קפריסין גררה את בורסות אירופה לירידות שערים

ממשלת קפריסין פועלת על מנת "להמתיק את הגלולה" - והבנקים באי יישארו סגורים עד יום חמישי ■ ביל גרוס: "המצב בקפריסין מעביר את המהלך של 'ריסק-און' למושב האחורי במכונית. לבצע שורט על האירו"

המסחר בבורסות אירופה ננעל היום (ב') בירידות שערים, עקב החששות מהחרפת משבר החוב באירופה על רקע ההתפתחויות בקפריסין. עם זאת, לאחר שנודע כי ממשלת קפריסין פועלת על מנת "להמתיק את הגלולה", התמתנו הירידות.

האם המס שהטילה קפריסין על פיקדונות בנקאיים יהיה הטריגר לתיקון בשווקים ממנו חוששים משקיעים רבים? מייק אליס, מנכ"ל פיוניר תכנון פיננסי, מעריך שכן. "המהלך בקפריסין, במידה שייצא לפועל, עלול להיות הטריגר לתיקון שמצפים לו בשוקי המניות, מאחר שמדובר ב'הלם למערכת'", אומר אליס בעקבות הפרסומים בסוף השבוע על תוכנית החילוץ הבינלאומית לקפריסין, במסגרתה יוטל מס על הפקדונות הבנקאיים של אזרחי המדינה.

בעקבות המהלך החלו אזרחי קפריסין להתנפל על סניפי בנקים בניסיון לפדות את כספם בטרם יוטל מס על הפיקדונות. עם זאת, הבנקים באי יישארו סגורים ככל הנראה עד יום חמישי. אליס מעריך כי אזרחי ספרד עלולים לחשוש ממס דומה ויתנפלו גם כן על בנקים בספרד כדי למשוך את כספם, מה שעלול להביא לירידות בשווקים. יצוין כי נשיא קפריסין הסביר לעמו שללא כספי החילוץ מאירופה - המערכת הפיננסית בקפריסין תתמוטט והמדינה תיזרק מחוץ לגוש האירו.

לפני ההצבעה על כך בפרלמנט, שנדחתה למחר, הממשלה עובדת על ריכוך המכה לבעלי פקדונות קטנים מ-100 אלך אירו, כך שהם ישלמו מס בסך 3% בלבד, במקום קרוב ל-7%. כך, ישלמו בעלי פקדונות גדולים מס של 12.5% במקום 10%. על פי התוכנית, חוסכים שאיבדו כסף בשל המסים הללו יפוצו על ידי מניות בבנקים מסחריים, כאשר התשואות יובטחו מההכנסות העתידיות של תגליות הגז הטבעי.

"המהלך שננקט בקפריסין עלול לגרום לפאניקה בקרב בעלי פקדונות בנקאיים בספרד, שעלולים לחשוב שגם הפקדונות שלהם אינם בטוחים ולרוץ לבנקים שלהם למשוך פקדונות. לכך יהיו השלכות מיידיות על שוקי המניות ועל האירו. ההשפעה תהיה בעיקר על שוקי המניות באירופה, אך עלולה להיות לכך השפעה לרעה גם על השווקים האחרים", מסר אליס.

יניב פגוט, האסטרטג הראשי של קבוצת איילון אומר בעקבות כוונת ממשלת קפריסין להטיל מס של 10% על פקדונות בסכומים גבוהים כי "לראשונה מזה ארבע שנים במהלכן מתגלגל לו משבר החובות הריבוני ומשבר הבנקים ברחבי יבשת אירופה מתעתדת ממשלה כלשהי, להעניש את החוסכים במדינה על תחלואי המערכת הפיננסית ולגבות מציבור בעלי הפיקדונות הקפריסאי מיסים בהיקף מצטבר של 5.8 מיליארד אירו. מטרת העל היא לממן את החילוץ הלאומי ולזכות ב-10 מיליארדי אירו נוספים מן המוסדות האירופאיים".

"הטלת מס בשיעור של 9.5% על פיקדונות בהיקף הגבוה מ-100 אלפי אירו והטלת מס בשיעור של 6.75% על פיקדונות הנמוכים מסכום זה הינה מהלך מסוכן העלול להצית ריצה על הבנקים (Run on the bank ( בכלל מדינות ה- PIIGS ובראשן איטליה וספרד, כלכלות מפתח בכלכלת גוש האירו שעדיין לא יצאו מן היער ולמעשה מצויות עמוק בתוכו", הסביר פגוט.

"מדובר בפתרון ממשלתי הזוי שאמור להמיר את המס על פיקדונות למניות בנקים מגובות תזרים מתגליות הגז. כסף קטנטנן יחסית שיגוייס ממסים אלו במונחי מאות המיליארדים שנשפכו בשנים האחרונות על מנת לייצב את גוש האירו, עלול להוציא את השווקים הפיננסים משלוותם אשר נרכשה בעמל רב".

פגוט אמר בשורה התחתונה כי "ניתן להעריך כי תשואות החוב הספרדיות והאיטלקיות הארוכות יזנקו בטווח של 10-20 נקודות בסיס בטווח הקצר, בשילוב עם מימוש אפשרי בשווקי המניות והאג"ח האירופאי. לא נופתע לגלות אם הפתרון הקפריסאי למילוי הבור הפיננסי ייגנז במהרה וימצא מקור אחר לכיסוי המחסור התקציבי. במציאות הקיימת באירופה, בה כלכלת הגוש צפויה לצמוח השנה צמיחה שלילית של 0.3% - אין מקום לניסויים מסוכנים שיטלטלו את כלכלת הגוש כולו ויניעו בריחת פיקדונות ממדינות הפריפיריה למדינות החזקות במטרה להקדים תרופה למכה".

"אנו סבורים כי הסיפור הקפריסאי ייפתר במהרה, אולם מדובר בתזכורת לא נעימה לכך שהמשבר באירופה לא התפוגג ויגרום לכלכלה הגלובלית עוד לא מעט ייסוריים בשנים הקרובות. הירידות הבוקר בשוקי האקוויטי הגלובליים הינם בבחינת מימוש מתבקש, על רקע הראלי העוצמתי בחודשים האחרונים ופחד הגבהים הפיננסי המתקיים באפיקי השקעה לא מועטים. אנו סבורים כי עולם הריביות האפסיות יגבר על הפוביות מכיוונה של אירופה ושווקי המניות ימשיכו לאחר מימוש קצר במסעם צפונה, זאת כשההתמודדות עם אתגרי הכלכלה הגלובלית ידחו למועד מאוחר יותר", מסכם פגוט.

ירידות גם באסיה

ירידות חדות נרשמו היום בשוקי אסיה (ב') ובחוזים העתידיים על מדדי וול סטריט על רקע חששות מהתפתחות "אפקט קפריסין" באירופה. מניות של חברות הכרייה והפיננסים הובילו את הירידות. בטוקיו סגר מדד הניקיי 225 בצניחה של 2.7%.

"המשקיעים חיפשו סיבה למכור וקיבלו אותה מקפריסין. ההשפעה הכלכלית של המהלך שם היא זניחה אבל היה צריך להגיע תיקון לשווקים והוא הגיע", אמר לבלומברג אנגוס גלסקי, מנהל השקעות בחברת White Funds Management בסידני.

ביל גרוס, מנהל קרן האג"ח הגדולה בעולם, כתב אמש בטוויטר כי "המצב בקפריסין מעביר את המהלך של 'ריסק-און' למושב האחורי במכונית. צריך גם לבצע שורט על האירו".

מניות הכרייה רשמו ירידות חדות. נציין את BHP ביליטון . מניית פנאסוניק רשמה עלייה חדה על רקע דיווח כי החברה עשויה להפסיק ייצור של טלוויזיות פלאזמה.