גולדשמידט יחזיק בכ-50% מהחברה שיקים עם ליפא ועמית

ארז גולדשמידט עוזב את חברת החיתום פועלים אי.בי.אי בגלל תקרת השכר של 3.5 מיליון שקל בשנה ■ המהלך יגדיל את חלקו בעמלות מהנפקות החוב של חברות נדל"ן זרות

ארז גולדשמידט, מנכ"ל פועלים אי.בי.אי חיתום / צילום: יונתן בלום
ארז גולדשמידט, מנכ"ל פועלים אי.בי.אי חיתום / צילום: יונתן בלום

ארז גולדשמידט, המנכ"ל הפורש של חברת החיתום פועלים אי.בי.אי, צפוי להחזיק כמחצית ממניות חברת החיתום החדשה שיקים עם צמד יועצי הנפקות האג"ח של חברות הנדל"ן הזרות, רפי ליפא וגל עמית - כך נודע ל"גלובס".

בשבוע שעבר הודיעו ליפא וגל לפועלים אי.בי.אי על כוונתם לסיים את שיתוף הפעולה עמה, וזאת כדי להגדיל את חלקם בעמלות השמנות שגורפים יועצי וחתמי הנפקות האג"ח של יזמי הנדל"ן האמריקאים.

מניית פועלים אי.בי.אי המשיכה היום לאבד גובה, והשלימה ירידה של יותר מ-40% בארבעת ימי המסחר שחלפו מאז פרסום דבר ההתנתקות הצפויה מההנפקות ש"מייבאים" ליפא וגל לשוק ההון המקומי. שווי חברת החיתום המובילה מסתכם כעת בכ-260 מיליון שקל.

אמש דיווחה פועלים אי.בי.אי, המוחזקת על ידי בית ההשקעות אי.בי.אי (40.5%) ובנק הפועלים (18.9%), כי "ארז גולדשמידט, מנכ"ל החברה הבת העוסקת בחיתום, הודיע על רצונו לסיים את ההתקשרות עמה מכוח הסכם למתן שירותים בין חברה בשליטתו לבינה. בהודעתו ציין גולדשמידט את מועד סיום ההתקשרות כיום ה-20 בנובמבר 2017 (3 חודשים מהיום)".

מדובר בהודעה דרמטית עבור חברת החיתום בשל מרכזיותו של גולדשמידט בעסקיה, והיא מתווספת למהלומה הקשה שצפויה לנחות על עסקיה בשל ההתנתקות מליפא וגל.

לפני ימים אחדים פירטה פועלים אי.בי.אי עד כמה פעילות זו חשובה לה, כשמסרה לבורסה כי "להערכת החברה, מהלך זה עלול לפגוע בהכנסות החברה מהנפקות נדל"ן זרות באופן מהותי. שיעור הכנסות החברה מהנפקות אלה מסך הכנסות החברה ב-2016 היה כ-48%, ובמחצית הראשונה של 2017 היה כ-63%".

כאמור, בכוונת ליפא, עמית וגולדשמידט להקים את חברת החיתום החדשה כדי לגרוף את מלוא עמלות הייעוץ והחיתום שמניבות הנפקות האג"ח של חברות הנדל"ן הזרות בתל-אביב. עד היום קיבלה פועלים אי.בי.אי בין שליש למחצית מהעמלות האלה, שהיקפן הכולל בשנים האחרונות מוערך ביותר מ-100 מיליון שקל.

הנפקות האג"ח של חברות הנדל"ן הזרות בתל-אביב הפכו לשם דבר בכל הקשור לעמלות השמנות המשולמות ליועצים ולחתמי ההנפקה, שיכולות להגיע ליותר מ-10 מיליון שקל בהנפקה בודדת. העמלות האלה עשויות להגיע ל-4% ואף יותר מהיקף הגיוס. לפני שליפא וגל פיתחו את "המודל" שלהם, הורגל ענף החיתום המקומי לעמלות חיתום של 0.2%-0.3% בלבד.

ליפא ועמית ייבאו עד היום לתל-אביב 11 חברות נדל"ן הפועלות בארה"ב. חברות אלה גייסו בסך הכל חוב של יותר מ-10 מיליארד שקל - יותר ממחצית גיוסי האג"ח של חברות נדל"ן זרות בבורסה המקומית בשנים האחרונות. את כל ההנפקות האלה הובילה פועלים אי.בי.אי.

עם החברות שייבאו השניים לתל-אביב נמנות דה לסר, זראסאי, ברוקלנד, ספנסר, אולייר, לייטסטון, קיי.בי.אס, וורטון ונמקו, ובכל ההנפקות משמשת פועלים איבי.אי חתם מוביל. נכון להיום, השניים מובילים יחד הנפקה של חברת נדל"ן זרה נוספת בתל-אביב - נובל אסטס.

הסיבה לעזיבתו של גולדשמידט היא ככל הידוע כספית - שכרו הכולל בפועלים אי.בי.אי מוגבל כיום ל-3.5 מיליון שקל בשנה, ובחברת החיתום החדשה הוא מצפה לגרוף סכום גבוה יותר.

מדוחות פועלים אי.בי.אי עולה כי לגולדשמידט, המשמש מנכ"ל פעילות החיתום זה 10 שנים, משולמים דמי ניהול חודשיים של 90 אלף שקל (במונחי עלות), המצטברים לסך של 1.08 מיליון שקל בשנה. נוסף על כך, הוא זכאי למענק שנתי בשנה שבה הרווח מפעולות רגילות לפני מס הוא יותר מ-5 מיליון שקל. אם הרווח מפעולות רגילות של פועלים אי.בי.אי עולה על 25 מיליון שקל, גולדשמידט זכאי למענק נוסף של 420 אלף שקל.

בסופו של יום, המענק השנתי הכולל של גולדשמידט מוגבל לעד 2.42 מיליון שקל - כך שעלות השכר המקסימלית שלו היא 3.5 מיליון שקל בשנה. ב-2016 הוא קיבל את השכר המקסימלי שלו הוא זכאי, לאחר שב-2015 קיבל שכר ומענק בעלות כוללת של כ-3.08 מיליון שקל (מענק של 2 מיליון שקל "בלבד").

חתם מוביל בשוק ההון שכבר "חצה את הקווים" לפני גולדשמידט, היה יונתן כהן, שעזב את תפקיד מנכ"ל כלל חיתום לטובת הקמת חברת חיתום משלו, המתמקדת כיום אף היא בהנפקות אג"ח של חברות נדל"ן זרות בתל-אביב.

תחום החיתום אינו זר גם לליפא, שייסד וניהל בעבר את חברת החיתום של גאון שוקי הון. ליפא פרש מתפקיד זה לטובת שיתוף פעולה עם רואה החשבון גל עמית (שותף במשרד עמית חלפון) באמצע העשור הקודם. מי שהכיר ביניהם, היה עו"ד ישראל שמעונוב, האחראי כיום על התחום המשפטי בהנפקות שמייבאים השניים לתל-אביב.

ליפא ועמית ידעו לחבר במו ידיהם את צורכי המימון של יזמים אמריקאים עם הכסף שמנהלים הגופים המוסדיים בישראל, והצליחו להפוך את השוק המקומי לאטרקטיבי עבור עסקי הנדל"ן של אותם יזמים. אלה האחרונים מצאו בגיוסי האג"ח בישראל אלטרנטיבת מימון זולה להפליא לעסקיהם, ללא מתן שעבודים וביטחונות, תוך ניצול התיאבון הגובר לתשואה של המוסדיים, מנהלי חסכונות הציבור.

"אם לוקחים לפועלים אי.בי.אי את חו"ל, החברה בבעיה"

פועלים אי.בי.אי היא במשך שנים חברת החיתום המובילה בשוק ההון הישראלי מבחינת היקפי הפעילות. חבירתה לצמד היועצים רפי ליפא וגל עמית, שהפכה אותה למובילת גל גיוסי האג"ח של חברות הנדל"ן האמריקאיות בתל-אביב, סייעה לה לפתוח פער משמעותי מיתר חברות החיתום.

הדומיננטיות של החברה שמוביל ארז גולדשמידט, באה לידי ביטוי במספרים לסיכום השנה שעברה, שבה הובילה פועלים אי.בי.אי יותר מ-50 הנפקות בהיקף כספי שחצה רף של 20 מיליארד שקל והותיר את המתחרות הרחק מאחור. במקום השני אחריה, חברת החיתום לאומי פרטנרס הובילה ב-2016 25 הנפקות בהיקף כספי של כ-12.5 מיליארד שקל.

פעילים בשוק החיתום ציינו היום כי "ההחלטה של ליפא וגל להתנתק מפועלים אי.בי.אי משפיעה על 60% מהכנסות החברה ועל שיעור גבוה אף יותר מהרווח של החברה".

עוד ציינו בשוק, המתאפיין בתחרות חריפה ואמוציונלית, כי "בעוד שפועלים אי.בי.אי תפחה משמעותית בשנים האחרונות בכל הנוגע להנפקות אג"ח של יזמים אמריקאים, היא נחלשה בפעילות שלה מול חברות מקומיות, ולכן אם לוקחים להם את חו"ל, החברה בבעיה".

הפגיעה העסקית הצפויה לחברה מאובדן ההנפקות הזרות של ליפא וגל מתחברת לחששות בנוגע להשפעת עזיבתו של המנכ"ל הוותיק גולדשמידט, שמותיר את פועלים אי.בי.אי בפני תקופה מאתגרת במיוחד.

מניית פועלים אי.בי.אי עלתה ב?20%
 מניית פועלים אי.בי.אי עלתה ב?20%