6 סיבות לנפילה

"מארוול" פרסמה דוחות טובים ורווחים נאים. אז למה המניה צונחת ב-10%?

מארוול פרסמה השבוע תוצאות לכאורה טובות - הכנסות של 758 מיליון דולר, לעומת צפי ל-710 מיליון דולר, ורווח למניה של 14 סנט, לעומת צפי ל-8 סנט - אז למה היא נופלת ב-10%, אחרי שכבר ירדה במהלך המסחר ב-12%?

לכתבות ופרשנויות נוספות - באתר "בורסה פלוס"

מניית מארוול (MRVL) מאבדת כרגע 10% ממחירה ל-15 דולר, בשעה שנאסד"ק עולה ב-2.6%. שוויה של ענקית השבבים הזו שמפתחת שבבים לתעשיית אחסון הנתונים, מחשבי ה-PC, מוצרי תקשורות אלחוטית, משחקי מחשב ועוד יורד ל-9 מיליארד דולר , למרות שהתוצאות שפורסמו אתמול אחרי המסחר היו לכאורה טובים.

ההכנסות ברבעון שמסתיים באוקטובר הסתכמו ב-758.2 מיליון דולר, לעומת קונסנזוס אנליסטים ל-710 מיליון דולר (בדומה להנחייה של הנהלת החברה). הרווח פרופורמה הסתכם ב-39.8 מיליון דולר שהם 14 סנט למניה. השוק ציפה ל-22-24 מיליון דולר - 8 סנט למניה.

לכאורה, תוצאות טובות, אבל במספרים האלה מתחבאים כמה בעיות

1) החברה רשמה ברבעון הטבת מס של 6 מיליון דולר, בעוד שבעבר היא רשמה הוצאות מס שנעו בין 10% ל-19%. בשיחת הוועידה נמסר ששיעור המס הרלבנטי שלה בהמשך יעמוד על 10%, וכדי להגיע לרווח המייצג של החברה אנחנו צריכים לבטל את ההפרשה למס (שנובעת מאירועים חד פעמיים) ולרשום הוצאת מס.
כשעושים את זה מגיעים לרווח של עד 28 מיליון דולר, והיינו לארג'ים. בסנטים 10 סנט למניה לא ביג דיל.


2) רווח בפועל של 28 מיליון דולר, לעומת רווח צפוי של 22-24 מיליון דולר, זה נחמד זאת הפתעה של 5 מיליון דולר (בממוצע). אבל, אם היינו מסתירים את השורה התחתונה ואומרים לכם שהחברה הפתיעה בשורת ההכנסות ב-48.2 מיליון דולר (758.2 מיליון לעומת 710 מיליון) , וגם מספקים לכם מידע על הרווח הגולמי 48% (מעט יותר) מה הייתם מצפים שיקרה בשורה התחתונה?
זה אולי לא טריוויאלי, אבל היינו מצפים שכמעט הכל יירד לשורה התחתונה (עם התחשבנות במס). כלומר, גידול של 20 מיליון דולר לפחות (48% של 48.2 מיליון דולר פחות 10% מס).

בקיצור, הרווח לא עומד בגידול בהכנסות. משהו מעיק עליו הוצאות תפעוליות וזה מה שגרם למארוול להודיע על תוכנית פיטורים של 400 עובדים. אתם בטח שואלים מה עם ההוצאות התפעוליות גם הן צריכות לעלות כשהמכירות עולות.

זה נכון, אבל בחברות מסוגה של מארוול ההוצאות התפעוליות לא עולות בקצב ההכנסות, אלא משמעותית פחות מכך. אחרי הכל מדובר במספר מוגדר של לקוחות וגידול בפעילות מול לקוח לא מביא לגידול בכל סעיפי ההוצאות אולי למעט עמלות מכירה ועוד כמה סעיפים קטנים יחסית.

3) הרבעון הרביעי בשיחת הוועידה אמרה החברה שהיא מצפה להכנסות של 780 מיליון דולר ברבעון הרביעי. לכאורה זה טוב התחזית של האנליסטים היתה ל-755 מיליון דולר, אבל ה-780 האלו הן הכנסות של 14 שבועות (ברבעון שמסתיים בינואר יש 14 שבועות), בעוד שברבעון הפיסקלי השלישי (שמסתיים באוקטובר) יש 13 שבועות. עוד שבוע זה עוד הכנסות ועוד הוצאות.

אבל אם מתרגמים את הרבעון הרביעי למונחים של 13 שבועות מקבלים שההכנסות ברבעון הרביעי דווקא יורדות לעומת השלישי בשיעור של 4%-5%. בעוד שבעבר דובר (בחישוב תיקנון ההכנסות) על קיפאון או ירידה של 1%.

4) מלאי המלאי גדל ב-90 מיליון דולר ל-381 מיליון דולר. הגידול הזה מורכב מ-50 מיליון דולר רכישות מאינטל, שהיו מחויבות על פי הסכם רכישת DSPC מאינטל, והיתר גידול במוצרי מארוול. ההתקשרות מול אינטל בעייתית כי המחירים נקבעו מראש ועכשיו המחירים נמוכים יותר והחברה מעדכנת את המחירים לפי שווי הוגן, ובמילים אחרות רושמת הפסד שוטף.
ברבעון האחרון זה היה 17 מיליון דולר וברבעון הרביעי זה יהיה 8 מיליון דולר. עם זאת, בסה"כ הגידול במלאים מתאים ועקבי עם הגידול במכירות כך שלכאורה מעבר למחוייבות לרכישת מלאי שעומדת להיפסק בקרוב, זה נראה תקין.

5) החברה היתה מסובכת מעל הראש בתימחור האופציות לעובדים (בקדייטינג). המשקיעים נזהרים ממנה ועדיין חוששים מלתת אמון במנהליה, במיוחד במקומות שבהם קיימת אפשרות להנדסת דוחות.
היא תרשום ברבעון הבא הוצאות מאוד גדולות על פיטורי עובדים וארגון מחדש. הוצאות חד פעמיות שיצאו בעצם מהדוחות החשבונאיים ולא יוצגו בדוחות פרופורמה. כשעושים ארגון מחדש קיים חשש שהחברה תדחוף הוצאות מאוד גדולות יותר מההוצאות האמיתיות, כדי לייצר מעין אמבטיה של רזרבות לעתיד. השוק חושש שזה מה שיקרה במארוול, וזה מביא אותנו לנקודה בעייתית נוספת, הבעיה השישית של מארוול:

6) אין לה סמנכ"ל כספים. כנראה שעדיין לא נמצא האיש המתאים. התסריט הגרוע הוא שאין מועמדים טובים, אבל קשה לנו להאמין. למרות הכתם שדבק בה, מארוול הענקית בתחומה מהווה לדעתנו מוקד משיכה למועמדים. כנראה שהסעיף הזה עומד להיפתר במהירות.