הפסד של 900 מיליון שקל לישראל בשל אי גביית היטל הזרמה לים

בכל שנה מזרימים מאות מפעלים 50 מיליון מ"ק שפכים וקולחים ישירות לים ; המשרד להגנת הסביבה: "המשרד הכין את טיוטת התקנות בנושא זה, שתועבר בחודש הקרוב לאישורם של משרדי המשפטים והאוצר לקראת אישורה בכנסת"

ישראל מפסידה כ-900 מיליון שקל בשנה בעקבות אי גביית היטל הזרמה לים, אותו היא יכולה לגבות כחוק. כך עולה מדוח היבטים כלכליים של מצב הים ל-2008 שפרסמה אתמול(ד') עמותת צלול.

מחברי הדו"ח טוענים כי אי הטלת ההיטל מנציחה את המצב הקיים, שכן למפעלים אין כל מוטיבציה למנוע את המשך ההזרמה לים, לצמצמה, או לשפר את איכות הקולחים המוזרמים. עורכי הדוח הדגישו שהם לא עסקו בשאלת הנזק הבריאותי שנגרם לציבור הנחשף לזיהום בים, שגם אותו יש לקחת בחשבון.

מהדוח עולה שבכל שנה מזרימים מאות מפעלים, הבנויים לאורך החופים, 50 מיליון מ"ק שפכים וקולחים ישירות לים, באמצעות צינורות מוצא ימיים או באמצעות הנחלים. את ההיתר להזרים לים מעניקה ועדה, בה חברים נציגי משרדי ממשלה שונים.

יו"ר הוועדה הוא המשנה למנכ"ל המשרד להגנת הסביבה, ד"ר יוסי ענבר. את איכות הקולחים המוזרמים בודק המשרד להגנת הסביבה. יש לציין שהזרמה שאינה מוסדרת בהיתרי הזרמה, היא עבירה על החוק, שבצידה עונש מאסר או קנס ואילו על הזרמה חוקית לא מוטל כל היטל.

עורכי הדוח ממליצים להטיל את היטל ההזרמה ובכך לצמצם את כדאיות המשך ההזרמה, להשתמש בכסף לשיפור הסביבה הימית, ממש כמו בכספי הקרן למניעת זיהום הים משמן, ובעיקר לדרוש ממבקשי היתרי ההזרמה להשקיע את הטכנולוגיה הטובה ביותר למניעת המשך הזיהום, וזאת ביחס ישר לרווחי החברה.

מהמשרד להגנת הסביבה נמסר בתגובה כי "המשרד הכין את טיוטת התקנות בנושא היטל ההזרמה לים וזו הופצה לפני כחודש להערותיהם של משרדי הממשלה הרלוונטיים. בחודש הקרוב תועבר הטיוטה לאישורם של משרדי המשפטים והאוצר לקראת אישורה בכנסת".