אינני נוטה להרבות בניתוח שווקים אחרים, אולם מה שהתרחש השבוע בשוק הנפט, ראוי שידליק נורה אדומה: זו דוגמא בוטה למקום שאליו יכולים ספקולנטים לגרור שוק ריאלי כשהם פועלים בו.
בית ספר לספקולנטים
צריך להיות נאיבי מאד כדי להאמין ש-147 דולר לחבית נפט הוא מחיר ריאלי ולא תוצר לוואי של ראלי ספקולטיבי ממונף אל על. חוזים על נפט, סויה, פולי קפה וסחורות דומות, נבדלים באופן מהותי מחוזים על מטבעות, בכך שהמחזיק בחוזה חייב לגלגל אותו, דהיינו למכור את החוזה הלאה לפני פקיעתו. אם לא יגלגל את החוזה, ביום הפקיעה הוא יידרש למסור או לקבל את הסחורה (100 חביות נפט), במחיר שננקב.
מכיוון שחוזים רבים על הנפט אינם לצרכים של שימוש ממש, אלא לצרכים ספקולטיביים, וודאי שכותביהם לא יכולים לממש את המוצר. הם צריכים לגלגל פוזיציות מחודש לחודש.
כמו בכל עסקה, בשווקים אלו לא רצוי לחכות עד היום האחרון שמועד לפורענות. כמו בכל שוק תמיד יהיה מי שלא יקפיד על כלל זה וסיבותיו עימו. כך קרה גם ביום ב' ובגדול.
לקרן גידור אחת, או כמה הצטברה כמות גדולה של חוזים על נפט. קרנות אחרות ארבו להן בפינה והעלו את מחיר הנפט באורח דרמטי שהגיע אף ל-25%. לקבוצה הראשונה לא הייתה ברירה והיא נאלצה לשלם כל מחיר. אחרי הפקיעה צנח מחיר הנפט. לא אתפלא אם בקרוב נשמע על קרן גידור מסוימת שפשטה את הרגל בעקבות כך.
כל האנליסטים צודקים. בממוצע
באופן כללי אני טוען שכמעט כל ניסיון לחזות תנועה של מטבעות על בסיס כלכלי, נדונה לכישלון. פעמים רבות ראינו תנועות שהיו מנוגדות לתפיסה הכלכלית ורק לאחר מכן הגיעו ההסברים למה שקרה או שהיה צריך לקרות.
כך זה עובד בעולם שבו 95% מתנועות ההון הן ספקולטיביות. אני אוהב לתת כדוגמא לכך שתי אנליזות שקיבלתי במקביל משניים מבתי ההשקעות המובילים בעולם לגבי שער הדולר כנגד היין.
השער עמד אז על 105 יין לדולר ואחד מבתי ההשקעות טען כי ששה חדשים מאוחר יותר יהיה השער 120 ואילו השני טען כי יהיה 95. האנליזות הגיעו בשתי חוברות עבות כרס גדושות ניתוחים ואלה מלווים בגרפים משכנעים. לאחר ששה חדשים הסתבר ששניהם צדק ו- בממוצע: השער היה 108 יין לדולר.
האנליזה התמוהה של לינץ'
כשאני קורא את ה"אנליזה" התמוהה של מריל לינץ' שקבע אתמול בקול גדול ש-3.18 שקל הוא "שווי הוגן" לדולר, קשה שלא לגחך. די לקרוא את תגובות הגולשים באתרים שפרסמו את הידיעה הכל כך מגמתית. ואני שואל החברים במריל: אינכם חושבים שיש גבול להעלבת האינטיליגנציה של הישראלי? כנראה שלא.
מי שעדיין מסרב להאמין שמה שקורה כאן בשנה באחרונה הוא תוצר של פעילות ספקולטיבית מכוונת ומתוזמנת היטב, פשוט ישן בעמידה. אם הנתונים שפורסמו היום לגבי הירידה הדרמטית של ההשקעות הריאליות הזרות בישראל מ-14 מיליארד דולר ב-2006 ל-10 מיליארד ב-2007 וצפי של 6 מיליארד בלבד ב-2008 לא מספיק לספקנים שביניכם, אזי אספק לכם נתונים נוספים שיאירו את עיניכם:
בחודש האחרון טענתי במאמרי שגוף גדול מאד או מספר גופים מכרו מיליארדי דולרים נגד הקניות של בנק ישראל, נגד מגמת השוק ונגד מגמת הדולר בעולם (שהתחזק עד פרשת הבנקים להשקעות).
במכירות שלהם, מנעו למעשה חצייה של שער 3.62 שקל לדולר, זאת במגמה לנצל מומנטום שיווצר עם תיקון טכני בדולר/יורו, במקביל לנתוני אינפלציה גבוהים בישראל ובהנחה שבנק ישראל לא ישנה מהרגליו ודרכי פעולתו בשוק.
על הצלילה של הדולר כתבתי יום לפני שהחל המהלך, עוד לפני שנודע על קריסת ליהמן ברדרס.
לאחר המהלך הראשון שהוביל לקריסה של 3% תוך שעות ספורות עברו הגופים העלומים לשיטת פעולה סדירה שכללה מכירות יומיות בשעות אחה"צ, לאחר שבנק ישראל יצא מהמשחק ובעיקר שימוש בטכניקה הידועה לדילרים בחדרי העסקאות כ"דחיפת שערים" בשעות המאוחרות של המסחר בניו יורק וכמובן בימי שישי בערב מסיבות מובנות: בנק ישראל סועד את סעודת השבת, ואין כמעט אף גוף שיתמודד מולם.
גם הדחיפה בוצעה בטכניקה מתוחכמת תוך שימוש במערכת אלקטרונית של ציטוטים-D2. מערכת שבה יכול אותו גוף לשחק בסכומים קטנים מאד ומכיוון שאף בנק ישראלי לא יכול לסחור מולו (בעיית קווים) למעשה רואים הדילרים את השוק יורד לעיתים ב-100-150 נקודות מבלי שבוצעה אף עסקה או שבסוף תהליך הדחיפה נמכרו מיליוני דולרים בודדים.
זה קרה לפחות שלוש, אם לא ארבע פעמים בשבועיים האחרונים. מכירות בסך כולל של 10-20 מיליון דולר תרמו 6-7 אגורות נפילה בשוק.
כפי שציינתי מערכת זו משומנת היטב ומשתמשת בכל כלי אפשרי, לגיטימי ולגיטימי פחות.
אנליזות מוזמנות ומתוזמנות לצד פרסומים הזויים
לאחרונה קראתי כאן דברים שצוטטו מפי "אנליסט בכיר" בבית מסחר למט"ח שטען כי התחזקות השקל נובעת מכך שהישראלים צפו לפני כל העולם את קריסת הדולר בעקבות המשבר ומכרו דולרים!
אנליסט אחר, "בכיר" לא פחות, טען שההתחזקות נובעת מכסף ישראלי שחזר הביתה כתוצאה מהייאוש בשוקי העולם. וכמובן שהגיע מאנליסטים אחרים גם הטיעון השכיח: השקל התחזק לעומת הדולר בהתאם למגמה העולמית.
אז מה קרה לפני שבועיים ושלושה? למה השקל לא נחלש ביחס לדולר למרות שהמגמה בכיוון ההוא הייתה חזקה יותר? אה, כמובן, איך שכחתי! הישראלים זיהו מראש את ההיחלשות העתידית של הדולר ומכרו.
קורא דברי האנליסטים, היצואן המסכן שכבר ראה בעיני רוחו את קרש ההצלה כשהדולר התאושש, ורץ למכור את יתרת המט"ח שלו ולא משנה מה גובה השער.
חלק מהמבקרים יטיחו בי שזו דרכו של עולם - ספקולנטים יהיו תמיד והכלכלה שלנו חזקה.
אלמן ישראל
הנה מתבררים נתוני הירידה בהשקעות ריאליות, והנה גם מה שאומרים המנכ"לים של נייס, מוטורולה ויצואנים אחרים בעקבות ירידת הדולר: צמצום קווים, משמרות, פיטורין, העתקת קווים למדינות בהן זול יותר לייצר.
שיעור צמיחה שחצי ממנו מבוסס על נסיקה של חברה אחת, במקרה שלנו - כי"ל, לא ממש מבטא מציאות ריאלית. כבר צריך להיות ברור לכל שהכלכלה כאן לא כל כך יציבה. עדיין לא אמרנו כלום על השלכות המשבר העולמי - האם אנו באמת מחוסנים מפניו?
ביקרתי די בחריפות את התנהלות בנק ישראל בהתמודדותו עם איום המט"ח. למרות זאת אני מתקשה להאמין שהוא משחק בקלפים פתוחים מול המקצוענים. קשה לי עוד יותר להאמין כי הרים ידיים.
אני רוצה להאמין שאת הקלפים הנוספים הוא שומר קרוב לחזה, ומחכה לעיתוי הנכון מבחינתו להשתמש בהם.
לטיבם של הקלפים, כבר נדרשתי בעבר:
- עמימות - להפסיק לגלות ולהודיע פרטים לגבי תוכנית הרכישות.
- הפתעות - ברור לכל שההאטה בפתח, אפשר היה להפתיע ולהפחית ריבית החודש, די ברור שהיא תופחת בהמשך אז למה לא להפתיע?
- הנפקות אג"ח - הנפקת אגרות חוב צמודות מט"ח, בריבית מועדפת.
- רגולציות - הרי עמיתיכם בעולם נוקטים ברגולציות זמניות לנגד האיומים, מדוע לא למסות זמנית תנועות ספציפיות לטווח קצר?
- הכרזות - דברו על כך שאתם מזהים פעילות מסוכנת ואתם שוקלים כלים ודרכים להגבילה.
- הגבלות שעות - נהגו כמו בתאילנד ובברזיל ואסרו על מסחר בשקל בשעות הערב, הלילה וכניסת השבת, שעות שבהן אין יכולת להגיב ולחילופין, השאירו תורן בשעות אלו ואפשרו לסחור בשקל רק לגופים שיש לכם קווי-עבודה איתם, על מנת שתוכלו להגיב לתופעות כאלו.
אל תחמיצו את העיתוי
אל תשמרו את הקלפים יותר מידי זמן. אם גופים נוספים יצטרפו למשחק, אם יחליטו לחזק את השקל לרמות ה"אנליזות" 3.18 ו-2.90 אתם יודעים בדיוק מה יקרה לכלכלה שלנו ואז תגיע שעתן של הוועדות. מיותר לחלוטין.
שבת שלום ושנה טובה!
יוסי פרנק הוא יועץ פיננסי ומנכ"ל אנרג'י פייננס
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.