באיזו תדירות אתם נוהגים לבדוק את תיק ההשקעות שלכם? כמה פעמים בשבוע אתם בוחנים מה מצבה של מניה בה אתם משקיעים? בטור דעה באתר הפיננסי "גורו פוקוס", הסביר אמש (ב') דניאל ספרקס, שגם אם אין לכך נוסחה ברורה, יש כמה דברים שכל משקיע צריך לדעת.
ספרקס מבחין בין 3 סוגי מניות: "מניות של תעשיות מובילות", "מניות אמצע", ו"דגיגים קטנים".
מניות מובילות
בסוג הראשון מתכוון ספרקס למניות של חברות בעלות מודל עסקי יציב, ומשום כך לגישתו, גם אין צורך לשוב ולבחון אותן בתדירות גבוהה. בדרך כלל מדובר בחברות ששווי השוק שלהן גבוה מ-10 מיליארד דולר.
"כאשר רוכשים מניה של חברה שכזו, יש לבחון את מצבה הכלכלי ב-10 השנים האחרונות, מה שמאפשר לחזות את מצבה 5, 10 או אפילו 20 שנים קדימה", אומר ספרקס. "משום כך", הוא טוען, "אין צורך לחזור ולבחון אותה על בסיס יומי או שבועי. זה פשוט לא הגיוני".
ספרקס מציע למשקיעים לעקוב אחת לרבעון אחר נתונים חשובים כגון תזרים המזומנים ומצב הרווחים, או גורמים אחרים שיכולים להביא לתוצאות מעט חריגות. "אחת לשנה", הוא ממליץ "כדאי לקרוא את הפרסומים היוצאים מטעם המנכ"ל או היו"ר, בכדי לקבל מושג על הביצועים שהיו ועל התוכניות להמשך".
ובאיזו תדירות יש לבדוק את מחיר המניה? ספרקס נחרץ ואומר: "אל תבדקו". במקום זאת הוא מציע להתקין מערכת התראות אשר שולחת הודעה למכשיר הסלולארי, כאשר המחיר משתנה באופן חריג.
מניות אמצע
שווי השוק של מניות מסוג זה נע בדרך כלל בין מיליארד דולר ל-10 מיליארד, ומלווה אותן מעט יותר אי וודאות. "מניות שכאלה יש לבחון בקפידה אחת לרבעון", הוא אומר. "בדקו את ההוצאות, את ההתנהלות השגרתית ואת עודפי המזומנים".
לטענתו, מחירן של מניות מסוג זה נוטה לעיתים להשתנות באופן דרמטי, כך שחשוב שלא להתרגש מכל שינוי. "זכרו שמחיר המניה וערכה, הם שני דברים שונים", הוא מזכיר. "חשוב להבחין בין חדשות משמעותיות לבין 'עצבנות קלה' של השוק", הוא מתריע.
דגיגים קטנים
כאן הכוונה למניות של חברות ששווי השוק שלהן נמוך ממליארד דולר. השינויים במניות שכאלה תכופים הרבה יותר, ולפיכך יש לעקוב אחריהן בתדירות גבוהה. הוא מציע לשוב ולבחון את ההשקעה מדי רבעון, ולהתקין התראות לתנודות במחיר החורגות מ-8%. עם זאת, אל תגזימו, ואל תשכחו ש - "גם דגים קטנים לא טובעים בקלות", מסכם ספרקס.