ועדת החינוך תכריע: האם ישוחררו התרנגולות מהכלובים?

תדון בתקנות להחזקת תרנגולות מטילות בתעשיית הביצים מתוקף חוק צער בעלי חיים ■ עמותת אנונימוס קוראת "לומר לא לבזבוז 300 מיליון שקל מכספי הציבור על כלובים מיושנים ואכזריים"

מחר (ב') תדון ועדת החינוך של הכנסת בתקנות להחזקת תרנגולות מטילות בתעשיית הביצים מתוקף חוק צער בעלי חיים. תקנות אלו מעכבות את הרפורמה בלולים, שהוקפאה עקב עתירה לבג"ץ של ארגוני בעלי החיים. הח"כים ידונו בשאלת החוקיות של כליאת תרנגולות ב"כלובי סוללה".

‏‎‎דו"ח מבקר המדינה מהחודש על ה"רפורמה" בענף הלול שיזם שר החקלאות שלום שמחון, אישר לחלוטין את תחקיר "גלובס" במוסף ‏‏G‏ ("שלום גליל", 6.11.2008) על ניגודי העניינים של שמחון. שמחון יזם והוביל רפורמה בענף הלול, ואף ארגן לטובת ה"רפורמה" תקציב של 300 מיליון שקל.

מעמותת אנונימוס נמסר כי מול הכנסת תיערך הפגנה בקריאה לצרף את ישראל לרשימת המדינות שאוסרות על כליאת תרנגולות "ולומר לא לבזבוז 300 מיליון שקל מכספי הציבור על כלובים מיושנים ואכזריים".

עם חקיקת חוק צער בעלי-חיים לפני 16 שנים החליטה הכנסת שיש לדאוג לתנאים מינימליים לתרנגולות, אבל משרד החקלאות לא הגדיר מהם התנאים הללו. כרגע, כאמור, התקנות הן הגורם המעכב את הרפורמה בענף הלול, המוקפאת כחצי שנה בצו ביניים עקב עתירה לבג"ץ של ארגוני בעלי החיים. הארגונים דורשים לקבוע תנאים מינימליים להחזקת התרנגולות, על מנת שלא ייבנו מכספי ציבור כלובים שמנוגדים לחוק צער בעלי-חיים. עד שלא יאושרו התקנות בכנסת, לא ניתן יהיה לבנות את הלולים החדשים.

עוד נמסר מאנוניוס כי "הרפורמה היא הזדמנות היסטורית להקל על סבלם של 7 מיליון בעלי-חיים בשנה, לעבור ללולים ללא-כלובים ולאמץ סטנדרטים בינלאומיים של רווחת בעלי-חיים. ואולם טיוטת התקנות הנוכחית מבקשת לכלוא את התרנגולות לכל חייהן ב'כלובי סוללה' המותירים לכל תרנגולת שטח בגודל 550 סמ"ר (פחות מעמוד A4). כלובים מסוג זה נאסרו בכל מדינות האיחוד האירופי, וכן במישיגן ובקליפורניה בארה"ב".

התקנות מציעות להקים ועדה שתבחן מעבר לתקן מתקדם יותר של רווחת בעלי-חיים, ותגיש את המלצותיה בתוך שנתיים - לאחר שהרפורמה תהיה לקראת סיום, וכלובי הסוללה יקבעו עובדות בשטח. אם יאושרו התקנות, אומרים באנונימוס, הן לא יעמדו במבחן בג"ץ. שופטי בג"ץ כבר אמרו בדיון שהתקיים בפברואר כי על המדינה להיות מוכנה לכך שישראל תאמץ את התקן האירופי - בין בתקנות ובין בפסק-דין. ב-13 באפריל החליטו השופטים רובינשטיין, פוגלמן ועמית לאפשר התקדמות בפיילוט של הרפורמה רק אם הלולים החדשים שיוקמו יהיו ללא כלובים או לפחות יעמדו בסטנדרט האירופי המינימלי. למרות זאת, התקנות שניסח משרד החקלאות מציעות להקים כלובים שאסורים להקמה באירופה מזה 7 שנים.

עו"ד יוסי וולפסון: "התקנות שמציע משרד החקלאות אינן חוקיות. הן בוחרות באמצעי הפוגעני ביותר לניצול התרנגולת, שוללות ממנה את כל צרכיה והופכות יצור חי למכונת הטלה. כשקיימות שיטות גידול שפגיעתן פחותה, ומדינות רבות כל-כך אימצו אותן כתנאי מינימום, התקנות הללו לא יעברו את מבחן בג"ץ".

לבסוף אומרים באנונימוס כי "הרעיון להקים ועדה שתבחן מעבר ללולים מודרניים ותגיש את המלצותיה בעוד שנתיים, לאחר שתושלם בניית הלולים, הוא חסר אחריות מבחינה כלכלית. מי יממן רפורמה נוספת בעוד שנתיים?"

"בכל מדינות אירופה מגדלים עופות בדיוק כמו בישראל"

ממשרד החקלאות נמסר בתגובה כי "מדינת ישראל מגדלת עופות בדומה ליתר המדינות המפותחות ובאותן השיטות: בכל מדינות אירופה (למעט שוויץ) מגדלים עופות בלולי כלובים בדיוק כמו בישראל. על פי הדירקטיבה שקבע האיחוד האירופי, בשנת 2003 הוגדלו הכלובים ל-550 סמ"ר מינימום למטילה ובשנת 2012 הם יוגדלו שנית ל- 750 סמ"ר למטילה. למען הסר ספק, גם בגודל של 750 סמ"ר, מדובר בלולי סוללה ולא בלולי חופש שמשמעם הסתובבות חופשית של התרנגולות בשטח".

עוד נמסר מהמשרד כי "כאמור, שוויץ היא המדינה היחידה באירופה בה אין לולי סוללה והיא נאלצת לייבא עשרות אחוזים מהביצים המשווקות בתחומה במחיר מאוד יקר. המצב בארה"ב חמור הרבה יותר ומגדלים בו עופות בצפיפות גדולה יותר. מכל מדינות ארה"ב, בקליפורניה בלבד עברה החלטה במשאל עם על מגבלות גודל של לולים, ולא איסור גידול בלולי סוללה. ההחלטה טרם יושמה, וקובעי המדיניות שם טרם יודעים כיצד להתמודד עימה".

בימים אלו המשרד מקבל נתונים מפורטים אודות עלויות הקמת הלולים, אשר יסייעו למגדלים בקבלת ההחלטה איזה לול להקים. הערכה ראשונית מלמדת כי לולי מעוף יקרים יותר מכלובי סוללה. על פי נתונים ראשוניים, עלות מלאה להקמת לול מעוף עומדת על כ-180 שקל למטילה, בעוד שלול סוללה עומד על כ-130 שקל למטילה.