הערכות בענף ה-LCD: מחירי המסכים עומדים לצנוח משמעותית

זאת בשל תחזיות שגויות לגבי הביקושים ; בענף צופים גל ראשון של הוזלות כבר בסוף החודש הקרוב, שיתחזק אחרי האולימפיאדה ; המרוויחים הגדולים יהיו מי שיתאזרו בסבלנות עד 2009

ירידת מחירי המסכים הדקים בשנים האחרונות היא תופעה הגיונית ומובנת - וברור לחלוטין לכל מי שרוכש מסך LCD, כמו כל מוצר טכנולוגי אחר, כי סביר להניח שמחירו יירד בהדרגה עד להוצאתו מהמחזור תוך חודשים ספורים. אך בעוד שבתעשייה מדברים על מחזוריות טבעית של ירידות ועליות במחירים הנובעות מטעמי היצע וביקוש בינ"ל - נראה כי כעת אנו עומדים בפני אחת מצניחות המחירים היותר משמעותיות בתחום, בשל עודפים גדולים במיוחד של הפאנלים המרכיבים את המסכים, שהצטברו אצל היצרניות עקב תחזיות שגויות לביקושים גבוהים.

לטענת גורמים בכירים בשוק מוצרי החשמל הישראלי, את השינויים במחיר נתחיל להרגיש כבר בקרוב. "אחרי האולימפיאדה יהיו ירידות משמעותיות מאד במחירים - גם במסכים הגדולים וגם במסכים הקטנים" מוסר יוסי מזלתרים, מנהל תחום חשמל ואלקטרוניקה בשופרסל - שמסייר בימים אלה בסין וסוגר עסקאות רלוונטיות לחודשים הקרובים על מסכי LCD. "בחודשיים האחרונים זה כל הזמן בירידה - אבל הירידה המשמעותית ביותר לצרכן תורגש במחצית השנייה של יולי ועד ספטמבר, רואים את זה כבר במחירונים של הסינים".

גם בחנויות הפרטיות מרגישים כבר את הירידות ההולכות וקרבות. "הירידות החדשות בהחלט מורגשות", מספר אבי דוניצה, מנהל חנויות 'גלי קור' בחולון וביפו, מקבוצת סוויץ'. "יש ירידות כל הזמן, אבל בחודשיים האחרונים הן הרבה יותר משמעותיות. קיבלנו כבר את המחירונים של יולי מ-LG ומטושיבה, ואתה רואה שהמחירים שלהם ירדו בצורה מאד בולטת. הצרכן ירגיש את זה החודשי בצורה חזקה".

ראיה לדבריו של דוניצה אפשר לראות גם בנתוני אתר זאפ, המצביעים על ירידה של 23% במחירו של מסך LCD בגודל 32 אינטש של טושיבה (דגם A3500) מאז דצמבר ועד יולי, מכ-5,200 שקל לפחות מ-4,000 שקל, וירידה חדה של כ-9% אפילו בפרק הזמן הקצר שבין אפריל ליולי במחירו של מסך 37 אינטש של טושיבה (דגם AV500), מ-7,320 שקל באפריל ל-6,670 שקל ביולי.

איך זה קורה?

לפני הכול, חשוב להבין איך עובד כיום שוק מסכי ה-LCD - שמתחיל, כמובן, במבנה של המסך עצמו. מסך LCD מתחלק לשלושה חלקים עיקריים - הפאנל, המעטפת החיצונית והחלקים הפנימיים. המעטפת החיצונית היא כמובן העיצוב אותו מנסה לייחד כל יצרנית ממתחרותיה (יחד עם הרמקולים), החלקים הפנימיים הם מעבדי התמונה ומערכת הסאונד, והפאנל הוא המוניטור עצמו - אמצעי התצוגה שהוא-הוא טכנולוגיית ה-LCD.

את הפאנלים מייצרים יצרני הפאנלים - שמוכרים אותם למותגים המוכרים לנו (כמו טושיבה וסוני). אלה הופכים אותם במפעליהם למוצר מוגמר ומוסיפים להם את הטכנולוגיות הייחודיות לכל חברה (כמו Ambilight של פיליפס ומעבדי תמונה ייחודיים בחברות אחרות). מטבע הדברים מחירי המסכים מושפעים בין השאר גם מהיצע וביקוש של פאנלים - שמהווים חלק מהתמחור הסופי של המכשיר שאינו תלוי בדרך כלל ביצרנית המסך.

"הביקוש מאד נע ונד", מסביר עופר לאור מאתר הקולנוע הביתי. "יש שינויים מאד גדולים ואי אפשר לדעת מה יהיה הביקוש בכל זמן נתון. המחזור פשוט - נוצר עודף ביקוש, אז בונים מפעל חדש לפי הצפי של כמה פאנלים ידרשו. משקיעים בזה שנים ומיליארדי דולרים, ובזמן הזה כל התחזיות משתנות. הכלכלה משתנה, הדולר עולה ויורד, והצפי שעל בסיסו בונים את המפעל - קורס", הוא מסכם. מ'קריסות' כאלה מפסידות בעיקר יצרניות הפאנלים - בהן חברות כמו שארפ ו-LG, המוכרות כידוע גם תחת המותג שלהן.

"אפשר להפסיד היום הרבה כסף מייצור פאנלים", גורס זידה יו, סגן נשיא חברת Haier העולמית בראיון בלעדי ל"גלובס". "כיום רוב הפאנלים מיוצרים ע"י LG, פיליפס, שארפ, CMO, AVO, היטאצ'י ו-CPT. כל השאר קונים מהם פאנלים. ידוע שחלק גדול מהחברות האלה מפסידות כסף".

ההפסד הזה נובע בעיקר, כאמור, מהפרשים הולכים וגדולים בין התחזיות למציאות. "כיום אנחנו עומדים על סף של עודף ייצור פאנלים", מסביר זידה. "בעוד שב-2007 עמד הביקוש על 75 מיליון פאנלים בשנה, בשנת 2008 הוא יעמוד על 90 מיליון יחידות - בעוד שהצפי עמד על 110, מה שיוביל לירידת מחירים כבר בסוף השנה הנוכחית", הוא גורס.

שנת המפנה: 2009

אך הצניחה המשמעותית ביותר, כך מסתבר, צפויה במהלך 2009. "ההערכה של היצרנים הייתה שב-2009 ירכשו כבר 150 מיליון יחידות - כשבפועל בגלל המיתון הקצב לא יעלה ויעמוד על כ-100 מיליון מסכים, מה שאומר שיישארו כ-50 מיליון פאנלים מיותרים. זו פאשלה שתעלה ליצרנים הרבה כסף, אבל הצרכנים - וחברות כמו Haier - רק ירוויחו ממנה", הוא מסכם.

בניופאן, יבואנית טלוויזיות טושיבה, ובח.י, יבואנית טלוויזיות LG, מציינים לעומת זאת כי הם אינם יודעים על ירידת מחירים צפויה.

יש לזכור כי במחזור המחירים המעניין הזה יש גם עליות - ולא רק ירידות. "בשנה האחרונה ראינו יותר עליות מירידות בשוק מסכי ה-LCD", גורסת ליאת אלון, מנהלת השיווק של אתר השוואת המחירים 'זאפ'. "אנשים מחפשים מסכים יותר מתקדמים ויותר גדולים, ומשלמים עליהם יותר" - היא מסכמת. את העלייה האחרונה במחירי מסכי ה-LCD ראינו ברבעון השני של השנה הנוכחית - אז בעקבות תקופת הקניות הידועה בארה"ב קפצו המחירים ביותר מ-20%, כשעקף הביקוש את ההיצע בצורה משמעותית.

הניצחון על הפלזמה

סיבה נוספת שעלולה להעיד על הצניחה הדראסטית הצפויה במחיר בקרוב ניתן לראות מחזית הפלאזמה-מול-LCD שננטשה לא מזמן - כשה-LCD הוכרז כמנצח. בעוד שבשוק הפלאזמות נאלצו כל היצרנים לרכוש את הפאנלים ממספר מצומצם מאד של חברות, ולבנות את מחיר המוצר הסופי בעיקר על בסיס מחיר הפאנל שבכלל לא נקבע על ידן - שוק ה-LCD האטרקטיבי קרץ לכמה קונצרנים גדולים שחברו יחדיו והקימו מפעלי פאנלים שכיום מספקים, בעיקר מפאת מיליארדי הדולרים שהושקעו בהם, פאנלים למספר גדול של מותגים מובילים - רובם ככולם מתחרים אגדיים האחד בשני.

מהלך נוסף שמייצג את השינויים בשוק הייתה הודעתה של Pioneer, מי שנחשבה במשך זמן רב לחלוצה בתחום הפלאזמות, כי היא מתכוונת להפסיק את ייצור הפלאזמות ולפתח קווי ייצור בטכנולוגית ה-LCD בה התחרתה עד כה. צעד זה, גם אם לא הייתה לו השפעה ישירה על מחירי צגי ה-LCD, מעיד ללא ספק על ההשקעה ההמונית בפסי ייצור למסכי LCD שלאו דווקא יהיה להם, בסופו של דבר, דורש.

אך בעוד שבתעשייה מדברים על איזון המחירים ע"י אגירה של עודפי ייצור ומכירתם בהדרגה (על מנת שלא להציף את השוק), נראה שלא לנצח יכולות היצרניות לאגור במחסניהן מיליוני פאנלים מוכנים למכירה - אגירה שעולה ליצרנים, בסופו של דבר, במאות מיליוני דולרים של הפסדים.