ירון ייני: "תשובה הקשיב יותר מדי ליועצים שלו בענין התמלוגים"

"מלך השלדים הבורסאיים" בראיון ל-G: "הרגו את המניה של דלק נדל"ן. תשובה רק מוכר נכסים טובים במקום להגיע להסדר חוב; אין ספק שלבייב צדק במה שעשה"

בימים כתיקונם, ירון ייני הוא "חליפה". קשה לראות את זה עליו, לבוש ג'ינס וחולצת משבצות פתוחה למחצה, מסתובב ברחבה של קיבוץ סוללים שבו הוא מתגורר, רוכב על טרקטורון או מטפל בסוסים שבאורוות הקיבוץ. גם הסושייה שלו ברמת ישי הסמוכה מסווה היטב את העובדה שמדובר באחד השחקנים המשמעותיים בשוק ההון המקומי. וכאן מגיע תואר נוסף, התואר שבו ייני מוכר יותר: "מלך השלדים". הכוונה היא כמובן לשלדים בורסאיים. העיקרון פשוט: יזם רוצה להוציא חברה לציבור, אבל הביורוקרטיה של התהליך מכבידה עליו. החברה של ייני, "אפסווינג", מאתרת בשבילו חברה לא פעילה שכבר נסחרת בבורסה ויוצקת לתוכה את הפעילות שלו.

בשנתיים האחרונות רכש ייני כ-15 שלדים בורסאיים, שאותם הוא ממזג עם חברות המעוניינות להיכנס לאחד העם. מתוך שש עסקות בשלדים שנעשו במהלך השנה האחרונה, חמש טופלו בידי ייני. מבחינתו, התואר "מלך השלדים" הוא מעט מפוקפק, בגלל הקונוטציה, אך לפחות את החלק הראשון של התואר הוא לוקח בשתי ידיים: "היום, אם מישהו רוצה לעשות עסקה בשלד, אין מצב שהוא לא עובר דרכי".

לכן, כשייני מתבטא בחריפות, וזה קורה לא מעט עם אמירות כמו "רשות ניירות ערך חרטטנים", "יצחק תשובה לא נותן גב", "פרטנר וסלקום הן לא עתיד לישראל" ו"מכתשים אגן נפלה כי שמו פיננסיירים בהנהלה", אפשר להסכים ואפשר להתווכח, אבל אי-אפשר להגיד שהוא לא יודע על מה הוא מדבר.

מה יש לך נגד יצחק תשובה?

"הוא עושה דברים נוראיים בדלק נדל"ן. הרגו את המניה. הייתי מצפה מתשובה שיהפוך את דלק נדל"ן לאימפריה, אך מלפני שנתיים ועד היום הוא רק מוכר נכסים טובים, כמו קניון חיפה, ויתניה ועוד נכסים. הוא יכול היה, במקום זה, להגיע להסדר חוב ולשמור על הנכסים. יכול היה להנפיק אג"חים חדשים, להחליף את הישנים ולתת לדלק נדל"ן 10% מהזכויות שלו בקידוחים ולהזרים אנרגיות. בכלל, ההתנהגות של תשובה לא מובנת. הוא מפחד מקונוטציה של שלדים, אבל הוא עושה עסקות עם שלדים. בונים תדמית של מישהו שאומר משהו ובפועל עושה אחרת, במקום שישדר עוצמה ויגיד 'טעינו'".

כשתשובה הציע "תספורת" לבעלי האג"ח של דלק נדל"ן, השוק דחה את ההצעה.

"אז הוא חטף עליהום. וזהו? בזה זה נגמר?".

אולי הוא נבהל מהביקורת.

"מה זה נבהל? אתה מנהל, בעלים; יש לך משפחות לפרנס".

הפחד של תשובה מהסדר חוב מזכיר לייני מה שהוא מזהה כפחד של טייקון אחר, נוחי דנקנר, בעל השליטה במכתשים אגן, מבקשת עזרה מהמדינה עבור החברה. ובמקרה הזה, הוא אומר, יש בהחלט מקום להתערבות. "מכתשים אגן היא דגל, בדיוק כמו צים, כי"ל, החברה לישראל. בקנדה הממשלה אסרה למכור את פוטאש כי זה נכס לאומי; אבל כאן אף אחד לא בא ואמר, 'נעזור לדנקנר להשאיר את מכתשים ישראלית, שלא ימכור לסינים'". גם לשאלה מה קרה למכתשים יש לייני תשובה חד משמעית: "היא נפלה כי הביאו לשם פיננסיירים במקום אנשי עבודה".

נוחי דנקנר / צלם: אסף מרדכי
 נוחי דנקנר / צלם: אסף מרדכי
שלטי המפגינים נגד הכוונה למכור את מכתשים אגן לחברה סינית

אז מה, נוחי דנקנר חוטף ביקורת שלא בצדק?

"מי אני שאומר? היום נעלמה הלגיטימיות לטעות. אולי הוא טעה - שם במכתשים אנשים וחשב שיובילו קדימה וזה לא קרה. עכשיו, מה צריך לעשות? לזרוק את החברה?".

על לבייב, אגב, אין לייני מילה רעה לומר: "אין ספק שהוא צדק. הוא הלך להסדר. יכול היה לא ללכת, כמו תשובה. כשאתה חברה ציבורית ויש לך בעיה, קח אחריות. הסדר חוב הוא לא 'תספורת'. הסדר חוב אומר: זה המודל, אני עושה התאמה, והולכים קדימה".

עשית טעות, וכבר אתה פושע

הזעם של "מלך השלדים" בנושא דלק נדל"ן אינו מסתכם רק בהתנהלות של תשובה מול בעלי האג"ח. מבחינתו יש פה גם עניין אישי: תשובה לטעמו פגע קשות בחברו איליק רוז'נסקי, מי שהיה מנכ"ל הקבוצה ונחשד כיום בניפוח שווי נכסים. החקירה שמנהלת נגדו רשות ניירות ערך היא החקירה הפלילית הראשונה בנושא תקני ה-IFRS - החשבונאות הבינלאומית החדשה.

"במה הוא חטא בעצם", מתחמם ייני, "מאשימים אותו בעצם בזה שהוא לא רואה חשבון ולא מבין את ה-IFRS. יש לנו פה עסק עם חרטטנים. הרי איליק לא רואה חשבון. היו לו יועצים שאמרו לו שזה בסדר. זה מנכ"ל שרץ בכל העולם, ניסה להיטיב, הוא לא נוכל שגנב ושם בכיס. אז מה שהיה צריך להגיד פה זה, למדנו מהטסס קייס הזה; לא לקחת אותו לפלילי. הם גורמים נזק לשוק".

ברשות ניירות ערך סירבו להגיב לדברים.

לדעתך הוא נפגע מחוסר הגיבוי של תשובה?

"נראה לכם שלא? זה שתשובה לא נתן לו גב זו שערורייה. הופכים אותו ביום אחד לאלוהים, ולמחרת הוא פושע. הוא נתן את הנשמה, גם אם הוא טעה".

עם משכורת כמו שקיבל - השיאן הישראלי במשך כמה שנים - למה שלא ייתן את הנשמה?

"זה לא קשור. מותר לעשות טעויות. איליק לקח נכסים, היו לו אסטרטגיות, אבל משהו השתבש בדרך. כל מה שהיה צריך להגיד זה 'טעינו'".

מה זאת אומרת 'טעינו'? לדלק נדל"ן יש חוב של 20 מיליארד שקלים.

"היה צריך לטפל בזה לפני שנתיים".

נשמע שדעתך על תשובה אינה נוחה במיוחד.

"הוא יצא רע מאוד. תראו את עניין התמלוגים על הגז מקידוח תמר. הוא יצא בראש חוצות ואמר כמה שהוא אוהב את המדינה וכמה הוא מוכן לתרום. ואז עלה עניין המסים על התמלוגים, ופתאום הוא בא בטענות של 'זה לא הוגן'. הוא לא חשב מספיק על ההתנהלות שלו. הוא הקשיב יותר מדי ליועצים שלו. כל העסק הזה היה יכול לצאת בצורה סדורה ומסודרת והגיונית".

ירון ייני / צלם: חגי אהרון
 ירון ייני / צלם: חגי אהרון

קברנו את הכסף בלנדמארק

לפני כמה חודשים נחקר ייני עצמו תחת אזהרה ברשות ניירות ערך ביחס לעבודתו עם חברת תשואה 10 שבבעלות חבר הכנסת לשעבר ויצמן שירי, ועם לנדמארק שבבעלות נמרוד טבי, שייני מכר להם את השלדים הבורסאיים. ללנדמארק הוא גם נתן הלוואה בריבית שנתית של 66%. "כשהתחלתי להתפרסם הזהירו אותי שבתוך זמן קצר אני אמצא את עצמי בחקירה, וזה מה שקרה" הוא מנסה להסביר. "זה מאוד מעליב. אתה חושב שאתה אזרח טוב. אנשים יכולים להגיד, מה יש להיעלב - יש להם חשדות? הם צריכים לבדוק. וגם אני חושב שהם צריכים לבדוק, אבל בשיקול דעת. הם היו מקבלים ממני אותן תשובות אילו היו שואלים אותי, במקום לחקור באזהרה. פעם הייתה אמונה - תוכו כברו; היום הרשויות שכחו שהן עובדות עם פרטנרים. מתישהו רשות ניירות ערך הפכה את כולם לאויבים".

להגיד שאתה פרטנר של רשות ניירות ערך זה קצת מרחיק לכת.

"גם להגיד שאני אויב זה קצת מרחיק לכת".

מה קרה עם שירי ויצמן - למה הוא נפל?

"ויצמן הוא איש מדהים. הוא בא ונכנס לנדל"ן, ואחרי זה ליווינו אותו בגיוס אג"חים. הוא נפל כי קנה קרקעות ברומניה. הוא בן אדם טוב. זה שהוא הלך על מודל שכשל לא הופך אותו לרע. זה שרשות ניירות ערך בודקת אם היו שירקעס בחברות שנפלו שם - גם זה בסדר".

על מה, בעצם, נחקרת?

"ליוויתי את החברה שלו. יש להם תיאוריה כזו או אחרת שלפיה אולי היו דברים לא בסדר. אני לא יכול להגיד על מה נחקרתי. ויצמן הוא בן אדם מיוחד. שימו לב איך הוא עומד מאחורי אהוד ברק. מה הוא אומר? 'הוא שר הביטחון שלנו, תנו לו לעבוד, אני מוכן לקחת את כל האש. הוא עושה דברים נדירים'".

והייתה גם לנדמארק. אתה טוען שמה שקרה לויצמן שירי במזרח אירופה קרה גם שם?

"בהחלט. את הכסף שהם גייסו הם קברו בערבות הבוכיות של פולין ושל רומניה, והרשות רוצה לדעת שהכול תקין. פה יש דוגמה קלאסית לזה שאנשים לא מבינים מה שקרה ומתלהמים סתם. לנדמארק ביקשה הלוואה. היא גייסה כסף מהציבור. נהיה משבר עולמי. הם שמו את כל הכסף שלהם בקרקעות והגיעו למצב שלא היה להם כלום, נתקעו. ואז באו אלינו וביקשו שנעזור להם בכסף לאג"חים, לניהול שוטף. בנינו קונסורציום שאמור היה לגייס עד 10 מיליון שקלים. הלוויתי להם 5 מיליון. זה כל הסיפור. עד היום קיבלנו 3 חזרה, והסיכוי שנראה את שארית כספנו לא קיים".

לא צפית שזה יהיה "קרח דק"?

"לא. הייתי בטוח שאקבל את הכסף. טעות. כשאומרים, 'ירון ייני בן אדם מוכשר, לא טועה', זה לא נכון. קברנו את כספנו וזכינו לקיתונות של רותחין; כרגיל, בלי הבנה של המטריה. נמרוד טבי איש טוב, הסיפור של לנדמארק לא הופך אותו לרמאי".

על פועלם של ויצמן שירי, נמרוד טבי ואיליק רוז'נסקי עוד אפשר להתווכח. אבל למוטי מנשה, שגם איתו עובד ייני ומחשיב אותו לחבר קרוב, יש תדמית בעייתית קצת יותר: בשעתו הוא נעצר בחשד לזריקת רימון (תיק שבינתיים נסגר), וכיום הוא מואשם יחד עם האחים ראובן ושוני גבריאלי בהלבנת הון באמצעות אתרי הימורים באינטרנט. בנוסף, עומד נגדו כתב אישום על ניסיון לסחוט את נועם לניר, סביב הצלחת חברת "אמפייר אונליין".

"מוטי איש מדהים, רגיש, פרופסור לשוק ההון", אומר ייני. "זרקו רימון על איזה יזם. המשטרה באה אליו ושואלת, 'למי היית חייב כסף, מי היה חייב לך'. מוטי מנשה היה חייב לו. אז קודם עצרו אותו לשלושה שבועות, ואז שלחו אותו הביתה ואחרי שנה הבינו שהוא לא קשור. אז החתימו אותו שלא יתבע ושהתיק ייסגר, ועכשיו כל המדינה זוכרת שהוא עבריין. בסך-הכול הוא חייב כסף למישהו שזרקו עליו רימון".

11
 11

היו טענות שיש לו קשר לשוק האפור.

"בשנת 2000 הייתה לו חברת א.מ.ל.ד עם גבריאלי, שהשקיעה בקזינו באינטרנט. בגלל הפרשה ההיא מנשה גם פשט את הרגל. יש כתב אישום, ולדעתי הוא יזוכה. הוא באמת איש טוב".

אז אתה לא איש קש שלו.

"אני כן, אני כן", ייני עובר לטון ציני במיוחד, "אני קוף. ראיתי פעם טוקבק שכתב שאני קוף שלו. וזה ברור, כי מה לי ולשוק ההון? איזה ידע יש לי, מי אני בכלל. אם לא הוא, בטח לא הייתי פועל בשוק".

עוד בכתבה המלאה - ייני מדבר על פרשת קווי אשראי

ירון ייני / צלם: אסף מרדכי
 ירון ייני / צלם: אסף מרדכי