לאן יתגלגל שוק הליסינג ב-2010

"ניצולת הליסינג של השוק העסקי עומדת על כ-350 אלף כלי רכב, פחות מהפוטנציאל"

ענף הרכב סיים את חודש נובמבר עם נתונים חזקים, שמביאים את היקף המכירות השנתי קרוב ל-170 אלף כלי רכב, גבוה הרבה יותר אפילו מהתחזיות הכי אופטימיות שנשמעו בתחילת השנה. אבל הסיפור הגדול מאחורי הנתונים הוא ה"קאמבק" יוצא הדופן שביצע השנה שוק הליסינג.

למי ששכח, נזכיר כי בדצמבר אשתקד נמצא ענף הליסינג בנקודה קריטית בתולדותיו. ביטויים כמו "קריסה", "התכווצות" ו"ספקות לגבי החזר חובות" ליוו כל ניתוח של הענף שפורסם באותה עת ומשקיעים רבים נזכרו - חלקם באיחור - כי העסק העיקרי של ענף הליסינג הוא לא מכוניות אלא מימון בהיקפי ענק. כאשר החלו מקורות המימון להתייבש והמלווים המסורתיים סגרו את הברזים, הואטה הפעילות עד כדי קיפאון.

מי שיבחן את תמונת ענף הליסינג בדצמבר 2009 עשוי לקבל את הרושם, שהמשבר מעולם לא היה קיים. חברות הליסינג הציבוריות הציגו בדו"חות הרבעוניים שלהן רווחים, לעתים אפילו רווחים נאים, והביקוש לרכבי ליסינג בשוק עדיין עולה על ההיצע. בענף ייבוא הרכב מעריכים כי בנובמבר, למשל, אחוז מכירות הרכב החדש ללקוחות "מוסדיים" חצה את הרף של 85% מכלל המכירות והסתכם בכ-15 אלף כלי רכב.

אבל למרות האווירה האופטימית עדיין קשה לחזות לאן יצעד שוק הליסינג ב-2010. רמזים לכיווני ההתפתחות אפשר לקבל כרגע משלושה מקורות: הראשון הוא שוק ההון, שהוא תמיד אינדיקטור רגיש מאוד להתפתחויות בענף, אם כי הנתונים הגלויים בו מתמקדים מטבע הדברים רק בקומץ חברות הליסינג שנסחרות בבורסה במישרין או בעקיפין (אג"ח). המקור השני הוא שחקנים בענף הליסינג עצמו. המקור השלישי הם יבואני הרכב.

הבורסה: צמיחה של מאות אחוזים

אם להסתמך על השינוי השנתי במחירי המניות והאג"ח של חברות הליסינג כאינדיקטור, הרי שהמשקיעים חזרו לאמץ את ענף הליסינג לחיקם. נרחיק אף לכת ונאמר כי משקיעים, שגילו אופטימיות לגבי הענף בינואר 2009, התעלמו מהתחזיות הקודרות ומהסיכון והרכיבו את כל הפורטפוליו שלהם ממניות ואג"חים של ענף הליסינג וחברות קשורות, יכולים כעת לממש את השקעתם ולפרוש בנחת לפנסיה.

המניה של "שלמה השקעות", למשל, החברה האם של "ניו-קופל", רשמה ב-2009 צמיחה שנתית של 321%, לא פחות. המניה של דן רכב, או "איוויס" בשמה המסחרי, עלתה מתחילת השנה ב-217% אם כי עדיין לא חזרה לשיא לפני שנה. כמה מסדרות האג"ח של חברת הליסינג "אלבר" עלו מתחילת השנה בשיעורים של 215%-374% וגם האג"ח של חברת האם של אלבר, אלעזרא השקעות, עלתה בשיעור שנתי של 595%.

אפילו האג"ח של שחקנית קטנה יחסית בענף, כמו "אמפא ליס", עלתה מתחילת השנה בלא פחות מ-419%. לעומת זאת, האג"ח של "אמפא ליס" יימחק החודש מהמסחר לאחר שבימים האחרונים השלימה הרוכשת של החברה, "קרסו מוטורס", יבואנית רנו, מהלך של פירעון מוקדם של האג"ח.

מומחי שוק ההון יגידו שמדובר ב"תיקון", לאחר שמחירי ניירות הערך של החברות בענף צנחו בסוף 2008 הרבה מתחת לשוויין הכלכלי הריאלי. אבל יש להניח, שעליות בסדרי גודל כאלה גם משקפות הערכת קונצנזוס של המשקיעים, שהסיכון הקיומי לענף הליסינג, עליו דובר בסוף 2008, חלף בינתיים וקטן הסיכוי לחדלות פירעון.

עוד אישור לחידוש האמון של שוק ההון בענף מצאנו השבוע בדו"ח של חברת הדירוג מעלות, שאשרר את הדירוג לחברת הליסינג של קבוצת שלמה ושדרג את תחזית הדירוג מ"שלילית" ל"יציבה". כלכלני מעלות כותבים בהערכה שלהם כי "החשש משיעורי החזרות רכבים, לחצי מימון ונזילות התמתן מאז המעקב השנתי בסוף 2008".

עם זאת, במעלות נשארים זהירים לגבי ההשפעה האפשרית של שינויי הרגולציה האחרונים על ענף הליסינג ב-2010. "אנו מעריכים כי שוק הליסינג הוא שוק בוגר, ששיעורי הצמיחה הדו-ספרתיים בעבר לא יחזרו בעתיד הקרוב". עוד הוסיפו שם כי "אף ייתכן שהדרישה לרכבי ליסינג תקטן בעקבות השינויים הרגולטוריים האחרונים, בהם ביטול קבוצות שווי השימוש והחלת שווי שימוש לינארי ושינויים במס הקנייה. אנו מעריכים כי עם ההגעה לבגרות יתפתחו החברות לתחומי פעילות חדשים כגון ליסינג פרטי, ליסינג לרכבים משומשים ותחומים נוספים במטרה לנצל את הפלטפורמות הקיימות".

החברות: התמתנות בהזמנות

גם הערכות השחקנים בשוק הליסינג שומרות על אופטימיות זהירה. בחברות הגדולות בענף עדיין זוכרים היטב את הטראומה של סוף 2008 ולפיכך מסרבים לשחרר הערכות מידע לציטוט ולייחוס. אבל בקרב השחקניות הקטנות בענף, שפחות מפחדות מאימת המשקיעים, אפשר למצוא את מי שמוכן להתבטא יותר בחופשיות על ההווה והעתיד.

יוסי חן, המנכ"ל והבעלים של חברת הליסינג "מוביל ליס", אומר שכרגע יש סימנים שהיסטריית הביקושים של נובמבר נרגעת בעקבות הסרת עננת הרגולציה. "בדיוק כפי שהבשורות הראשונות על העלאת שווי השימוש באמצעות השווי הליניארי הכניסו את השוק להיסטריה והביאו את המשתמשים והלקוחות להקדים הזמנות, כך הבשורה על הורדת אחוז שווי השימוש בשנה הראשונה ל-2.04% הביאה להתמתנות מיידית בהזמנות רכב לפני מועד ההחלפה המקורי", אומר חן.

לדבריו, "חברות הליסינג קיבלו הרבה פניות של לקוחות בשאלת הכדאיות להחלפת כלי הרכב מבעוד מועד, ועם פרסום הירידה באחוז שווי השימוש השוק שקט באופן מיידי. ממש בימים אלה נכנסות בקשות לדחיית החלפות הרכב מחודש דצמבר 2009 לחודש ינואר 2010, דבר שיגרום לירידה במסירות חודש דצמבר".

חן מגלה אופטימיות לגבי הפוטנציאל של שוק הליסינג וסבור כי הוא עדיין רחוק ממיצוי, אפילו במגזר העסקי. לדבריו, ניצולת הליסינג של השוק העסקי עומדת כיום על כ-350 אלף כלי רכב, כשהפוטנציאל הידוע עומד על כ-550 אלף כלי רכב. בנוסף, קיים תמיד "ניוד" לקוחות של כ-10% מהיקף הצי בפועל בין חברות הליסינג השונות, שהוא שוק בפני עצמו.

חן מוסיף כי מלבד השוק העסקי חלה התעוררות גם בשוק הליסינג הפרטי וגורמי אשראי ואף בנקים מחפשים כיום תשתיות קיימות כדי להקל את החדירה לשוק הפרטי. "שוק זה מצריך עדיין 'חינוך של הצרכן', אך בהמשך הוא יתפתח במלוא עוצמתו. היקף השוק הפרטי נאמד בכ-800 אלף כלי רכב וננגסו ממנו עד היום פירורים בודדים". עם זאת, הוא אומר כי השוק הפרטי הוא שוק שונה בתכלית מהשוק העסקי של מכירות חברות הליסינג ויש לגשת אליו במקצועיות יתרה.

אחרי הנימה האופטימית, חן מפגין זהירות רבה בכל הנוגע לסיכוי לחזרה מאסיבית של הענף להנפקות אג"ח וגיוסי ההון בהיקפים שלפני המשבר. "זה נושא כאוב. הבנקים והמוסדיים פגועים מאוד מהאירועים האחרונים בשוק האג"ח של תיקי הליסינג. אני מאמין כי הרוכשים יושבים על הגדר ולא רצים לקנות תיקים מחברות הליסינג.

"כל עוד לא תהיה רגיעה בשוק הרכב והדירוגים של תיקי הליסינג לא יעלו, אני לא צופה חזרה של המשקיעים לשוק הזה. במידה ושלושת הרבעונים הראשונים של 2010 ייהנו משקט ולא יוטלו על שוק הרכב גזירות נוספות לקראת סוף שנה, אולי אז נראה גיוסים חדשים משמעותיים בשוק".

היבואנים: ימשיכו להוות משקולת

סוגיית זמינות מקורות המימון תמשיך להיות אחת ה"משקולות" הגדולות ביותר, שיאטו ויכתיבו את קצב ההתאוששות של ענף הליסינג ב-2010. כמו ב-2009, גם בשנה הבאה נראה כי ליבואני הרכב יהיה תפקיד חשוב בזירה הזו. בתקופה הקשה של תחילת השנה היבואנים הגדולים שימשו בתור "כרית הביטחון" של ענף הליסינג. גם היום, למרות הפשרה מסוימת בשוק הגיוסים, הם ממשיכים להוות מקור מימון אלטרנטיבי לשוק הליסינג באמצעות אשראי ארוך טווח, שמגובה בשעבוד כלי הרכב.

השאלה העיקרית היא עד כמה גדולה "כרית הביטחון" הזו, כמה גדולים מקורות המימון ומסגרות האשראי של היבואנים עצמם וכמה הם יהיו מוכנים לשחרר בטרם יתחילו להפוך לשחקנים עצמאיים על חשבון הלקוחות המסורתיים שלהם. *