מים רבים עברו בנהרות מאז יצאו רונן טוב וסמי בסט ממשרד האוצר, נקלטו בשוק ההון והפכו לשניים שרק מעטים יודעים עליהם שהחלו את הקריירה שלהם באגף שוק ההון, ביטוח וחיסכון באוצר. כיום, ולמעשה כבר שנים ארוכות, שניהם מבכירי השוק בתחומם: האחד מנכ"ל בית ההשקעות פסגות והאחר עובר ממשנה למנכ"ל בכלל ביטוח למשנה למנכ"ל בהראל.
מאז, כך נראה, הרבה השתנה, וכבר כמה שנים טובות שאגף שוק ההון, ביטוח וחיסכון באוצר הפך לספק מרכזי של מנהלים צעירים לשוק המוסדי. אם תרצו, לא רק פיקוח והסדרה, אלא גם בית-הספר מקצועי לעתודה ניהולית של אנשי אוצר, שנמצאים בחוד החנית בכל הנוגע להבנת השינויים הרגולטוריים - שאותם הם יוזמים ומובילים.
לאורך השנים הגוף המוביל בהוצאת מנהלים לחברות העסקיות היה אגף התקציבים באוצר. עם השנים הצליח האגף לממש חלק ניכר מתפיסת עולמו, והפריט לא מעט חברות ממשלתיות, שסייעו בעבר ללא מעט מבוגריו להשתלב בשוק העסקי-ציבורי.
אבל לא מדובר רק על משרות של מנהלים צעירים ומנהלי ביניים של ארגונים, אלא גם בהשמת בכירים של ממש. כאן יש יתרון לחשכ"לים למיניהם, לבכירים וגם (אם כי פחות) לממונים באגף התקציבים, שחיפוש אחריהם יעבור דרך כמה מהלשכות הבכירות ביותר בישראל.
בכל אופן, בעוד שבתפקידים כמו החשכ"ל או ראש אגף התקציבים הקריירה סלולה, הרי שתפקיד הממונה על שוק ההון לא היווה עד לאחרונה מקפצה ממשית בשוק הפרטי (הממונה הקודם על שוק ההון, ביטוח וחיסכון, ידין ענתבי, מכהן כמנכ"ל דש). שאר הדרגים בפיקוח שבאוצר - הזרוע הרגולטורית היחידה בתוך הבית באוצר - דווקא נקלטים היטב, גם כשהם יורדים מהר דרך שער הגיא, בואך השפלה.
מושבות בתוך חברות ביטוח
כך או אחרת, המסה העיקרית של יוצאי האוצר נמצאת בחברות הביטוח. נכון להיום ישנם ארבעה שמכהנים בתפקיד משנה למנכ"ל מקרב יוצאי האגף בשנים האחרונות. הראשון הוא רמי דיין, לשעבר המשנה לממונה, שמכהן כמשנה למנכ"ל כלל ביטוח וראש חטיבת החיסכון לטווח ארוך בחברה; השני הוא אייל בן סימון, שיצא מהאוצר כראש מחלקה ומאז התקדם מתפקידו המקורי בהפניקס כראש מחלקת ניהול סיכונים לתפקיד משנה למנכ"ל הקבוצה וראש חטיבת הביטוח הכללי וחטיבת ביטוחי הבריאות; השלישי הוא ניר כהן, לשעבר המשנה לממונה וכיום משנה למנכ"ל הראל וראש חטיבת המטה; והרביעי הוא שי קומפל, שהיה סגן בכיר לממונה וכיום הוא משנה למנכ"ל מנורה מבטחים ומנהל אגף חשבות וכספים בחברה.
אך לא מדובר בכמה בודדים שעשו את המעבר, או רק בבכירי האגף. מדובר בין היתר בראשי מחלקות רבים שיצאו ונקלטו בשוק ההון - בחברות הביטוח, בקרנות הפנסיה, בבתי השקעות ואפילו בבנקים (מירב בר דגן שנמצאת בבנק הפועלים).
בין ראשי המחלקות שיצאו והתקדמו בשוק ניתן למצוא את דודי ליידנר מהראל, אפי סנדרוב ממקפת החדשה, שרון דונסקי מהראל, שי קודיש מכלל, גלי ארדמן ממנורה, אהרון זוהר ממנורה, יובל בראל מהפניקס, אלון ברזילי ועוד אחרים, כגון לינדה בן שושן, רונן אידל (כיום יועץ עצמאי), אלן פפרמן (לשעבר אקטואר האגף וכעת שותף בא. שקל שירותים אקטואריים). עוד נציין שניים מהצד המשפטי במשרד האוצר - בהקשר הפנסיה והביטוח - שעברו לשוק וכיום נמצאים בקבוצת מנורה: שמעון עיר שי וגיא קריגר, שמכהן כסמנכ"ל ומנהל אגף מוצרים ופיתוח במבטחים החדשה.
אין מדובר כבר רק בחברות הביטוח, ששולטות גם בענף הפנסיה. באגף שוק ההון הובילו לפני כמה שנים מהפכה של ממש, שהרחיבה את היריעה של העולם הפנסיוני לשורה ארוכה של גופים, ובראשם בתי ההשקעות.
כך, אריק פרץ, לשעבר סגן בכיר לממונה על שוק ההון באוצר, מכהן כיום כסמנכ"ל וכראש מטה חיסכון ארוך-טווח בבית ההשקעות פסגות, כשאחד מעובדיו באוצר - טדי לין (שכיהן כמנהל מחלקת הפיקוח על גופים מוסדיים) - משמש כיום כמבקר הפנים הראשי בבית ההשקעות מיטב. לצד שניהם נציין את הממונה הקודם ענתבי, שמכהן כמנכ"ל דש, כאשר השלושה מסמנים, אולי יותר מכל, את ההתבגרות שעברו בתי ההשקעות, שמבינים שלאנשים עם ידע רגולטורי יש ערך בגופי פיננסים גדולים המנהלים כספי ציבור. בהקשר זה נציין כי המשנה הקודם לממונה, יואב בן-אור, צפוי לסיים בקרוב את תקופת הצינון ולהשתלב אף הוא בתפקיד בכיר בשוק.
אגב, יוצא אגף שוק ההון "המצליח" ביותר בשוק הפרטי (במונחי שכר) הוא דווקא כזה שבדיעבד אפשר לומר ש"רק עבר" באגף, וממנו המשיך למקום אחר לגמרי. מדובר בעוזי ימין, מנכ"ל דלק US מקבוצת דלק, שממש בתחילת דרכו - עוד קודם שהצטרף לקבוצת דלק והפך לאחד מהשכירים העשירים שגידל יצחק תשובה - כיהן כרגולטור המתמחה בתחום הביטוח האלמנטרי.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.