הדייגים לבג"ץ: לעצור את הצו שאוסר דייג בכנרת

הצו של שר החקלאות שלום שמחון האוסר דייג בכנרת ייכנס לתוקף בשבת ■ העותרים: לא נמצא פתרון לגבי אובדן ההכנסה והפיצויים ■ עיריית טבריה הצטרפה לעתירה: "למנוע עלייה בפשיעה"

חשש כבד ותרעומת בקרב דייגי טבריה והקיבוצים עין-גב וגינוסר לקראת האיסור הגורף של הדייג בכנרת, מתוקף צו של שר החקלאות שלום שמחון, שיכנס לתוקף ביום שבת: אתמול (ד') עתרו ארגון דייגי הכנרת המונה כ-150 דייגים, עיריית טבריה והקיבוצים עין-גב וגינוסר לבג"ץ, בבקשה להורות על ביטול הצו של שמחון או לדחותו, וזאת עד לבירור נחיצותו בוועדת הכלכלה של הכנסת והגעה להבנות עם הדייגים על פיצויים.

בעתירה, שהוגשה בידי עו"ד דוד מנע, נאמר כי המדינה מתכוונת לאסור את הדייג בכנרת למשך שנתיים, וזאת מבלי שמצאה פתרונות לאובדן ההכנסה של הדייגים, ולא הסכימה איתם על גובה הפיצויים שלהם יהיו זכאים ועל האופן שבו הם ישולמו להם.

העתירה הוגשה נגד משרד החקלאות ומנכ"ל משרד ראש הממשלה, אייל גבאי, הגורם האמון על מציאת פתרונות לדייגים.

הצו של שמחון אמור לאסור דייג בכנרת ובנחלים המובילים אליה בשנתיים הקרובות, בנימוק שמהלך כזה יביא לשימור המאזן האקולוגי של האגם. זאת, כשבשנים האחרונות מתרחבת תופעת הקורמורנים שטורפים את דגי המושט ומדללים את אוכלוסייתם באגם, ובו-זמנית אוכלוסיית הסרדינים (הניזונים מאצות החיוניות למאזן הטבעי של הכנרת) גדלה בשל היעדר דרישה מסחרית.

בעתירתם לבג"ץ קובלים הדייגים על אובדן פרנסתם בעקבות מימוש הצו, וטוענים כי הוא עתיד להיכנס לתוקף מבלי שרשויות המדינה הסכימו איתם על דרכים הולמות לפיצוי.

לטענתם, רבים מעובדי הדייג בטבריה מבוגרים, גילם מעל 50, ואין בכוחם לגשת למסלולים יעילים של הכשרות מקצועיות: "את נציגי האוצר לא עניין כלל שמדובר במשפחות שלמות העומדות מאחורי אותם דייגים ופרנסתן, כלכלתן וחינוך ילדיהן תלויים בדייג (...) הם עברו את כל חייהם בים, לא מסוגלים לעסוק בתחום אחר. מדובר במשפחות קשות-יום שספק אם יצליחו להתמודד נפשית עם היותם מחוץ למים. חלקם לקחו הלוואות כספיות כדי לשדרג את ספינות הדייג שלהם, וכיצד יעמדו עתה בהחזרים? הם כמובן היו שמחים להיהפך בין-לילה לאנשי היי-טק, אך ברור שאינם מסוגלים לכך", נכתב בעתירה.

עו"ד מנע הוסיף וכתב לבית המשפט: "היותם של חברי הארגון מחוץ למים משמעה עלייה בפשיעה בתחומי העיר טבריה. העירייה מודעת לכך, וזו הסיבה שהיא הצטרפה לעתירה".

לטענת העותרים, המהלך של שמחון מהווה לכאורה פגיעה בחופש העיסוק, ובכל מקרה, המתווה לפיצוי הדייגים שמציעה המדינה הוא שערורייתי - שכר מינימום או לחלופין פיצוי לצרכי מחייה של 2000 שקל לחודש והכשרה מקצועית.

"מהלך כזה לאנשים שאינן יודעים מימינם ומשמאלם מלבד לדוג, לא נעשה על-פי החוק ההולם את ערכיה של מדינת ישראל", נאמר בעתירה.

עוד נטען כי רוב העוסקים במלאכת הדייג בכנרת אינם מנהלים ספרים, בהיותם עוסקים זעירים. על כך הוסיפו וטענו העותרים כי אין בכוונת משרד האוצר לתמוך כספית במי שלא ניהל ספרים כחוק, וכך לא יקבל פיצוי או קצבת מחייה הולמת.

בעתירה הובא ציטוט מפיו של ח"כ ציון פיניאן (ליכוד) בהתייחס לסוגיה זו בעבר באחד מדיוני וועדת הכספים של הכנסת, כאומר "מדובר בלעג לרש".

המדינה עתידה למסור את תשובתה לעתירה במהלך השבוע הבא.