"חו"ק המו"פ הנוכחי מונע הלוואות הון סיכון בחברות ישראליות בהיקף של מיליוני דולרים"

עו"ד אייל שנהב, מומחה במיסוי ובהון סיכון, ממליץ לבטל את המס על ריבית שמשלמות חברות ישראליות לקרנות אמריקניות ; אמר את הדברים בכנס השנתי של פירמת עורכי הדין הבינלאומית מוריסון אנד פורסטר

"שינוי במדיניות של רשות המיסים והמדען הראשי יכול להביא להשקעות בחברות ישראליות מצד קרנות Venture Lending בהיקף כולל של מיליוני דולרים". כך טוען עו"ד דר' אייל שנהב, מומחה במיסוי ובהון סיכון. שנהב אמר את הדברים בכנס השנתי של פירמת עורכי הדין הבינלאומית מוריסון אנד פורסטר.

לדברי שנהב, בשנים האחרונות, ובמיוחד בחודשים האחרונים, יש ביקוש גדל והולך להלוואות הון סיכון, כלומר קרנות שמלוות לסטארט-אפים הון בעסקאות שכוללות מניות בשיעור אחזקות קטן יותר מזה שדורשים משקיעי ההון סיכון. קרנות אלה, דוגמת הרקולס, פלנוס, קראוס קפיטל ו-EVP, דורשות את החזר ההלוואה בדרך-כלל תוך 18 חודשים.

הלוואות מסוג זה, שמהוות כיום כ-20% מכלל הכספים שמגייסות חברות סטארט-אפ בישראל, משמשות במיוחד בתקופת משבר, ומאפשרות לחברות להמשיך את פעילותן למרות המצב הקשה בשווקים הפיננסיים.

לטענת שנהב, המגבלות שמטיל חוק המו"פ, מכוחו פועל המדען הראשי, על הוצאת קניין רוחני מגבולות המדינה, מהווה מכשול לכניסה של קרנות נוספות לישראל. בנוסף, חוקי המס קובעים כיום שיעור מס גבוה של 17.5% על ריבית שמשלמות חברות ישראליות לקרנות אמריקניות. מיסוי זה, לדבריו, מרתיע קרנות אמריקניות ממתן הלוואות לחברות ישראליות, או מייקר הלוואות אלו.

לדעת שנהב, יש לפטור ממס ריבית זו, בדומה לפטור ממס שניתן לקרנות הון סיכון זרות על פעילותן בישראל. שנהב מדגיש כי "הפחתת המס תביא להגדלת הפעילות הכלכלית ובסופו של דבר תביא להגדלת המס, שכן כספי החברות ישמשו למשכורות, דמי שכירות וכיוצא בזה".