נעילה שלילית בבורסה: מניית פלוריסטם קרסה 9.6%

כלכלני לאומי: ממליצים על חשיפה לאג"ח ממשלת ישראל במח"מ בינוני ■ האג"ח הממשלתיות ל-30 שנה המשיכו לרדת מחזור המסחר הסתכם בכ-455 מיליון שקל בלבד

בורסת תל אביב / צלם: בלומברג
בורסת תל אביב / צלם: בלומברג

המסחר בבורסה בת"א ננעל היום (א') בירידות קלות במחזור דליל. זאת לאחר שמדדי וול סטריט והבורסות באירופה חתמו את המסחר ביום שישי בירידות. בשוק אגרות החוב נמשכה המגמה החיובית בעקבות עליות באג"חים של ארה"ב ביום שישי (התשואה שם ירדה לכ-1.67%). התשואה על אג"ח שקלית ל-10 שנים ירדה לכ-1.5%. מחזור המסחר נותר נמוך מאוד בסיום והסתכם בכ-455 מיליון שקל בלבד.

אלכס זבז'ינסקי, הכלכלן הראשי של מיטב דש, מציין בסקירת המאקרו השבועית שלו כי "בנק ישראל נמצא במצב הקשה ביותר שהיה לו בשנים האחרונות. מצד אחד, מלחמת המטבעות בעולם שעלתה שלב בחודש האחרון דוחפת אותו לעוד הורדות ריבית, כאשר הרף של אפס אחוז כבר אינו מהווה מגבלה, כפי שהוכח באירופה, בשוויץ ובדנמרק. מנגד, גידול בצריכה הפרטית תוך עלייה מהירה באשראי הצרכני מצטרפת להתנפחות מואצת של הבועה בשוק הדיור ושמקבלת תמיכה מריביות "הרצפה" בשוק האג"ח ומעלה סיכון למשבר פיננסי בעתיד. לפי הערכתנו, בנסיבות הקיימות הריבית בישראל תישאר ללא שינוי בחודשים הקרובים".

על רקע ירידת התשואות באג"ח הממשלתיות, כותבים אנשי מחלקת המחקר של בנק אגוד כי "באגרות החוב הממשלתיות, המלצתנו היא להתמקד כרגע במח"מ קצר-בינוני סביב 4 שנים. עדיפות אנו נותנים במח"מ זה לאפיק השקלי, כיוון שהאינפלציה הנראית לעין עדיין נמוכה, אבל אנו גם מעוניינים להגן על עצמנו, על ידי יצירת יותר סינטטי, בעיקר בעקום השקלי ובמיוחד למי שמאריך עוד קצת את המח"מ לכיוון ה 5 שנים. בשורה התחתונה, אנו מעלים סינטטי ל 60% על פני אחזקה ישירה במח"מ".

בבנק אגוד מסבירים כי "בשבוע החולף היו מספר דברים ברקע שהשפיעו בצורה כזו או אחרת גם על המסחר באג"ח בארץ: הבחירות ביוון והשפעתן על השווקים, החלטת דראגי להזרים כסף לשוק בעזרת תוכנית הרחבה רשמית, ירידה בתשואות האג"ח האמריקאיות והחלטת בנק ישראל להותיר את הריבית על כנה. מצבור האירועים הללו העלה את התנודתיות בשווקים, הוריד את התשואות בעולם ומשך גם את תשואות האג"ח השקליות כלפי מטה. בנוסף, ספציפית בארץ חלה ירידה נוספת בציפיות האינפלציה הגלומות בשוק, מה שפגע קצת בצמודים".

כלכלני בנק לאומי ממליצים להמשיך ולקנות מניות בבורסה בת"א, המלצה חוזרת כבר חודשים רבים אחורה, וטוענים כי הרכיב המנייתי בתיק ההשקעות ממשיך להיות האפיק המועדף לנטילת סיכון, למרות שרמת התמחור הכוללת באפיק אינה נמוכה.

בלאומי ממליצים גם על חשיפה לאג"ח ממשלת ישראל במח"מ בינוני, גם לנוכח הציפיות שהאינפלציה בסיכום הרבעון הראשון של שנת 2015 צפויה להיות שלילית, ושסביבת הריבית תשאר נמוכה בחודשים הקרובים. התשואות האפסיות במח"מ הקצר, אינן כדאיות להשקעה לדעתם. הכלכלנים גם מציעים לגוון את האחזקות באפיק האג"ח הממשלתי באמצעות אגרות חוב במח"מ ארוך - אבל כהשקעה קצרת טווח לאור הסיכון שהיא טומנת בחובה.

מניות "לוויתן" במוקד

מניות "לוויתן" עמדו במוקד. ביום חמישי דיווחנו כי נובל אנרג'י צפויה להתנגד למודל של שיווק בנפרד של מאגרי תמר ולוויתן, ודלק מתנגדת למכירת החזקותיה גם במאגר תמר וגם בכריש ותנין - כך עולה מהערכת בכירים במשק הגז. בימים האחרונים ערך הממונה על ההגבלים העסקיים פרופ' דיוויד גילה שימועים עבור כל אחת מהשותפות במאגר לוויתן - דלק , נובל ורציו . השימועים נועדו לקבוע אם דלק ונובל קנו מרציו 85% מהזכויות במאגר לוויתן בצורה לא חוקית, ובכך יצרו למעשה הסדר כובל. (לסיפור המלא)

היום דיווחו השותפויות כי הצעתן לאספקת גז טבעי לקפריסין פגה אתמול. "ממשלת קפריסין בוחנת אפשרויות שונות לאספקת גז טבעי לשוק המקומי בקפריסין בנוסף למכרז, לרבות אפשרות לאספקת גז טבעי ממאגר "אפרודיטה" שבשטח בלוק 15 בקפריסין".

מניית פרוטליקס סיימה באדום על רקע פער שלילי של כ-2.2%. מנגד, אופקו וסיליקום רשמו עליות על רקע פערים חיוביים.