור את המצב החזית הצפונית, וגם - למה זה לא הזמן לעסוק ב"יום שאחרי" בעזה

עמדות חברות התעופה בנתב''ג ריקות. בכל זאת יש מקום לאופטימיות / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

שוקלים חל"ת לעובדים בגלל המצב? המומחית שמסבירה מדוע זו טעות

"היום שוק העבודה במצב טוב יותר מאשר בתקופת הקורונה", אומרת עו"ד עינת כרמי־ברק, שותפה ומנהלת מחלקת דיני עבודה במשרד סלומון ליפשיץ ● לדבריה, שוק העבודה נותר יחסית יציב, למרות האתגרים: "זה לא אומר שהכול מושלם, אבל שוק העבודה חזר לשגרה. רואים את זה גם בכבישים"

רכב משלוחים של שופרסל אונליין / צילום: בר לביא

הירידה באונליין גרמה לשופרסל לחשב מסלול מחדש ולחתוך הוצאות

לאחרונה הודיע מנכ"ל שופרסל אונליין, צביקה ביידא, על התפטרותו, וכעת הוחלט שלא למנות לו מחליף ● קמעונאית המזון, שחולשת על התחום, השקיעה מאות מיליוני שקלים במרכזים לוגיסטיים

הזינוק בשווקים הכפיל את התשואה בגמל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

ראלי סוף שנה? המרוויחים הגדולים של נובמבר והזדמנויות ההשקעה שמחכות

הזינוק בשוקי המניות והאג"ח הניב לחוסכים תשואה חלומית של 3%-5% בנובמבר, שלא נראתה כשנה וחצי, ורק היחלשות הדולר "קלקלה" את החגיגה ● מיטב: "מעריכים ש-2024 תהיה חיובית לאג"ח הבינוניות-ארוכות" ● פסגות: "בהנחה שהולכים להורדות ריבית - ענפי הטכנולוגיה והפיננסים מעניינים להשקעה"

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת הארוורד. ''מלבים את פוליטיקת הזהויות'' / צילום: Reuters, BRIAN SNYDER

"ברור שפוליטיקת הזהויות האלימה משמשת תפאורה לאנטישמיות"

לפי ההיסטוריון ד"ר עשהאל אבלמן, "שנאת המערב בקמפוסים בארה"ב היא טירוף שסופו כיליון" ● איך קרה שהאמריקאי הכביכול משכיל רואה במערב את מקור הרוע, גם נוכח קבוצות אתניות הרבה יותר אכזריות, ותפיסות פרוגרסיביות כמו צדק חברתי ו־Black lives matter משמשות לטיעונים פרו־פלסטיניים?

חברת אפיטומי / צילום: איל יצהר

עכשיו זה רשמי: נסטלה ביטלה את הסכם הרישיון עם אפיטומי מדיקל

בשבוע שעבר נסטלה הודיעה כי תוצאות הניסוי הקליני שפרסמה אפיטומי מדיקל אינן עומדות ביעדי הניסוי עפ"י ההסכם בין החברות ● בהמשך לכך, הבוקר נסטלה דיווחה על ביטול הסכם הרישיון עם החברה

הפצצת צה''ל בעזה / צילום: Reuters, Anadolu

יכריעו את המנהרות? ארה"ב שלחה לישראל פצצות חודרות בונקר במשקל טון

הבית הלבן העביר לישראל מאה פצצות חודרות בונקרים מדגם BLU־109, כך נודע לוול סטריט ג'ורנל ● הנשק נועד להתמודד עם מנהרות חמאס ברצועה ● וגם: ממה חוששים מומחי ביטחון?

משפחות החטופים קוראות להשבתם בכיכר החטופים, שלשום / צילום: ap, Ariel Schalit

משפחות החטופים קוראות לחזור למו"מ: "ההתעלמות של הקבינט משפילה"

שלושה לוחמים נפלו אתמול בקרב בעזה, לוחם נוסף נפצע קשה ופונה ● משפחתו של יונתן סמרנו בן ה-21 שנחטף כשהוא פצוע לעזה, קיבלה הודעה על מותו ● לחץ אמריקני לחדש את המשא ומתן בין ישראל לחמאס ● נתניהו צפוי להיפגש עם משפחות החטופים ביום רביעי ● אלפי בני אדם משתתפים בלוויית אלוף משנה אסף חממי ז"ל

שר האוצר בצלאל סמוטריץ’ / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

שר האוצר האריך את מתווה הפיצויים לעסקים גם לדצמבר. אבל יש אותיות קטנות

בעוד שהוחלט להאריך את מתווה הפיצויים לעסקים בכל הארץ לחודש דצמבר, מתווה הפיצויים המוגדלים ליישובים בטווח 7-40 ק"מ מגבול עזה לא הוארך

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

מגמה מעורבת בבורסה; משק אנרגיה מטפסת בכ-7.5%

מדד ת"א 35 יורד ב-0.2% ● השקל מתחזק מול המטבעות הזרים ● הזהב והביטקוין נסחרים בשיא כל הזמנים ● המדדים בוול סטריט במרחק נגיעה משיא כל הזמנים • מודי שפריר, האסטרטג הראשי לשווקים פיננסיים בבנק הפועלים צופה שהריבית בישראל תרד ל-3.75% תוך שנה

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

הבעל ניסה לנצל את המלחמה בתביעת הגירושים. מה קבע בית המשפט?

מיד לאחר פרוץ המלחמה אישה הגישה תביעת מזונות, והגבר הגיש תביעת גירושים לרבנות. מה קבע בית המשפט לענייני המשפחה? ● אישה שעבדה בחנות של בעלה ביקשה דמי אבטלה לאחר תום עבודתה, ביטחו לאומי סירב, והיא פנתה לבית הדין ● וזוג המגורר בבני ברק השתלטו על חדר אשפה משותף, וחויב לשלם פיצויים

רמת הגולן. זוהה שיגור מסוריה שנפל בשטח פתוח / צילום: Shutterstock

צה"ל: זוהה שיגור מסוריה שנפל בשטח פתוח - תוקפים את מקור הירי

החות'ים טוענים: ירינו טיל ושיגרנו כלי טיס לעבר שתי ספינות ישראליות • התובע הראשי מבית הדין הבינ"ל בהאג: "התקפת חמאס - מהפשעים החמורים ביותר" • המטחים לעוטף ולשדרות לא נפסקים: שתי פגיעות ישירות בעיר, בית כנסת ניזוק, אין נפגעים • ירי נ"ט בוצע לעבר בית הלל, 12 נפצעו קל מרסיסים, בהם חמישה חיילים - צה"ל תוקף את מקור הירי ● עדכונים שוטפים

משפחות קורבנות מגפת האופיודים מפיגנות מול משרד המשפטים האמריקאי / צילום: ap, Carolyn Kaster

קורבנות האופיואידים שלא רוצים לחתום על הסדר של 6 מיליארד דולר של משפחת סאקלר

בית המשפט העליון בארה"ב ישמע היום (ב') טיעונים של משפחות נגד חלק מההסדר עם משפחת סאקלר, הנותן חסינות משפטיות מתביעות אזרחיות לבעלי חברת גלולות האופיואידים הידועה לשמצה "פורדו פארמה"

אפליקציית וואצאפ. ריבוי תקלות בתקופה האחרונה / צילום: Shutterstock

קופאת, לא מתריאה על הודעות וקורסת: מה קרה לוואטסאפ?

אפליקציית העברת המסרים הפופולרית בישראל קופאת, לא מתריעה על הודעות חדשות ונכשלת בהעברת קבצים של משתמשי אייפון ● אפל ומטא הוציאו עדכוני גרסה, אבל אלה לא פתרו את הבעיה אלא להפך

אמו של סשה טרופנוב ששבוי בעזה, ילנה, שרק חזרה מהשבי, מחזיקה בתמונתו בכיכר החטופים, שלשום / צילום: ap, Ariel Schalit

עובד של אמזון נחטף בשבת השחורה. עד היום החברה לא אמרה מילה

סשה טרפונוב נמצא בשבי החמאס כבר כמעט חודשיים, אך אמזון שבה הוא עובד טרם פרסמה הודעה רשמית ● בניסיון לעורר מודעות, חבריו הגיעו להשקה של החברה בלאס וגאס, שם גם הוצג מוצר שטרופנוב עבד בפיתוחו ● "אמנם אין להם גישה לשוחח ישירות עם חמאס אבל יש להם את הכוח להפעיל לחץ בינלאומי למען שחרור החטופים"

אוניית הסחר UNITY EXPLORER / צילום: taner tezol/marinetraffic.com

הסיכוי למלחמה אזורית עלה? ארה"ב מאיימת ישירות על איראן בעקבות המתקפות בים

החות'ים מחריפים את מתקפותיהם על ספינות בים האדום, אתמול נורו טילים על 3 אוניות מסחר, המקושרות ל־14 מדינות ● למה דווקא עכשיו, כיצד הגיבה ארה"ב, ומה הסיכוי למלחמה אזורית?● גלובס עושה סדר

מלחמת חרבות ברזל. מדיניות שלא אומצה במבצעים צבאיים קודמים / צילום: Reuters, Anadolu

קניתם דירה? ההחלטה של רשות המסים שכדאי להכיר

השבוע עבר בכנסת החוק לדחיית מועדים לפי חוק מיסוי מקרקעין, בעקבות מלחמת חרבות ברזל ● אלה הדברים שצריכים לדעת

עדויות האונס הקשות מהשבת השחורה בכותרות בבריטניה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הכותרת הראשית של ה"סאנדיי טיימס" עוסקת במקרי האונס שביצעו מחבלי חמאס, התדמית החדשה שפוטין מטפח וביקורת על ביידן מבית ● כותרות העיתונים בעולם 

נעם וימן, מנכ''ל דיפלומט / צילום: קרן בן ציון גפני

אחרי עשור בחברה: ירון בלום יחליף את נעם וימן וימונה למנכ"ל דיפלומט

אחרי 12 שנים כמנכ"ל, נעם וימן ימונה לתפקיד יו"ר דיפלומט, ולנעליו ייכנס ירון בלום ● לפי דיווח החברה, המהלך לא ישפיע על עלויות השכר של וימן ובלום ● בדוחות שפרסמה דיפלומט לאחרונה נכתב כי היא צופה העלאות מחירים במהלך 2024