שיתוק הנדל"ן: צניחה של 32% בעסקאות בחודש יולי

את הירידה החדה בעסקאות בחודש יולי הובילו רוכשי דירה ראשונה, רכישות אלו התכווצו כמעט במחצית (בהשוואה ליולי אשתקד) והקיפו את כל האזורים, למעט אזור טבריה

פועלים באתר בנייה / צילום: איל יצהר
פועלים באתר בנייה / צילום: איל יצהר

תוכנית מע"מ בשיעור אפס אחוז ממשיכה להשפיע על היקף העסקאות בענף הנדל"ן גם ביולי 2014, כך עולה מנתוני משרד האוצר במסגרת סקירת "אורות אדומים" לחודש אוגוסט שפורסמה היום (ב').

על פי הנתונים, היקף העסקאות בחודש יולי עמד על 8,175, בדומה לחודש הקודם (יוני 2014) אך נמוך בכ-27% ממספר העסקאות ביולי 2013 שעמד על כ-11.2 אלף עסקאות.

במקביל, באוצר מציינים כי מספר העסקאות בפועל היה נמוך יותר בחודש הנסקר וזאת בשל התחלת מכירת הדירות של הדיור הציבורי על ידי המדינה לזכאים שהחלה לפעול בעקבות הפשרת חוק הדיור הציבורי. כך, בחודש יולי נמכרו לא פחות מ-480 דירות מהדיור הציבורי כך שבניכוי עסקאות אלו עמד מספר העסקאות לציבור הכללי בחודש זה על 7,695 דירות בלבד, מה שמגדיל את הפער לחודש המקביל אשתקד לכ-32%.

באוצר מציינים כי מדובר בהמשך לירידות חדות שנרשמו מאז חודש אפריל האחרון, עם ההכרזה על החלת מע"מ אפס על רכישת דירה ראשונה. נתונים ראשונים אודות היקף העסקאות בחודש אוגוסט ממשיכים לצייר את אותה המגמה המעידה על ירידה בעסקאות, ובאוצר מציינים כי עיקר הירידה נרשמה במכירת דירות חדשות. באותה נשימה נזכיר שגם מבצע "צוק איתן" משפיע על נתוני יולי-אוגוסט האחרונים מה שמצטרף להשפעת מע"מ אפס על רוכשי דירה ראשונה.

כאמור, גם נתוני החודש הנסקר, בדומה לנתוני החודשים הקודמים, מעידים על המשך היעדרות של רוכשי דירה ראשונה מגרף העסקאות. כך, מספר רוכשי דירה ראשונה (הכוללים בעיקר את הזוגות הצעירים) נחתך כמעט בחצי בשנה החולפת בכל האזורים למעט בטבריה.

"במונחים מוחלטים הסתכמו רכישות הזוגות הצעירים ב-2.6 אלפי דירות", נכתב בסקירת האוצר, "בכך הגיע משקלם בסך העסקאות לשליש, לעומת משקל של 44% ביולי אשתקד". עוד על פי הסקירה, גם רכישת הדירות על ידי משקיעים ומשפרי דיור רשמה ירידה בהשוואה לחודש המקביל אשתקד, אולם במידה פחותה מאשר רוכשי דירה ראשונה. כך ירד מספר רכישות המשקיעים ב-18% בהשוואה ליולי 2013 ומספר רכישות משפרי הדיור ב-20% בהשוואה לשנה המקבילה אשתקד.

לעומת הירידה האמורה, כאשר מתסכלים על משקלם של המשקיעים בסך העסקאות בחודש יולי, הוא כמעט ולא השתנה בחודשים האחרונים והוא עומד על כ-24%. בהשוואה ליולי אשתקד, דווקא גדל משקל המשקיעים בסך העסקאות ביולי השנה בכ-3%.

את הגידול הובילו רכישות בתל אביב-יפו ובירושלים שאותו מסבירים באוצר כך: "הגידול במשקל המשקיעים בתל אביב-יפו מוסבר בעיקר על רקע גידול חד ברכישת דירות חדשות (האזור היחידי בו נרשם גידול בפרמטר זה, הן בהשוואה ליוני והן בהשוואה ליולי אשתקד). בירושלים מוסבר הגידול במשקל המשקיעים בעובדה שבחודש יולי אשתקד נהנו רוכשי דירה ראשונה בעיר זו ממענק ("מענק ירושלים"), עובדה שהביאה לגידול חד ברוכשי דירה ראשונה בעיר באותה תקופה (על חשבון ירידה במשקל המשקיעים)".