מחקר: המצע של איזו מפלגה יוזיל הכי הרבה את יוקר המחיה?

בדיקה שיזם מכון מאקרו בחנה איזו תוכנית כלכלית-חברתית תוזיל הכי הרבה את יוקר המחיה ■ המחנה הציוני יחסוך 1,200 שקל לחודש למשפחה, יש עתיד תחסוך 1,170 שקל ■ לליכוד אין מצע כלכלי-חברתי

ציפי לבני ויצחק בוז'י הרצוג / צילום: תמר מצפי
ציפי לבני ויצחק בוז'י הרצוג / צילום: תמר מצפי

יישום המצע הכלכלי-חברתי של מפלגת המחנה הציוני מביא לקיטון הגדול ביותר בהוצאותיה החודשיות של משפחה מהעשירונים הנמוכים, בעוד שמשפחות מהעשירונים הגבוהים ירוויחו יותר מיישום המצע הכלכלי-חברתי של יש עתיד - כך עולה מבדיקה שערכו ד"ר רובי נתנזון ומתן שרירא שיזם מכון מאקרו, מכון למחקרים כלכליים הממומן על-ידי קרן פרידריך אברט הגרמנית, המזוהה עם מפלגה הסוציאל-דמוקרטית בגרמניה.

לפי הבדיקה, יישום המצע של המחנה הציוני יאפשר למשפחה שהכנסתה החודשית נטו עומדת על 9,170 שקל, להקטין את הוצאותיה לחינוך, בריאות, דיור, ומזון ב-1,200 שקל לחודש. מנגד, יישום המצע הכלכלי-חברתי של יש עתיד יביא להקטנת הוצאותיה החודשיות של משפחה שהכנסתה החודשית נטו 17,605 שקל - ב-1,170 שקל בממוצע.

הליכוד בראשות בנימין נתניהו לא נכלל בבדיקה, כי אין לו מצע כלכלי-חברתי.

לצורך הבדיקה מיפו נתנזון ושרירא את ההצעות השונות הכלולות במצע הכלכלי-חברתי של המחנה הציוני, הבית היהודי, כולנו, יש עתיד, ישראל ביתנו ומרצ - ותימחרו בכמה הן יוזילו את עלויות המחיה של שתי משפחות ממוצעות: האחת מהעשירונים הגבוהים (7-8) הכוללת שני מפרנסים ו-1-2 ילדים; והשנייה מהעשירונים הנמוכים (3-4) הכוללת מפרנס במשרה מלאה ומפרנס במשרה חלקית ו-1-2 ילדים.

הכנסתה החודשית הממוצעת של המשפחה הראשונה עומדת כאמור על 17,605 שקל נטו, בעוד שהוצאותיה החודשיות נאמדות ב-13,145 שקל. כיוון שמשפחה זו רכשה דירה בעזרת משכנתא, סעיף ההוצאה העיקרית שלה הוא הדיור, עליו היא מוציאה 3,956 שקל בחודש.

הצעת מפלגתו של יאיר לפיד לפטור ממע"מ לרוכשי דירת מגורים ראשונה מוזילה, להערכת נתנזון ושרירא, את הוצאות הדיור של משפחה זו ב-750 שקל לחודש, ובכך משיגה יש עתיד את המקום הראשון בהקטנת ההוצאה החודשית הכללית של המשפחה.

יחד עם זאת, נתנזון ושרירא סבורים כי בטווח הבינוני והארוך יביא הפטור ממע"מ להתייקרות מחירי הדירות.

המשפחה השנייה, שהכנסתה 9,170 שקל לחודש, מתגוררת בשכירות, והוצאותיה החודשיות בסעיף הדיור מגיעות ל-2,937 שקל. עבור משפחה זו המצעים המשתלמים ביותר הם של המחנה הציוני וישראל ביתנו. הצעת המחנה הציוני ליישם מודל של שכירות ארוכת-טווח הכוללת פיקוח על מחירי השכירות עשויה להפחית את הוצאות הדיור של המשפחה השנייה ב-700 שקל לחודש, להערכת נתנזון ושרירא.

יישום המצע הכלכלי-חברתי של מרצ - המציע בניית דיור בר-השגה, בנייה ציבורית וחקיקה להסדרת שוק השכירות - עשוי להקטין את הוצאות הדיור של המשפחה השנייה ב-500 שקל; ויישום המצע הכלכלי של ישראל ביתנו - המציע משכנתאות מסובסדות לאוכלוסיות קשות-יום ומשכנתאות מוגדלות לזוגות צעירים - מקטין את הוצאות הדיור ב-480 שקל. המצע של יש עתיד, לעומת זאת, אינו מקטין את הוצאותיה של המשפחה השנייה כלל - כל עוד אינה רוכשת דירה.

בסעיף הבריאות מוציאה המשפחה הראשונה 1,011 שקל לחודש, לעומת 571 שקל לחודש שמוציאה המשפחה השנייה. את החיסכון הגדול ביותר בסעיף זה משיג המצע החברתי-כלכלי של יש עתיד בזכות המלצות ועדת גרמן, ש"שוות" 230 שקל למשפחה הראשונה ו-120 שקל למשפחה השנייה.

למקום השני מגיעה מרצ, המציעה בין היתר ביטול מע"מ על תרופות והרחבת טיפולי השיניים החינמיים לילדים ולקשישים. יישום המלצותיה יביא להקטנת הוצאות הבריאות החודשיות של המשפחה הראשונה ב-200 שקל ושל המשפחה השנייה ב-110 שקל.

למקום השלישי הגיעה מפלגת כולנו של משה כחלון, שהמלצותיה - הכוללות הרחבת סל התרופות, תחרות בביטוחים משלמים וביטול תשלומים למומחים ולניתוחים - יקטינו לדעת החוקרים ב-180 שקל לחודש את הוצאותיה של המשפחה הראשונה וב-100 שקל את הוצאותיה של המשפחה השנייה.

בסעיף החינוך מוציאות המשפחה הראשונה 2,129 שקל, והמשפחה השנייה 1,332 שקל בכל חודש. המנצחת הגדולה בסעיף זה היא מרצ, בזכות הצעותיה להעלאת שיעור הסבסוד הציבורי לצהרונים, הפעלת יום חינוך ארוך והקמת מפעל הזנה ביישובים מוחלשים. להערכת נתנזון ושרירא, הצעות אלה יקטינו את ההוצאה לחינוך של המשפחה הראשונה ב-320 שקל לחודש, ואת ההוצאה לחינוך של המשפחה השנייה ב-300 שקל.

המחנה הציוני, הבית היהודי וישראל ביתנו חולקים את המקום השני בזכות הצעות שיביאו להקטנת ההוצאה המשפחתית החודשית בסעיף החינוך ב-240 שקל לכל משפחה.

בסעיף המזון מוציאה המשפחה הראשונה 2,600 שקל לחודש, והשנייה - 2,083 שקל. רק ל-3 מפלגות - המחנה הציוני, כולנו ומרצ - יש הצעות המביאות להוזלת ההוצאה למזון, כשיתר ההצעות נוגעות להסרת חסמים, עידוד התחרות והרחבת פיקוח על מחירי מוצרים בסיסיים.

בסעיף זה זוכה מפלגת כולנו בניצחון דחוק, בזכות הצעות שיכולות להביא חיסכון 210 שקל למשפחה הראשונה ו-180 שקל למשפחה השנייה. מרצ תחסוך 210 שקל למשפחה הראשונה ו-170 שקל לשנייה, והמחנה הציוני 190 ו-170 שקל בהתאמה.