בקשה לאישור ייצוגיות בהיקף של 4 מיליארד שקל נגד סונול, פז ודלקול

לבית המשפט המחוזי בת"א הוגשו היום (ה') שלוש תביעות ובקשות לאישורן כייצוגיות בהיקף של 4 מיליארד שקל נגד סונול, פז ודלקול.

התובע עו"ד רז לביא מציין, כי המשיבות מחזיקות ב-75% משוק הדלקים והשמנים. לביא טוען, כי המשיבות איתרו אותו ואת חברי הקבוצה אותה הוא מבקש לייצג, בהציגן מצג שווא לפיו השמן המוצע על-ידיהן למכירה הוא שמן התואם את תקן API או את תקן ACEA ובפועל מכרה לו שמן שאינו מתאים למטרה שלשמה רכש את השמן.

לדבריו, על גבי בקבוקי השמן שרכש צוינו במפורש סימוניה API ו-ACEA של השמן והסתבר לו, כי המשיבות אינן מורשות כלל על-ידי API ו-ACEA לסמן שמנים הנמכרים על-ידיהן, בסימונים הרשמיים. ולמרות זאת הן מתיימרות למכור שמנים התואמים לתקני API ו-ACEA.

על-פי כתב התביעה המכון האמריקני לדלק הידוע כ-API והגוף האירופאי הקרוי ACEA הם הקובעים את הרכבי השמנים השונים וכפועל יוצא מכך את סימונם ו-ACEA מגדיר את התקנים לשמני המנוע, והוא המפקח על אישורי תקני השמן האירופאי.

לדברי התובע, רוב יצרני המנועים הגדולים בעולם מתכננים את המנועים בתיאום עם מחלקות המחקר והפיתוח של API ו-ACEA על-מנת להבטיח ייצור שמן אופטימלי עבור המנועים מבחינת מאפייניו ותכונותיו.

לדברי התובע, המשיבות התעלמו לחלוטין מן החשיבות העצומה שיש להתאמת סוג השמן למנוע, ומן ההשלכות החמורות של שימוש בשמן לא מתאים והכל על-מנת להגדיל את הכנסותיהם ולהעצים את רווחיהם.

התובע מבקש לייצג כל מי שרכש מהמשיבות שמן שסומן כתואם לכאורה לתקנים APA ו-ACEA. למיטב ידיעתו הקבוצה מונה כ-825 אלף איש וסכום השבת הכספים המגיעה לחברי הקבוצה בגין השמנים שרכשו נאמד ב-4 מיליארד שקל.

התובע מבקש מבית המשפט לחייב את המשיבות להשיב לחברי הקבוצה את הסכומים ששילמו עבור השמנים ולפצותם עבור עוגמת הנפש. (ת.א 2524-6/05).